Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Stedentrip Sevilla, Plaza de España, Sevilla, Spanje | de Jong Intra Vakanties

De Andalusische Driehoek

De Andalusische Driehoek is een bekende regio in Andalusië die wordt gevormd door drie prachtige steden: Granda, Sevilla en Córdoba. Het woord 'Driehoek' in de naam staat voor de denkbeeldige driehoek die de drie steden vormen. Binnen deze driehoek, inclusief de steden zelf natuurlijk, zijn de meeste hoogtepunten van Andalusië te vinden. Niet gek dus dat vrijwel alle rondreizen naar Andalusië van de Jong Intra Vakanties deze driehoek als basis hebben. In dit artikel nemen we je mee naar de drie steden die symbool staan voor de Andalusische Driehoek.

Sevilla

Sevilla is één van de meest aantrekkelijke steden van Spanje. De stad is ruim 3.000 jaar oud en beleefde hoogtijdagen tijdens de Moorse overheersing van Andalusië en de periode van de ontdekkingsreizen en kolonisatie van Zuid-Amerika door Spanje. In die tijd kreeg de stad zijn vorm met de nauwe straatjes van de Joodse wijk, de prachtige paleizen en tuinen en de zeeleidenbuurt Traina.

In het stadsbeeld vind je vele gebouwen in islamitische architectuur en de typisch Andalusische bouwkunst of met gotische of barokke versieringen aan de gevel. Ze zijn getuige van het rijke verleden van Sevilla. Beroemd zijn de gotische kathedraal met zijn nog beroemdere toren: De Giralda. Niet ver daarvandaan ligt het Real Alcázar de Sevilla, het koninklijk paleis met prachtige tuinen.

Ook in de twintigste en eenentwintigste eeuw zijn nog diverse interessante gebouwen aan stad toegevoegd, zoals het bij bezoekers geliefde Metropol Parasol (ook bekend als Setas de Sevilla), vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de daken van de oude wijken van Sevilla.

Where to go in Sevilla?

Een volledig overzicht van de must do's in Sevilla is bijna niet te geven. Deze stad heeft zoveel te bieden. Neem voor tips ook eens een kijkje op de speciale pagina voor Sevilla van de Jong Intra Vakanties. In dit artikel hebben we drie highlights in Sevilla voor je uitgelicht.

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Stedentrip Sevilla, Metropol Parasol, Sevilla, Spanje | de Jong Intra Vakanties

1. Real Alcázar de Sevilla

Het Real Alcázar de Sevilla is het koninklijk paleis van Sevilla. Dit Moorse paleizencomplex is met stip de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het complex ligt ingeklemd tussen de Kathedraal van Sevilla, de Joodse wijk en de universiteit van de stad. Minstens zo mooi als de architectuur van de gebouwen en de inrichting van de vertrekken zijn de paleistuinen. Hier vind je op warme dagen verkoeling in de schaduw van tropische begroeiing en bij de vele waterpartijen met fonteinen. Kortom, zet het Real Alcázar de Sevilla bovenaan je lijstje bij een bezoek aan Sevilla.

Tip: Koop vooraf tickets voor het Real Alcázar de Sevilla en voorkom een lange wachtrij.

2. De kathedraal van Sevilla en de Giralda

Sevilla heeft één van de grootste kathedralen ter wereld; de Catedral de Santa María de la Sede. De kathedraal is gebouwd op de restanten van een Moorse moskee en heeft een indrukwekkend interieur. In de iconische klokkentoren 'La Giralda' zijn nog duidelijk de kenmerken van de minaret die het ooit was te herkennen. Moorse bouwkunst is in dit gebouw op prachtige wijze samengekomen met de latere Gotische bouwstijl.

Ook de katherdraal van Sevilla en de Giralda kun je niet missen: Ze liggen midden het het historische centrum naast de Joodse wijk en het Real Alcázar de Sevilla.

3. Het Plaza de España

In het groene en mooie Maria Luisa park ligt het bekendste plein van Sevilla; Het Plaza de España. De naam betekent letterlijk 'Plein van Spanje en werd in 1929 aangelegd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling om op symbolische wijze vrede te sluiten met de voormalige koloniën. In het gebouw worden onder andere alle provincies en steden van Spanje gepresenteerd. Leuk om af te vinken waar je al geweest bent of waar je juist nog naartoe wilt.

Net als in de andere parken biedt ook het Parque Maria Luisa verkoeling op warme dagen. Ook in dit park vind je natuurlijk weer vele mooie fonteinen en een wandeling is hier een aanrader. Je vindt dit park met het Plaza de España aan de rand van het centrum van Sevilla.

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Stedentrip Sevilla, Plaza de España, Sevilla, Spanje | de Jong Intra Vakanties

Córdoba

Córdoba, de oude hoofdstad van het kalifaat Al Andalus, is fraai gelegen aan de rivier de Gualdaquivir. Je ziet als snel dat de beroemde Mezquita de stad domineert. De Mezquita is een oude Moorse moskee die na de Moorse overheersing en de reconquista werd omgebouwd tot een kerk. In het complex zijn vele oude elementen van de moskee behouden gebleven, waaronder de beroemde bogenrijen in het centrale gedeelte. Naast de Mezquita bevindt zich de Juderia, de Joodse wijk, met smalle straatjes vol met bodega’s en tapasbarretjes. En er is zoveel meer in Córdoba. Het Alcazar, de Romeinse brug en de botanische tuinen zijn zomaal een greep uit de vele bijzonder bezienswaardigheden.

Where to go in Córdoba?

Heb je de tijd neem dan meerdere dagen voor Córdoba. Heb je dat niet omdat je heel Andalusië wilt zien, dan is dit het lijstje dat je af zou moeten vinken.

1. Mezquita

De Mezquita is met stip de nummer één bezienswaardigheid in het centrum van het Spaanse Córdoba. Dit enorme complex vind je midden in het historische centrum van de stad, niet ver van de rivier. Ooit gebouwd als wat één van de grootste moskeën van de Arabische wereld moest worden, is de Mezquita na de Reconquista een Katholieke kerk geworden. In dit unieke gebouw zijn echter zoveel historische details bewaard gebleven, dat de Moorse bouwkunst nog goed te zien is.

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Mezquita (detail), Córdoba, Spanje | de Jong Intra Vakanties

2. Het Alcázar en de koninklijke stallen

Na de herovering van Córdoba op de Moren door de katholieke koningen van Spanje, werd het Alcázar omgebouwd tot het Alcázar de los Reyes Cristianos: Het paleis (letterlijk: kasteel) van de Christelijke Koningen. Net als bij veel andere gebouwen in de Andalusische Driehoek bleef ook hier veel uit de Moorse architectuur en bouwkunde goed bewaard. Dit zorgt net als bij de Mezquita voor een unieke mix van bouwstijlen die ook terug te vinden zijn in de mooie tuinen achter het Alcázar.

Vlakbij het Alcazar vind je de Caballerizas Reales oftewel de koninklijke stallen van Córdoba. Deze prachtige ruiterstallen en oude koetsen zijn een bezoek meer dan waard. Viermaal per week wordt er een prachtige paardenshow gegeven.

3. Puente Romano

Deze 331 meter lange Romeinse brug ligt over de rivier Guadalquivir die de stad doorkruist. Aan de ene zijde van de brug ligt de stadspoort Puerta del Puente vlakbij de Mezquita, aan de andere kant van de rivier de Torre de la Calahorra. Op de kleine eilandjes in de rivier kun je de restanten vinden van eeuwenoude watermolens.

Niet voor niets in het een van de meest gefotografeerde stadsgezichten: De oude binnenstad van Córdaba met de indrukwekkende Mezquita vanaf de overzijde van de brug - en dan bij voorkeur in het licht van de ondergaande zon. Hiervoor wandel je tegen zonsondergang over de brug in zuidelijke richting naar de Torre de la Calahorra en stel kies je een plekje langs de ballustrade langs de rivier. Succes gegarandeerd.

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Mezquita en Romeinse brug, Córdoba, Spanje | de Jong Intra Vakanties

Granada

Tijdens de Moorse overheersing werd Granada een steeds belangrijker stad in Al-Andalus, het zuiden van Spanje. De perfecte ligging op een heuveltop, met de riviertjes de Darro en Geni als irrigatiekanalen, deed de Moorse overheerser besluiten te starten met een fort. Na eeuwen van bouw en uitbreiding is het momenteel een toeristische topattractie: Het Alhambra. En dat is dus dé attractie waar je in Granada absoluut niet omheen kunt.

Where to go in Granada?

Zoals gezegd: Het Alhambra zetten we op nummer één. Maar Granada is een gezellige, typisch Spaanse stad, die zijn bezoekers nog veel meer te bieden heeft. Wij voegen nog twee topattracties toe aan het lijstje.

1. Het Alhambra

Het Palacio de Comares (het paleis van de Sultan) en het Palacio de los Leonos (Leeuwenhof) zijn de pronkstukken onder de Moorse paleizen. En alleen daarom al staat het Alhambra gewoon op nummer één in dit lijstje. Maar het immense Alhambra herbergt niet alleen Moorse paleizen, maar ook een Renaissancistisch paleis. Na de verovering van het koninkrijk Granada op de Moren in 1492, werd in 1526 door keizer Karel V opdracht gegeven tot de bouw hiervan. Dit gebeurde in het midden van het Alhambra, waarvoor een deel werd afgebroken. Het was overigens de vrouw van keizer Karel V die ervoor zorgde dat de overige gebouwen en tuinen wel behouden bleven. We hebben dus heel wat aan haar te danken...

In het museum van het Alhambra vind je de grootste collectie van Nasrid en Islamitische/Moorse kunst bewonderen. Naast de imposante paleizen en de musea met historische collecties, heeft het complex prachtige tuinen. Het ‘groene Alhambra’ kent een grote biodiversiteit in bomen, groentetuinen en siertuinen. Een uniek samenspel van natuur, mens en landschap.

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Stedentrip Granada, Palacios Nazaríes, Alhambra, Granada, Spanje | de Jong Intra Vakanties

2. De Albaicin

De Albaicin is de grootste Moorse wijk in Andalusië en ligt tegen een heuvel gebouwd. De smalle straatjes voeren naar naar de hoger gelegen delen van de wijk, van waaruit het uitzicht op het Alhambra adembenemend is. De Mirador de San Nicolas is het uitzichtspunt voor de allerbeste foto van het Alhambra: Hier strekt het kastelen- en paleizencomples zich uit tegen de bergen van de Sierra Nevada. In het vroege ochtendlicht maak je de mooiste foto's. Uitslapen doe je dus beter niet in Granada.

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Stedentrip Granada, Albaicin, Granada, Spanje | de Jong Intra Vakanties

3. Moorse badhuizen

Ga je voor de bijzonder Moorse architectuur, breng dan een bezoek aan El Bañuelo. Dit badhuis is het best bewaarde en oudste Arabische badhuis van Andalusië. Je vindt het in het smalle dal aan de voet van de Albaicin en het Alhambra.

Wil je zelf lekker badderen? Dat is zeker niet de bedoeling in El Bañuelo, maar in Granada vind je een aantal goede authentieke badhuizen om te ontspannen in een proffesionele Hamman in 'Moorse sferen'. Kies voor een massage na een bezoek aan de warme- en koude badden in bijvoorbeeld Hammam Al Ándalus: Een heerlijke break tijdens een bezoek aan Granada.

Verder lezen over de Andalusische Driehoek?

Rondreis Andalusië, fly drive Andalusië, Stedentrip Granada, Patio de Los Leones, Alhambra, Granada, Spanje | de Jong Intra Vakanties

In dit artikel hebben we je meegenomen naar de drie steden die samen de Andalusische Driehoek vormen. Natuurlijk is er in Andalusië nog veel meer te zien en is het niet lastig om tussen deze drie steden een aantal prachtige dagen door te brengen en zo een complete reis door Andalusië te maken. Op onze pagina over Andalusië vertellen we nog veel meer over de mogelijkheden van reizen naar Andalusië.

Onze aanbevelingen voor een vakantie naar Andalusië