Duurzaam toerisme

Samen met lokale organisaties verzorgen wij al jaren de mooiste vakanties. Om ervan verzekerd te zijn dat je in de toekomst kunt blijven genieten van de meest uiteenlopende bestemmingen bieden wij vakanties aan die tevens een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van de bestemmingen.

Respect voor milieu, cultureel erfgoed en economische belangen staan aan de basis van de waarborging van de kwaliteit van de aangeboden vakanties, zodat ook toekomstige generaties optimaal kunnen blijven genieten.

ANVR Better Holidays

De Jong Intra Vakanties is aangesloten bij de ANVR en hanteert de uitgangspunten, gedragsregels en besluiten voor duurzaam toerisme zoals binnen deze organisatie zijn afgesproken. Wij streven ernaar duurzaamheid in de verschillende facetten van de bedrijfsvoering te laten meewegen, dit zowel binnen de interne organisatie alsook in de samenwerking met externe partners. De Jong Intra Vakanties heeft een team van duurzaam toerisme coördinators opgeleid en aangesteld om deze afspraken te waarborgen en duurzaamheidsinitiatieven te blijven ontwikkelen.

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mens, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor jou bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen.

Of het nu gaat om vakanties waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor jou als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.

Travelife

De Jong Intra Vakanties is trotse partner van Travelife, een internationaal toonaangevend management- en certificeringsprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.

Bij duurzaam toeristisch ondernemen (DTO) gaat het om commitment en een consequent duurzame bedrijfsvoering. Vanaf de inkoop en het managen en monitoren van de impact van alle activiteiten, tot het helpen van leveranciers helpen om ook te verduurzamen.

Je reist groener dan je denkt

Het vervoermiddel tijdens jouw vakantie maakt ook zeker het verschil. Reizen per touringcar is comfortabel, relaxed en gezellig. Maar wist je dat reizen per touringcar ook het milieu het minst belast? Wanneer je reist per touringcar produceer je ongeveer 1/3 minder CO2-uitstoot per gereden kilometer dan wanneer je reist per trein. Al onze touringcars zijn voorzien van zuinige en schone Euro 5 motoren en onze chauffeurs hebben de cursus “het nieuwe rijden” gevolgd. Ten opzichte van de auto produceert de touringcar zo’n 5 keer minder CO2 - en ten opzichte van het vliegtuig zelfs zo’n 6 tot wel 16 keer minder CO2-uitstoot.

Het reizen per trein is comfortabel, gemakkelijk en milieubewust. Met de uitbreiding van meer hogesnelheidstreinen is het nu meer dan ooit mogelijk om snel over langere afstanden milieubewust te reizen.

Hoewel ook vliegtuigen steeds zuiniger worden produceert het vliegverkeer een aanzienlijke hoeveelheid CO2. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht i.p.v. een vlucht met overstap bespaar je ook al een grote hoeveelheid CO2-uitstoot.

Jouw bijdrage is net zo belangrijk

Vakantie is een moment van plezier, rust en genieten. Maar geniet je ook echt wanneer je weet dat de door jou gekochte souvenirs gemaakt zijn van beschermde dieren en je met de koop bijdraagt aan het uitsterven van een soort? Kun je genieten van jouw vakantie wanneer je ziet dat het hotel waar je verblijft kinderprostitutie ondersteund? Kom je tot rust als je hoort dat het hele land water moet besparen maar jouw appartementencomplex iedere dag schone handdoeken verzorgt?

Jouw bijdrage kost je niets en is niet moeilijk maar wel ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd op reis gaat zodat je jouw eigen keuzes kunt maken en met een goed gevoel kunt genieten van je vakantie.

Een aantal tips en adviezen

  • Maak gebruik van de vakantiespreiding en geniet van de rust, ruimte, minder drukte en minder files in het voor- of naseizoen.

  • Je bepaalt uiteraard zelf hoe je op vakantie gaat. Maar bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar de luchthaven is een milieuvriendelijke keuze en wel zo makkelijk.

  • Schoon water is een kostbaar bezit. Op veel vakantiebestemmingen, ook in Europa, is een gebrek aan water. Ga er zuinig mee om en neem een douche in plaats van een bad.

  • Bespaar ook net als thuis elektriciteit; zet de airco alleen aan wanneer nodig en doe licht, televisie, radio en airco uit als je de accommodatie verlaat.

  • Souvenirs die gemaakt zijn van dieren (bijv. koraal en ivoor) of -gedroogde- planten (bijv. cactussen), mogen niet worden ingevoerd en zijn dus taboe. Laat dieren, planten en koraal met rust in hun natuurlijke omgeving. Kijk voor meer informatie op de site van de douane.

  • Shop in lokale winkels en geef zo een impuls aan werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse.

  • Respecteer gewoonten en gebruiken van de plaatselijke bevolking, pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

ECPAT

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT/Defence for children in de bestrijding van kindersekstoerisme in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik van kinderen te melden op Meld kindersekstoerisme . Informatie is bij de reisleiding beschikbaar. Voor meer informatie kijk op de site van ECPAT.

Dierenwelzijn

Voor de Jong Intra Vakanties is het welzijn van dieren uiteraard net zo belangrijk als onze wens dat je van een onvergetelijke vakantie kunt genieten. Op al onze bestemmingen zetten wij ons samen met onze partners in voor het welzijn van dieren.

Het knuffelen van leeuwenwelpjes, het maken van een olifantenrit, het bezoeken van een struisvogelrace, maar ook de aankoop van producten als souvenir van bedreigde wilde dieren of het bezoeken van een restaurant waarbij gerechten van bedreigde diersoorten op de menukaart staan zijn slechts een klein deel van de aandachtspunten die wij als reisorganisatie afkeuren en bestrijden samen met onze partners.

Lokale omstandigheden kunnen slechts veranderen als de aanpak is gebaseerd op een respectvolle benadering, het verstrekken van duurzame alternatieven en een bewustwording van de lokale reisorganisaties, toeristen en de lokale bevolking. Dit is een continu proces dat voor ons hoog in het vaandel staat. Wij baseren ons beleid o.a. op de richtlijnen voor dierenwelzijn van de ANVR.