Vakantie Noorwegen Hero

Vakantie Noorwegen

Met eigen vervoer
Waar wil je naartoe?
Wat voor soort vakantie zoek je?
Je vertrekdatum
Met hoeveel personen reist u?
Hoe lang wil je weg?
Heleen

Het landschap van Noorwegen is onbetwist de grootste attractie van het land. De bergen en hoogvlaktes in het binnenland en de fjordenkust oefenen een enorme aantrekkingskracht uit. Rust en ruimte zijn de sleutelwoorden en kinderen kunnen hier écht buitenspelen. Dat alles maakt Noorwegen een perfecte vakantiebestemming.

Heleen

Scandinavië expert

Van de overweldigende Noorse fjorden tot aan de knusse steden heeft Noorwegen je alles te bieden wat te maken heeft met cultuur en natuur.


Naar Noorwegen met de Jong Intra Vakanties

Ontdek Noorwegen met een rondreis

De Jong Intra Vakanties is dé specialist in fly drives en autorondreizen naar Noorwegen. Bij een fly drive Noorwegen vlieg je meestal naar Oslo en start daar jouw rondreis door Noorwegen met een huurauto of een camper, terwijl je bij een autorondreis met je eigen auto en een ferry-overtocht door Duitsland en/of Denemarken naar Noorwegen reist.

Autorijden in Noorwegen is veel relaxter dan in Nederland. Er zijn nauwelijks files, lange autoritten worden onderbroken door een ferry overtocht over een prachtig fjord, de gemiddelde snelheid ligt op 60 km per uur en er zijn prachtige stopplaatsen om lekker te wandelen of te picknicken. Je bent altijd wat langer onderweg dan gepland, maar met de lange midzomeravonden lijkt de tijd geen enkele rol te spelen. 

Noorwegen is ook een prachtig land voor een rondreis. De diversiteit van het landschap is enorm: de prachtige kust, ruige bergen en gezellige steden en dorpen. Lees meer over onze individuele rondreizen Noorwegen en autorondreizen Noorwegen. Of kies voor onze georganiseerde groepsrondreizen Noorwegen.

Met de bus naar Noorwegen

De allermooiste routes, uitstekende chauffeur en enthousiaste reisleiding. Zij laten je graag Noorwegen zien in al haar facetten tijdens een busreis naar Noorwegen. Je hebt de keuze uit een standplaats reis met een vaste verblijfplaats of een prachtige busrondreis naar bijvoorbeeld de Noordkaap.

In het afgelopen jaar beoordeelden onze gasten de chauffeurs van de busreizen Noorwegen met een 9,6 en onze reisleiders zelfs met een 9,9. Ga jij dit jaar met hen mee? Heb je ook zin in een mooie groepsreis? Boek dan snel een busreis Noorwegen.

Op wintersportvakantie in Noorwegen

In Noorwegen ligt de oorsprong van het skiën. Geen wonder dus dat je kiest voor wintersport Noorwegen. Het land wordt omgetoverd tot een sprookjesparadijs. De skigebieden zijn sneeuwzeker, de accommodaties zijn van alle gemakken voorzien, het eten is er prima en de Noorse bevolking is gastvrij. Wie eenmaal in de winter heeft genoten van zijn winter in Noorwegen, wil niet meer terug naar de Alpenlanden.

Wintersport Geilo

Op stedentrip naar Noorwegen

Een stedentrip Oslo betekent natuur, cultuur, shoppen en heerlijk lokaal eten. Breng een bezoek aan de vele musea die de stad rijk is, snuif cultuur op in het middeleeuwse Akershus Fort en Kasteel en dineer in het lokale restaurantje Smalhans, een bekend begrip voor locals. Hier kun je kiezen uit een 5- of 7 gangenmenu, gemaakt van lokale, dagverse producten.


Populaire bestemmingen in Noorwegen

Midden-Noorwegen

Midden-Noorwegen wordt gevormd door bergen, hoogvlaktes en dalen. Klinkende namen als Jotunheimen ('Huis der Reuzen'), Gudbrandsdalen, Dovrefjell en de Hardangervidda zorgen voor je dagelijkse portie natuur. Veel van deze gebieden hebben de status van Nationaal Park en om optimaal te kunnen genieten zijn Nationale Toeristenroutes aangelegd met karakteristieke uitzichtpunten. Overal zie je de stapeltjes stenen, als ‘footprints’ achter gelaten door bezoekers. In de dalen tref je cultuur, traditie en folklore in de vorm van muziek, dans, traditionele gerechten en staafkerken.

In Midden-Noorwegen vind je bekende plaatsen als Lillehammer, Geilo en Hemsdal, die in zowel de zomermaanden als tijdens de wintersport in Noorwegen goed bezocht worden.

Westelijk Fjordengebied

Het natuurschoon dat je in het Westelijk Fjordengebied aantreft, is fenomenaal. Na iedere bocht doemt een ander landschap op.

De fjorden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan, toen tijdens de ijstijd een 2 - 3 km dikke ijslaag Europa bedekte. De gletsjers schuurden diepe dalen, soms wel tot 1000 meter diepte, waarna het smeltwater de dalen vulde. De Sognefjord, de Geirangerfjord, de Hardangerfjord, de Nærøyfjord en de Aurlandsfjord zijn de meest bekende. Het landschap in en langs de fjorden wordt gekenmerkt door watervallen, hoge bergen, rotspartijen, oude fjordboerderijen en eilandjes. Geniet van het uitzicht wanneer je een van de lokale ferry’s neemt om aan de overkant te komen.

Zuid-Noorwegen

Zuid-Noorwegen wordt voornamelijk gevormd door de provincie Telemarken en het Setesdal. Hier lijkt al het natuurschoon op miniatuurschaal te zijn samengebracht. Tevens tref je hier veel Noorse cultuur, klederdracht, staafkerkjes en oude ambachten.

In Zuid-Noorwegen heerst een beschut klimaat met zon en zee. Je vindt hier bruisende watervallen, stille meren, kale bergen en beboste hellingen. Veel Noren vinden het zuiden van Noorwegen synoniem staan met de zomer. De kuststadjes aan de mooie scherenkust met stranden en inhammen worden de 'Witte Parels van het Zuiden' genoemd. In het oosten ligt de trendy hoofdstad, Oslo. Een groene stad die haar bezoekers veel te bieden heeft.

Oslo

Tijdens je vakantie Noorwegen mag een bezoek aan de hoofdstad Oslo niet ontbreken. De stad is vaak een eerste kennismaking met het land. Een prachtige 'groene' en compacte stad met vele interessante bezienswaardigheden. Bezoek het Vigeland Beeldenpark, het Koninklijk Paleis, het museumeilandje Bygdøy, de lange winkelstraat Karl Johansgatan, de Opera, het gezellige Aker Brygg en het Akershus Kasteel.

Oslo heeft zijn bezoeker zoveel te bieden dat een stedentrip Oslo zeker een aanrader is.


Reizen naar Noorwegen

Vervoer naar Noorwegen

Noorwegen is goed bereikbaar met het vliegtuig. Vanaf diverse luchthavens in Nederland, Duitsland en België hebben diverse luchtvaartmaatschappijen dagelijks verbindingen naar de grote steden in Noorwegen. Aangezien de afstanden in Noorwegen groot zijn, is er ook een uitgebreid netwerk aan binnenlandse vluchten. Zo ben je in anderhalf tot twee uur vanuit Oslo op de Noordkaap.

Een vliegvakantie Noorwegen is ideaal. De luchthaven van Oslo, Gardermoen, is moderne luchthaven waar alles goed te vinden is. Het is makkelijk om met de 'Flytoget' luchthaventrein naar het centrum van Oslo te reizen, of om direct met de huurauto op pad te gaan.

Met je eigen auto naar Noorwegen

Noorwegen is goed per eigen auto te bereiken, maar je ontkomt er niet aan om een deel van de route per ferry af te leggen. Een autovakantie Noorwegen is nog altijd de meest geliefde manier om snel en comfortabel naar Noorwegen te reizen.

Er zijn snelle ferry-overtochten tussen Denemarken en het zuiden van Noorwegen. Hiervoor leg je iets meer afstand af over land.

Bij de langere overtochten tussen Duitsland en Noorwegen of Zweden overnacht je aan boord in een comfortabele hut. Je vakantie begint vaak aan boord, want de schepen zijn uitgerust met restaurants, bars, entertainment, winkels, panoramalounges en soms zelfs met een zwembad of bioscoop. Reis je met kinderen? Die vinden een overtocht vaak fantastisch.

Bij alle reizen uit ons assortiment krijg je de mogelijkheden van een ferry-overtocht te zien tijdens het reserveren van jouw reis. Hierbij houden wij al zoveel mogelijk rekening met de beste combinaties.

Per vliegtuig naar Noorwegen

Noorwegen is goed bereikbaar met het vliegtuig. Vanaf diverse luchthavens in Nederland, Duitsland en België hebben diverse luchtvaartmaatschappijen dagelijks verbindingen naar de grote steden in Noorwegen. Aangezien de afstanden in Noorwegen groot zijn, is er ook een uitgebreid netwerk aan binnenlandse vluchten. Zo ben je in anderhalf tot twee uur vanuit Oslo op de Noordkaap.

Een vliegvakantie Noorwegen is ideaal. De luchthaven van Oslo, Gardermoen, is moderne luchthaven waar alles goed te vinden is. Het is makkelijk om met de 'Flytoget' luchthaventrein naar het centrum van Oslo te reizen, of om direct met de huurauto op pad te gaan.

Met de bus naar Noorwegen

Al meer dan 50 jaar verzorgt de Jong Intra Vakanties verschillende busreizen naar Noorwegen. Kies voor een heerlijke excursiereis naar Noorwegen waar je vanuit een comfortabel hotel de omgeving ontdekt. Of verken een groter deel van het land tijdens een rondreis door Noorwegen. De chauffeur is tevens reisleider en zal je tijdens de reis met veel passie en enthousiasme meer over het magische Noorwegen vertellen. Je maakt de mooiste excursies met de luxe comfort class, luxury class of luxury class plus touringcars.

Vervoer in Noorwegen

Het vervoer in Noorwegen is goed geregeld en de kwaliteit van de wegen is hoog. In voor- en naseizoen kan het voorkomen dat hoge passen in bergen gesloten zijn vanwege sneeuwval. In het fjordengebied zul je vaak de lokale veerdienst moeten nemen om je weg te vervolgen. Op sommige wegen en voor bruggen wordt tol geheven, dit gaat in de meeste gevallen via een automatisch tolsysteem. 

De gemiddelde afstand per uur is 60 - 70 km, en daar verkijkt men zich wel eens op. De wegen zijn relatief smal, er is meer langzaam gemotoriseerd vervoer en de wachttijd op een lokale ferry zorgt voor oponthoud. Maar geniet er van, want het uitzicht is altijd bijzonder. Iets om rekening mee te houden bij het plannen van je rondreis.

Vlieg je naar Noorwegen, dan ben je vanaf de luchthaven snel op de E6, die in noordelijke richting naar Lillehammer en Trondheim loopt of in zuidelijke richting naar Oslo en Telemarken. Huurauto's zijn van uitstekende kwaliteit en in de winter standaard voorzien van winterbanden. Ons advies: reserveer tijdig je huurauto om te profiteren van de beste beschikbaarheid en de beste tarieven.

Ook het trein- en busnetwerk in Noorwegen is van uitstekende kwaliteit en is direct vanaf de luchthavens te gebruiken.


Praktische informatie

Reisdocumenten en Douane

In Noorwegen hebben reizigers met de Nederlandse nationaliteit een geldig paspoort of Europese ID-kaart nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen hun eigen ambassade.

Noodgevallen

Nederlandse Ambassade in Noorwegen

Oscars gate 29, 0352 Oslo. Tel: +4723333600

Alarmnummers

In geval van nood kun je voor de brandweer 110, politie 112 en ambulance 113 bellen.

Elektriciteit

De stroom in Noorwegen bedraagt 220 volt/wisselstroom. Apparaten met een tweepuntsstekker kunnen normaal worden gebruikt.

Prijsniveau

De prijzen in Noorwegen liggen relatief hoger dan in Nederland.

Geldzaken

Je betaalt in Noorwegen met Noorse Kronen (NOK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Met name bij benzinestations worden creditcards niet altijd geaccepteerd en is het handig om contant geld te hebben. Ook de pincode van de creditcard is soms verplicht, dus zorg dat je deze weet. In Noorwegen gaat men steeds meer over op ‘cash-free’ betalen. Je kunt dan niet meer contant betalen, maar uitsluitend nog met bank- of creditcard.

Taal

In Noorwegen is de moedertaal Noors, maar je kunt overal ook met Engels en/of Duits terecht.

Telefonie en internet

Indien je vanuit Noorwegen naar Nederland belt, toets je 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Noorwegen toets je 0047, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. In Noorse telefooncellen betaal je met munten, telefoonkaarten of creditcards. In Noorwegen maakt men gebruik van een tweetal mobiele netwerken. Het NMT-54 en het GSM 900/1800 netwerk. Er is in heel Noorwegen een goed bereik mogelijk.

Tijd

Noorwegen ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt dus geen tijdsverschil.

Openingstijden winkels

De Noorse winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 17.00 uur (supermarkten vaak 09.00 tot 20.00 uur) en op zaterdag tot resp. 15.00 en 18.00 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten. In de meeste steden zijn de winkels op donderdag tot 19.00 uur geopend.


Klimaat en beste reistijd

Weer en klimaat

De meeste buitenlanders hebben een verkeerd beeld van het weer in Noorwegen. Het kan in Noorwegen veel warmer zijn dan men op deze noordelijke breedtegraden zou verwachten. In de eerste plaats is hiervoor de warme Golfstroom verantwoordelijk, die verwarmd zeewater naar de Noorse kust transporteert. Zelfs in de winter blijven de havens ijsvrij. De temperaturen kunnen in de zomer wel oplopen tot 25° - 30°C, zelfs in Noord-Noorwegen.

Hoog- en laagseizoen

Als beste reistijd gelden de maanden mei t/m september. De dagen zijn lang en vanaf juni wordt het ook iets droger (het kan met name langs de westkust in het voorjaar zeer nat zijn). De Noorse vakanties lopen van eind juni (vaak vanaf Midsommer) tot medio augustus. Juli is de maand waarin de meeste Noren zelf op vakantie gaan, dus op populaire bestemmingen kan het gezellig druk worden.

De Nederlandse zomervakantie en de meivakanties zijn geliefde periodes voor een bezoek aan Noorwegen. Ben je niet afhankelijk van de schoolvakanties, kies dan voor de periode medio augustus tot eind september, of maak de feesten rond de Midsommer mee en kies voor een reis in juni.

Ben je van plan in deze maanden jouw vakantie te boeken, reserveer dan tijdig je accommodatie en je vervoer.

Voor de wintersport geldt dat de Noorse skigebieden van december tot maart. De sneeuw valt soms al vanaf eind september, maar de sksigebieden worden gezellig vanaf de weken rond kerst. Houd er rekening mee dat de winters in Noorwegen nog iets kouder kunnen zijn dan je gewend bent van een wintersportvakantie in de Alpenlanden. Ook zijn de dagen korter, wat vaak gecompenseerd wordt door verlichte skipistes.

Uiteindelijk zien we bij de Jong Intra Vakanties dat onze klanten in alle seizoenen genieten van prachtige reizen naar Noorwegen.


De Noorse cultuur

Eten en drinken in Noorwegen

In de eerste plaats is Noorwegen natuurlijk het land van de vis. Qua visgerechten heeft men dan ook keus in overvloed: haring, forel, kabeljauw, makreel, kreeft, garnalen, en natuurlijk zalm in allerlei variëteiten: gerookt, gekookt, gestoofd en gemarineerd. Maar ook vlees heeft een prominente plaats in de Noorse keuken. Typisch Noorse gerechten zijn rendier-, eland- en lamsvleesgerechten, en natuurlijk het nationale gerecht: ‘kjøttkaker’ (voor de Nederlanders te vergelijken met de vertrouwde gehaktbal). Daarnaast kan men vaak ‘flatbrød’ op tafel aantreffen: een flinterdunne broodsoort, gebakken van ongezuurd deeg. Veel hotels serveren ‘s avonds een ‘koldtbord’, waarbij in buffetvorm een keur van koude en warme gerechten staat opgesteld. Soms wordt hierbij ook ‘rømmegrøt’ geserveerd, een pap gekookt van dikke, zure room, en opgediend met suiker en kaneel. Dit is overigens geen dessert, maar een hoofdgerecht. Bijna alle restaurants hebben een vergunning voor wijn en bier, grotere hotels hebben een volledige vergunning. De prijzen voor sterke drank liggen in Noorwegen beduidend hoger dan in de rest van Europa. Alcohol kan uitsluitend worden gekocht in de door de staat geëxploiteerde winkels. Deze ‘vinmonopols’ zijn in steden en de meeste grotere plaatsen te vinden. Bier is in de meeste supermarkten in Noorwegen verkrijgbaar. Echter, na 20.00 uur mag ook bier in de supermarkt niet meer verkocht worden.

Feestdagen in Noorwegen

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag

 • Maart/april: Palmzondag

 • Maart/april: Witte Donderdag

 • Maart/april: Goede vrijdag

 • Maart/april: Pasen

 • 1 mei: De dag van de arbeid

 • 8 mei: Bevrijdingsdag (1945)

 • 17 mei: De dag van de Grondwet (1814)

 • Mei/juni: Hemelvaartsdag

 • Mei/juni: Pinksteren

 • 23 juni: Midzomerfeest

 • 29 juni: Sint Olav

 • 1e zondag in November: Allerheiligen

 • 24 december: Kerstavond

 • 25/26 december: Kerstmis

 • 31 december: Oudejaarsavond


Waarom naar Noorwegen met de Jong Intra Vakanties?

Flexibele vluchten

De Jong Intra Vakanties biedt vluchten aan van een groot aantal gerenommeerde vliegtuigmaatschappijen uit binnen- en buitenland. Ook vind je bij ons vluchten van vrijwel alle low cost airlines. Je kiest zelf de vlucht en de vluchttijden die het beste past bij jouw vakantie en je vertrek van de luchthaven in Nederland, België of Duitsland die je het prettigst vindt. Zo ben je altijd verzekerd van de beste vluchten tegen de beste prijzen.

Keuze uit vele accommodaties

Met een ruim aanbod aan campings, appartementen, hotels en resorts, vind je bij de Jong Intra Vakanties altijd de accommodatie van jouw wensen. Gebruik de filters op onze website om je perfecte accommodatie te vinden: kindvriendelijk of juist adults only, gratis wifi of juist animatie. Ook je stadshotel moet natuurlijk perfect zijn; kies voor een centrale ligging of juist eens lekker met een zwembad.

Flexibele reisduren

Met dagelijkse vluchten en flexibel ingekochte hotels kan de Jong Intra Vakanties je zeer flexibele verblijven aanbieden. Bij ons geen standaard 'weekreizen', maar aankomen en vertrekken als het je het beste uitkomt. Wel zo handig.

Maak je reis compleet met leuke extra's

Bij de Jong Intra Vakanties kun je voor vertrek vele extra's eenvoudig bijboeken. Maak het je makkelijk bij aankomst met een shuttle- of privétransfer vanaf de luchthaven naar jouw accommodatie. Of huur een comfortabel auto voor je verblijf en ga op pad als je daar zin in hebt. Geen zin in lange wachtrijen? Boek dan vóór je vertrek jouw tickets voor de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Wij bieden je entreetickets voor musea, pretparken, bezienswaardigheden of kaartjes voor bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd.