Fly drive Albanië, brug van Shkoder | de Jong Intra Vakanties

Albanië in de voetsporen van de Mol

Dat Albanië tegenwoordig een populaire vakantiebestemming is, dat weten we allemaal. Maar waar komt deze trend vandaan? Bij velen is de interesse gewekt na het 22ste seizoen van 'Wie is de Mol?' dat zich in Albanië afspeelde. De prachtige plekken die de kandidaten afgingen hebben bij ons zeker voor reisinspiratie gezorgd. In deze blog nemen we je mee langs een aantal van de plekken waar de mol is geweest en die absoluut een bezoek zeker waard zijn.

Shkodër

Shkodër, Albanië

Shkodër is een plaats in het Noorden van Albanië gelegen aan de voet van de alpen. In deze stad vind je een rijke mix van stijlen en culturen die te danken zijn aan de rijke geschiedenis van Shkodër. Zo zijn er Ottomaanse kenmerken maar ook veel invloeden uit de Venetiaanse tijd. De stad is gelegen aan het Shkodërmeer. Dit meer is het grootste meer van de Balkan en vormt de grens tussen Albanië en Montenegro. Shkodër wordt ook wel de fietsstad genoemd en is erg kleurrijk. Er zijn vele interessante bezienswaardigheden die je hier kunt bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn het Marubi fotomuseum en Venice Art zoals ook gezien in 'Wie is de Mol?' In het fotomuseum wordt de geschiedenis van Albanië en het dagelijks leven in de periode 1850-1970 mooi afgebeeld door de lens van fotograaf Pjetër Marubi. Liefhebbers van carnaval en kunst kijken zullen hun ogen uitkijken in Venice Art. Dit is de fabriek en showroom voor Venetiaanse maskers opgericht door kunstenaar Edmond Angoni. Koop hier je eigen masker of ontdek hoe deze prachtige kunstwerken worden gemaakt.

Fort Rozafa

Als je na een stevige wandeling de top van de heuvel en Fort Rozafa bereikt, wordt je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de stad, de bergen en het meer van Shkodër. De geschiedenis van het fort dateert terug naar ver voor het begin van onze jaartelling. De eerste grondvesten werden gelegd door de Illyiërs. Het meeste van wat er nu staat komt uit de Venetiaanse tijd. In 1479 werd het fort, waar zich eerst huizen in bevonden, na een lange strijd veroverd door de Ottomanen en omgebouwd tot militair fort. Dit hebben de Ottomanen 450 jaar lang, tot 1913, bezet gehouden.

Een indrukwekkende geschiedenis, maar de naam heeft het fort te danken aan de legende van Rozafa. Dit verhaal gaat over drie broers die het kasteel Rozafa besloten te bouwen. Het probleem was dat de muren steeds instortten. Tot een wijze man hen adviseerden één van hun vrouwen te offeren zodat de muren rechtop zouden blijven staan. De broers besloten de vrouw te offeren die hen de volgende dag hun lunch kwam brengen. Hierbij beloofden ze dat ze geen van allen iets tegen hun vrouw zouden zeggen over dit plan. De jongste broer hield zich aan deze afspraak, maar de twee oudste broers vertelden die avond alles aan hun vrouw. De volgende dag wachtten de broers af wie van hun vrouwen vandaag de lunch kwam brengen. De vrouwen van de twee oudste broers wisten natuurlijk dat ze weg moesten blijven, de jongste broer was er dan ook kapot van toen hij zijn vrouw Rozafa aan zag komen. Toen hij Rozafa vertelde dat ze haar als offer moesten inmetselen in de muur van het kasteel, protesteerde ze niet. Wel maakte ze zich zorgen over haar zoontje dus had ze een paar voorwaarden. De broers mochten haar inmetselen mits ze haar rechteroog, rechterhand en rechterborst vrij zouden laten. Zo kon ze haar zoontje blijven zien, troosten en voeden. Bij het fort is nu een beelhouwwerk te vinden van Rozafa die haar kind voedt vanuit de ingemetselde muur.

Nationaal Park Butrint

Butrint Nationaal Park, Albanië

Eén van de meest indrukwekkende en geschiedenisrijke locaties uit 'Wie is de Mol?' was het Nationaal Park Butrint. Butrint werd al bewoond in de prehistorie en enkele ruïnes die er te vinden zijn dateren terug naar de jaartelling voor Christus. Ook zijn er goed bewaarde ruïnes te vinden uit de tijd van het Romeinse rijk, een Griekse kolonie en het byzantijnse rijk. Een paar bekende zijn de Griekse Akropolis, het Romeins theater, het Triconch paleis, de stadsmuren, de Leeuwenpoort en het fort van Ali Pasha. Butrint behoorde tot 1912 nog tot het Ottomaanse rijk. De archeologische vondsten die je er kunt bewonderen zijn dus pas ca. 100 jaar geleden ontdekt. Wat Butrint naast de mooie natuur dus zo bijzonder maakt, is dat je jezelf waant in een lange geschiedenis aan oude beschavingen. Met een beetje verbeelding kun je deze historische werelden weer zien opleven. Een bezoek aan het Nationaal Park Butrint mag zeker niet ontbreken aan een vakantie naar Albanië.

Ksamil

Vakantie Albanië, Plazhi Ksamilit, Ksamil Beach, Albanië | de Jong Intra Vakanties

En als we dan toch in de buurt zijn, is het zeker de moeite waard om door te rijden naar Kamil voor een heerlijke duik in de Adriatische zee. Ksamil staat bekend om de prachtige stranden en het turqoise blauwe water, een waar paradijs. Het is dan ook niet gek dat menig toerist hier graag geniet van een strandvakantie. Hier geniet je op een strandbedje van het mooie uitzicht en kun je waterfietsen en kano's huren om mee het water op te gaan. Langs de kust liggen drie schiereilanden en kun je zelfs het Griekse eiland Corfu al zien liggen. Ksamil is vanuit Sarandë ook goed te bereiken met de bus richting Butrint.

Gjirokastër

Fly drive Albanië, bazaar in Gjirokaster | de Jong Intra Vakanties

Gjirokastër, ook wel 'de stad van steen' genoemd, staat in zijn geheel op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. Het is te herkennen aan de huizen in Ottomaanse stijl met stenen daken. Met een bezoek aan de authentieke straatjes van Gjirokastër en de kleurrijke bazaar is het net of je een sprookje binnenwandelt. Een leuke souvenir scoren zal hier zeker lukken. De winkels op de bazaar liggen namelijk vol met traditioneel Albanese handwerken. Dit gaat van geweven vloerkleden en zilveren sieraden tot hout- en steenwerken. Deze oude ambachten worden hier nog altijd uitgeoefend.

Manalat

In de wijk Manalat vind je de mooiste huizen van Gjirokastër. Het is hier wat rustiger dan in het historisch centrum dankzij de hogere ligging in de vallei. Je moet er dus even voor klimmen maar dan wordt je ook beloont met de meest prachtige panoramische uitzichten. Ook vind je in Manalat nog een klein deel van het ooit 12 kilometer lange stenen aquaduct dat gebouwd was toen de stad onder het bewind stond van Ali Pasha.

Het kasteel van Gjirokastër

Als je in Gjirokastër bent is het kasteel een must see. Het is gelegen op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de vallei. Daarnaast is dit het op één na grootste kasteel van Albanië en verteld het een interessante geschiedenis. Dwalend over het terrein en door de kasteelgangen zal je stukje bij beetje meer ontdekken over het verleden van dit imposante gebouw. Bij het kasteel zit ook een museum waar meer over de geschiedenis van het kasteel verteld wordt.

Gjirokastër, Albanië

Berat

Berat, Albanië

Berat, 'de stad van duizend ramen'. Met de kenmerkende Ottomaanse huizen, het Byzantijnse kasteel en de natuurrijke omgeving heeft deze stad een terechte plek op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. Berat is opgedeeld in twee heuvelwijken, het historische centrum Mangalem en de wijk Gorica. Deze twee wijken worden met elkaar verbonden door de brug over de rivier de Osum. Na uren dwalen door de smalle straatjes raak je hier nog steeds niet uitgekeken en er is genoeg te ontdekken om een paar dagen door te brengen.

Het kasteel van Berat

Het kasteel van Berat is het grootste kasteel van Albanië en stamt uit de 13e eeuw. Helemaal verlaten is het kasteel niet want binnen de muren van de citadel vind je nog steeds huizen, winkels en lokale bewoners die zich binnen de muren hebben gevestigd. Voor het mooiste uitzicht over de vallei is een wandeling over de kasteelmuren dé tip. Dit uitzicht wordt helemaal betoverend tijdens de zonsondergang.

Verder lezen over Albanië?

Vakantie Albanië, Syri i Kaltër, The Blue Eye bron, Saranda, Albanië | de Jong Intra Vakanties

In dit artikel hebben we je meegenomen in de voetsporen van de mol en de mooiste plekken in Albanië. Maar Albanië heeft nog zoveel meer te bieden. Op onze pagina over Albanië vertellen we nog veel meer over de mogelijkheden naar deze mooie vakantiebestemming.

Onze aanbevelingen voor een vakantie naar Albanië

 • Ontdek Albanie

  1. Albanië
  2. Individuele rondreizen Albanië
  3. Albanië
  UNESCO stad Berat
  v.a. 628 p.p.

  Inclusief alle verplichte kosten.

 • Hotel Mondial

  1. Albanië
  2. Stedentrips Albanië
  3. Tirana
  Zwembad
  v.a. 284 p.p.

  Inclusief alle verplichte kosten.

 • Hotel Zanzi

  1. Albanië
  2. Albanië
  3. Durres
  Hotel exterieur
  v.a. 237 p.p.

  Inclusief alle verplichte kosten.

 • Albanie op het gemak

  1. Albanië
  2. Individuele rondreizen Albanië
  3. Albanië
  Berat
  v.a. 928 p.p.

  Inclusief alle verplichte kosten.