8-daagse autorondreis Wildernis Avontuur

Eigen vervoer reis

Een avontuurlijke en actieve rondreis waarbij u de mogelijkheid heeft om beren, wolven en lynxen te spotten in de Finse wildernis. Meer reisinformatie

vanaf € 915 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Mix van accommodaties
  • Bij de poolcirkel
  • Optioneel: berensafari
  • Actieve reis
  • Nieuwe reis

8-daagse autorondreis Wildernis Avontuur

Ontdek het best bewaarde geheim van de Finse taiga. Dicht tegen de Russische grens zit u in het leefgebied van de bruine beer, de bever, het rendier, de veelvraat en de lynx. Maak hier een berensafari waarbij u op een veilige manier beren kunt spotten vanuit een speciale observatiehut. Sluit de dagen af zoals alle Finnen doen: heerlijk ontspannen in de sauna. Een ideale reis voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Excursies
- Beren, wolven en lynxen
- Nationale parken
- Actief & avontuurlijk
- Informatie over wandelroutes
- Dagelijks ontspannen in uw privé-sauna

Dag 1: Rovaniemi

Arktikum Rovaniemi avondopname

De rondreis start in Rovaniemi. Rovaniemi is de belangrijkste plaats in Lapland, op het randje van de Poolcirkel. Hier kunt u Santa Claus' Village bezoeken, waar de Kerstman woont in een Disney-achtige omgeving. Het wetenschapsmuseum Arktikum geeft informatie over de geschiedenis en cultuur van Lapland.

Dag 2: Rovaniemi - Oulu, ca. 225 km

Oulu - Foto: Visit Finland

Na het ontbijt rijdt u naar Oulu aan de Botnische Golf. Oulu is een universiteitsstad met een levendig autovrij centrum vol leuke winkels, restaurants en gezellige cafés. Bij mooi weer kunt u naar Nallikari, een strand net buiten het stadscentrum en ook het unieke Hailuoto eiland is een leuk uitstapje. Dit eiland is per ferry bereikbaar.

Dag 3: Oulu - Kuhmo, ca. 250 km

Rendieren op de weg - Foto: Visit Finland

U verlaat de kust en rijdt het binnenland in. Stop na een uurtje in het Rokua Nationaal Park voor een korte wandeling. Daarna vervolgt u uw weg via Vuokatti naar Kuhmo. In dit kleine dorpje ziet u overal de invloeden van de Kalevala, een Fins nationaal epos, ontstaan uit mondeling overgeleverde verhalen en poëzie. De Kalevala ontstond in Karelië, in het oosten van Finland. De Kalevala was belangrijk voor het vormen van de Finse identiteit en is overal in Finland terug te zien in architectuur, kunst en muziek. Tussen 13-27 juli verblijft u in Vuokatti aangezien in Kuhmo een internationaal, groots muziekfestival wordt gehouden en de stad is volgeboekt.

Dag 4: Kuhmo - Juntusranta, ca. 170 km

Bruine beer - Foto: Håkan Vargas S

In de ochtend is er tijd om Petola te bezoeken, een informatiecentrum over de Finse roofdieren die hier in het gebied voorkomen: de beer, wolf, lynx en veelvraat. Langs de Russische grens rijdt u in noordelijke richting langs Lentiira en Kostamus. In Raate herinnert de Winter War Expositie en het Museum aan de slag bij Raate, waarbij de Russen Finland binnen vielen en voor Finland de Tweede Wereldoorlog begon. Uw eindbestemming is Juntusranta, tegen de grens met Rusland gelegen waar u 's avonds optioneel een Berensafari kunt maken waarbij u vanuit speciale observatiehutten de beren probeert te spotten.

Dag 5: Juntusranta - Kuusamo, ca. 135 km

Kuusamo - Foto: Risto Puranen

Het Hossa National Park is Finland's nieuwste aanwinst en bekend vanwege kristalheldere meren en een prachtig landschap. Maak een wandeling en stap -letterlijk- in de voetsporen van de eeuwenoude bewoners die mooie rotstekeningen achterlieten. In Hossa is ook een rendierenpark waar u de rendieren kunt voederen en informatie krijgt over de rendierhouderij. Kuusamo is omgeven door natuur, dus heerlijk relaxen hier.

Dag 6: Oulanka Nationaal Park

Oulankajoki rivier - Foto: Hannu Hautala

Na het ontbijt trekt u de natuur in. De frisse buitenlucht zal u goed doen. Het Oulanka Nationaal Park bestaat uit bossen, meren, rivieren en heeft een rijke flora en fauna. Er zijn diverse wandelingen te maken, zo lang als u zelf wilt, maar u kunt het park ook vanaf het water ontdekken in een kano.

Dag 7: Kuusamo - Rovaniemi, ca. 210 km

Rovaniemi

U rijdt terug naar Rovaniemi maar indien u de natuur nog in wilt, dan zijn er voldoende mogelijkheden in Riisitunturi Nationaal Park of het Korouoma Natuurreservaat waar de 30 km lange canyon schitterend is. Indien u de zuidelijke route neemt, kunt u nog een stop maken in het Ranua Wildlife Park met meer dan 50 soorten arctische dieren.

Dag 8: Einde rondreis

Uw rondreis eindigt na het ontbijt.

Inbegrepen
- 8 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Reisbeschrijving

NB: Tussen 17/6/2020 en 16/9/2020 gaat er iedere woensdag een rechtstreekse vlucht met Transavia vanaf Rotterdam naar Rovaniemi. Indien u van deze vlucht gebruik wilt maken, neem dan contact op met onze verkoopafdeling. U ontvangt dan ook een prijsopgave inclusief deze vlucht.

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Finland v.v.
- Toeslag ander type huurauto
- Parkeer- en entreegeld, richtlijn ca. € 75 - € 150

Uw accommodatie

Gedurende deze reis verblijft u in een mix van middenklasse hotels, een appartement en vakantiewoning op basis van logies en ontbijt. Op dag 3, 4, 5 en 6 is het diner inbegrepen. De genoemde accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien een accommodatie niet beschikbaar is, reserveren wij een gelijkwaardig alternatief in de omgeving.

Overnachtingen
1 x Rovaniemi, Santa Claus Hotel
1 x Oulu, Radisson Blu Hotel Oulu
1 x Kuhmo, Hotel Kalevala*
1 x Juntusranta, Arola Apartment
2 x Kuusamo, Ollila Holiday Cottages
1 x Rovaniemi, Santa Claus Hotel

* Tussen 9-23 juli verblijft u in Vuokatti in plaats van Kuhmo aangezien in Kuhmo een muziekfestival wordt gehouden.

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt inmiddels bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 


Elk mens is uniek. Daarom heeft iedereen specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij u naast ons uitgebreide aanbod voor verschillende bestemmingen ook maatwerk reizen aan!
Na het indienen van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u van ons een maatwerkofferte. In uw maatwerkofferte vindt u een voorstel voor uw reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag met u de tijd om de offerte 100% perfect te laten aansluiten bij uw wensen.
Vraag uw maatwerkofferte aan

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
  • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
  • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
  • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.