Winterbelevenis-Finland

Winterbelevenis Finland

Met eigen vervoer
Waar wil je naartoe?
Wat voor soort vakantie zoek je?
Je vertrekdatum
Met hoeveel personen reist u?
Hoe lang wil je weg?
Heleen

Mijn eerste kennismaking met Finland in de winter was fantastisch! De laagstaande zon, het geblaf van de sledehonden, de kick van een sneeuwscootersafari. Ik had ook nooit gedacht dat ik zou 'dippen' in ijskoud water na een saunabezoek... Ik raad iedereen aan de traditionele Alpenlanden een keer in te ruilen voor een bezoek aan winters Finland!

Heleen

Scandinavië expert

Een wintersport Finland is een gegarandeerd wintersportavontuur met vele bijzondere winterse activiteiten!

Onze aanbevelingen voor Winterbelevenis Finland


Lees alles over winterbelevenis Finland

Goed voorbereid op vakantie naar Finland

Als u érgens in Europa een bijzondere wintervakantie wilt beleven, kies dan voor winter in Finland. En meer specifiek: kies voor een vakantie Fins Lapland!

Op slechts 3 uur vliegen van Nederland komt u in een betoverd winterwonderland terecht

Er zijn goede mogelijkheden om te skiën of langlaufen, maar het zijn vooral de winterse activiteiten die uw wintersportvakantie Finland zo bijzonder maken: een ritje in een rendierslee, een sneeuwschoenwandeling gevolgd door ijsvissen, een overnachting in een iglo, een huskysafari, een sneeuwscootersafari, een stukje fietsen op een fatbike... iedere dag zit vol actie en avontuur.

's Avonds is het heerlijk relaxen in uw eigen sauna, waarna u de openhaard aansteekt en een goed boek leest of nog een avondwandeling maakt op zoek naar het noorderlicht.


Voor wie is winterbelevenis Finland geschikt?

Liefhebbers van Actie & Avontuur

Wilt u eens wat anders dan een traditionele wintersportvakantie Finland, dan is een verblijf in Fins Lapland een uitstekend alternatief. Iedere dag is er actie en avontuur. Een sneeuwschoenwandeling door de dik besneeuwde bossen, een husky- of rendiersafari, langlaufen, een tochtje op een fatbike, een sneeuwscootersafari of ijsvissen... het is allemaal mogelijk boven de poolcirkel. Er zijn korte excursies, ter introductie maar u kunt bijvoorbeeld ook een langere en wat meer avontuurlijke safari maken.

Gezinnen met kinderen

Er zijn steeds meer gezinnen met (oudere) kinderen die een wintervakantie Fins Lapland reserveren. Vaak vergezeld van opa en oma. Vanaf een jaar of 7, 8 is een avonturenweek een ervaring voor het leven. Achter in de slee die door een rendier wordt voortgetrokken, samen met de husky's op pad, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen met je vader.. en 's avonds eindeloos sleeën en sneeuwballen gooien bij het huisje of een vuurtje maken in de open haard.


Populaire bestemmingen in winterbelevenis Finland

Winterplezier bij de poolcirkel

Als we het over een skivakantie Finland of wintersport Finland hebben, dan moeten we ons concentreren op Fins Lapland. Het gebied net boven en net onder de Poolcirkel. Daar zijn de afgelopen jaren vele investeringen gedaan die het huidige wintersportklimaat hebben geschapen: uitstekende accommodaties, excursies, goed eten, een winterwonderlandschap en vooral: een unieke ervaring.

Daar waar de echte skifanaten de Franse of Oostenrijkse Alpen opzoeken, gaat u naar Fins Lapland om te skiën én te beleven: maak een huskysafari, ervaar hoe het is om een sneeuwscooter te besturen, boor een gat in het dikke ijs om een vis te vangen en luister naar de verhalen van een Sami rendierhouder. Ondertussen mag u de rendieren voeren, de rendierslee besturen en drinkt u koffie in een originele 'kota' tent.

Wintersport Finland gaat ook 's avonds verder: u geniet u van een heerlijke maaltijd, die u misschien even moet onderbreken om naar buiten te gaan en een glimp op te vangen van het Noorderlicht dat aan de heldere hemel danst. Als een echte Fin brengt u nog een uurtje door in de rooksauna om daarna, geheel volgens traditie, af te koelen in een ijswak.

Na een diepe en goede nachtrust begint u de volgende dag wederom aan een bijzondere dag vol avontuur en belevenissen. Wintersport Finland is een gegarandeerd bijzondere vakantie die u nog lang zal bijblijven.

Denkt u in de winter ook eens aan een leuke stedentrip Helsinki. De stad is verrassend veelzijdig! Wilt u Finland ontdekken tijdens een groepsreis? Kijk dan eens bij onze winterse busreizen Finland.


Vervoer naar winterbelevenis Finland

Vervoer naar Finland in de winter

De beste manier om naar Finland te reizen in de winter is per vliegtuig. De route over de weg met eigen auto is te lang en zeker in de winter niet aan te raden.

Vliegtuig

Transavia onderhoudt in de winter directe verbindingen (soms met een tussenlanding) vanaf Amsterdam naar diverse luchthavens in het noorden van Finland. De vliegtijd is ca. 3 uur, zodat uw wintersportvakantie in Finland vaak nog dezelfde dag kan beginnen.

De transfer vanaf de luchthaven naar de diverse accommodaties is per bus en inbegrepen in de arrangementen van de Jong Intra Vakanties.


Winterbelevenis seizoen Finland

Klimaat

In de wintersportgebieden in het noorden van Finland heerst een landklimaat. In de winter zakken de temperaturen naar ca. -5ºC tot -15ºC. Maar er zijn ook uitschieters naar -20ºC tot -30°C.

De lucht is echter droger dan bij ons, waardoor de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer is. En zoals de Scandinaviërs altijd zeggen: er is geen slecht weer, wél slechte kleding.

Beste reistijd voor Finland in de winter

Het winterseizoen voor Finland loopt van half december tot en met begin april. De kerstvakantie en voorjaarsvakantie zijn de Nederlandse hoogseizoensweken voor de wintersport en winterreizen naar Finland, alhoewel de Finnen zelf liever in maart en april op vakantie gaan.

In december zijn de dagen kort en komt de zon niet boven de horizon uit, maar de feestdagen zorgen voor een bijzondere sfeer.

In januari worden de dagen al snel langer en meer en meer sneeuw bedekt de bomen waardoor ze de bekende ijssculpturen vormen. 

Februari is het koudst, maar de zon laat zich inmiddels vaker en langer zien: eind februari zijn de dagen al weer langer als bij ons in Nederland. Zó snel gaat dat boven de poolcirkel. 

In maart en april neemt de sneeuwhoeveelheid iets af, maar het aantal zonne-uren en de temperatuur toe. Heldere nachten zorgen voor grote kans op het aanschouwen van het noorderlicht.

Winterkleding

Goede kleding is noodzakelijk indien u de winter in Finland doorbrengt. Begin met een eerste laag met thermo-ondergoed. De tweede laag bestaat uit een skibroek en een thermo-shirt.

Bij alle winterse activiteiten ontvangt u een thermo-overall die als derde laag dient. Is het écht koud, dan kunt u nog kiezen voor een extra ski-/winterjas voordat u de overall aantrekt. Twee paar wollen / acrylsokken (geen katoen) zorgen voor warme voeten in uw sneeuwlaarzen. Een muts is noodzakelijk om niet te veel warmte via het hoofd te verliezen. Wanten verdienen de voorkeur boven handschoenen met aparte vingers. Een ski-colletje van fleece of een sjaal en zonnebril maakt het geheel af.

Neem niet te veel spijkerbroeken en/of gelegenheidskleding mee. U draagt dit nauwelijks, behalve als u in een restaurant gaat eten. In veel accommodaties is een wasmachine aanwezig en een droger of een droogkast, zodat u halverwege de week even een wasje kunt draaien.


Cultuur in Finland

De Samen, oorspronkelijke bevolking

De oorspronkelijke bewoners van Lapland in het noorden van Finland zijn de Samen. Een bevolkingsgroep met een geheel eigen cultuur, klederdracht en eigen gewoonten en gebruiken. Een trotse bevolkingsgroep ook, met een eigen vlag en eigen taal. In vroegere tijden leefden ze een nomadenbestaan en trokken met hun rendieren door hun eigen gebied, wat ze 'Sapmi' noemen.

In het huidige winterse Finland heeft het moderne leven ook de Samen bereikt en zijn er nog maar enkelen die het echte nomadenbestaan leven. De tenten hebben plaatsgemaakt voor huizen, de traditionele klederdracht voor moderne winterkleding en de rendieren met hun sledes zijn vervangen door sneeuwscooters. Toch zult u overal nog veel herinneringen, souvenirs en overblijfselen zien en de verhalen horen.

Eten en drinken

De kou van winters Finland verbruikt het lichaam veel energie, dus goed eten is belangrijk. Een stevig ontbijt, goede lunch en uitgebreid avondeten is iedere dag noodzakelijk. De bevolking van Finland houdt van simpel, puur en eerlijk eten. Direct uit hun natuur en daardoor zó vol van smaak, dat er niet veel aan hoeft te gebeuren. Denk aan rendiervlees op allerlei manieren klaargemaakt, verse vis (wilde zalm en forel), groenten, aardappels en fruit. Tijdens een husky- of rendiersafari wordt vaak een wildernislunch gemaakt, op het zelfgemaakte kampvuur.

Er zijn vele soorten bessen te vinden, waarvan de 'lakka' de meest Finse is. Het is een kruising tussen een framboos en een braam. De bessen worden overal in verwerkt en men drinkt ook veel warme bessensap. Te vergelijken met glühwein, maar dan zonder alcohol.

De Finnen zijn kampioen koffiedrinkers, vaak gepaard met een zoete snack zoals kaneelbroodjes.