8-daagse fly-drive Noordkaap

Vliegreis

Bezoek in 1 week de Noordkaap met een comfortabele directe vlucht. Bezoek een rendierboerderij en geniet van de middernachtzon op het Noordkaapplateau Meer reisinformatie

vanaf € 1045 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Inclusief 48 uur entree Noordkaap
 • Incl. wandeltips en wandelroutes
 • Actieve reis
 • Complete reis
 • Directe vlucht

8-daagse fly-drive Noordkaap

Een nieuwe fly-drive in het uiterste noorden van Scandinavië. In een week reist u onder andere langs de Noordkaap, Alta en Tromsø. Tijdens de reizen die in juni en juli starten, ervaart u het fenomeen van de middernachtzon, waarbij de zon 24 uur lang niet onder gaat. De hemel kleurt oranje-rood en de dagen zijn lekker lang. Maak met die lange dagen ook ’s avonds eens een wandeling of een van de vele andere outdoor-activiteiten. De mooie natuur wordt afgewisseld met een bruisend stadsbezoek, wanneer u over de brug Tromsø binnenrijdt.

Hoogtepunten
- Stap uit uw cabin zó de natuur in
- Ga kanoën in Urho Kekkonen Nationaal Park
- Mooie wandelroutes, heerlijk in de buitenlucht
- Genieten van lange dagen met de middernachtzon
- Bekijk de rotstekeningen in Alta
- Maak een selfie bij de Noordkaap
- Lekker eten in Tromsø

Dag 1: Rotterdam - Rovaniemi - Saariselkä, afstand ca. 250 km

Wandeling

U reist rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi, waar u na aankomst op de luchthaven uw huurauto in ontvangst neemt. U rijdt vervolgens naar Saariselkä, midden in het hart van Lapland. Beleef hier de prachtige wildernis en indrukwekkende stilte. De ideale plek om de eerste wandelingen boven de poolcirkel te maken. Met een beetje geluk ziet u op uw eerste dag boven de poolcirkel al rendieren. En geniet 's avonds van de zon die hier niet onder de horizon zakt.

Dag 2: Ontdek Urho Kekkonen Nationaal Park

Kampvuurtje

Na een heerlijke stille nacht, wordt u midden in de natuur wakker. Een verademing met het drukke Nederland. Geniet van uw ontbijt en ga dan op pad. Vanuit uw bungalow kunt u direct een wandeling beginnen door de groene heuvels. Snuif de zuivere lucht van Lapland in uw longen en neem regelmatig een pauze om lekker te ontspannen. Het nationaal park is het op een na grootste van het land en grenst in het oosten aan Rusland.

Dag 3: Saariselkä - Honningsvåg, afstand ca. 440 km

Noordkaap

Na het ontbijt gaat u op pad voor een tocht van ca. 6,5 uur richting het noorden. U passeert de twee hoofdsteden van de Sami: Inari (Finland) en Karasjok (Noorwegen). In beide plaatsen kunt u een indrukwekkende expositie over de oorspronkelijke inwoners van Lapland – de Sami – bezoeken. Inari is het centrum van de Sami cultuur in Finland en in het Siida Museum kunt u kennismaken met de historie, de gewoontes en gebruiken van dit bijzondere volk. Ook is er veel aandacht voor de natuur in dit deel van Lapland. De rit naar de Noorse grens leidt u over de Finse hoogvlaktes, uitgestrekte bossen en langs het immense Inarimeer. Via de Noordkaaptunnel komt u op het Magerøya eiland. De vegetatie is inmiddels volledig veranderd - u zult het even zonder bomen moeten doen - maar de route naar het uiterste randje van Europa is adembenemend! Vandaag bezoekt u ook de Noordkaap om te genieten van deze magische plek: niets dan zee tussen u en de Noordpool die nog vele kilometers weg is. Met een beetje geluk heeft u hier ook de oranjerode middernachtzon.

Dag 4: Noordkaap - Alta, afstand ca. 210 km

Alta Rotstekeningen

Vandaag reist u naar de Noorse stad Alta. Een route met prachtige vergezichten en met vele kuddes rendieren. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting de Noordkaap. Maar breng eerst nog een bezoek aan de kleine vissersplaatsjes Gjesvaer, Kamøyvaer of Skarvåg. Het dorpje Gjesvaer is omgeven door honderden eilanden waar in de zomermaanden allerlei vogels broeden: Jan van Genten, zeearenden, aalscholvers en een kolonie van zo'n 800.000 papegaaiduikers. Boek een vogelsafari en ga met een klein gezelschap op een bootje op zoek naar de vogels. Of wie weet besluit u om nogmaals de Noordkaap te bezoeken? U heeft namelijk 48 uur toegang tot het plateau. Een groot gedeelte van de route vandaag gaat door het schitterende berglandschap van Finnmark.

Dag 5: Alta - Tromsø, afstand ca. 310 km

Tromsø midzomer

Na het ontbijt kunt u eerst nog de rotstekeningen van Alta bezoeken. Daarna rijdt u een mooie route langs de fjorden richting Tromsø, het Parijs van het Noorden. U kunt over land, maar ook een route met diverse lokale ferry's kiezen. Dan ziet u de prachtige fjordenkust vanaf het water. Tromsø is een bruisende studentenstad met veel restaurants en bars. Neem de kabelbaan Fjellheisen omhoog om te genieten van het uitzicht over de stad of bezoek het Polaria Museum en de IJskathedraal kerk.

Dag 6: Tromsø - Torassieppi, afstand ca. 370 km

Finnmark plateau wandelen

Na het ontbijt laat u de Noorse fjorden achter u en reist u via de toendra's door de arm van Finland, richting de laatste verblijfplaats. Maak onderweg een stop in het dorp Kilipsjärvi en maak een wandeling richting de heuvel Saana. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de toendra's. Na de 'leegte' reist u richting de bossen verder Finland in. Uw laatste verblijfplaats is gelegen midden in de bossen naast een meer. Een ideale plek om de reis af te sluiten.

Dag 7: Kanoën, fietsen of wandelen

Middernachtzon

Het ontbijt kunt u gebruiken in het hoofdgebouw. Zorg voor een goede bodem, want u heeft 1 dag om deze mooie omgeving te ontdekken op een actieve manier. Bij het water liggen kano's die u kunt huren. Maar gaat u liever over land, dan kunt u ook een fiets huren. Het personeel helpt u graag bij het uitstippelen van de mooiste routes.

Dag 8: Rovaniemi - Rotterdam

De reis eindigt na het ontbijt. U rijdt terug naar de luchthaven (afstand ca. 220 km, 3 uur rijden) om uw huurauto in te leveren en in te checken voor uw terugvlucht naar Rotterdam.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Rotterdam - Rovaniemi v.v. per Transavia. Het kan zijn dat er een tussenlanding wordt gemaakt in Skellefteå.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Gratis 20 kg ruimbagage
- Huurauto categorie EDMR (Volkswagen Polo of gelijkwaardig inclusief CDW, diefstalverzekering, ongelimiteerd aantal kilometers, tax en toltrajecten tot 100 NOK. Bij 3 personen wordt een cat. CDMR geboekt (Volkswagen Golf of gelijkwaardig) en bij 4 personen wordt een categorie CWMR geboekt (Volkswagen Golf Stationwagon of gelijkwaardig)
- 7 Overnachtingen volgens beschrijving o.b.v. logies met ontbijt
- Uitgebreide reisinformatie
- Wegenkaart en reisgids van Noord-Scandinavië. U ontvangt deze bij uw reispapieren.
- Persoonlijke wandeltips en -routes geschreven door Henk Filippo

Niet inbegrepen
- Entree-, tolkosten > 101 NOK per dag en parkeergelden
- Extra bijkomende kosten en eigen risico huurauto, zoals

* Toeslag jonge bestuurder 19 t/m 24 jaar: ca. € 7 per dag per bestuurder
* Extra bestuurder: ca. € 7 per dag per bestuurder
* Afkoop eigen risico: ca. € 16 - € 18 per dag
* Navigatiesysteem: ca. € 15 per dag

Dit besluit u ter plaatse bij het ondertekenen van het huurcontract van de auto. De extra kosten worden achteraf van uw creditcard afgeschreven. Een creditcard is verplicht.

Uw accommodatie
U verblijft 1 nacht in een vakantiewoning en de overige nachten in goede middenklasse hotels in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren we een ander hotel in de omgeving.

Overnachtingen
2 x Saariselkä, Cabin in het Fell Centre Kiilopää
1 x Honningsvåg, Scandic Hotel Noordkaap
1 x Alta, Scandic Hotel Alta
1 x Tromsø, Scandic Ishavshotel
2 x Torassieppi, Torassieppi Lodge

Gelukkig ontvangen we dagelijks meldingen dat onze accommodaties langzamerhand hun deuren weer openen en gasten kunnen ontvangen. Dat is goed nieuws! Het virus heeft er wél voor gezorgd dat accommodaties vanuit de overheid protocollen en regels moeten hanteren die uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk moeten maken. Dat betekent dat er wijzigingen zullen zijn in het wel, niet of beperkt aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten. Zo kan het zijn dat een zwembad beperkt geopend is of helemaal gesloten, het ontbijt of diner anders worden aangeboden of de schoonmaak van uw kamer of appartement niet meer dagelijks wordt gedaan.

Tijdens bus- en vliegreizen zal het gebruik van mondkapjes mogelijk verplicht worden en tijdens onze busreizen zullen er regels zijn met betrekking tot in- en uitstappen, tussenstops, roulatieschema enz. Op onze website en in de reisbescheiden zullen we u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

De volgende maatregelen zijn voor iedereen van kracht

 1. Houd altijd de afstand aan die in het land van kracht is. Draag een mondkapje daar waar dit niet mogelijk is.
 2. Regelmatig goed en uitgebreid handen wassen
 3. Hoesten en niezen in de elleboog
 4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 5. Vermijd handen schudden
 6. Blijf thuis indien u een van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°)
 7. Blijf thuis als iemand in uw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van uw reisorganisatie
 9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie
 10. Betaal met pin of contactloos/mobiel

Hier vindt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie wat vaker op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen naar en in het buitenland.

 


Elk mens is uniek. Daarom heeft iedereen specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij u naast ons uitgebreide aanbod voor verschillende bestemmingen ook maatwerk reizen aan!
Na het indienen van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u van ons een maatwerkofferte. In uw maatwerkofferte vindt u een voorstel voor uw reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag met u de tijd om de offerte 100% perfect te laten aansluiten bij uw wensen.
Vraag uw maatwerkofferte aan

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

 • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
 • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
 • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
 • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
 • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.