15-daagse fly-drive Noordkaap, Lofoten & Lapland

Vliegreis

Beleef alle hoogtepunten van Noord-Scandinavië. Op een heel comfortabele manier arriveert u op de poolcirkel waar uw route door Fins Lapland, langs de Noordkaap en naar de Lofoten eilanden begint. Meer reisinformatie

vanaf € 1895 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Entree Noordkaap
  • Bezoek Sami familie en rendierfarm
  • Traditionele rooksauna
  • Directe vlucht
  • Inclusief autohuur

15-daagse fly-drive Noordkaap, Lofoten & Lapland

Beleef alle hoogtepunten van Noord-Scandinavië. Op een heel comfortabele manier arriveert u op de poolcirkel waar uw route door Fins Lapland, langs de Noordkaap en naar de Lofoten eilanden begint. Ontdek de toendra en taiga van Fins, Noors en Zweeds Lapland en droom weg op de schilderachtige Lofoten.

Excursies
- Reis naar het land van de Middernachtzon
- Rondleiding in rendierpark Salla
- Entree tot de Noordkaap
- Ritje per kabelbaan in Tromsø
- Verblijf 3 nachten op de prachtige Lofoten
- Ga onder de grond in de mijnen van Kiruna
- Bezoek het IJshotel in de zomer (!)

Dag 1: Rotterdam - Rovaniemi

Rovaniemi

U vliegt rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi. Na het ophalen van uw huurauto bij de luchthaven rijdt u naar het kleine plaatsje Sallatunturi, in het oosten van Lapland nabij de Russische grens. U verblijft de komende 3 nachten in een privé bungalow met de luxe van een eigen sauna.

Dag 2: de rendieren van Salla

Rendierpark

Vandaag wordt u welkom geheten bij Rendierpark Salla, waar een gids u mee neemt in de wereld van de rendierhouder. Diep in het bos wordt met een speciale lokroep de rendieren bijeen gehaald en kunt u de rendieren voederen. Geniet van een warm drankje bij het vuur, ervaar de 'oorverdovende' stilte.

Dag 3: Fietsen, kanoën of een wildernisovernachting?

Fietsen omgeving Salla

Een heerlijke vrije dag! Bij de receptie van Sallatunturi kunt u informatie krijgen over de mogelijkheden om de dag door te brengen.

Dag 4: Salla - Kiilopää, ca. 305 km

Rendier

Vandaag rijdt u door uitgestrekte bossen en langs kraakheldere wateren richting het noorden van Fins Lapland, hét deel van Lapland waar nog traditionele Sami wonen. U ziet kuddes rendieren op de weg en u herkent de rood-blauw-geel-groene vlag van de Sami. De bewegwijzering is tweetalig, in het Fins en Samisch. U kunt onderweg prachtige stops maken bij meertjes en riviertjes, korte wandelingen maken, gouddelven in de rivier bij Tankavaara en uw rendiervlees en gerookte zalm rechtstreeks bij de Sami kopen. Aan de rand van het immense Urho Kekkonen Nationaal Park is een authentieke Lapse bungalow voor u gereserveerd.

Dag 5: Urho Kekkonen Nationaal Park

Urho Kekkonen Nationaal Park

U wordt wakker te midden van de alom aanwezige natuur. Wanner u naar buiten gaat snuift u de gezonde, zuivere lucht van Lapland in, u hoort de vogels fluiten, staart naar de omliggende heuvels en voelt dat de zon hier behoorlijk krachtig kan zijn. Met uw rugzak op wandelt u zo vanuit uw bungalow het Nationaal Park Urho Kekkonen in, een eldorado voor wandelliefhebbers. Beklimt u de nabijgelegen heuvels Kiilopää en Kaunispää dan is de toendra voor uw gevoel opeens wel heel erg dichtbij. Gaat u liever onder begeleiding van een gids het Nationaal Park in, dan kan dat ook! Hij zal u alles over de bijzondere flora en fauna van deze unieke wereld vertellen. U raakt zeker niet uitgepraat over de “off-track” wandeltocht met de gids en de vele vergezichten van dit prachtige ongerepte landschap! 's Avonds kunt u heerlijk relaxen in de sauna van uw eigen bungalow of gebruik maken van de traditionele rooksauna op het park. Meer Fins kan het niet worden.

Dag 6: Saariselka - Honningsvåg, ca. 440 km

Rendieren op de weg

Deze dag staat eerst in het teken van de twee hoofdsteden van de Sami: Inari (Finland) en Karasjok (Noorwegen). Via de Noordkaaptunnel komt u op het Magerøya eiland. Vanavond bezoekt u de Noordkaap om te genieten van deze magische plek: niets dan zee tussen u en de Noordpool en als u geluk heeft een oranjerode middernachtzon. U overnacht in of nabij Honningsvåg.

Dag 7: Honningsvåg - Gargia, ca. 230 km

Vogelkolonie Noordkaap

Onderweg naar Gargia reist u door het schitterende berglandschap van Finnmark waar u rendieren kunt tegenkomen. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting de Noordkaap en de kuddes bestaan uit honderden dieren. Het vissersdorp Gjesvaer is omgeven door honderden eilanden waar in de zomermaanden allerlei vogels broeden: Jan van Genten, zeearenden, aalscholvers en een kolonie van zo'n 800.000 papegaaiduikers. Als u wilt, kunt u met een gids op stap en een vogelsafari maken om ze te voeren. Uw eindbestemming is de kleine plaats Gargia. Mis in geen geval het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen en de prehistorische rotstekeningen.

Dag 8: Sautso Canyon

Huisje aan het fjord

Vandaag heeft u een dag om te genieten van de prachtige natuur rondom Gargia. De eigenaresse heeft een eigen huskyfarm en kunt u alles vertellen over de wedstrijden die ze met de huskies rijdt. Vanuit het guesthouse kunt u prachtig wandelen richting de waterval. Wilt u liever een uitdagendere wandeling, kies dan de wandeling langs de Sautso canyon. Het is één van de diepste canyons van Noord-Europa.

Dag 9: Gargia - Tromsø, ca. 325 km

Tromsø

Na het ontbijt reist u door naar het 'Parijs van het Noorden', Tromsø. Deze stad heeft veel te bieden en vrijwel alles is op loopafstand. Bezoek de Ishaven kathedraal of het Polaria museum of geniet gewoon van de sfeer en de mensen op een van de vele gezellige terrasjes in deze bruisende stad. Als extra is een ritje met de kabelbaan Fjellheisen inbegrepen. De kabelbaan brengt u naar 420 meter hoge rots met uitzicht over de stad en de fjorden. Vanaf juni t/m half augustus is de kabelbaan tot half 1 's nachts geopend. Naast het uitzicht op Tromsø, kunt u ook genieten van de middernachtzon.

Dag 10: Tromso - Svolvaer, ca. 430 km

Lofoten wandelen

Houdt uw fototoestel onderweg maar bij de hand, voor een prachtige route met mooie vergezichten! Uw eindbestemming zijn de Vesterålen en de Lofoten. U verblijft de komende 3 nachten in Svolvaer. De Lofoten staan bekend om steil uit zee oprijzende bergen met her en der de sneeuwresten van de winter, rode vissershuisjes en kleine haventjes met kleurige vissersboten. Optioneel: Maak in Andenes een walvissafari of een orkasafari vanuit Svolvaer. In het Lofotr Vikingmuseum voelt u zich voor heel even een echte Viking.

Dag 11 en 12: Laat u verleiden!

Walvissafari

Breng een bezoek aan de vissersplaatsjes Njusfjord, Henningsvær en Å, helemaal in het zuiden van de Lofoten. Een aanrader is om een excursie te reserveren per RIB-boot naar de indrukwekkende Trollfjord. Deze hele smalle, twee kilometer lange zijarm van de Raftsund wordt omsloten door bergen die tot meer dan 1000 meter steil uit zee oprijzen. Er worden heel veel zeearenden gezien, soms zo dichtbij dat u ze kunt voeren.

Dag 13: Svolvaer - Kiruna, ca. 380 km

Landschap

Vandaag vertrekt u, via het smalste stukje Noorwegen richting de mijnstad Kiruna, in Zweeds Lapland. Een mooie route vanaf de Noorse kust de hoogvlakte tussen Noorwegen en Zweden op en bij Riksgränsen de Zweedse grens over. Vanaf dit moment rijdt u dwars door het hooggebergte van Zweeds Lapland met steile berghellingen, watervallen en kristalheldere meren. U bevindt zich in het wandelwalhalla van Zweden: het Abisko National Park. Aan de rand van het mijnstadje Kiruna liggen de Giron cabins van Camp Ripan. U verblijft één nacht in deze bijzonder sfeervolle cabin.

Dag 14: Kiruna - Rovaniemi, ca. 350 km

Rovaniemi

Vanuit Kiruna gaat de route weer terug naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Maak een kleine maar interessante omweg naar het noordelijk gelegen Jukkasjärvi: hier kunt u een originele Sami kerk bezichtigen en een kijkje nemen bij het wereldberoemde ijshotel. Jawel, ook in de zomer geopend! U reist vervolgens door het hart van Zweeds Lapland tot u bij de Botnische Golf aankomt. Via de grensovergang bij Pello bereikt u weer de plaats waar uw reis begon: Rovaniemi. Misschien heeft u nog tijd om het prachtige Arktikum museum te bekijken of de Kerstman een hand te schudden.

Dag 15: Einde rondreis

Aan het einde van de reis levert u de huurauto weer in op de luchthaven en vliegt u rechtstreeks terug naar Rotterdam. Met een koffer vol bijzondere ervaringen en mooie herinneringen.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Rotterdam - Rovaniemi v.v. per Transavia. Het kan zijn dat er een tussenlanding wordt gemaakt in Skellefteå.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Gratis 20 kg ruimbagage
- Huurauto Volkswagen Polo of gelijkwaardig inclusief CDW-verzekering, ongelimiteerd aantal kilometers, tax en afkoop tolgelden tot 60 NOK per tolstation in Noorwegen. Indien u met 3 of 4 betalende personen reist, ontvangt u een Volkswagen Golf of gelijkwaardig. U behoudt een afkoopbaar eigen risico van € 950 per schade/diefstal.
- 14 Overnachtingen volgens beschrijving o.b.v. logies en ontbijt
- Reisbeschrijving
- Wegenkaart en reisgids van Noord-Scandinavië

Niet inbegrepen
- Entree- en parkeergelden
- Tolgelden van trajecten boven 60 NOK
- Extra bijkomende kosten en eigen risico huurauto, zoals

* Toeslag jonge bestuurder 19 t/m 24 jaar: € 20 (éénmalig)
* Extra bestuurder: € 20 per bestuurder
* Afkoop eigen risico: ca. € 15 per dag
* Navigatiesysteem: ca. € 12 per dag

Dit besluit u ter plaatse bij het ondertekenen van het huurcontract van de auto. De extra kosten worden achteraf van uw creditcard afgeschreven.

Uw accommodatie
Gedurende deze reis verblijft u in goede middenklasse hotels, guesthouses en vakantiewoningen. De genoemde acommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien een hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een alternatief in de omgeving. In Salla verblijft u in een bungalow met privé sauna en in Saariselkä in een authentieke Lapse bungalow met privé sauna. In Kiruna verblijft u eveneens in een cabin.

Overnachtingen
3 x Salla, Sallatunturin Tuvat
2 x Saariselka, Fell Centre Kiilopää
1 x Honningsvåg, Scandic Hotel
2 x Gargia, Gargia Fjellstue
1 x Tromsø, Scandic of Thon Hotel
3 x Svolvaer, Scandic of Thon Hotel
1 x Kiruna, Camp Ripan
1 x Rovaniemi, Scandic Hotel

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
  • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
  • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
  • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland. 

9,0

Veel uren in de auto, waardoor effectief er minder tijd over is voor musea en wandelingen. In Tromsø kom je vooral in de knel (tussen twee lange reisdagen). De totale reis zou eigenlijk net iets langer moeten duren.