15-daagse fly-drive Noordkaap, Lofoten & Lapland

Vliegreis

Beleef alle hoogtepunten van Noord-Scandinavië. Op een heel comfortabele manier arriveert u op de poolcirkel waar uw route door Fins Lapland, langs de Noordkaap en naar de Lofoten eilanden begint. Meer reisinformatie

vanaf € 1895 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Entree Noordkaap
  • Bezoek Sami familie en rendierfarm
  • Traditionele rooksauna
  • Directe vlucht
  • Inclusief autohuur

15-daagse fly-drive Noordkaap, Lofoten & Lapland

Beleef alle hoogtepunten van Noord-Scandinavië. Op een heel comfortabele manier arriveert u op de poolcirkel waar uw route door Fins Lapland, langs de Noordkaap en naar de Lofoten eilanden begint. Ontdek de toendra en taiga van Fins, Noors en Zweeds Lapland en droom weg op de schilderachtige Lofoten.

Excursies
- Reis naar het land van de Middernachtzon
- Rondleiding in rendierpark Salla
- Entree tot de Noordkaap
- Ritje per kabelbaan in Tromsø
- Verblijf 3 nachten op de prachtige Lofoten
- Ga onder de grond in de mijnen van Kiruna
- Bezoek het IJshotel in de zomer (!)

Dag 1: Rotterdam - Rovaniemi

Rovaniemi

U vliegt rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi. Na het ophalen van uw huurauto bij de luchthaven rijdt u naar het kleine plaatsje Sallatunturi, in het oosten van Lapland nabij de Russische grens. U verblijft de komende 3 nachten in een privé bungalow met de luxe van een eigen sauna.

Dag 2: de rendieren van Salla

Rendierpark

Vandaag wordt u welkom geheten bij Rendierpark Salla, waar een gids u mee neemt in de wereld van de rendierhouder. Diep in het bos wordt met een speciale lokroep de rendieren bijeen gehaald en kunt u de rendieren voederen. Geniet van een warm drankje bij het vuur, ervaar de 'oorverdovende' stilte.

Dag 3: Fietsen, kanoën of een wildernisovernachting?

Fietsen omgeving Salla

Een heerlijke vrije dag! Bij de receptie van Sallatunturi kunt u informatie krijgen over de mogelijkheden om de dag door te brengen.

Dag 4: Salla - Kiilopää, ca. 305 km

Rendier

Vandaag rijdt u door uitgestrekte bossen en langs kraakheldere wateren richting het noorden van Fins Lapland, hét deel van Lapland waar nog traditionele Sami wonen. U ziet kuddes rendieren op de weg en u herkent de rood-blauw-geel-groene vlag van de Sami. De bewegwijzering is tweetalig, in het Fins en Samisch. U kunt onderweg prachtige stops maken bij meertjes en riviertjes, korte wandelingen maken, gouddelven in de rivier bij Tankavaara en uw rendiervlees en gerookte zalm rechtstreeks bij de Sami kopen. Aan de rand van het immense Urho Kekkonen Nationaal Park is een authentieke Lapse bungalow voor u gereserveerd.

Dag 5: Urho Kekkonen Nationaal Park

Urho Kekkonen Nationaal Park

U wordt wakker te midden van de alom aanwezige natuur. Wanner u naar buiten gaat snuift u de gezonde, zuivere lucht van Lapland in, u hoort de vogels fluiten, staart naar de omliggende heuvels en voelt dat de zon hier behoorlijk krachtig kan zijn. Met uw rugzak op wandelt u zo vanuit uw bungalow het Nationaal Park Urho Kekkonen in, een eldorado voor wandelliefhebbers. Beklimt u de nabijgelegen heuvels Kiilopää en Kaunispää dan is de toendra voor uw gevoel opeens wel heel erg dichtbij. Gaat u liever onder begeleiding van een gids het Nationaal Park in, dan kan dat ook! Hij zal u alles over de bijzondere flora en fauna van deze unieke wereld vertellen. U raakt zeker niet uitgepraat over de “off-track” wandeltocht met de gids en de vele vergezichten van dit prachtige ongerepte landschap! 's Avonds kunt u heerlijk relaxen in de sauna van uw eigen bungalow of gebruik maken van de traditionele rooksauna op het park. Meer Fins kan het niet worden.

Dag 6: Saariselka - Honningsvåg, ca. 440 km

Rendieren op de weg

Deze dag staat eerst in het teken van de twee hoofdsteden van de Sami: Inari (Finland) en Karasjok (Noorwegen). Via de Noordkaaptunnel komt u op het Magerøya eiland. Vanavond bezoekt u de Noordkaap om te genieten van deze magische plek: niets dan zee tussen u en de Noordpool en als u geluk heeft een oranjerode middernachtzon. U overnacht in of nabij Honningsvåg.

Dag 7: Honningsvåg - Gargia, ca. 230 km

Vogelkolonie Noordkaap

Onderweg naar Gargia reist u door het schitterende berglandschap van Finnmark waar u rendieren kunt tegenkomen. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting de Noordkaap en de kuddes bestaan uit honderden dieren. Het vissersdorp Gjesvaer is omgeven door honderden eilanden waar in de zomermaanden allerlei vogels broeden: Jan van Genten, zeearenden, aalscholvers en een kolonie van zo'n 800.000 papegaaiduikers. Als u wilt, kunt u met een gids op stap en een vogelsafari maken om ze te voeren. Uw eindbestemming is de kleine plaats Gargia. Mis in geen geval het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen en de prehistorische rotstekeningen.

Dag 8: Sautso Canyon

Huisje aan het fjord

Vandaag heeft u een dag om te genieten van de prachtige natuur rondom Gargia. De eigenaresse heeft een eigen huskyfarm en kunt u alles vertellen over de wedstrijden die ze met de huskies rijdt. Vanuit het guesthouse kunt u prachtig wandelen richting de waterval. Wilt u liever een uitdagendere wandeling, kies dan de wandeling langs de Sautso canyon. Het is één van de diepste canyons van Noord-Europa.

Dag 9: Gargia - Tromsø, ca. 325 km

Tromsø

Na het ontbijt reist u door naar het 'Parijs van het Noorden', Tromsø. Deze stad heeft veel te bieden en vrijwel alles is op loopafstand. Bezoek de Ishaven kathedraal of het Polaria museum of geniet gewoon van de sfeer en de mensen op een van de vele gezellige terrasjes in deze bruisende stad. Als extra is een ritje met de kabelbaan Fjellheisen inbegrepen. De kabelbaan brengt u naar 420 meter hoge rots met uitzicht over de stad en de fjorden. Vanaf juni t/m half augustus is de kabelbaan tot half 1 's nachts geopend. Naast het uitzicht op Tromsø, kunt u ook genieten van de middernachtzon.

Dag 10: Tromso - Svolvaer, ca. 430 km

Lofoten wandelen

Houdt uw fototoestel onderweg maar bij de hand, voor een prachtige route met mooie vergezichten! Uw eindbestemming zijn de Vesterålen en de Lofoten. U verblijft de komende 3 nachten in Svolvaer. De Lofoten staan bekend om steil uit zee oprijzende bergen met her en der de sneeuwresten van de winter, rode vissershuisjes en kleine haventjes met kleurige vissersboten. Optioneel: Maak in Andenes een walvissafari of een orkasafari vanuit Svolvaer. In het Lofotr Vikingmuseum voelt u zich voor heel even een echte Viking.

Dag 11 en 12: Laat u verleiden!

Walvissafari

Breng een bezoek aan de vissersplaatsjes Njusfjord, Henningsvær en Å, helemaal in het zuiden van de Lofoten. Een aanrader is om een excursie te reserveren per RIB-boot naar de indrukwekkende Trollfjord. Deze hele smalle, twee kilometer lange zijarm van de Raftsund wordt omsloten door bergen die tot meer dan 1000 meter steil uit zee oprijzen. Er worden heel veel zeearenden gezien, soms zo dichtbij dat u ze kunt voeren.

Dag 13: Svolvaer - Kiruna, ca. 380 km

Landschap

Vandaag vertrekt u, via het smalste stukje Noorwegen richting de mijnstad Kiruna, in Zweeds Lapland. Een mooie route vanaf de Noorse kust de hoogvlakte tussen Noorwegen en Zweden op en bij Riksgränsen de Zweedse grens over. Vanaf dit moment rijdt u dwars door het hooggebergte van Zweeds Lapland met steile berghellingen, watervallen en kristalheldere meren. U bevindt zich in het wandelwalhalla van Zweden: het Abisko National Park. Aan de rand van het mijnstadje Kiruna liggen de Giron cabins van Camp Ripan. U verblijft één nacht in deze bijzonder sfeervolle cabin.

Dag 14: Kiruna - Rovaniemi, ca. 350 km

Rovaniemi

Vanuit Kiruna gaat de route weer terug naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Maak een kleine maar interessante omweg naar het noordelijk gelegen Jukkasjärvi: hier kunt u een originele Sami kerk bezichtigen en een kijkje nemen bij het wereldberoemde ijshotel. Jawel, ook in de zomer geopend! U reist vervolgens door het hart van Zweeds Lapland tot u bij de Botnische Golf aankomt. Via de grensovergang bij Pello bereikt u weer de plaats waar uw reis begon: Rovaniemi. Misschien heeft u nog tijd om het prachtige Arktikum museum te bekijken of de Kerstman een hand te schudden.

Dag 15: Einde rondreis

Aan het einde van de reis levert u de huurauto weer in op de luchthaven en vliegt u rechtstreeks terug naar Rotterdam. Met een koffer vol bijzondere ervaringen en mooie herinneringen.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Rotterdam - Rovaniemi v.v. per Transavia. Het kan zijn dat er een tussenlanding wordt gemaakt in Skellefteå.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Huurauto Volkswagen Polo of gelijkwaardig inclusief CDW-verzekering, ongelimiteerd aantal kilometers, tax en afkoop tolgelden tot 60 NOK per tolstation in Noorwegen. Indien u met 3 of 4 betalende personen reist, ontvangt u een Volkswagen Golf of gelijkwaardig. U behoudt een afkoopbaar eigen risico van € 950 per schade/diefstal.
- 14 Overnachtingen volgens beschrijving o.b.v. logies en ontbijt
- Reisbeschrijving
- Wegenkaart en reisgids van Noord-Scandinavië

Niet inbegrepen
- Entree- en parkeergelden
- Tolgelden van trajecten boven 60 NOK
- Extra bijkomende kosten en eigen risico huurauto, zoals

* Toeslag jonge bestuurder 19 t/m 24 jaar: € 20 (éénmalig)
* Extra bestuurder: € 20 per bestuurder
* Afkoop eigen risico: ca. € 15 per dag
* Navigatiesysteem: ca. € 12 per dag

Dit besluit u ter plaatse bij het ondertekenen van het huurcontract van de auto. De extra kosten worden achteraf van uw creditcard afgeschreven.

Uw accommodatie
Gedurende deze reis verblijft u in goede middenklasse hotels, guesthouses en vakantiewoningen. De genoemde acommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien een hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een alternatief in de omgeving. In Salla verblijft u in een bungalow met privé sauna en in Saariselkä in een authentieke Lapse bungalow met privé sauna. In Kiruna verblijft u eveneens in een cabin.

Overnachtingen
3 x Salla, Sallatunturin Tuvat
2 x Saariselka, Fell Centre Kiilopää
1 x Honningsvåg, Scandic Hotel
2 x Gargia, Gargia Fjellstue
1 x Tromsø, Scandic of Thon Hotel
3 x Svolvaer, Scandic of Thon Hotel
1 x Kiruna, Camp Ripan
1 x Rovaniemi, Scandic Hotel