Vakantie Maleisië | de Jong Intra Vakanties

Vakantie Maleisië

Met eigen vervoer
Waar wil je naartoe?
Wat voor soort vakantie zoek je?
Je vertrekdatum
Met hoeveel personen reist u?
Hoe lang wil je weg?
Mariëlle

Maleisië is zo'n gastvrij en bijzonder vakantieland dat je al reizende een prachtig stukje Azië ontdekt. Het land is een smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen. Maleisiërs, Indiërs en Chinezen, ieder met hun eigen cultuur en tradities, leven vreedzaam naast elkaar. Het kan niet anders dat je net zo enthousiast als ik terugkomt.

Mariëlle

Verre reizen specialist

Het prachtige tropische Maleisië bezoeken? Dat doe je natuurlijk samen met de Jong Intra Vakanties. Bezoek kleurrijke steden als Malacca en Georgetown, laat je overweldigen door het moderne Kuala Lumpur, maak kennis met de natuur in de oerwouden van de Taman Negara of Maleis Borneo en bezoek de theeplantages in de koele Cameron Highlands . Ben je toe aan zon, zee en strand? Boek dan een verblijf aan een prachtig strand op Langkawi, Penang of Tioman Islands en kom helemaal.

Kies voor één van onze privérondreizen naar Maleisië of laat je droomreis helemaal op maat samenstellen.

De beste blogs over Maleisië

Naar Maleisië met de Jong Intra Vakanties

De perfecte kennismaking met Maleisië

Reizen in een groot gezelschap is voor veel mensen een fijne manier van op vakantie gaan. Maar wij kunnen ons voorstellen dat je liever in een kleine groep of misschien zelfs liever alleen met een partner door Maleisië wil reizen. Individueel reizen heeft zo ook haar charme, 's morgens samen met een Engelssprekende gids/chauffeur het programma voor die dag doornemen en op pad.

Afhankelijk van de door jou gekozen reis ga je kennis maken met Maleisië, beginnend met de multiculturele hoofdstad, Kuala Lumpur, Malacca, een Unesco Werelderfgoed plaats met restanten van de Nederlandse overheersing, het Taman Negara National Park, de theeplantages op de Cameron Highlands, enz. enz. en je eindigd met één of meerdere dagen aan het strand van Penang. Uiteraard kun je jouw individuele reis door Maleisië uitbreiden.

Omdat Maleisië beschikt over een goede infrastructuur is het ook mogelijk om deze rondreizen zonder gids/chauffeur te maken. Wij reserveren de door jou gewenste hotelovernachtingen en jd kunt geheel op eigen wijze door Maleisië reizen. Individueel reizen krijgt dan wel een heel bijzondere betekenis. Voor meer en aanvullende informatie adviseren wij je contact op te nemen met onze Maleisië specialisten.


Populaire bestemmingen in Maleisië

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, de levendige hoofdstad van Maleisië, is het bruisende hart van het multiculturele leven van dit prachtige Aziatische land. De stad is een schitterende, veilige, groene en ook zeer schone metropool met vele bezienswaardigheden. Zo zijn er de beroemde Petronas Twin Towers, het internationale symbool van de stad. Chinatown is een levendige wijk met een befaamde avondmarkt. Bezoek vooral ook de Lake Gardens, één van de grootste en populairste parken van Azië met zijn vogelpark en orchideeëntuin.

Voor de winkelliefhebbers en gezelligheidzoekers is de ’Golden Triangle’ een paradijs, met zijn gigantische en ultramoderne warenhuizen. Kuala Lumpur heeft een bijzonder diverse architectuur met bouwwerken als futuristische wolkenkrabbers naast oude gebouwen in de renaissance, classicistische of Britse koloniale stijl. De Indiase, Chinese, Islamitische en Boeddhistische cultuur vind je niet alleen terug in de prachtige tempelcomplexen met de vele kunstwerken, maar ook in de rijk gevarieerde keuken.

Malacca

Malacca is een stad met een rijk verleden en onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Het is ook de plaats waar het voor Maleisië allemaal begon. Rond 1400 ontwikkelde de Hindoe prins Parameswara de stad tot belangrijkste haven en handelsplaats van Zuidoost-Azië. Portugezen, Engelsen, Chinezen en ook Nederlanders hebben zich hier in vroegere tijden gevestigd vanwege de gunstige ligging.

Malacca´s charme ligt in de rijke afwisseling van de vele historische gebouwen en godsdiensten, zoals de oude haven aan de rivier, de smalle straatjes van het oude Chinatown met zijn Cheng Hong Teng tempel, Dutch Square met het robuuste Nederlandse Stadthuys uit de 17e eeuw, de St. Paul´s Church met zijn oude Nederlandse begraafplaats en het Portugese Fort ´A Famosa´. Hou je van antiek, dan is Jonker Street een waar paradijs.

Naast deze gezellige winkelstraat kent Malacca ook diverse grote winkelcentra. Vlakbij Malacca vind je Ayer Keroh, een recreatiegebied met een vlindertuin, reptielenpark en Mini Maleisië. Kortom, Malacca bied je verrassend veel mogelijkheden voor een plezierig verblijf.


Reizen naar Maleisië

Vervoer naar Maleisië

Maleisië is goed bereikbaar vanuit Nederland. Je kunt met het vliegtuig reizen naar jouw bestemming in Maleisië. Eenmaal aangekomen kun je via een transfer naar de accommodatie reizen of maakt je gebruik van een eigen huurauto.

Met het vliegtuig naar Maleisië

Maleisië heeft een aantal grote luchthavens en is daardoor goed bereikbaar met het vliegtuig vanuit Nederland, maar ook vanuit België of Duitsland. De reisduur van een vlucht van Nederland naar Maleisië is ca. 14 uur.

Vervoer in Maleisië

Maleisië is bij uitstek een Aziatische bestemming om per eigen huurauto te ontdekken. De infrastructuur is uitstekend en de wegen zijn goed begaanbaar en prima onderhouden. Ook de bewegwijzering is redelijk tot goed en vaak in het Engels. Bovendien is de prijs voor benzine in het land zeer gunstig. In Maleisië wordt links gereden en het stuur zit dus ook aan de rechterkant in de auto. Hou er rekening mee dat rijstijl en verkeerssituaties in Maleisië anders zijn dan in Nederland. Hou daarnaast rekening met de afstand tussen de plaatsen en de benodigde rusttijd. Het is altijd even wennen, maar daarna heb je de mogelijkheid om in eigen tempo langs de schitterende bezienswaardigheden te rijden. Door de verhuurmaatschappijen in Maleisië wordt over het algemeen het Europese rijbewijs (NL en andere EEG-landen) geaccepteerd. Wij raden je echter aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 18,95).

Liever niet met een eigen huurauto op pad? Wij hebben ook diverse privé rondreizen, waarbij je het gemak ervaart van een privé chauffeur en een gids.


Praktische informatie

Reisdocumenten en Douane

Om naar Maleisië te reizen heb je een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast dien je uiterlijk 3 dagen voor aankomst in Maleisië de “Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) in te vullen via imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main?registerMain. 

Indien je de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je voor Maleisië, bij een verblijf van maximaal 90 dagen, geen visum nodig. Indien je een andere nationaliteit hebt of je verblijft langer dan 90 dagen in Maleisië dan dien je voor vertrek contact op te nemen met de Ambassade van Maleisië.

Noodgevallen

Nederlandse Ambassade in Maleisië

Naza Tower Unit 1-12, Level 12, Naza Tower
No. 10, Persiaran KLCC, Platinum Park
50088 Kuala Lumpur

Alarmnummers

Voor de politie/de toeristenpolitie bel je 999, de brandweer: 994, de ambulance: 999.

Elektriciteit

In Maleisië is de netspanning 220 volt. Wij raden aan een universele adapter mee te nemen, aangezien de stopcontacten in Maleisië alleen geschikt zijn voor de zogenaamde Engelse stekkers. Bij een aantal hotels bestaat de mogelijkheid een adapter te lenen, al dan niet tegen betaling of een borgsom.

Fooien

Met de komst van het toerisme is het geven van fooien ook in Maleisië gewoonte geworden. Zoals in veel landen het geval is, zijn salarissen in de loop der jaren meer en meer afgestemd op het ontvangen van fooien door rekening te gaan houden met het gemiddelde van de te verwachten fooien. Het geven van fooien is geen verplichting, maar het wordt nu wel als de normaalste zaak van de wereld beschouwd en gezien als een blijk van waardering. De ervaring heeft geleerd dat men vaak niet goed raad weet wanneer wel en wanneer niet een fooi te geven. Daarnaast vraagt men zich ook af of men misschien te veel of juist te weinig geeft. Enige informatie is daarom op zijn plaats, waarbij wij aantekenen dat de genoemde bedragen gebaseerd zijn op een normale richtlijn, niet te hoog, niet te laag.

Restaurants: Hoewel in de meeste restaurants de prijzen inclusief bedieningsgeld zijn, wordt een fooi altijd op prijs gesteld. Het is zeker gewoonte om klein geld te laten liggen.

Bell-boys: ongeveer 1 Ringgit per koffer.

Kamermeisjes: ongeveer 2 Ringgit per persoon per nacht.

Gids/Chaufeurs: bij transfers 5 Ringgit totaal per transfer, bij tours een bedrag van 10-15 Ringgit per persoon per dag.

Prijsniveau

De prijzen in de bars en restaurants liggen in Maleisië over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Dit geldt ook voor de prijzen in de supermarkt.

Geldzaken

De munteenheid in Maleisië is de ‘Ringgit‘ (MYR), ook wel de ‘Maleisische Dollar‘ (M$) genoemd. 1 Ringgit is ca. € 0,21 (december 2023). Creditcards (Mastercard, Visa en American Express) worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. In vrijwel alle grote steden kun je pinnen bij de zogenaamde ATM’s. Om vervelende situaties te voorkomen raden wij je aan voor vertrek contact op te nemen met jouw bank en/of creditcard maatschappij over je persoonlijke betalingsmogelijkheden in Maleisië. Denk er aan om jouw bankpas te activeren voor gebruik buiten Europa.

Taal

De officiële taal is het Maleis ofwel Bahasa Malaysia, wat bijna hetzelfde is als het Bahasa Indonesia. Engels wordt echter veel gebruikt en in de meeste hotels en toeristengebieden kun je hiermee goed terecht. Op Borneo worden door de Iban, Bidayuh, Melanau stammen nog veel dialecten en lokale talen, gesproken.

Telefonie en internet

In grote steden kun je bij postkantoren en hotelrecepties naar Nederland bellen. Je kunt gemakkelijk van Maleisië naar Nederland bellen, het nummer moet dan beginnen met +31. Voor het gebruik van je GSM raden wij je aan eerst contact op te nemen met je provider om de mogelijkheden en, nog belangrijker, de kosten vooraf te bekijken.

Tijd

In onze zomer is het in Maleisië 6 uur later dan in Nederland en in de winter is het tijdverschil 7 uur.

Openingstijden winkels

Winkels zijn over het algemeen geopend van 09:30 tot 19:00. De supermarkten en warenhuizen zijn tot 22:00 geopend.


Klimaat en beste reistijd

Weer en klimaat

Maleisië heeft een tropisch klimaat, dus warm en vochtig het hele jaar door. De zon schijnt over het algemeen alle maanden van het jaar en de gemiddelde temperatuur varieert van 32ºC overdag tot 22ºC ‘s nachts. De seizoenen worden bepaald door de moesson, ofwel de regentijd. Aan de westkust is de regentijd van april tot oktober en trekt daarbij van zuid naar noord. Kuala Lumpur heeft in het voorjaar de meeste buien, Penang en Langkawi meer in het najaar. Aan de oostkust en Borneo is de regentijd van november tot februari. Hoewel de meeste reizigers deze periodes proberen te vermijden is het ook in de regentijd zeker de moeite waard naar Maleisië of Borneo te reizen. Vaak zijn de buien van korte duur en komt de zon vrijwel direct weer tevoorschijn.

Hoog- en laagseizoen

Het hoogseizoen in Maleisië is in de zomermaanden juli en augustus, en rond de feestdagen van half december tot begin januari. Het laagseizoen is van januari tot en met mei, oktober en van november tot halverwege december.


De cultuur in Maleisië

Eten en drinken in Maleisië

Eten is een nationaal tijdverdrijf en meest favoriete vrijetijdsbesteding van de Maleisiërs. Heel Azië, gastronomisch gezien dan, is hier te vinden om je het beste van elke regio te bieden. Door de mix van culturen zijn er vele heerlijke gerechten gecreëerd die nergens anders te vinden zijn. Het uiteten gaan zit diepgeworteld in de multiculturele cultuur van het land, of het nu gaat om een stalletje langs de weg, eetcentrum of restaurant. Het is heel normaal om Maleisiërs, Chinezen en Indiërs samen te zien genieten van een berg stomende rijst en curry op een vers bananenblad. Maleisië is dé plek om te experimenteren met eten. Aan de oostkust van West-Maleisië worden alcoholische dranken slechts beperkt geschonken, veelal alleen in de accommodaties.

Gewoontes in Maleisië

In Maleisië hanteert men vaak geheel andere omgangsvormen dan wij gewend zijn. Wanneer je je aan de normale omgangsvormen houdt loopt je weinig kans om iemand eventueel onbedoeld te beledigen. Hieronder volgt een overzicht van enkele plaatselijke normen en waarden die van pas kunnen komen tijdens je bezoek aan Maleisië en Borneo. 

Begroeten – In Europa is het heel gewoon voor mannen en vrouwen die elkaar begroeten om de hand te schudden of een kus op de hand of wang te geven. In Maleisië echter geeft men elkaar alleen de hand als men familie is. Mannen begroeten altijd eerst de mannen en dan de vrouwen en bij de vrouwen is het precies andersom. Veel Moslim vrouwen geven mensen van een ander geslacht liever geen hand. In zo’n geval volstaat een knikje of een glimlach. 

Kleding – Iedereen wordt geacht zich onopvallend te kleden, vooral buiten de steden. Bij een bezoek aan een tempel of moskee of bij mensen thuis is het onbeleefd om een short te dragen.

Ouderen – Ouderen worden altijd met respect behandeld . Met die reden zal men een confrontatie of het in het openbaar tonen dat men het niet met hen eens is, proberen te voorkomen.

Punctualiteit – De Maleisiërs hebben een eigen tijd, wat van alles kan betekenen. Een lokale bus of boot vertrekt bijna nooit op de aangegeven tijd en is bijna altijd te laat. De tijd kan verschillen van een aantal minuten tot enkele uren.

Schoenen – Voor het betreden van een religieus heiligdom of een privé huis, hoe eenvoudig dit ook is, wordt je geacht uw schoenen uit te trekken.

Tutoyeren – De Maleisiërs noemen elkaar bij hun voornaam. Wees niet beledigd als een Maleisiër je met Mr., Mrs. Of Miss aanspreekt gevolgd door je voornaam.

Voeten – In aanwezigheid van een hoogwaardigheidsbekleder of in een traditioneel huis is het onbeleefd om je benen over elkaar heen te slaan met de voetzolen in de richting van die persoon of het oudste mannelijke familielid. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen.

Wijzen – Het wordt als zeer onbeleefd beschouwd naar iemand te wijzen met je vinger. Om iemand aan te wijzen maak je van je rechterhand een vuist met de duim bovenaan om zo diegene aan te wijzen. Om een richting aan te geven wordt altijd de hele hand gebruikt.

Feestdagen in Maleisië

Door de culturele mix van verschillende bevolkingsgroepen, zoals Chinezen, Indiërs en Maleisiërs met elk hun eigen tradities en feesten, kent Maleisië veel nationale feestdagen. Een aantal feestdagen zijn voor de gehele bevolking en weer anderen gelden alleen voor specifieke religies. Behalve de belangrijkste godsdienstige feesten, is de verjaardag van de sultan in sommige staten ook een vrije dag en zijn er nog andere nationale feestdagen. Islamitische en Chinese feestdagen zijn gebaseerd op de maankalender en vallen ieder jaar dus op een andere datum.


Magazine Verre Reizen

Welke bestemmingen heb jij op je bucketlijst staan? Wij hebben de mooiste reizen voor jou samengesteld maar bieden ook volop maatwerkmogelijkheden. Laat je inspireren en lees de ervaringen van onze experts en andere klanten en nog veel meer over de volgende landen: Amerika, Canada, Indonesië, Maleisië, Thailand, Zuid-Afrika, Aruba, Bonaire, Curaçao.

Bestel nu dit magazine en ontvang het binnen een week in je brievenbus of bekijk het magazine online.

Magazine Verre reizen 2024-2025