Vakantie Zweden

Vakantie Zweden

Met eigen vervoer
Waar wil je naartoe?
Wat voor soort vakantie zoek je?
Je vertrekdatum
Met hoeveel personen reist u?
Hoe lang wil je weg?
Heleen

De rust en ruimte van het platteland wordt afgewisseld met leuke en trendy (design) winkels en hotels in de steden. Waar u ook naar toe gaat, u zult met een goed gevoel weer thuiskomen!

Heleen

Scandinavië expert

Zweden is een ideaal land om uw vakantie door te brengen. De bossen, de kust en talloze eilandjes zorgen voor uitstekende outdoor-mogelijkheden. Met het gezin of met elkaar. Hip design, kunst en cultuur treft u in de steden en overal kunt u heerlijk eten.

De beste blogs over Zweden

Naar Zweden met de Jong Intra Vakanties

Ontdek Zweden met een rondreis

Onze zorgvuldig uitgestippelde rondreizen Zweden brengen u langs de mooiste steden en bezienswaardigheden van dit fijne vakantieland. Geniet van de prachtige natuur, de moderne en historische steden, kastelen, tuinen en openluchtmusea. Uiteraard mag gedurende uw rondreis Zweden een stad als Stockholm niet ontbreken. Kijkt u eens bij ons aanbod stedentrip Stockholm

Met een fly-drive Zweden bent u nog vrijer om te gaan en te staan waar u wilt. Na een comfortabele, rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Stockholm, Göteborg of zelfs Oslo, haalt u uw huurauto op en start uw ontdekkingsreis naar de Zweedse wildernis, de kust en prachtige steden.

Autovakanties of autorondreizen naar Zweden worden echter voornamelijk geboekt naar de gebieden waar bossen en meren uitnodigen tot outdoor activiteiten. Het stadse leven ontvluchten en mooie wandelingen maken in de frisse buitenlucht. Ga op zoek naar elanden, maak een vlot en vaar over de rivier, klim in de bomen, bouw een boomhut of ga fietsen, raften of paardrijden.

Uitgelicht: Stedentrip naar Stockholm

De inwoners van Stockholm noemen hun stad ‘s werelds mooiste! Wellicht wat chauvinistisch maar ze hebben zeker recht van spreken. Stockholm is een stad vol contrasten. Water en eilanden, historische gebouwen en moderne architectuur, korte winterdagen en lange zomerdagen. Stockholm is compact, zodat u met een korte stedentrip al veel kunt zien en beleven. 

Stedentrip Stockholm

Op wintersportvakantie in Zweden

Zweden kent naast Noorwegen en Finland ook een traditie als het gaat om wintersport. Men doet er alles aan om uw wintersport Zweden in alle opzichten te laten slagen. In de skigebieden, Åre Branäs , Orsa Grönklitt en Idre, is veel geïnvesteerd in uitbreiding van de accommodaties en voorzieningen. Sterke punten van de Zweedse wintersportcentra zijn de sportieve sfeer, de faciliteiten voor gezinnen, de goede prijs-kwaliteit verhouding en de schitterende natuur.

Vooral activiteiten die met de aanwezigheid van zoveel sneeuw te doen zijn, naast het skiën, oefenen veel aantrekkingskracht uit en maken het dat Zweden een steeds populairder wintersportland aan het worden is. Wat dacht u van vakantie waar outdoor activiteiten gepland zijn, in combinatie met skiën en ook nog vrije tijd voor uzelf? Overnachten in een ijshotel, of een huskytocht onder de Poolcirkel om maar wat te noemen. Wij noemen dat een echte wintersportbelevingsreis.

Maatwerk reizen Zweden

Al jaren stelt de Jong Intra Vakanties een groot aantal zeer geliefde autorondreizen Zweden en fly drives Zweden samen. Onze ervaringen met deze reizen vormen de basis voor veel van onze maatwerkreizen naar dit prachtige land.  

Contact met een maatwerkspecialist

Interesse in een maatwerkofferte voor Zweden of wilt u contact met één van onze maatwerkspecialisten over uw maatwerkreis naar Zweden? Vraag direct een offerte aan via het aanvraagformulier.

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur op 0180-457870 of u stuurt ons een email via maatwerkspecialisten@dejongintra.nl.

Liever een persoonlijk gesprek over uw maatwerkreis naar Zweden? Bezoek ons in onze Reisstudio in Ridderkerk. Voor een afspraak neemt u contact op met onze verkoopafdeling via 0180-457870.

Rondreizen Zweden

Populaire bestemmingen in Zweden

Midden-Zweden & Lapland

Midden-Zweden en Lapland zijn relatief onbekend. Maar steeds meer reizigers weten hun weg naar deze gebieden te vinden. Nog niet zo druk, steeds hoger wordende bergen, de Höga Kusten in het oosten en veel nationale parken waar u urenlang kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Hoe dichterbij de poolcirkel, hoe langer de dagen worden. Ideaal om 's avonds nog te kanoën, wandelen, fietsen of lekker op uw veranda te genieten van een goed boek. In Zweeds Lapland maakt u kennis met de oorspronkelijke bewoners, de Samen en leert u alles over hun tradities en gewoontes. En ook Zweeds Lapland wordt steeds makkelijker bereikbaar.

Stockholm & Göteborg

De hoofdstad Stockholm is een van de mooiste steden van Europa. Groots opgezet op talloze eilandjes. Al het water en de parken maken van Stockholm een groene stad. Slenter rond in Gamla Stan, het oude gedeelte, bezoek het Drottningholm Paleis, het Openluchtmuseum Skansen, het beroemde Vasaschip Museum of het ABBA-museum. Oneindig winkelen kunt u in het centrum, waarna u op een terrasje van een heerlijke lunch geniet. De tweede stad van Zweden, Göteborg, is veel kleiner maar verrassend leuk. Ook hier heeft u prima winkelmogelijkheden, bezoekt u het pretpark Liseberg, mooie musea, de archipel, de 'Feskekorka' vismarkt en is het ontspannen in een van de parken of gezellige terrassen. Bekijk beide steden ook eens vanaf het water tijdens een haven rondvaart.

Het zuiden van Zweden

Het lieflijke zuiden is de 'binnenkomst' van Zweden en wordt vooral gevormd door de provincies Skåne en Småland, het Vättern- en Vänernmeer en wat noordelijker Dalarna, Värmland en de mooie stad Stockholm. Mooie landschappen, roodgekleurde huisjes, bossen en meren en daardoor veel outdoormogelijkheden. De Zweedse kust is een populaire vakantiebestemming en de verschillende scherenkusten worden gekenmerkt door talloze eilandjes en baaien waar u naar hartelust kunt varen, zwemmen, vissen en wandelen. De hippe steden met moderne musea, winkels en gebouwen zorgen voor een leuke afwisseling met de authentieke plattelandsdorpjes. Het Glasriket is het centrum van de meubel- en glasindustrie. Het zuiden van Zweden is ook een perfecte bestemming om op zoek te gaan naar de Koning van het Woud, de eland.

Dalarna en Fredriksburg

 De groene provincieDalarna heeft als toeristisch middelpunt het Siljanmeer dat jaarlijks vele bezoekers trekt. Het fraaie, magisch blauwe Siljanmeer is de bakermat van tradities en folklore. De kunstnijverheid is hier overal aanwezig (u kent vast de kenmerkende houten en felgekleurde Dalarnapaardjes) en nergens anders in Zweden is de viering van het de midzomerfeest, rondom de 21e juni, zo groots als hier.

De mensen trekken hun kleurrijke klederdracht uit de kast, dansen rondom de versierde meiboom en vieren zo de langste dag. Uiteraard bent u welkom om het feest mee te vieren. Rondom het Siljanmeer liggen diverse toeristische plaatsjes waar het 's zomers heerlijk vertoeven is. Mora, Leksand en Orsa met het gelijknamige berenpark zijn er enkele.

De natuur is nooit ver weg tijdens uw autovakantie Dalarna en de aanwezigheid van bossen, bergen en water nodigt uit tot fietsen, wandelen, kanovaren en allerlei andere outdooractiviteiten.

Het kleine plaatsje Fredriksberg is in het zuiden van de populaire provincie Dalarna gelegen, vlak bij het Säfsjönmeer. Fredriksberg is een prima bestemming voor een vakantie met het hele gezin! Heerlijk uitrusten of juist lekker actief bezig zijn: vissen, wandelen, fietsen en paardrijden zijn slechts enkele van de vele activiteiten in de regio.


Reizen naar Zweden

Vervoer naar Zweden

U kunt op diverse manieren naar Zweden reizen en het hangt af van uw reisgezelschap, tijd, budget en wensen af hoe uw heen- en terugreis er uit zien. Hieronder vindt u de diverse mogelijkheden.

Met het vliegtuig naar Zweden

De snelste manier om naar Zweden te reizen is per vliegtuig. Vanaf diverse luchthavens in Nederland, België en Duitsland onderhouden verschillende maatschappijen directe verbindingen met de grotere steden. U kunt zelfs vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Skellefteå, nabij de poolcirkel vliegen. Zo komt Lapland wel erg dichtbij! Vanaf de luchthavens kunt u verder reizen per auto (fly-drive Zweden) of per trein.

Met uw eigen auto naar Zweden

Met de eigen auto kunt u zonder ferry-overtocht via Denemarken naar het zuiden van Zweden rijden. Wilt u uw vakantie wat noordelijker doorbrengen, dan is een overtocht vanaf Kiel in Duitsland met de Stena Line naar Göteborg een beter idee. En soms is het zelfs sneller om met de Color Line van Kiel naar Oslo te varen en daarvandaan richting Zweden te rijden. Alle ferry-overtochten kunt u bij de Jong Intra Vakanties reserveren.

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundbrug) en files komen er nauwelijks voor. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. De verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

Autorondreizen, Zweden, Vervoer naar Zweden

Vervoer in Zweden

Het wegennet in Zweden is prima en ook reizen per trein is goed geregeld tussen de grotere steden. Vanaf Stockholm kunt u met de Inlandsbanen, over het traditionele spoor naar Lapland en er is ook een nachttrein tussen Stockholm en Kiruna.


Praktische informatie

Reisdocumenten en Douane

In Zweden hebben reizigers met de Nederlandse nationaliteit een geldig paspoort of Europese ID nodig. Minderjarige hebben ook een eigen document nodig. Het is handig (maar niet verplicht) om een kopie van een paspoort en toestemmingsverklaring mee te nemen van een ouder(s) die niet meereist. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met de Zweedse ambassade. zweden behoort tot de EU en daarom is het niet meer mogelijk om tax-free inkopen te doen.

Noodgevallen

Nederlandse Ambassade in Zweden

Götgatan 16A, 118 46 Stockholm. Tel: +46855693300

Alarmnummers

In geval van nood kunt u voor de brandweer, politie en ambulance 112 bellen.

Elektriciteit

220 volt/wisselstroom. Apparaten met een tweepuntsstekker kunnen normaal worden gebruikt.

Prijsniveau

De prijzen in de bars en restaurants zijn in Zweden over het algemeen vergelijkbaar met Nederland. Dit geldt ook voor de prijzen in de supermarkt. Wel ligt de prijs van alcohol duidelijk hoger.

Geldzaken

Zweden doet niet mee aan de Euro. U betaalt in Zweden met Zweedse Kronen (SEK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. Er zijn voldoende pinautomaten waar u met uw giro- of bankpas terecht kunt.

Taal

De officiële talen zijn Zweeds en Sami, de taal van de Samen. U kunt echter goed met Engels terecht.

Telefonie en internet

In Zweden kunt u overal goed terecht met uw mobiele telefoon. Er worden geen roamingkosten meer in rekening gebracht dus de kosten voor uw mobiel telefoongebruik zijn gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met uw bundel. Het landennummer van Zweden is 0046 en indien u vanuit Zweden naar Nederland belt 0031. Bij veel hotels, restaurants, cafés, stations, en op luchthavens is gratis wifi, eventueel met een wachtwoord.

Tijd

Zweden ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt dus geen tijdsverschil.

Openingstijden winkels

De Zweedse winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:30 - 18:00 uur (supermarkten vaak tot 21:00) en op zaterdag tot 16:00 of 17:00. Warenhuizen in de grote steden hebben langere openingstijden en zijn vaak ook op zondag geopend. Alle steden hebben ook kleine winkels voor levensmiddelen die tussen 07:00 en 23:00 open zijn.


Klimaat en beste reistijd

Weer en klimaat

Zweden kent van zuid tot noord verschillende klimaatzones. In het zuiden is het gematigde zeeklimaat vergelijkbaar met Nederland. Verder noordelijk verandert dit langzaam in een gematigd tot koel landklimaat (Lapland). In het zuiden van Zweden valt relatief gezien de meeste neerslag. Het centrale en noordelijke gedeelte ligt beschut achter de bergen van Noorwegen die veel neerslag tegenhouden. Zweeds Lapland is zelfs droog te noemen. Warme dagen met stabiel zomerweer komen vaak voor in Zweden en de temperatuur stijgt regelmatig tot 20-25  graden Celsius. Heerlijk toch?

Hoog- en laagseizoen

Het hoogseizoen is van juni t/m augustus. Dan zijn de dagen het langst en zijn de weersomstandigheden het beste. De Scandinavische landen hebben relatief lange winters (in oktober en tot april kan het behoorlijk koud zijn en sneeuwen) en een korte lente en herfst. In de lente geven de bloeiende (fruit) bomen en bloemen een heerlijk lente-gevoel, maar september geeft weer prachtige herfstkleuren in de bossen en op de vlaktes. Het korte hoogseizoen zorgt voor behoorlijk wat drukte. De Zweedse schoolvakanties starten rond 10 juni en eindigen rond 15 augustus. Buiten de vakanties zijn musea en bezienswaardigheden voor kinderen beperkt geopend.


De Zweedse cultuur

Eten en drinken in Zweden

De Zweden houden van lekker eten en drinken. Zweedse restaurants hebben een hoog en evenwichtig niveau. Er wordt veel gebruik gemaakt van inheemse ingrediënten als zalm, haring, wild, paddenstoelen, bessen. Köttbullar, zijn kleine gehaktballetjes; misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Kräftskiva zijn kleine rivierkreeftjes.

Smörgåsbord is een bekende Zweedse maaltijdvorm. Het bestaat uit een grote hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten.

Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.

Zweden, Eten en drinken

Feestdagen in Zweden

Zweden heeft een rijke cultuur en kent veel folklore en tradities. De viering van het Midzomerfeest is daar een goed voorbeeld van. Rond de 21e juni wordt de start van de zomer gevierd met vreugdevuren, lekker eten en drinken en klederdracht. Kerstmis is ook een feest wat traditioneel gevierd wordt en voorafgaand vieren de Zweden op 13 december de dag van St. Lucia, de koningin van het licht. Hou er rekening mee dat op de traditionele feestdagen veel gesloten is.


Waarom naar Zweden met de Jong Intra Vakanties?

Flexibele vluchten

De Jong Intra Vakanties biedt vluchten aan van een groot aantal gerenommeerde vliegtuigmaatschappijen uit binnen- en buitenland. Ook vindt u bij ons vluchten van vrijwel alle low cost airlines. U kiest zelf de vlucht en de vluchttijden die het beste past bij uw vakantie en u vertrek van de luchthaven in Nederland, België of Duitsland die u het prettigst vindt. Zo bent u altijd verzekerd van de beste vluchten tegen de beste prijzen.

Keuze uit vele accommodaties

Met een ruim aanbod aan campings, appartementen, hotels en resorts, vindt u bij de Jong Intra Vakanties vindt u altijd de accommodatie van uw wensen. Gebruik de filters op onze website om uw perfecte accommodatie te vinden: kindvriendelijk of juist adults only, gratis wifi of juist animatie. Ook uw stadshotel moet natuurlijk perfect zijn; kies voor een centrale ligging of juist eens lekker met een zwembad.

Flexibele reisduren

Met dagelijkse vluchten en flexibel ingekochte hotels kan de Jong Intra Vakanties u zeer flexibele verblijven aanbieden. Bij ons geen standaard 'weekreizen', maar aankomen en vertrekken als het u het beste uitkomt. Wel zo handig.

Maak uw reis compleet met leuke extra's

Bij de Jong Intra Vakanties kunt u voor vertrek vele extra's eenvoudig bijboeken. Maak het u makkelijk bij aankomst met een shuttle- of privétransfer vanaf de luchthaven naar uw accommodatie. Of huur een comfortabel auto voor uw verblijf en ga op pad als u daar zin in heeft. Geen zin in lange wachtrijen? Boek dan vóór uw vertrek uw tickets voor de bezienswaardigheden die u wilt bezoeken. Wij bieden u entreetickets voor musea, pretparken, bezienswaardigheden of kaartjes voor bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd.