Vakantie Westelijk Fjordengebied

Vakantie Westelijk Fjordengebied

Heleen

Persoonlijk vind ik het Westelijk Fjordengebied een fantastische plek in Noorwegen en het behoort tot mijn favoriete reisbestemmingen. Een autovakantie Fjord Noorwegen, zoals het gebied ook wel wordt genoemd, brengt je iedere dag veel verrassingen. Je fototoestel of smartphone maakt overuren want steeds is er weer iets nieuws te zien. De reis wordt regelmatig op een leuke manier onderbroken door een oversteek met een lokale veerdienst. Zo zie je de fjord zowel vanaf het land als vanaf het water in een steeds wisselend decor. 

Heleen

Noorwegen expert

Hoeveel meer vakantie wil je nog, wanneer je 's morgens de gordijnen opent en uitkijkt over een rimpelloze Sognefjord? Klaar voor een nieuwe dag van jouw autovakantie door het Westelijk Fjordengebied.


Lees alles over Westelijk Fjordengebied

Een autovakantie Westelijk Fjordengebied vindt plaats in het gebied dat zich uitstrekt vanaf de omgeving van Stavanger in het zuiden tot aan Trondheim in het midden van Noorwegen. Het gebied heeft enkele van de beroemdste fjorden: de Hardangerfjord, de Sognefjord, de Geirangerfjord en de Aurlandsfjord.

Een fjord wordt gekenmerkt door een heuvelachtige kust, met steile hellingen en diepe insnijdingen, die tot diep in het land en in het water voortgezet worden. In vroegere tijden was Scandinavië door landijs en gletsjers bedekt en het ijs heeft in de miljoenen jaren de diepe dalen uitgesleten die vervolgens met het smelt- en regenwater werden gevuld.

Autovakanties in het Westelijk Fjordengebied zorgen voor veelzijdige vakanties: de weg is het doel. Je reist hier niet NAAR een bezienswaardigheid, de reis IS een bezienswaardigheid. Het meest opvallend is de grootsheid van de natuur: de reusachtige bergwanden, de enorme oppervlaktes water doen beseffen hoe klein we eigenlijk zijn.


Voor wie is Westelijk Fjordengebied geschikt?

Natuurliefhebber

Het Fjordengebied Noorwegen is een paradijs voor de liefhebber van de natuur. Tijdens je rondreis of autovakantie word je getrakteerd op bergen, hoogvlaktes, imposante fjorden, eilanden, gletsjers en watervallen. Overal zijn wandelroutes uitgezet, voor ieder niveau. Met zoveel water is het logisch dat je een bootje, kano of kayak huurt om een dagje op het water te verblijven. Bezoek natuurwonderen zoals de uitstekende rots Trolltunga, de Prekestolen (Preekstoel) in de Lysefjord, gletsjers waar je kunt wandelen en hoogvlaktes waar je in de zomer nog sneeuwballen kunt gooien.

Gezinnen met (oudere) kinderen

Kinderen houden van doe-vakanties en die zijn volop mogelijk in het Westelijk Fjordengebied. Vissen, varen, mountainbiken, klimmen, raften, abseilen... de Noren hebben het uitgevonden. Wissel de activiteiten af met een treinritje met de Flåmsbanen, een museumbezoek als het een keertje regent, bezoek de gletsjers, maak een gletsjerwandeling. Er is teveel om op te noemen en de kinderen zullen het schitterend vinden.


Populaire bestemmingen in Westelijk Fjordengebied

Geirangerfjord en Stryn

Stryn is een goede uitvalsbasis voor het toeristische gebied rondom Geiranger. Hier kun je een boottocht maken door de schitterende Geirangerfjord of naar het uitzichtpunt Dalsnibba of naar het Jostedalsbreen Nationaal Park met de gelijknamige gletsjer. De bergen zijn hier zo hoog dat het vanaf eind mei tot half juli hoogseizoen is voor het zomer skiën.

Hardangerfjord

De Hardangerfjord is één grote belevenis en laat je Noorwegen op zijn best zien. De fjord is de tweede grootste fjord van Noorwegen, na de Sognefjord. De regio telt een aantal bijzondere bezienswaardigheden: de woeste en ongerepte hoogvlakte Hardangervidda, waar in de zomer nog sneeuw ligt, de iconische rotsformatie Trolltunga (Trollen-tong), schitterende uitzichtpunten, de Folgetonna gletsjer met haar blauwe gletsjerijs en overal fruitbomen: 40% van al het Noorse fruit komt vanuit deze regio.

Maak een mooie wandeling, koop aardbeien bij de fruitstalletjes langs de weg, bewonder de watervallen Vøringfossen en Låtefossen, maak een fjordcruise of volg de Nationale Toeristenroute Hardangervidda met schitterende uitzichtpunten.

Sognefjord

De Sognefjord is de langste en diepste fjord in Noorwegen. Op het diepste punt is ze meer dan 1300 meter diep en de bergen rijzen tot 1700 meter omhoog uit het water. Het stelsel gaat ca. 200 kilometer landinwaarts en er zijn vele zijtakken, waarvan de Nærøyfjord de meest bekende is: deze staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het water kleurt af en toe smaragdgroen dankzij het smeltwater van de gletsjers. De belangrijkste smeltwaterleverancier is de Jostedalsbreen gletsjer in het gelijknamige Nationale Park.

Het gebied rondom de Sognefjord heeft veel culturele overblijfselen. Neem zeker eens een kijkje in een van de vele karakteristieke houten staafkerken waarvan de staafkerk van Borgund de grootste en mooiste is. Er is ontzettend veel te zien en beleven in dit gebied: diverse fjordsafari's, outdooractiviteiten als wandelen en fietsen, Flåm met de beroemde Flåmsbanentrein, gletsjerwandelingen, diverse Nationale Toeristische routes. Je komt tijd tekort tijdens jouw vakantie Westelijk Fjordengebied.

Skjolden

Het kleine dorpje Skjolden ligt aan het einde van de Lustrafjord, een zij-arm van de Sognefjord. Skjolden is een centraal uitgangspunt voor een bezoek aan Jotunheimen, de Jostedalsbreen, het staafkerkje van Urnes, de Sognefjelletroute en de Feigumfossen waterval.

Stavanger, Bergen & Ålesund

Naast de overweldigende natuur van de Noorse Fjorden liggen hier aan de westkust ook nog drie superleuke steden, met ieder een eigen karakter.

Stavanger is de oliehoofdstad van Noorwegen. Het Oliemuseum is dan ook een drukbezochte topattractie. Het centrum van Stavanger is compact. Het oude centrum Gamle Stavanger wordt gekenmerkt door ca. 175 goed bewaarde en beschermde witte huisjes en gebouwen en geplaveide straatjes. De kathedraal en de grote vijver vormen het middelpunt van de stad. Fijnproevers kunnen hun hart ophalen in de vele restaurants, je kunt prima winkelen en vanuit Stavanger worden excursies gereserveerd naar de Prekestolen, de steile rots die uit de Lysefjord opreist.

Bergen is de tweede stad van Noorwegen. Het centrum met de gekleurde huisjes van Bergen Brygge, de Vismarkt, het geboortehuis van Edvard Grieg, het Aquarium en uitzichtpunt Fløien zijn hier de bezienwswaardigheden. Ook hier heerlijk eten en prima winkelen.

Ålesund is omringd door water en overal waar je loopt, zie je de bekende Art Nouveau stijl. Ook hier een mooi uitzichtpunt en interessant Aquarium. Vanuit Ålesund kun je veel mooie en interessante uitstapjes maken naar o.a. Geiranger, Trollstigen, Atlantic Road en de Loen Skylift.


Vervoer naar het Westelijk Fjordengebied

De regio is goed bereikbaar vanuit Nederland en Denemarken. Hieronder vind je de diverse reismogelijkheden.

Met het vliegtuig

Stavanger, Bergen en Ålesund zijn goed bereikbaar per vliegtuig vanuit Nederland, België en diverse Duitse luchthavens in de grensstreek. KLM, Norwegian en SAS Scandinavian Airlines onderhouden dagelijks verbindingen, al dan niet met een overstap. Eenmaal op de luchthaven aangekomen, kun je met een huurauto je reis vervolgen. Indien je je reis wilt vervolgen met openbaar vervoer, bereid je dan goed voor aangezien kleinere plaatsjes niet altijd (makkelijk) te bereiken zijn.

Met de auto

Je kunt Fjord Noorwegen, de westkust, goed met de eigen auto bereiken, maar ontkomt er niet aan om een deel van de reis met een ferry af te leggen. Fjord Line onderhoudt verbindingen vanuit Hirtshals in het noorden van Denemarken naar Stavanger en Bergen. De overtocht gaat 's nachts en je overnacht aan boord. Fjord Line en Color Line onderhouden beiden een dagverbinding tussen Hirtshals (Denemarken) en Kristiansand in het zuiden van Noorwegen. Vanuit Kristiansand kun je de kustroute richting Stavanger volgen.

Vervoer in het Westelijk Fjordengebied

Zodra jehier met je eigen auto of huurauto rijdt, merk je dat je autorit regelmatig wordt onderbroken: de fjord moet overgestoken worden om verder te kunnen. De lokale ferry's (pontjes) varen af en aan. Je kunt gewoon achter in de rij aansluiten. Je hebt altijd geluk: óf de ferry ligt er al en je kunt direct aan boord. Of hij is net weg en je moet een kwartiertje wachten: dat betekent even de benen strekken en genieten van het uitzicht. Deze lokale ferry's hoef je niet te reserveren. Aan boord koop je een kaartje.


Seizoenen in het Westelijk Fjordengebied

Klimaat in het Westelijk Fjordengebied

Het Westelijk Fjordengebied kent vele weerstypen. Enige neerslag is in dit gebied met de bergen onvermijdelijk. Maar de zon laat zich gelukkig ook vaak genoeg zien. Wees in ieder geval overal op voorbereid. De temperatuur in de zomer ligt tussen de 15 en 25 graden. In de winter ligt er sneeuw en zeker de hooggelegen dorpen als Voss en Myrdalen bieden prima wintersportfaciliteiten.


Cultuur in Westelijk Fjordengebied

Eten en drinken

Het Westelijk Fjordengebied is altijd al zeer vruchtbaar geweest. Met name de regio rondom de Hardangerfjord is leverancier van fruit. In vroegere tijden waren de dorpen rond de fjorden moeilijk bereikbaar en was men op zichzelf aangewezen. Dat zorgde voor fjordboerderijen op steile hellingen die zelfvoorzienend waren. Alhoewel nu lokale ferry's, tunnels en bruggen voor goede bereikbaarheid zorgen, is het zelf produceren van voedsel nog altijd heel populair. Proef ook eens het heerlijke rendiervlees, dagelijks verse vis, kaas, paddenstoelen en vele bessen die overal in verwerkt worden. In steden als Bergen, Stavanger en Ålesund zijn diverse top-restaurants die alleen streekproducten gebruiken.

Cultureel erfgoed: de staafkerken

Een staafkerk is een geheel uit hout opgetrokken kerkgebouw met een typische bouwstijl, die voornamelijk in Scandinavië wordt aangetroffen. De eerste staafkerken werden gebouwd in de elfde eeuw, in de periode waarin het christendom in Scandinavië werd verspreid. Een staafkerk bestaat uit een skelet van verticale houten palen (de zogenaamde stijlen of masten), die de constructie dragen en wanden van verticale houten planken (de staven). Er zijn er nog 28 en de staafkerk van Urnes en Borgund zijn de belangrijkste.

UNESCO

In het Westelijk Fjordengebied liggen behoorlijk wat bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO zijn opgenomen. Gegarandeerd een bezoek waard dus. Denk aan het oude centrum van Stavanger met de goed bewaarde houten huizen, de levendige kade met gekleurde koopmanshuizen in Bergen, Bergen Brygge met aansluitend de vismarkt. De staafkerk van Urnes, de Geirangerfjord vanwege haar 'uitzonderlijke schoonheid' en de Naerøyfjord.


Waarom de Jong Intra Vakanties?

Kennis en kwaliteit

Wanneer je je vakantie Westelijk Fjordengebied heeft geboekt, heb je een prachtige reis in het vooruitzicht. We werken samen met een aantal lokale agenten, die de mooiste plekjes voor je reserveren en onze inkopers gaan regelmatig op pad. Jouw vakantie is met passie en liefde voor de regio Fjord Noorwegen samengesteld. Indien je een autorondreis of fly-drive in het Westelijk Fjordengebied reserveert, ontvang je van ons een uitgebreide Nederlandstalige routebeschrijving, een ANWB Ontdek Reisgids over Noorwegen & de Fjorden en een landkaart. We sturen je op weg met een prima huurauto van Europcar en je verblijft in middenklasse tot luxe hotels en/of vakantiewoningen. De Noren zien onze gasten graag komen en zorgen voor een warm welkom.

Flexibiliteit

We staan bekend om onze flexibiliteit. Wil je een volledige, complete rondreis, inclusief vlucht en huurauto of een ferry-overtocht, dan kunnen we die uiteraard voor jou verzorgen. Wil je alleen de rondreis bij ons reserveren, dan bieden we ook de mogelijkheid. Je kunt wat dagen verlengen of kleine aanpassingen maken in je reisroute onderweg. Mocht je een reis naar je eigen wensen willen samenstellen, dan kan onze afdeling Maatwerk Europa een vrijblijvende offerte sturen.  

Het hele jaar door

In dit gebied zijn we zowel in de winter als in de zomer vertegenwoordigd. Je kunt dus het hele jaar bij ons terecht. Of het nu om wintersport Fjord Noorwegen gaat of een heerlijke zomervakantie: het Westelijk Fjordengebied is het hele jaar door interessant.