Vakantie Belgie hero

Vakantie België

Met eigen vervoer
Waar wil je naartoe?
Wat voor soort vakantie zoek je?
Je vertrekdatum
Met hoeveel personen reist u?
Hoe lang wil je weg?
Heleen

België is mijn favoriete vakantiebestemming als het aankomt op gezelligheid. Ieder dorp en stad is wel een gezellig café-restaurant te vinden voor een goede maaltijd en een glas bier. 

Heleen

België specialist

België lijkt op het eerste gezicht een bekende bestemming. Toch valt er ook voor ons Nederlanders veel te ontdekken bij onze zuiderburen. Steden vol historie en prachtige architectuur, de groene en rustgevende Ardennen, maar ook de Belgische kustlijn zijn een aanrader voor een heerlijke vakantie.

Bij de Jong Intra Vakanties geniet u van een excursiereis per bus naar België, een unieke riviercruise over de Hollandse en Belgische rivieren of goed hotel in een mooie regio.

Ontdek bourgondisch België

Naar België met de Jong Intra Vakanties

Vakanties naar buurland België voor iedereen

Wat is het eerste wat naar boven komt bij de bestemming België? De heerlijke Belgische chocola en Vlaamse friet natuurlijk! Maar België is meer dan dat! Samen met de Jong Intra Vakanties ontdek je de indrukwekkende culturele steden en de prachtige natuur van de Ardennen. Als gezin, in groepsverband of met zijn tweeën, de verschillende reismogelijkheden passen goed bij de diversiteit van de bestemming.

Met de bus naar België

Als specialist in busreizen mogen een aantal mooie excursiereizen in België natuurlijk niet ontbreken. Als jaren voeren we zeer geliefde reizen uit naar onder andere de Belgische Kust en de Ardennen. In de kerstperiode vind je bij de Jong Intra Vakanties kerstreizen België.

Uitgelicht: Kerstreizen

Heeft u ook zo'n zin om tijdens of rondom Kerst er even tussenuit te gaan? Even helemaal niets hoeven en u lekker laten verwennen tijdens de feestdagen? Dat kan met een geheel verzorgde kerstreis van De Jong Intra Vakanties. Deze 5-daagse kerstreizen brengen u in bekende steden die een onvergetelijke indruk op u zullen maken. De combinatie van sfeer, cultuur, lekker eten en verblijf in een uitstekend hotel zullen zeker bijdragen aan uw ultieme kerstgevoel.

Kerstreizen België

Riviercruises België

Stelt u zich eens voor: u stapt in Nederland aan boord van uw 'hotel' om vervolgens de grens naar België over te varen. Mooie landschappen trekken aan u voorbij terwijl u de gelegenheid heeft om de historische plaatsen van België te bezoeken.

Riviercruises worden steeds populairder over de duizenden kilometers van de mooie Europese kanalen en rivieren. België, gelegen in het in het hart van Europa, is een vriendelijk en welvarend land, met een uitgebreid netwerk aan waterwegen en rivieren, waarover de belangrijke steden uitstekend bereikbaar zijn. Een riviercruise door België biedt echt alle ingrediënten voor een fijne vakantie!


Populaire reizen naar België

Busreis kerst in Brussel, Brugge en Leuven

Brussel, de stad van 'Manneke Pis', zal ook rondom Kerst een onvergetelijke indruk op u maken. Elk jaar wordt er op en rondom het Sint Katelijneplein een uitgebreide kerstmarkt georganiseerd. Maar ook op cultureel gebied heeft de Belgische hoofdstad u veel te bieden. Tijdens de rondleiding door deze oude stad zult u kennismaken met haar lange geschiedenis. Ook op het gebied van chocolade is Brussel onovertrefbaar. In elke winkelstraat komt u wel een 'chocolaterie' tegen en het zal dan ook moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan.

Busreis België

Paascruise Nederland en België vanuit Rotterdam

Stap aan boord van de Horizon en vaar mee naar de mooiste steden in Nederland en België. Tijdens deze riviercruise komt u in Hellevoetsluis, Antwerpen, Brussel en Willemstad. Een cruise met het familiaire mps Horizon biedt een onvergetelijke ervaring.

Op dit populaire en comfortabele schip, dat vele afvaarten exclusief voor de Jong Intra Vakanties vaart, begroeten wij jaarlijks vele vaste en nieuwe gasten. Onze eigen reisleidster Marina zal u iedere reis met raad en daad terzijde staan. Het vriendelijke en behulpzame personeel zorgt samen met onze reisleidster Marina voor een gezellige en knusse sfeer en perfecte service aan boord en een leuke invulling van het avondprogramma.

Riviercruise België

België is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg. Op korte afstand van Nederland bevinden zich nog meer leuke bestemmingen voor een korte weekendtrip. Laat u inspireren door de Jong Intra Vakanties voor uw ultieme weekendje weg!


Reizen naar België

Vervoer naar België

België is vanuit Nederland goed bereikbaar met de auto of bus. Binnen korte tijd bent u bij de Belgische grens.

Per luxe touringcar naar België

De luxe Comfort Class touringcars zijn standaard uitgerust met een toilet, koelkast, koffiezetapparaat en airconditioning en de stoelen staan comfortabel afgesteld met een stoelafstand van 85 centimeter. Omdat wij weten hoe belangrijk het voor is om contact te houden met het thuisfront, beschikt een deel van de touringcars die door ons ingezet worden zelfs over draadloos internet (Wifi).

Je vindt bij de Jong Intra Vakanties een aanbod van excursie- en rondreizen door België. Kies de reis die bij jou past:

 • Busreizen waarbij je per touringcar uit Nederland naar de bestemming reist; onze excursie- en rondreizen naar België.

Met uw eigen auto naar België

Met uw eigen auto rijd u eenvoudig en snel naar uw bestemming in België. Over het algemeen beschikt België over moderne goed onderhouden wegen en snelwegen. er zijn echter verschillende secundaire wegen in met name Wallonië die soms minder goed onderhouden worden.

Drukke wegen in België liggen rond de grote steden zoals Antwerpen, Brussel en Luik. Hou er rekening mee dat in de zomerperiode er drukte kan ontstaan op de wegen richting de kust of richting grote steden. Dit is voornamelijk in het weekend.

In België bent u verplicht een gevarendriehoek en veiligheidsvest in uw auto bij te hebben.

Milieuzones in België

Brussel, Antwerpen en Gent hebben een milieuzone. Een milieuzone wordt in België lage-emissiezone (LEZ, low emission zone) of zone de basses émissions (ZBE) genoemd.

Per stad gelden er verschillende regels. Wilt u zeker zijn dat u het juiste doet en geen boete ontvangt? Bekijk dan voor uw reis naar Antwerpen, Brussel of Gent, of u aan de toelatingseisen voldoet.

Vervoer in België

Het openbaar vervoer is in België goed geregeld. België beschikt over een uitgebreid spoornetwerk en waar de trein u niet kan brengen rijden er bussen.

Ook is er in België een zogenaamde kustlijn. Dit is een tram die langs de Belgische kust rijdt. De tram rijdt van Knokke, vlakbij de grens met Nederland, naar De Panne / Adinkerke, vlakbij de grens met Frankrijk. Met een lengte van 67 kilometer zou het een van de langste tramlijnen ter wereld zijn.


Praktische informatie

Reisdocumenten en Douane

Voor reizen naar België dienen Nederlanders te beschikken over een geldig(e) ID-kaart of paspoort.

Tip: Maak altijd kopieën van uw documenten ( paspoort, rijbewijs etc). Bewaar deze gescheiden van het origineel.

Noodgevallen

Nederlandse Ambassade in België

Kortenberglaan 4-10, 1040 Brussel Tel: +3226791711

Alarmnummers

Net als in Nederland geldt in België het nummer 112 voor noodgevallen. Dit nummer is dag en nacht overal bereikbaar. U wordt op verzoek doorverbonden met politie, ambulance of brandweer. 

Elektriciteit

De stroom in België bedraagt 230/400 volt, 50Hz, en contactdozen komen overeen met de Europese normen.

Prijsniveau

Het prijsniveau in België wijkt nauwelijks af van dat in Nederland.

Geldzaken

In België betaalt men met de Euro. België kent veel bankkantoren. De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur of tot 16.30 uur. Sommige zijn ook open op zaterdag.

Op de meeste plekken kan u met pin of credit card betalen.

Taal

In België is Nederlands een van de drie officiële talen. Meer dan de helft van de Belgen spreekt Nederlands. Nederlands is de officiële taal van Vlaanderen en van het tweetalige Brussel waar ook Frans wordt gesproken. Duits is de derde officiële taal in België.

In het noorden van België wordt voornamelijk Nederlands gesproken. Het zuiden van België is voornamelijk Franstalig en in het oosten bij de Duitse grens spreekt met Duits.

Telefonie en internet

De landcode (landnummer) om iemand in België te kunnen bellen is 0032. Belt u vanuit België naar Nederland dan gebruikt u de landcode 0031. In veel accommodaties is het gebruik van (draadloos) internet mogelijk. Voor het (tijdelijk) niet beschikbaar zijn van internet of kosten die worden berekend, kan de Jong Intra Vakanties geen aansprakelijkheid aanvaarden. Er is een 4G netwerk in België aanwezig.

Tijd

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt dus geen tijdsverschil.

Openingstijden winkels

In België zijn de meeste winkels geopend van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00.

Koopavonden zoals we die in Nederland kennen komen in België eigenlijk bijna niet voor, tenzij er een uitzonderlijke koopavond georganiseerd wordt. Sommige steden zoals bijvoorbeeld Leuven kiezen er voor om één avond de sluitingstijd naar 20:00 te verschuiven. Supermarkten zijn meestal iets langer geopend dan de gewone winkels. Sta er niet van te kijken als een winkel sluit vanwege lunchpauze.


Klimaat en beste reistijd

Weer en klimaat

Het weer in België verschilt weinig met Nederland. België kent over het algemeen een gematigd zeeklimaat, maar tussen de verschillende streken vallen behoorlijke verschillen op. Verder kenmerkt het weer zich door een grote wisselvalligheid. De gemiddelde temperatuur bedraagt in geheel België 11,2°C.

Hoog- en laagseizoen

Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar België te reizen. In deze maanden heeft u de meeste kans op zomerse temperaturen en kan u het strand bezoeken.


De Belgische cultuur

Eten en drinken in België

In België wordt eten en drinken als iets zeer belangrijks gezien. De Belgische keuken is afgeleid van de Franse keuken, maar kent ook zeker overeenkomsten met de Nederlandse keuken.

Over het algemeen wordt voor het avondeten meer tijd genomen dan in Nederland. Eten is in België ook vaker een sociaal gebeuren. In België wordt daarom ook veel buiten de deur gegeten. Dat hoeft niet altijd een complete maaltijd te zijn, maar kan ook een lekker broodje, een heerlijke wafel of gewoon koffie met gebak of een koek zijn.

Typisch Belgische dranken

België staat vooral bekend om haar bieren. In België worden meer dan duizend soorten bier gebrouwen. Zoals wijn is voor Frankrijk, is bier voor België!

Tip: neem deel aan een rondleiding door een brouwerij en sluit af met een biertje.

Een sterkere populaire drank van onze zuiderburen is jenever. Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd.

Typisch Belgische gerechten

België staat voornamelijk bekend om haar "frieten". Deze frieten zijn vrijwel overal te krijgen en ook zeer geliefd. Maar natuurlijk is er nog veel meer dan alleen friet.

Andere gerechten die u tegen zult komen op een typisch Belgische menukaart:

 • Mosselen

 • Gehaktballen

 • Stoofvlees

 • Garnalenkroketten

 • Witlof uit de oven

 • Wafels

Feestdagen in België

België kent de volgende officiële feestdagen. Houdt u er s.v.p. rekening mee dat vele publieke instellingen zoals musea en overheidsgebouwen tijdens deze dagen gesloten zijn. In minder toeristische plaatsen kan het tevens voorkomen dat restaurants en bars hun openingstijden aangepast hebben of gesloten blijven.

 • 1 januari nieuwjaarsdag

 • Paasmaandag,

 • 1 mei Feest van de arbeid

 • Hemelvaartsdag

 • Pinkstermaandag

 • 21 juli nationale feestdag

 • 15 augustus Tenhemelopneming

 • 1 november Allerheiligen

 • 11 november Wapenstilstand

 • 25 december Kerstmis