Busreizen Polen, Gdansk

Stedentrip Gdansk

In 2024 en 2025 zijn er bij de Jong Intra Vakantie geen stedentrips naar Gdansk te boeken. Wil je op de hoogte blijven van ons uitgebreide assortiment en als eerste geïnformeerd worden over nieuwe bestemmingen en reizen van de Jong Intra Vakanties? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Stedentrip bestemmingen in Polen
De beste blogs over Gdansk

Goed voorbereid op stedentrip naar Gdansk

Cultuur snuiven doe je in de Noord-Poolse stad Gdansk. In de oude binnenstad is er genoeg te doen en te beleven! De zee speelt een grote rol in deze stad. De Poolse stad Gdansk is bezig aan een opmars en dat is niet voor niets. Deze prachtige Hanzestad aan de Oostzee wordt samen met de elegante badplaats Sopot en de moderne havenstad Gdynia de zogenaamde Driestad genoemd. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galeries. Met name de Lange Straat (Ulica Dluga) en Lange Markt (Dlugi Targ) zijn populaire hotspots om te bezoeken.


Bezienswaardigheden in Gdansk

Lange Markt

De Lange Markt, gelegen in het centrum van Gdansk, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het plein staat bekend om de kleurrijke historische gebouwen en de gezellige restaurants en terrassen. De Neptunusfontein is een indrukwekkende fontein midden op het plein, deze fontein staat symbool voor de band tussen de stad en de zee. Andere hoogtepunten op de Lange markt zijn het Artushof en de Groene Poort.

Lange Markt, Gdansk

Maria Kerk

Deze prachtige kathedraal staat midden in het centrum van Gdansk. De indrukwekkende Maria Kerk is van binnen en buiten te bewonderen, en dat is zeker de moeite waard! De kerk behoort tot één van de grootste baksteenkerken ter wereld met een lengte van 105 meter en een breedte van 66 meter. Tot 1945 was de kerk de grootste evangelische-lutherse kerk in de wereld. Na 1945 werd de kerk veranderd in een katholieke kerk en werd de kathedraal opgeknapt. Een absoluut hoogtepunt is de toren beklimming! Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Maria Kerk, Gdansk

Gouden Poort en Groene Poort

Deze twee stadspoorten zijn gelegen aan beide kanten van de Langstraat. De Gouden Poort ligt in het westen van het centrum en stamt uit de 17e eeuw. De Gouden Poort is wit met gouden versiersels en heeft bovenop een standbeeld die de 7 deugden representeren. De Groene Poort bevindt zich in het oosten van het centrum, deze poort stamt uit de 16e eeuw. Deze poort bestaat uit een indrukwekkend gebouw met 4 doorgangen.

Gouden Poort, Gdansk

Voor wie is een stedentrip Gdansk geschikt?

Shoppen met vriendinnen

Forum Gdansk

Bij Forum Gdansk kun je voor veel verschillende activiteiten terecht. Deze moderne stedelijke ruimte beschikt over winkels van favoriete merken, 31 cafés, bars en restaurants, een bioscoop met 9 zalen en 2 hectare aan groen. Ook culturele, sociale en stedelijke evenementen zullen hier plaatsvinden. Met 5 pleinen, binnenplaatsen en boulevards is er altijd levendigheid te vinden bij Forum Gdansk.

Forum Mall, Gdansk

Designer Outlet Gdansk

Ontdek de outlet van Gdansk en ga opzoek naar de beste koopjes van je favoriete merk. In de Designer Outlet Gdansk vind je verschillende winkels met een variërend aanbod. Tussen al het shoppen door kun je even bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje bij de foodcourt.

Designer Outlet Gdansk, Gdansk

Gdanski Bazar Natury

Wanneer je deze markt bezoekt, zal je niet naar huis gaan zonder verse lokale producten. De Gdanski Bazar Natury wordt altijd zeer goed bezocht en dat is niet zonder reden. Naast de vele verse producten kun je hier ook terecht voor een heerlijk hapje tussendoor of om mee te nemen tijdens jouw route door de stad. Het aanbod varieert van vis tot wijn en van kruiden tot kazen.

Gdanski Bazar Natury, Gdansk

Romantisch met je geliefde

Park Oliwski

Bezoek het heerlijke groene park in de rustige wijk Oliwa. Deze wijk bevindt zich in het noordwesten van Gdansk en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het park is perfect om lekker te wandelen en te genieten van het groen. In het park vind je vijvers, standbeelden en bloemperken. Aan de voet van het park staat de Kathedraal van Oliwa, een prachtige kathedraal die gebouwd is tussen de 13e en 18e eeuw. De kathedraal is gebouwd in verschillende bouwstijlen en je kunt het van binnen en buiten bekijken.

Park Oliwski, Gdansk

De kades van de Motlawa

Aan de rand van de rivier Motlawa, die aan de noordzijde van Gdansk de Oostzee in stroomt, staan oude pakhuizen en ook een imposante oude zwarte kraanpoort. Aan de achterzijde van de poort is tegenwoordig de ingang van het Maritiem Museum. Op de rivierkades zijn veel terrassen, visrestaurants en brasserieën, zoals die van Brovarnia in een 17de-eeuws pakhuis: het bier wordt hier ter plekke gebrouwen. Ook kun je op diverse adressen pierogi proeven, de typische Poolse noedels met uiteenlopende vullingen.

Motlawa, Gdansk

Gdansk met de kinderen

Westerplatte

Ten noorden van het centrum ligt Westerplatte, een mooi schiereiland bij de monding van de Martwa Wisla in de zee. De Westerplatte heeft een rijke geschiedenis omtrent de Tweede Wereldoorlog. De eerste Duitse invasie heeft hier plaatsgevonden, op 1 september 1939 werd deze invasie ingezet en deze eindigde op 7 september 1939 met winst voor de Duitsers. Op het schiereiland kun je allerlei ruïnes en barakken, een monument welke op een 28 meter hoge heuvel staat en een museum vinden. In het museum kun je alles leren over de Slag om Westerplatte.

Westerplatte, Gdansk

Museum van de Tweede wereldoorlog

Dit museum is het grootste oorlogsmuseum van Europa en staat op een zeer bijzondere locatie, namelijk waar de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 is begonnen. De missie van de oprichting van dit museum is het vertellen van het gehele verhaal. Het museum wilt het gehele verhaal van de 6 jaar durende oorlog vertellen en het karakter van dit conflict tonen. Naast de exposerende functie heeft het Museum ook een educatieve, culture en wetenschappelijke rol.

Museum van de Tweede Wereldoorlog, Gdansk

Nationaal Maritiem Museum Gdansk

Verspreid over 4 verdiepingen kunnen kinderen op een interactieve manier kennis maken met de maritieme wereld. Ze leren alles over de zee, maritieme technologie en hoe de twee samenwerken. In het Maritieme Culture Centre zijn verschillende tentoonstellingen te bekijken, één daarvan is de permanente tentoonstelling Boats of the Peoples World (Working Boats). In de tentoonstelling zie je tal van kleine vaartuigen van over de hele wereld, denk aan Indiaanse kano's en talloze kleine vissers- en handelsvaartuigen uit het Verre Oosten.

Nationaal Maritiem Museum Gdansk, Gdansk

Magazine Citytrips

Of je nu op zoek bent naar een culturele stedentrip naar Rome of Wenen of een gezellige stedentrip met het gezin naar Londen, Parijs of Valencia, wij kennen alle steden en delen die kennis graag met je. Dit magazine bevat inspiratie en informatie over 37 steden die we aanbieden, wat zijn de must sees, waar liggen welke hotels en hoe kun je meteen een fiets huren of entreekaarten regelen. Lees het in dit magazine met daarin niet alleen steden binnen Europa maar ook New York en Las Vegas.

Bestel nu dit magazine en ontvang het binnen een week in je brievenbus of bekijk het magazine online.

Magazine Citytrips klein