Vakantie-Hongarije

Vakantie Hongarije

Met eigen vervoer
Waar wil je naartoe?
Wat voor soort vakantie zoek je?
Je vertrekdatum
Met hoeveel personen reist u?
Hoe lang wil je weg?
Jan Willem, Busreizen en riviercruise specialist I De Jong Intra Vakanties

Bij Hongarije denkt men al snel aan Budapest, maar er is meer dan dat! De prachtige Donau, indrukwekkende cultuur, adembenemende natuur en de vriendelijke mensen omschrijven Hongarije het best.

Jan-Willem

Busreizen specialist

Hongarije is een sfeervol land, rijk aan tradities en gedurende de zomermaanden een ideale bestemming voor een onvergetelijke vakantie!

Populaire bestemmingen Hongarije
De beste blogs over Hongarije

Naar Hongarije met de Jong Intra Vakanties

Vakanties naar Hongarije voor iedereen

Maak eens een stedentrip Hongarije met de Jong Intra Vakanties! Budapest mag zeker niet ontbreken tijden uw stedentrip. Deze stad bestaat uit boordevol cultuur. Er is genoeg te doen en te beleven! Of u nu kiest voor een stedentrip met vrienden, een romantische stedentrip of een stedentrip met kinderen, Budapest is de geschikte bestemming.

In deze gezellige stad zijn er veel bezienswaardigheden te vinden. Echter kunt u er ook heerlijk tot rust komen in bijvoorbeeld het bekende stadspark. Natuurlijk is het buiten Budapest ook ontzettend mooi! Een bezoek aan de stad Miskolc is zeker de moeite waard. Hier vindt u een bebost gebied, dat in contrast staat met de uitgestrekte poesta’s die Hongarije rijk is. Of bezoek Györ. In dit stadje zijn mooie barokke kerken te bezichtigen. Een stedentrip Hongarije heeft u veel te bieden!


Populaire bestemmingen

Budapest

Budapest, de hoofdstad van Hongarije, is één van de mooist gelegen steden ter wereld. Deze grote metropool van twee miljoen inwoners, wordt door de Donau in tweeën gesplitst: aan de ene kant ligt het heuvelachtige Buda en aan de andere kant het vlakke Pest. De stad heeft ook vele bijnamen zoals, "Koningin aan de Donau" of " De Parel van de Donau". 
Het mooie panorama van de Donau-oevers is op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO geplaatst. Tijdens een wandeling in de avonduren kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de verlichte stad. 

Karakteristiek voor de stad zijn de tien bruggen die de stadsdelen Buda en Pest met elkaar verbinden. De mooiste en de bekendste is ongetwijfeld de Kettingbrug, aan de voet van het monumentale Koninklijke Paleis.

Een leuke stedentrip naar Budapest is dus een echte aanrader!


Praktische informatie

Reisdocumenten en douane

Voor reizen naar Hongarije dienen Nederlanders te beschikken over een geldig(e) ID-kaart of paspoort.

Tip: Maak altijd kopieën van uw documenten ( paspoort, rijbewijs etc). Bewaar deze gescheiden van het origineel. 

Noodgevallen

Nederlandse ambassade in Hongarije

Kapás u. 6-12. Víziváros Office Center, H-1027 Budapest tel: +3613366300

Alarmnummers

Net als in Nederland geldt in Hongarije het nummer 112 voor noodgevallen. Dit nummer is dag en nacht overal bereikbaar. U wordt op verzoek doorverbonden met politie, ambulance of brandweer. In minder dringende gevallen kunt u in Hongarije bellen naar: 107 politie, 104 ambulance of naar 150 voor de brandweer.

Elektriciteit

De stroom in Hongarije bedraagt 230/400 volt, 50Hz, en contactdozen komen overeen met de Europese normen.

Prijsniveau

De prijzen in de bars en restaurants liggen in Hongarije over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Dit geldt ook voor de prijzen in de supermarkt.

Geldzaken

In Hongarije betaalt u met de forint. Er zijn flink wat coupures in omloop, u betaalt met biljetten van 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 forint. Voor kleinere uitgaven zijn munten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 forint handig om te gebruiken. De creditcard is in Hongarije een breed geaccepteerd betaalmiddel. Zeker in de grotere steden kunt u bij hotels, winkels en restaurants vrijwel overal met uw creditcard terecht. In het binnenland en op markten wordt meer contant betaald.

In Hongarije zijn er voldoende geldautomaten waar u kunt pinnen. Houd er wel rekening mee dat u alleen geld opneemt bij een automaat die aan een bankkantoor verbonden is, dus niet zomaar bij een of andere ATM in een winkel, aangezien u daar veel hogere transactiekosten betaalt. Reken ook altijd af in Hongaarse forinten wanneer u die optie krijgt tijdens het pinnen, ook dat voorkomt hogere transactiekosten.

Taal

Hongaars is de voertaal die door 98,5 procent van de bevolking wordt gesproken. Het Hongaars is geen Slavische taal, het behoort tot de Fins-Oegrische taalgroep en is dus verwant aan het Fins. De taal heeft in het verleden Turkse, Duitse en Slavische woorden overgenomen. De taal is nauwelijks verwant met andere talen in Europa. In Hongarije kunt u goed terecht met het Duits en het Engels.

Telefonie en internet

De landcode (landnummer) om iemand in Hongarije te kunnen bellen is 0036. Belt u vanuit Hongarije naar Nederland dan gebruikt u de landcode 0031. In veel accommodaties is het gebruik van (draadloos) internet mogelijk. Voor het (tijdelijk) niet beschikbaar zijn van internet of kosten die worden berekend, kan de Jong Intra Vakanties geen aansprakelijkheid aanvaarden. In veel accommodaties is de wifi niet geschikt voor zakelijke doeleinden. Er is een 4G netwerk in Hongarije aanwezig.

Tijd

Hongarije ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt dus geen tijdsverschil.

Openingstijden winkels

De winkels in Hongarije zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden van 09.00 tot 13.00 uur. Op zondag zijn sommige winkels in toeristische gebieden geopend van 07.00 tot 13.00 uur.


Klimaat en beste reistijd

Weer en klimaat

Hongarije ligt op de scheidslijn van de zeeklimaten en de landklimaten. Door de centrale ligging in Midden-Europa is de invloed van de Middellandse Zee zeer klein.

Hongarije heeft koude winters met veel sneeuw en warme zomers met temperaturen boven de 35 graden Celsius. In de loop van de zomer loopt de temperatuur van het Balatonmeer op tot circa 25 graden Celsius. Hongarije heeft in vergelijking met andere Europese landen relatief veel zonne-uren.

Hoog- en laagseizoen

Het hoogseizoen in Hongarije loopt van juni t/m augustus. Tijdens deze maanden stijgen de temperaturen en schijnt de zon regelmatig. Dit maakt het een hele aangename reistijd.

Van november t/m maart is het laagseizoen in Hongarije. De temperaturen liggen vaak rond het vriespunt en daarom zijn er maar weinig toeristen in Hongarije te bekennen tijdens het laagseizoen met uitzondering van de skigebieden.

Een stedentrip is af te raden in het hoogseizoen, vanwege de hoge temperaturen en vele zonuren. In het laagseizoen kan er ook ene stedentrip gemaakt worden, maar de beste reistijd voor een stedentrip is in het tussenseizoen. De maanden april, mei, september en oktober behoren tot het tussenseizoen in Hongarije.


De Hongaarse cultuur

Eten en drinken in Hongarije

De Hongaarse keuken is een typische boerenkeuken vol zware en pittige gerechten. Men maakt er veel gebruik van paprikapoeder, ui, tomaat en paprika's in de gerechten. Beroemd zijn de Hongaarse goelasj, paprikakip met noedels en gevulde kool.

Hongaren gaan zelf regelmatig uit eten, omdat eten en drinken erg goedkoop is. Er zijn veel verschillende restaurants waar u terecht kunt.

Typisch Hongaarse dranken

In Hongarije drinkt men de populaire Tokajer wijn of de sterke drank Palinka. Palinka wordt gestookt van fruit. De drank lijkt op de Nederlandse jenever maar is sterker van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage (circa 40% tot ruim 50%). Op het platteland van Hongarije stoken veel mensen hun eigen Palinka.

Typisch Hongaarse gerechten

Enkele gerechten uit de Hongaarse keuken zijn ujhazy-kippensoep, deeggerechten zoals de turos csusza, een soort van pasta met spekjes en hüttenkäse en de retes, bladerdeeggebak met verschillende vullingen, uiteenlopend van pompoen tot kaas.

Andere gerechten die u tegen zult komen op een typisch Hongaarse menukaart:

 • Goulashsoep - soep met stoofvlees, aardappel en groente

 • Halászlé - vissoep

 • Töltött paprika - gevulde paprika

 • Gesztenyepüré - kastanje puree

Feestdagen in Hongarije

Hongarije kent de volgende officiële feestdagen. Houdt u er s.v.p. rekening mee dat vele publieke instellingen zoals musea en overheidsgebouwen tijdens deze dagen gesloten zijn. In minder toeristische plaatsen kan het tevens voorkomen dat restaurants en bars hun openingstijden aangepast hebben of gesloten blijven. 

 • 1 Januari Nieuwjaarsdag

 • 15 maart 1848 Revolution Memorial Day

 • 20 Maart equinox

 • 2 April Goede Vrijdag

 • 4 April Paasdag

 • 5 April Paasmaandag

 • 1 Mei Dag van de Arbeid / May Day

 • 23 Mei Pinksteren

 • 24 Mei Witte maandag

 • 21 Juni Solstice

 • 20 Augustus Nationale Dag van Hongarije

 • 22 September Equinox september

 • 23 Oktober 1956 Revolution Memorial Day

 • 1 November Allerheiligen

 • 6 December Sinterklaas Day

 • 21 December Solstice december

 • 24 December Kerstavond

 • 25 December Kerstdag

 • 26 December Tweede kerstdag

 • 31 December Oudejaarsavond