Intro
Snel door naar
Intro
Lees alles over Midden-Noorwegen
Goed voorbereid op vakantie

De regio Midden-Noorwegen strekt zich uit rondom Hemsedal en het Gudbrandsdal. Dit is het binnenland van Noorwegen waar u geen fjorden treft, maar juist bergen, dalen en hoogvlaktes, vaak ondergebracht in nationale parken.

Hemsedal ligt tussen de woeste Hardangervidda hoogvlakte in het zuiden en de Jotunheimen bergketen in het noorden. De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa, ooit een berggebied dat in de ijstijd door gletsjers is afgesleten. De hoogvlakte is vrijwel boomloos en doet met haar kale rotsen ruig aan. In de hogere gebieden ligt het hele jaar door sneeuw. Het is de verblijfplaats van grote groepen rendieren.

De Jotunheimen bergketen heeft de twee hoogste toppen van Noorwegen: Galdhøpiggen (2469 m) en Glittertind (2454 m). Jotunheim betekent in het Noors 'huis der reuzen'.

Het Gudbrandsdal ligt tussen de bergen Jotunheimen en Rondane. Hier zijn veel outdoor-activiteiten mogelijk en tijdens een elandsafari is de kans groot om oog in oog te komen te staan met de koning van het woud. In het Gudbrandsdal zult u veel Noorse traditie en folklore tegenkomen: muziek, dans, traditionele gerechten en ambachtslieden.

Ten noorden van het dal ligt het Dovrefjell nationaal park. Het park biedt een zeer gevarieerd Noors berglandschap en er worden veel muskusossen gesignaleerd.

Populaire bestemmingen in Midden-Noorwegen

Beitostolen

Beitostølen is een leuk toeristenplaatsje in de Valdres Streek, bij het Jotunheimen Nationaal Park. De Beseggen wandelroute, raften, klimmen en abseilen en canyoning zijn de actieve mogelijkheden hier. Beitostølen is een echte gezinsbestemming. In het hoogseizoen is er een weekprogramma met allerlei activiteiten voor jong en oud. In het 'Zomerpark' zijn bungee-trampolines, mogelijkheden om te karten en een touwenparcours. U kunt ook een boottochtje maken met het M/S Bitihorn. Is het weer een beetje minder, dan kunt u naar het Trollenpark. Een indoor attractie waar de trollen de hoofdrol spelen. Kortom, Beitostølen is leuk om een paar dagen te verblijven.

Gala

Gålå ligt in het Gudbrandsdal, een dal waar bergen, kloven, watervallen, akkers en weiden elkaar afwisselen. Met een lengte van 203 km is het Gudbrandsdal tevens het grootste en bekendste dal van Noorwegen waar urenlange wandelingen mogelijk zijn.

Gålå ligt in het Gudbrandsdal, een dal waar bergen, kloven, watervallen, akkers en weiden elkaar afwisselen. Met een lengte van 203 km is het Gudbrandsdal tevens het grootste en bekendste dal van Noorwegen waar urenlange wandelingen mogelijk zijn. Een perfecte besteemming voor een actieve en tegelijkertijd ontspannen vakantie. Gålå ligt aan de beroemde Peer Gynt weg. De afstand naar Lillehammer is ca. 75 km, zodat u deze Olympische stad met het openluchtmuseum Maihaugen ook kunt bezoeken.

In en om Gålå worden dagelijks vele activiteiten georganiseerd, die u ter plaatse kunt boeken en betalen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Klimmen
  • Fietsen
  • Vissen
  • Wandelen
  • Elandsafari
  • Kanoën
  • Raften

Hemsedal

Hemsedal is schitterend tussen de bergen gelegen. In de winter is het dé skibestemming van Noorwegen, maar ook in de zomer wordt het gebied rondom Hemsedal drukbezocht. Door de centrale ligging is het een uitstekend uitgangspunt voor uitstapjes in de omgeving. Wanneer u minimaal twee nachten en een hotel of vakantiehuisje verblijft, ontvangt u via uw accommodatie de Hemsedal Card, die kortingen of gratis entree geeft op diverse aktiviteiten. Allereerst zijn er prima outdoor-activiteiten mogelijk: mountainbiken, bergwandelingen, kanovaren, paardrijden, vissen, golfen en voor de echte avonturiers paragliden en raften. Breng een bezoek aan de staafkerk van Borgund, de grootste en rijkst versierde staafkerk van Noorwegen. Of maak de treinrit met de wereldberoemde en adembenemende Flamsbanen. Het is een schitterend traject van 20 km met ca. 860 meter hoogteverschil te overbruggen. De spoorlijn werd in 1942 geopend. De scherpe bochten en 20 tunnels in het steile traject behoren tot de meest uitdagende en moeilijkste projecten uit de geschiedenis van de Noorse Spoorwegen. Cultuurliefhebbers kunnen het Valdres Openluchtmuseum in Fagernes bezoeken met ca. 70 gebouwen uit de 13de – 19de eeuw. In de zomermaanden zijn ambachtslieden aan het werk.

Lillehammer-Hafjell

Lillehammer ligt aan de noordpunt van het Mjøsameer. De plaats kreeg bekendheid tijdens de Olympische Winterspelen van 1994. Het is een gezellig plaatsje met een leuke (winkel)hoofdstraat. U kunt naar de voormalige springschans en het Olympisch museum. Een bekende attractie is het Maihaugen openluchtmuseum met meer dan honderd historische gebouwen.

In Hafjell, ca. 15 km noordelijk ligt verder nog het Hunderfossen familiepark met diverse attracties. Voor de hele kleine vakantiegangers is in Hafjell een indoor speeltuin. In Jorekstad ligt een openlucht- en binnenzwembad. 

Skeikampen

Skeikampen is een bergdorp in de gemeente Gausdal in het Gudbrandsdal. Zowel in de winter als in de zomer een aktieve gezinsbestemming. In de omgeving en het Rondane National Park treft u schitterende wandelpaden aan. De Olympische stad Lillehammer, met het openluchtmuseum Maihaugen en het Olympische Park, ligt op ca. 40 km. Verder kunt u in Skeikampen uitstekend golfen, mountainbiken en paardrijden. Watersportliefhebbers kunnen bootjes en kano's huren.

Voldoende inspiratie? Ga direct op zoek naar heerlijke vakanties.

Bekijk 9 vakanties in Midden-Noorwegen

Populaire vakanties in Midden-Noorwegen

Geselecteerd door onze experts
Bekijk 9 vakanties in Midden-Noorwegen
en vind de heerlijke vakantie die bij u past
  • Zorgeloos genieten
  • Garantie voor een topvakantie
  • Gewoon goed geregeld!