Zwarte Woud en Frankrijk, Endingen 10-daagse busreis

 • Omgeving Zwarte Woud
 • Colmar
 • Kasteel van Ribeauvillé
 • Donauquelle
 • mainau
 • 27 foto's
 • Busreizen
 • Rondreizen
 • Traditioneel gasthof in het centrum gelegen
 • Ontdek alle hoogtepunten van het Zwarte Woud
 • Bezoek aan o.a. Freiburg, Mainau en Triberg
 • Geen 1-pk toeslag
 • Genieten aan beide kanten van de grens!

Groepsgrootte min. 25 en max 44 deelnemers

Deze reis is al jaren één van onze toppers in het Zwarte Woud!

Vervoersmogelijkheden
10-daags programma
 1. Dag 1: Endingen, ca. 560 km
 2. Dag 2: Elztal, Triberg en Hexenlochmühle, ca. 155 km
 3. Volledig 10 daags programma

Over Zwarte Woud en Frankrijk, Endingen

Inleiding

Deze reis is al jaren één van onze toppers in het Zwarte Woud!

Annuleringstermijn

Met minder deelnemers dan het minimum behouden wij ons het recht voor om de reis te annuleren. In voorkomende gevallen ontvangt u hierover tijdig bericht. Afhankelijk van uw reisduur is dit: reisduur t/m 7 dagen; uiterlijk 7 dagen voor vertrek; reisduur vanaf 8 dagen; uiterlijk 14 dagen voor vertrek.


Verblijf


Locatie

Dagprogramma

Activiteiten kunnen van dag wisselen op basis van beschikbaarheid.

Dagprogramma

Dagbeschrijvingen

Imposante bergen, lieflijke dalen, heldere meren, klaterende beekjes, diepe ravijnen en donkere sparrenbossen, dat is het 'Silva Nigra': het Zwarte Woud. Bijna niemand kon hier in de middeleeuwen de barre en sneeuwrijke winters het hoofd bieden. Totdat omstreeks het jaar 1000 de monniken kwamen, die zich hier vestigden en het klimaat wisten te waarderen. Tijdens deze mooie reis maken we ook een uitstapje naar Frankrijk.

 1. Dag 1: Endingen, ca. 560 km

  Na een kopje koffie op de wisselplaats rijden we richting het Zevengebergte. Onderbroken door diverse stops arriveren we voor het diner in ons hotel.

 2. Dag 2: Elztal, Triberg en Hexenlochmühle, ca. 155 km

  Vanochtend rijden we door het wonderschone Elztal en het Prechtal waarna we aankomen in de stad met de hoogste waterval in Duitsland, Triberg im Schwarzwald. Een bezoek aan het Schwarzwaldmuseum is zéker aan te raden. Vervolgens rijden we door het prachtige landschap van het Zwarte Woud, het Hexenloch. We bezoeken hier de eeuwenoude houtzaagmolen, welke door water wordt aangedreven. Via het kuuroord Sankt Märgen en het schilderachtige Glottertal rijden we terug naar ons hotel.

 3. Dag 3: Sankt Peter, Gütenbach en de Donauquelle, ca. 160 km

  We maken vandaag een dagtocht door het Zwarte Woud en beginnen met een bezoek aan het dorpje Sankt Peter, waar we de kerk bezichtigen. Vervolgens gaan we naar Gütenbach, van oudsher een klokkenmakersdorp. U heeft hier de mogelijkheid om het dorp- en klokkenmuseum te bezoeken (excl.). Vervolgens rijden we over kleine landelijke wegen naar de plek waar de rivier de Donau ontspringt; de Donauquelle. Hier kunt u een wandeling maken en een bezoek brengen aan de kleine kapel.

 4. Dag 4: Titisee en treinreis Sauschwänzlebahn, ca. 240 km

  Na het ontbijt rijden we naar de meest geliefde vakantiebestemming in het Zwarte Woud: Titisee, mooi gelegen aan een bergmeer. We vervolgen onze tocht naar Blumberg, het vertrekpunt van de stoomtrein van de Sauschwänzlebahn. Voordat we instappen, bezoeken we het kleine museum van de spoorbaan. De nostalgische treinreis van ongeveer een uur brengt ons door het romantische Wutachdal naar het kleine station van Weizen (treinreis en museumbezoek excl.).

 5. Dag 5: Freiburg en vrije middag, ca. 65 km

  We beginnen de dag met een bezoek aan de stad Freiburg im Breisgau. De geheel gerestaureerde kathedraal vormt het middelpunt van deze levendige stad met rondom de gezellige Freiburger markt. Aan het begin van de middag rijden we terug naar Endingen, waar er gelegenheid is deel te nemen aan een begeleide wandeling (ca. 1,5 uur). Een mooie gelegenheid om het stadje goed te leren kennen! Endingen is erg mooi gelegen temidden van de wijnranken van de Kaiserstuhl.

 6. Dag 6: Vrije ochtend, Riquewihr en Ribeauvillé in de Franse Elzas, ca. 80 km

  De ochtend is vrij te besteden. Er is een kleine weekmarkt in het centrum van Endingen die u eventueel kunt bezoeken. Aan het begin van de middag rijden we naar de Elzas in Frankrijk, langs een deel van de toeristische 'Route du Vin'. We bezoeken als eerste Riquewihr, een van de best bewaard gebleven plaatsjes in de Elzas. De vele vakwerkhuizen herinneren aan de tijd dat dit gebied bij Duitsland hoorde. Vervolgens rijden we naar Ribeauvillé, een typisch Frans plattelands stadje.

 7. Dag 7: Bloemeneiland Mainau, ca. 300 km

  Vandaag staat een bezoek aan het bloemeneiland Mainau op het programma. Mainau ligt in de Bodensee. Een gigantisch meer, eigenlijk een binnenzee, met een zeer gematigd klimaat, waardoor er op het eiland planten en bomen groeien die u doorgaans alleen in de streken rond de Middellandse Zee aantreft (entree Mainau excl.).

 8. Dag 8: Boerenlunch in Gütenbach en rondrit Zwarte Woud, ca. 180 km

  We rijden vandaag door het langgerekte Simonswäldertal naar de omgeving van het plaatsje Gütenbach, waar bij Landgasthof Bären een boerenlunch wordt aangeboden. Via een afwisselende route door het Zwarte Woud komen we langs het meest bekende skigebied in deze regio met de 1500 meter hoge Feldberg als hoogste top. Over bergen en door dalen rijden we naar een mooi uitzichtpunt, waarna we uitkomen in het Münstertal. Via de Kaiserstuhl, rijden we door een landschap met dorpjes en wijngaarden terug naar Endingen.

 9. Dag 9: Colmar, de Elzas en de Vogezen, ca. 130 km

  Na het ontbijt steken we de Rijn over en beginnen onze dag met een bezoek aan de Franse stad Colmar. Een parel in de Elzas en ook wel ‘Klein Venetïe’ genoemd door de vele schilderachtige grachten en vakwerkhuizen die de stad rijk is. In de middag rijden we door de Elzas naar de bergen van de Vogezen. De route voert langs adembenemende vergezichten dus we maken onderweg zeker een aantal fotostops. Door het Rijndal rijden we terug naar Duitsland.

 10. Dag 10: Nederland, ca. 560 km

  Direct na het ontbijt laden we de koffers in en gaan we op weg naar Nederland. Na het afscheidsdiner op de wisselplaats wordt u naar uw uitstapplaats gebracht.


Wat is inbegrepen / niet inbegrepen

Inbegrepen
 • Koffie voor vertrek op de wisselplaats
 • Luxe comfort class touringcar
 • Deskundige chauffeur tevens reisleider
 • 9 Overnachtingen in Gasthof Engel in Endingen
 • 9x Ontbijt en 9x diner
 • Welkomstdrankje
 • Boerenlunch in Gütenbach
 • Begeleide wandeling in Endingen
 • Wijnproeverij
 • Afscheidsdiner op de wisselplaats
Niet inbegrepen
 • Niet genoemde maaltijden.
 • Tenzij anders vermeld, zijn optionele excursies en entreegelden voor bijv. kastelen en musea niet inbegrepen. Wij verplichten u tot niets, u bepaalt zelf waar u aan deelneemt. Een actueel overzicht volgt bij uw reisdocumenten.

Touringcar Informatie

Opstapplaatsen

Voor deze reis zijn diverse opstapplaatsen mogelijk. Nadat u bij uw opstapplaats door onze touringcarchauffeur met de touringcar bent opgehaald, wordt u naar onze wisselplaats gebracht. Hier stapt u over op de touringcar naar uw vakantiebestemming.
Opstapplaatsen worden opgehaald.

Heenreis

 • tussen 05:00 en 08:00 uur
 • Vertrek vanaf uw opstapplaats
 • 09:15-09.30 uur
 • Vertrek vanaf Onze wisselplaats

Terugreis

 • 18:15-18.30 uur
 • Vertrek vanaf Onze wisselplaats
 • tussen 19:00 en 22:30 uur
 • Aankomst bij uw uitstapplaats
N.b. Bovengenoemde tijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen, de exacte vertrektijd vindt u op uw reisbescheiden.

Wisselplaats

De voordelen van onze wisselplaats
- Ruime parkeergelegenheid waar u uw eigen auto (op eigen risico) tegen betaling kunt parkeren
- De touringcars staan overzichtelijk opgesteld
- Er zijn bagagekarretjes aanwezig
- Goede sanitaire voorzieningen
- Een coördinator van de Jong Intra Vakanties voor al uw vragen
- Een kopje koffie bij vertrek
- Een warm afscheidsdiner bij terugkomst
Overnachting nabij de wisselplaats
U kunt op diverse manieren naar de wisselplaats reizen, zoals met onze servicelijnen. Maar vindt u de opstaptijd in uw regio te vroeg? Dan heeft u de mogelijkheid om Zeddam (nabij onze wisselplaats in Didam) te overnachten. Na een heerlijk ontbijt, rijdt u in hooguit een kwartiertje naar onze wisselplaats Partycentrum Boszicht/ Restaurant Juffrouw Tok in Didam. U kunt er ook voor kiezen om vanaf Zeddam met een touringcar naar Didam te reizen. Kies dan opstapplaats Zeddam (opstapcode: 7038).

Hotel Restaurant Ruimzicht
Kilderseweg 19, 7038 EH Zeddam (A12 afrit 30)
T: 0314-651941, info@ruimzicht.com

Het hotel beschikt over een à la carte restaurant, een hotelbar en twee type kamers; Classic (basis inrichting) en Comfort (recent vernieuwd). Alle kamers zijn voorzien van tv, telefoon en een badkamer met douche en toilet. Er is geen lift aanwezig. Indien u slecht ter been bent kunt u dit aangeven bij boeken. Wifi is gratis in het hotel.

Voordeeltarieven - logies & ontbijt
Classic
2-pers. kamer € 95
1-pers. kamer € 70

Comfort
2-pers. kamer € 110
1-pers. kamer € 82,50

Bovenstaande tarieven zijn per kamer per nacht inclusief ontbijt en het parkeren van uw auto gedurende de reis. Toeristenbelasting is niet inbegrepen (ca. € 1,25 p.p.p.n.). Deze voordeeltarieven zijn alleen van toepassing bij een boeking rechtstreeks bij het hotel (per e-mail, telefonisch of via ruimzicht.com) en bij een reservering van een reis van de Jong Intra Vakanties. Wanneer u boekt via andere boekingssites zijn het ontbijt en de parkeerkosten niet inclusief.
Parkeren
Wanneer u ervoor kiest om met eigen auto naar onze wisselplaats te reizen, kunt u tegen betaling parkeren. De parkeertarieven bedragen € 15 voor reizen t/m 7 dagen en € 20 voor reizen vanaf 8 dagen. Indien u gebruik wenst te maken van de parkeerfaciliteiten bij de wisselplaats hoeft u dit niet vooraf bij te boeken. U kunt zich met uw reisbescheiden melden bij een van de parkeerwachters en het bedrag contant afrekenen.

REIZEN MET COMFORT

Bij de Jong Intra Vakanties reist u altijd met een comfort class touringcar.

De comfort class touringcar is een luxe touringcar met een duidelijk doel: uw vakantie beleving zo comfortabel mogelijk maken.

Elke touringcar is voorzien van

 • Dubbele beglazing
 • Stereo geluidsinstallatie
 • Luchtvering
 • Airconditioning
 • Toilet
 • Koelkast
 • Koffie- en theefaciliteiten
 • 2 Toegangsdeuren
 • Comfortabel verstelbare stoelen
 • touringcar-grid
 • Bus
 • Touringcar
 • Touringcar
 • Touringcar
 • Wisselplaats
 • Touringcar, Levico
 • Touringcar, Levico
 • Bus
 • Touringcar

Praktische informatie


Nog meer informatie over uw vakantie

Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming of het vakantiethema van uw keuze? U leest er alles over op onze handige informatiepagina's vol met praktische informatie en leuke tips voor een onvergetelijke vakantie met de Jong Intra Vakanties.

Lees meer over uw vakantieland

Lees meer over uw vakantiethema

Lees meer over uw vakantiebestemming


Anderen bekeken ook