Ambassade van Thailand
Haagse Hof, Parkstraat 83
2514 JG Den Haag
Tel: 070 - 345 0766
Open: maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur
Website: https://hague.thaiembassy.org/th/index
Autorijden
Thailand heeft een goede infrastructuur en de prijs voor benzine is zeer voordelig. In Thailand wordt links gereden en het stuur zit dus ook aan de rechterkant in de auto. Houdt er rekening mee dat rijstijl en verkeerssituaties in Thailand anders zijn dan in Nederland. Hou daarnaast rekening met de afstand tussen de plaatsen en de benodigde rusttijd. Het is altijd even wennen, maar daarna heb je de mogelijkheid om in jouw eigen tempo langs de schitterende bezienswaardigheden te rijden. Wij raden je aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 18,95).
Bevolking
Thailand heeft een bevolking van bijna 72 miljoen mensen, waarvan de Thai de meerderheid vormen. In het verleden was het gebied een kruisende weg van trekkende volkeren, waardoor grote groepen mensen van Mon, Khmer, Birmese, Maleise, Indiase en vooral Chinese afkomst nu een grote etnische verscheidenheid vormen. De integratie is echter zodanig dat er een grote maatschappelijke eenheid bestaat.
Elektriciteit
In het algemeen is de netspanning 220-230 Volt. Wij raden je aan een wereldstekker, aangezien stopcontacten nogal eens kunnen verschillen.
Eten & drinken
Thailand staat bekend om zijn culinaire keuken en je kunt hier dan ook elke dag genieten van de meest gevarieerde gerechten. Het eten kan flink pittig zijn, maar als je dit niet wilt, zeg dan bij jouw bestelling ‘mai phet’. Bij de bereiding zal men hier dan rekening mee houden.
Feestdagen
Naast internationaal erkende feestdagen kent Thailand nog veel ‘eigen’ feestdagen. De Thai houden van feestvieren en het hele jaar door worden er belangrijke gebeurtenissen gevierd, waar ook jij altijd welkom bent. Belangrijke feesten zijn o.a.: Songkran (Thais Nieuwjaar of het Waterfestival, april), Loi Kratong (Festival van het Licht, volle maannacht in november), Moederdag (12 augustus, de geboortedag van koningin Sirikit) en Vaderdag (5 december, de geboortedag van wijlen koning Bhumibol). Daarnaast zijn er feestdagen die verband houden met belangrijke gebeurtenissen die hun oorsprong vinden in het boeddhisme zoals Visakha Puja (herdenking geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha).
Fooien
Met de komst van het toerisme in Thailand is ook het geven van fooien gewoonte geworden. Heel vaak zijn salarissen dan ook afgestemd op het ontvangen van deze fooien. De ervaring heeft geleerd dat de bezoeker in Thailand vaak niet goed raad weet wanneer wel en wanneer niet een fooi te geven. Daarnaast vraagt men zich af of het misschien te weinig of juist te veel is (de genoemde bedragen zijn gebaseerd op een normale richtlijn).
Restaurants
: hoewel in de meeste restaurants de prijzen inclusief bedieningsgeld zijn, wordt een fooi altijd op prijs gesteld. Het is zeker gewoonte om klein geld te lagen liggen.
Bell-boys: zowel bij aankomst als vertrek een bedrag van minimaal 25 Baht per koffer.
Kamermeisjes: ongeveer 25 Baht per persoon per nacht.
Chauffeurs: bij transfers een bedrag van 100-150 Baht per reisgezelschap, bij rondreizen een bedrag van 100-150 Baht per persoon per dag.
Reisleiding/Gidsen: bij transfers een bedrag van 100-150 Baht per reisgezelschap, bij tours 100-150 Baht per persoon per dag.
Uiteraard staat het een ieder vrij om in voorkomende gevallen nog een extra blijk van waardering te geven.
Geld & creditcards
In de grotere winkels en de meeste hotels worden creditcards geaccepteerd.Denk er aan om jouw bankpas te activeren voor gebruik buiten Europa. De munteenheid in Thailand is de ‘Baht’. Overal in Thailand zijn er ATM- pinautomaten waar je met een pinpas geld kunt opnemen. Houdt er rekening mee dat er bij het opnemen van geld kosten voor de transactie in rekening worden gebracht.
Geografie
Thailand is ca. 14 keer groter dan Nederland en heeft een kustlijn van ca. 3.000km. Het noorden, grenzend aan Laos, de westgrens met Birma en het zuidelijke schiereiland tot aan Maleisië, zijn bergachtig en weelderig begroeid met moessonwouden. De oostgrens met Laos wordt bepaald door het vruchtbare dal van de Mekong rivier, terwijl langs de grens met Cambodja een bosrijk heuvelgebied ligt. De centrale laagvlaktes en het noordoost plateau worden gescheiden door een van noord naar zuid lopende bergketen.
Geschiedenis
De geschiedenis van Thailand is verdeeld over 5 tijdperken: de Nanchao Periode (650-1238), de Sukhothai Periode (1238-1350), de Ayutthaya Periode (1350-1767), de Thon Buri Periode (1767-1782) en de Bangkok Periode (1782-Heden). In de 16e eeuw kwamen de Portugezen als eerste Europeanen in Thailand. In de 17e eeuw namen de Nederlanders de hegemonie van de handel hier over. Gedurende haar 800-jaar lange geschiedenis is Thailand het enige land in Zuidoost Azië dat nooit een kolonie van een Europees land is geweest. De naam Siam werd in de 19e eeuw de officiële naam, maar in 1939 werd dit veranderd in Thailand, hetgeen ‘Het Land van de Vrijen’ betekent.
Gewoonten
Combineer een onbezorgde, gastvrije en vrolijke aard met een diep geworteld gevoel van trots, nationale eenheid en respect voor tradities en de medemens, met name voor ouders, leraren en ouderen en je hebt het ware karakter van de Thai. In Thailand hanteert men vaak geheel andere omgangsvormen dan wij in het Westen gewend zijn. Hieronder volgt een overzicht van een 'normen en waarden' waar je rekening mee moet houden.
Glimlach - Thailand is het 'Land van de Glimlach'. Achter deze glimlach gaat vaak meer schuil dan wij gewend zijn. Je zult merken dat Thaise mensen zelden laten merken dat zij hun humeur verliezen en er alles aan doen om conflicten te vermijden. Ze blijven glimlachen, zelfs als ze je eigenlijk niet mogen. In de ogen van een Thai is boos worden ('Tsjai ron' = heet hart) een teken van gebrek aan zelfbeheersing en onvolwassenheid. Blijf glimlachen, ook als je ergens wat langer moet wachten, want de kans is groot dat als je boos wordt je juist nog langer moet wachten.
Hoofd en voeten - Volgens de Thai is het hoofd het voornaamste deel van het lichaam en de verblijfplaats van de ziel. Het is daarom een belediging het hoofd van een Thai aan te raken. Je zult merken dat jongeren in het algemeen proberen het hoofd lager te houden dan ouderen en dat personeel probeert het hoofd niet boven dat van een gast uit te steken. Voeten worden in Thailand daarentegen als onedele lichaamsdelen beschouwd. Voorkom dat jouw voeten of voetzolen naar iemand of een Boeddhabeeld wijzen en stap ook nooit over iemand heen. Evenals in China wordt geloofd dat in de verhoogde drempels van tempels en traditionele huizen geesten wonen en dat deze boos worden en ongeluk brengen als iemand op die drempel gaat staan.
Gepaste kleding en schoenen - Bij een bezoek aan religieuze heiligdommen wordt je geacht beschaafde kleding te dragen (geen hemd zonder mouwen of korte broek). Voor het binnengaan van een tempel of een privé-huis, hoe eenvoudig dit ook mag zijn, dient je jouw schoenen uit te trekken. Verder is mode een beperkt begrip in Thailand. Voor de Thai is het vooral van belang dat kleding schoon is. Naaktzwemmen is illegaal en geeft de Thai een gevoel van schaamte.
Monniken - Boeddhistische monniken, te herkennen aan hun oranje gewaden, dienen met eerbied te worden behandeld. Neem niet zomaar een foto van een monnik, vraagt eerst toestemming. Deze wordt over het algemeen wel gegeven. Vrouwen mogen een monnik niet aanraken.
Koninklijk huis - De Thaise Koninklijke familie is vrijwel heilig in Thailand. Laat je nooit kritisch of laagdunkend uit over het koningspaar, dit is strafbaar. Wanneer het volkslied wordt gespeeld, om 8 uur 's morgens en 6 uur 's avonds, op openbare plaatsen zoals stations en parken en bij de aanvang van een filmvoorstelling, dient men te stoppen met praten en te gaan staan.
Thaise groet - Bij de typisch Thaise groet, de Wai, drukt men de handpalmen richting kin tegen elkaar. De Thai schudt geen handen. Behalve dat men met de Wai groet, wordt met dit gebaar tevens respect en sympathie voor de ander getoond. Ook kan men aan de manier waarop 2 Thai elkaar begroeten hun onderlinge relatie afleiden. Des te hoger de één de handen houdt des te hoger staat de ander op de maatschappelijke ladder. De Thai verwacht van de buitenlander geen Wai en je kunt dan ook het beste gewoon een hand geven.
Emoties - Het openlijk tonen van genegenheid wordt in Thailand als niet smaakvol beschouwd. De Thai zeggen niet graag 'nee' omdat men bang is iemand te beledigen.
Gezondheid en vaccinaties
De Jong Intra Vakanties mag geen officiële adviezen geven omtrent vaccinaties. Enkel kunnen wij jou adviseren om ruim voor vertrek naar Thailand contact op te nemen met jouw huisarts of met de plaatselijke GGD voor de laatste informatie omtrent vaccinaties. In het algemeen worden voor Thailand inentingen tegen tyfus DTP en hepatitis A (geelzucht) geadviseerd. Hoewel de door toeristen bezochte gebieden in het algemeen malariavrij zijn, zijn er altijd risicogebieden. Het meenemen van muggenolie en muggenwierook kan daarom geen kwaad. Als je regelmatig geneesmiddelen moet slikken raden wij je aan deze in voldoende mate mee te nemen. Het is namelijk mogelijk dat jouw medicijnen in Thailand niet verkrijgbaar zijn. Neem ook een kopie van het recept mee en eventueel een in het Engels geschreven doktersadvies.
Inchecken & uitchecken hotels
De hotels in Thailand hanteren ca. 14.00 uur als gebruikelijke inchecktijd en ca. 11.00 uur als uitchecktijd. Uiteraard zijn dit richtlijnen, afhankelijk van het seizoen en de bezetting. Indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dan dien je zelf het hotel daarvan vooraf in kennis te stellen, anders zou jouw reservering kunnen komen te vervallen. Indien je later uit wilt checken dan door het hotel is aangegeven, dan kan je dit uiteraard altijd bij het hotel aanvragen. Houdt er rekening mee dat dit niet altijd kosteloos mogelijk zal zijn.
Kleding
Tijdens het reizen in Thailand is kleding gemaakt van natuurlijke lichte, luchtige stoffen, zoals katoen het meest ideaal en raden wij je aan gemakkelijke, maar stevige schoenen mee te nemen. In Thailand kan je voordelig kleding op maat laten maken.
Klimaat
Thailand is een tropisch land met temperaturen variërend van 19 tot 38 graden en een hoge relatieve vochtigheid. Het land kent officieel 3 seizoenen: de zomer van maart t/m mei, het regenseizoen met meestal enkele hevige, maar korte buien van juni t/m oktober en het koele, droge seizoen van november t/m februari. Chiang Mai staat bekend om haar aangename klimaat. De gemiddelde dagtemperaturen liggen hier het hele jaar door een paar graden lager dan in Bangkok. Vooral ’s avonds kan, in het koelere seizoen, een sweater, dun jack of vest prettig zijn, dan wel nuttige diensten bewijzen in de, door airconditioning vaak erg koele, hotelvertrekken of touringcars.
Openbaar vervoer
Thailand beschikt over een uitstekend wegennet en een efficiënt bus-, spoor-, en vliegnetwerk. De dienstregeling van veerboten naar de eilanden kan afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.
Reisdocumenten (paspoort & visum)
Om naar Thailand te kunnen reizen heb je een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minstens 6 maanden geldig is. Indien je de Nederlandse nationaliteit draagt, heb je voor Thailand, als jouw verblijf tenminste niet langer duurt dan 60 dagen, geen visum nodig. Indien je een andere nationaliteit draagt of langer dan 60 dagen in Thailand zult verblijven, dien je voor vertrek contact op te nemen met de Ambassade van Thailand in Den Haag. Overschrijding van de toegestane verblijfsduur is strafbaar. Raadpleeg www.visumdienst.nl voor de meeste recente informatie met betrekking tot jouw visum. Wij wijzen je op het feit dat je te allen tijde zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij je hebben van de vereiste geldige documenten. Indien jouw reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor jouw reis niet of deels kan plaatsvinden, kan je hiervoor geen aanspraak maken op de Jong Intra Vakanties.
Religie
Ruim 90% van de bevolking is boeddhist. Daarnaast komen ook het christendom, het hindoeïsme, de islam en andere geloofsovertuigingen in alle vrijheid voor. Het Boeddhisme heeft een sterke invloed op het dagelijkse leven, seniorenmonniken worden zeer vereerd en in steden en dorpen vormt de tempel het middelpunt van het maatschappelijke en religieuze leven.
Roken
Evenals in Nederland gelden in Thailand strenge regels wat betreft roken in openbare gebouwen, luchthavens, openbaar vervoer en in restaurants en kan je bij overtreding beboet worden. Het meenemen, in bezit hebben en gebruiken van elektrische sigaretten in in Thailand ter strengste verboden.
Staatsvorm
Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie met een 2-kamerparlement. Het land telt 77 provincies (changwat), onderverdeeld in districten (ampur), gemeenten (tambon) en dorpen (mooban).
Stranden
De mooiste en beste stranden vindt je in het zuiden van Thailand, op de vele eilanden die het land rijk is. Fijne zandstranden en een helblauwe zee kenmerken de kusten. Er is een grote keuze in strandbestemmingen en strandhotels.
Taal
De officiële taal is het Thai (met 44 medeklinkers en 32 klinkers). In de meeste hotels en bij toeristische bezienswaardigheden wordt Engels gesproken.
Telecommunicatie
Als je in Thaland belt met jouw Nederlandse telefoonnummer naar een Thais nummer, dan bel je +66 gevolgd door het betreffende nummer zonder eerst een 0. Bel je met een Thaise simkaart dan bel je eerst 0 en vervolgens het betreffende Thaise nummer. Houd er rekening mee dat bellen met jouw Nederlandse nummer naar een Thais nummer een stuk voordeliger is dan gebeld worden door een Thais telefoonnummer op jouw Nederlandse nummer. Je kunt gemakkelijk van Thailand naar Nederland bellen (toegangsnummer: 00 31). De mobiele telefoon kan je in vrijwel geheel Thailand gebruiken en ook wifi is vrijwel overal aanwezig.
Tijdsverschil
Het is in Thailand 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het verschil 5 uur.
Veiligheid
Thailand is een redelijk veilig land en door enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen kan je gevaarlijke situaties voorkomen. Negeer klantenlokkers en nepgidsen, vermijd onrustige grensgebieden, leg jouw waardevolle spullen altijd in een kluis van uw hotel, zorg dat je altijd wat kleingeld bij de hand heeft en niet overnacht of eet in onhygiënische etablissementen. Voor het geval er toch iets misgaat, kan je contact opnemen met de ‘tourist police’. Let goed op bij het oversteken van de straat; het verkeer in Thailand rijdt links! Bovendien worden de regels voor voetgangers oversteekplaatsen maar zelden in acht genomen.
Verkeersbureau & toeristeninformatie
Voor vertrek kan je aanvullende informatie verkrijgen via het Thais Verkeersbureau via de website van het Thaise Verkeersbureau.
Waterdruk
In het algemeen is de waterdruk in Thailand, ook in duurdere hotels, niet constant. Houdt hier met het douchen rekening mee, aangezien soms de koude of warme waterstraal ineens veel minder of meer kracht kan krijgen met als gevolg dat je onverwachts of kouder of juist veel warmer water over je heen kunt krijgen. Zeker als jouw ‘naaste buren’ de kraan aan- of uitzetten komt dit drukverschil veelvuldig voor.