Deze reizen zijn momenteel nog niet beschikbaar.

Vragen of hulp nodig?

Wij nemen graag een voorboeking in behandeling. Onze vakantiespecialisten staan u met veel plezier te woord:
0180–457803

Wellicht vindt u het prettiger dat wij met u contact opnemen.

Intro
Snel door naar
Intro
Lees alles over Fins Lapland
Goed voorbereid op vakantie

Wintersport Fins Lapland is meer dan skiën alleen. Hier gaat het om beleven! De ene dag afdalen, de andere dag ijsvissen, op de huskyslee, met de sneeuwscooter of afkoelen in een ijswak. We hebben de beste reizen voor u geselecteerd, volledig verzorgd van A tot Z.

Onze adviseurs

Fins Lapland is een absolute aanrader. Ook al bent u nog zo'n fanatieke skiër, u zou echt uw traditionele wintersportvakantie naar de Alpenlanden eens moeten inruilen voor een reis naar het noorden. U zult er zeker geen spijt van krijgen. Alles is zo goed georganiseerd, dat u nergens naar hoeft om te kijken. De accommodaties zijn uiterst modern, het eten is er heerlijk en iedere dag heeft een unieke verrassing in zich. De winterse activiteiten heb ik voor een groot deel kunnen ervaren. Het Noorderlicht heb ik ooit een heel klein beetje kunnen aanschouwen, maar het dansende licht in volle glorie staat nog steeds op mijn verlanglijstje.

Heleen
Heleen Scandinavië expert

Fins Lapland volgens de Jong Intra Vakanties

De ultieme winterbelevenis!

Winter in Fins Lapland draait om belevenis: het Noorderlicht, een huskysafari, ijsvissen, overnachten in een iglo, sneeuwschoenwandelen en nog heel veel meer. Alles uitstekend georganiseerd door de Jong Intra Vakanties!

Huskysafari - Foto: Eeva Mäkinen

Huskeysafari

Een huskysafari is een unieke belevenis en een vast onderdeel van onze arrangenten in Fins Lapland en ook bij een verblijf in onze accommodaties bij te boeken.

Na een korte instructie van een huskyhouder over het besturen van de slee is het vooral genieten. Het enthousiaste geblaf van de sledehonden, die niet kunnen wachten om te gaan rennen, verstomd direct bij het vertrek. Geconcentreerd trekken ze de slede door het witbesneeuwde landschap. Onderweg is er vaak een lunch bij een kampvuur.

Huskysafari's worden uitgevoerd met twee personen per slede. Eén deelnemer bestuurt de slede en de ander zit lekker ingepakt tegen de kou voor op de slede. Onderweg is gelegenheid om van plaats te wisselen.

Onze Scandinavië expert Heleen Bervoets bezocht Fins Lapland in de winter van 2019. Dit waren haar ervaringen met de huskysafari:

Wij hebben 1 tip samengesteld!

Uit eigen ervaring...

Een absolute must-do tijdens uw winteravontuur in Finland. Moeilijk of eng? Helemaal niet. De huskyfarm is altijd makkelijk te vinden. Het geluid van de blaffende en huilende honden is al van ver te horen. Eenmaal binnen in de kennel weet u niet wat u ziet of hoor. Sommige honden staan al te springen in hun tuig, blaffen en willen maar 1 ding: zo snel mogelijk vertrekken en rennen. De oudere garde ligt rustig op de grond, af te wachten van wat komen gaat. De eigenaars kennen alle honden bij naam. Het zijn hun kinderen. Zorgvuldig worden koppels gemaakt, 6 tot 8 honden per slede. Niet alle honden passen bij elkaar, de oudere honden worden ontzien. Tijdens dit inspannen kunt u rustig rondlopen, de honden aaien, met hen op de foto en leuke filmpjes maken om het thuisfront mee te laten genieten van het oorverdovende geblaf.

Dan worden de mensenkoppels gemaakt. Vaak twee personen per slee. Degene die in de slee wil zitten, neemt plaats op het warme rendiervel en onder de extra dekens. Degene die begint met sturen krijgt uitleg. Twee voeten op de smalle uiteinden van de slee, remmen met 1 voet. Als iedereen weet wat hij moet doen, worden de posities ingenomen. De spanning stijgt. Als de eerste slee wordt losgemaakt, schieten de honden vooruit. De slede komt langzaam op gang en bij voldoende afstand volgen de tweede, derde en overige sledes.

Als bestuurder ben je even gefocussed op je taak, maar al na enkele minuten start het grote genieten. Wat opvalt, is de stilte om u heen. Het blaffen van de honden heeft plaatsgemaakt voor het glijden van de slee in de sneeuw en het hijgen. Hier wordt een behoorlijke krachtinspanning geleverd, dus de stoet wordt regelmatig gestopt om de honden te laten rusten.

Halverwege wordt écht gepauzeerd. De honden moeten aansterken en de bestuurders hebben inmiddels ook trek gekregen. Vaak is een wildernislunch inbegrepen: soep met brood of een stoofpotje dat op een kampvuur warm wordt gemaakt. Soms zelfs ter plekke bereid. De koffie wordt warm in een ‘black-pot’ die IN het vuur staat. Ja, dit is de Finse outdoor lunch zoals u het voorstelt. Er volgen nog veel foto- en filmomenten waarna de terugreis begint. Degenen die willen wisselen van bestuurder, doen dit. Kinderen vanaf een jaar of 12-13 mogen de slede al besturen. Ze zullen het gweldig vinden. Jongere kinderen hebben vaak niet de power om te remmen, dus zitten lekker in de slee. Zo is de huskysafari geschikt voor het hele gezin!

Sneeuwschoenwandelen

Tijdens een sneeuwschoenwandeling moet u zelf aan het werk! Het is niet moeilijk om met de speciale sneeuwschoenen door diepe lagen sneeuw te lopen, maar het vergt wel een goede conditie.

Sneeuwscooter safari

Sneeuwscooter

Lekker crossen door de adembenemend mooie natuur.Met een sneeuwscooter  sensationele sneeuwscootersafari in de omgeving van Muotkan Maja. U heeft geen ervaring nodig, maar wel een geldig rijbewijs. In de bossen komt het op sturen aan, op de open plekken kan het gas wat verder open.  

Voor het gebruik van een sneeuwscooter is een geldig rijbewijs verplicht (tonen bij aanvang van de safari). Ervaring is niet nodig.

Een sneeuwscooter wordt altijd gebruikt door twee personen. Vaak is het mogelijk om tegen een toeslag een eigen scooter te besturen.

Onze Scandinavië expert Heleen Bervoets bezocht Fins Lapland in de winter van 2019. Dit waren haar ervaringen met de sneeuwscootersafari:

Wij hebben 1 tip samengesteld!

Uit eigen ervaring...

20180301_100404

De thermo overall, goede sneeuwlaarzen, leren wanten met bont van binnen en een helm worden altijd geleverd vanuit de organisatie. Nadat u zich helemaal hebt aangekleed, loopt u als een soort Michelinmannetje naar uw sneeuwscooter. Hopelijk houdt u de normale  zenuwen in bedwang want een extra toiletbezoek is op dit moment érg onhandig. De instructeur stelt zich voor en neemt een aantal belangrijke veiligheidsaspecten met iedereen door: rustig beginnen, voldoende afstand houden, let op de handsignalen die ‘stoppen’ of juist weer ‘doorgaan’ betekenen, op de kruisingen van de speciaal aangelegde sneeuwscootertracks heeft rechts voorrang en nog een aantal andere tips tijdens het rijden. Ook wordt de werking van de sneeuwscooter uitgelegd. Eenvoudig, een knop om te starten, gasgeven en remmen. Stel hier zeker uw vragen, mocht er iets niet duidelijk zijn.

Dan worden de motoren gestart. Afhankelijk van de grootte van de groep (ca. 10-20 personen) is het een behoorlijk lawaai en de harten van motorliefhebbers beginnen sneller te slaan. 

Als iedereen klaar is, gaat men op pad. De gids voorop en met grotere groepen is er ook altijd nog een gids achteraan. De snelheid wordt langzaam opgevoerd en vanaf dan is het helemaal afhankelijk van het weer, de route, de lengte van de safari en de grootte van de groep hoe de safari verloopt.

Op lange en rechte stukken kan het gas wat verder open; op de kortere stukken en door de bossen ligt de gemiddelde snelheid lager. Halverwege wordt gestopt om een kampvuurtje te maken of te ijsvissen. De gids bereidt een warme lunch voor en in de tent of om het kampvuur kan er door de gasten bijgetankt worden.

Daarna wordt de terugreis ingezet en kunnen de twee personen per scooter wisselen van bestuurder.

Kinderen vanaf een jaar of 12 kunnen achterop bij een van de ouders. Bij langere tochten zitten ze ook lang stil en kan het voor hen best koud zijn. De introductietochten van anderhalf – twee uur zijn goed te doen. Kleinere kinderen gaan vaak in een overdekte slee achter de gids aan en kunnen uit de raampjes kijken. Soms wel 4 – 6 kinderen per slee; ze winden het geweldig.

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar soms vindt er een ongelukje plaats met de sneeuwscooter. U behoudt een eigen risico van gemiddeld € 1000 per schadegeval maar kunt dit bij boeking voor slechts €  12,50 per bestuurder per schadegeval afkopen. Wél zo’n fijn gevoel!

Noordelicht

Voor het zien van het noordelicht is altijd wat geluk nodig. Dit bijzondere natuurfenomeen doet zich voor tijdens de wintermaanden en is voor al in januari en februari regelmatig te bewonderen.

Het noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis genoemd, is een helder gloed aan de noordelijke hemel dat ontstaat door de energie die vrijkomt door een van zonnewind afkomstige geladen deeltjes die door het aardmagnetisch veld in de buurt van de Noordpool wordt afgebogen. Hierbij ontstaat een bijzonder schouwspel varierend van een mooie lichte gloed tot een lichtshow met bewegende bogen en stralen.

Tijdens een winterreis naar Lapland wordt uiteraard altijd nauwlettend in de gaten gehouden of er een kans op het noorderlicht is.

Kledingadvies

Wanneer u naar Fins Lapland reist, is de juiste kleding een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Niets is zo vervelend als “underdressed” te zijn in de Finse wildernis.

Het kan behoorlijk koud worden op en boven de poolcirkel. Temperaturen van -25° C komen regelmatig voor dus warme kleding is een vereiste. Eind december en januari zijn het koudst. De dagen zijn kort, het is donker en de koudste tijd van het jaar. In februari wordt de temperatuur al beter en in maart en begin april worden ook de dagen al weer snel langer. Wist u dat dit sneller gaat dan in Nederland? Met een lekker zonnetje is het prima vertoeven buiten.

Bij al onze reizen naar Fins Lapland is thermo-kleding inbegrepen. Na aankomst op de luchthaven, gaat u met de transferbus naar uw eindbestemming. Daar kunt u al snel na aankomst in het Safarihouse uw kleding ophalen. Op de rekken hangen de thermo-overalls in allerlei maten: van heel klein tot heel groot. Op iedere maat is gerekend. De overall is wind en waterdicht, maar biedt niet altijd extra warmte. Vandaar we aanraden om u onder de overall in laagjes te kleden. Start met thermo ondergoed, daarna een warme (ski)broek, waarin u lekker beweegt en daarover kan dan het thermo-pak. Voor de bovenkant geldt hetzelfde: thermo ondergoed, een skipully, warme trui en eventueel nog een ski-jack.

U ontvangt ook sneeuwlaarzen, die ook in alle maten voorradig zijn. Indien u het prettiger vindt om eigen laarzen te dragen, neem dan sneeuwlaarzen, moonboots of wandel-/bergschoenen mee van huis.

Wollen sokken, een muts, sjaal/colletje en handschoenen maken het geheel af. Het liefst wanten, waarbij de vingers bij elkaar zitten. Extra goede wanten en sokken zijn tijdens excursies te leen, maar buiten de excursies om gebruikt u vaak uw eigen wanten en sokken. Tip: deze zijn vaak ook in Finland zelf te koop.

Wanneer u in de kleine dorpjes in de Lapse bossen verblijft, laat dan uw nette kleding, spijkerbroek of jurk eigenlijk maar thuis. De Finnen zelf zijn de hele dag in outdoorkleding gehuld dus men verwacht u niet in nette kleding in het restaurant. In een stadje als Levi vindt u het wellicht prettig om iets ‘gekleder’ in het restaurant te verschijnen.

Tip: de meeste hotels en vakantiewoningen hebben een wasservice of wasmachine en droogkast. Neem wat waspoeder mee en draai halverwege de week een wasje. Scheelt enorm in de koffer. 

Bij onze Finland reizen vindt u filmjes met kledingadviezen bij de beelden en video’s.

Populaire bestemmingen in Fins Lapland

Iso Syote

Uw wintersport Iso Syöte ligt letterlijk op een toplocatie, boven op een skiheuvel en vanwaar u uitkijkt over de uitgestrekte bossen en bevroren meren van het zuidelijk deel van Fins Lapland. Dit maakt dat uw wintersport Iso Syöte een prima bestemming is om te skiën in combinatie met andere typische winteractiviteiten.

Salla

In het zuidoostelijke deel van Fins Lapland ligt de wintersportplaats Salla. Tijdens uw wintersport Salla zult u de gemoedelijke sfeer en het persoonlijke contact met de lokale bevolking ervaren en bemerken hoe rust, ruimte en stilte samengaan. Mede door het aanbod van unieke winteractiviteiten wordt uw wintersport Salla wel heel bijzonder en onvergetelijk.

Vervoer

Vervoer naar Fins Lapland

Wintersport Fins Lapland is dichterbij dan u denkt. Er zijn rechtstreekse chartervluchten vanaf Amsterdam naar Kuusamo, Rovaniemi en Ivalo zodat u al binnen 3 uur in een winterwonderlandschap arriveert.

Seizoenen

Altijd donker?

Omdat Fins Lapland boven de poolcirkel ligt, wordt het hier in de wintermaanden nauwelijks echt licht. Echt donker is het rond kerstdagen, wanneer de zon nauwelijks op komt. 

Ook in Fins Lapland geldt, hoe minder licht, des te kouder het is. De beste reisperiode loopt dan ook vanaf half januari, als er iedere dag een beetje meer zon boven de horizon tevoorschijn komt. Richting het einde van het winterseizoen (t/m eind maart) worden de dagen langer en daarmee verdwijnen meestal ook de extreem lage temperaturen.

De lage stand van de zon geeft de besneeuwde bomen een sprookjesachtige sfeer en levert vaak prachtige plaatjes op!

Cultuur in Fins Lapland

Typische gebruiken in Fins Lapland

De Finse saunacultuur

Sauna's vindt je in Finland werkelijk overal en de sauna behoort tot de cultuur van de Finse bevolking. Echte Finnen weten precies hoe het moet en kijk dus niet gek op als ze na een bezoek aan de sauna gewoon naar buiten lopen en afkoelen in ijskoud water of door de sneeuw gaan rollen! De sauna staat voor een gezonde levenstijl, maar kent ook een sociaal aspect: in de sauna ontmoet je vrienden en voer je goede gesprekken.

Vrijwel alle accommodaties van de Jong Intra Vakanties in Fins Lapland beschikken over een privé sauna.

Ervaringen

Fam. Smit, Schiedam Onze wintervakantie naar Fins Lapland was in een woord ge-wel-dig. Van het begin tot aan het einde heel goed georganiseerd. Het hoogtepunt was de huskysafari. Maar ook het bezoek aan het Sami village, de rendieren, sneeuwscootersafari en het ijsvissen was een super ervaring. We gaan zeker nog een keer terug!
Lees meer Lees minder
Familie van der Waal - Zuidland Wij vonden een bezoek aan Fins Lapland echt een ontzettend bijzondere ervaring. Je waant je echt in een andere wereld, zoiets moois hebben we nog nooit gezien. We hebben echt genoten van de husky tocht, de rit op een sneeuwscooter en ook het bezoekje aan de sauna met een plons in het ijskoude water was echt een waanzinnige ervaring. Dit is echt iets wat je een keer meegemaakt moet hebben.
Lees meer Lees minder

Fins Lapland in beeld

 • Sneeuwscooter
  Sneeuwscooter
 • Huskysafari
  Huskysafari
 • Winterwonderland met Noorderlicht
  Winterwonderland met Noorderlicht
 • Huskysafari - Foto: Eeva Mäkinen
  Huskysafari - Foto: Eeva Mäkinen
 • Sneeuwscooter safari
  Sneeuwscooter safari
 • Zorgeloos genieten
 • Garantie voor een topvakantie
 • Gewoon goed geregeld!