Ambassade
Ambassade van Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: 070-3108 166 of 139
Website: www.indonesia.nl
Autorijden
In Indonesië rijdt men aan de linkerkant van de weg. Ga vooral niet zelf rijden in Indonesië, maar laat je rijden door een privé-chauffeur of in groepsverband. De verkeerssituatie is vaak druk, chaotisch en ongeorganiseerd. Rond de steden Jakarta, Bandung en Yogyakarta zijn goede tolwegen aangelegd, daarbuiten zijn de wegen in Indonesië veelal smal en slecht onderhouden. Door de slechte wegen en verkeersdrukte zeggen afstanden in kilometers niet zo veel. Houd rekening met een snelheid van 50 km/u in bergachtige gebieden.
Bevolking
In Indonesië wonen meer dan 230 miljoen mensen, waarvan ca. 50% op Java. Alleen al in Jakarta wonen meer dan 10 miljoen mensen. In Indonesië leven ruim 300 verschillende etnische groepen, elk met een eigen cultuur en identiteit, zoals de Javanen, Balinezen, Bataks, Sasaks, Torajas, Minangkabauers, Kubus en de Orang Laut. De Chinezen, van wie er meer dan 5 miljoen zijn, vormen veruit de belangrijkste etnische subgroep in de Indonesische samenleving. De Chinezen wonen veelal in de havensteden en in de grotere plaatsen op Java, Sumatra en Kalimantan.
Elektriciteit
Het voltage is vrijwel overal 220 volt. In sommige afgelegen gebieden kan het 110 volt zijn.
Eten & drinken
In Indonesië kun je genieten van de heerlijke traditionele Indonesische en Chinese gerechten en het is een stuk voordeliger dan in Nederland. In lokale restaurants heb je voor ca. € 5 een uitstekende maaltijd, zowel lunch als diner. In de grote hotels worden ook wel Europese gerechten geserveerd die qua prijs wat hoger kunnen liggen. Ook frisdrank en het lokale bier zijn een stuk voordeliger dan de prijzen die wij in Europa gewend zijn. Aangezien overige alcoholische dranken, waaronder ook wijn, over het algemeen ingevoerd moeten worden kunnen deze voor exorbitant hoge prijzen aangeboden worden. Dit heeft te maken met de invoerbelasting die voor geïmporteerde alcoholische dranken betaald moet worden.
Feestdagen
Dankzij de diversiteit aan geloven en culturen in Indonesië kent het land vele religieuze en nationale feestdagen. Vele feestdagen worden dan ook uitbundig gevierd. De meeste feestdagen hebben geen vaste datum en hangt de exacte dag af van de stand van de maan. Tijdens dergelijke feestdagen kan het zijn dat je bepaalde geplande bezoeken niet kunt doen of het programma moet aanpassen, houd daar rekening mee, maar om tijdens je reis een feestdag mee te maken is een bijzondere extra ervaring. Gedurende een aantal feestdagen dien je er rekening mee te houden dat het reizen sterk bemoeilijkt wordt en raden wij aan om in deze periodes niet te reizen naar of door Indonesië en/of de specifieke eilanden:
Nyepi Day (Dag van de Stilte)
Op deze dag wordt op Bali Nyepi Day (Dag van de Stilte) gevierd en daarmee de start van Caka – het Bali jaar. Dit is een Hindoe feestdag die jaarlijks plaatsvindt op de nieuwjaarsdag van de maandkalender van het eiland. De avond voor Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd en wordt er in de ochtend een grote offer ceremonie gehouden voor de geesten van de onderwereld. Op de avond voor de dag gaat door de straten van Bali een soort carnavalsoptocht met prachtige praalwagens. Op Nyepi Day zelf is vanaf 6 uur ’s ochtends tot de volgende ochtend 6 uur absolute stilte vereist. De Balinezen blijven op deze dag binnen om te mediteren en te vasten. Op deze manier proberen de Hindoes de slechte geesten te laten denken dat het eiland Bali verlaten is. Op Nyepi Day wordt er niet gereisd en niet gewerkt. Alle winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten en zelfs de lichten blijven uit. Reizen naar en van het eiland is niet mogelijk op deze dag en de luchthaven is gesloten. Van toeristen die zich al op het eiland bevinden, wordt verwacht dat zij zich ingetogen gedragen, en het is ook niet mogelijk op deze dag excursies te maken en/of rond te reizen. De werkzaamheden van het personeel in de accommodatie zijn tot een minimum beperkt. Vaak grijpen Balinezen deze feestdag aan om hun familie te bezoeken en is het mogelijk dat in de dagen rondom Nyepi Day winkels, scholen, banken en andere instellingen meerdere dagen gesloten zijn.
Ramadan & Idul Fitri Idul Fitri, ofwel weer heilig worden, is de viering die volgt aan het einde na een maand van vasten tijdens de Ramadan. De exacte data wisselen per jaar aangezien de moslim kalender baseert is op de cyclus van de maan. De exacte datum wordt bepaald bij het zien van de nieuwe volle maan in Mekka en dan pas wordt een officieel bericht van de regering uitgestuurd zodat alle gelovigen precies weten wanneer ze moeten beginnen. Het vasten begint in de ochtend net voordat de zon opkomt en eindigt bij het ondergaan van de zon. Gedurende de dag, voor de gehele maand, mag men niet eten, drinken, roken en boos worden, vloeken en liegen. Bij het ondergaan van de zon worden enorme feestmaaltijden opgediend en komen vele families, wijken en dorpen samen.
Tijdens Idul Fitri gaan alle moslims op bezoek bij hun familie en vrienden om vergiffenis te vragen voor al hetgeen ze verkeerd hebben gedaan en om het einde van de Ramadan te vieren. Tijdens deze periode is het uitzonderlijk druk op de wegen, bij toeristische attracties, in treinen, bussen, e.d. Winkels, restaurants, toeristische attracties, e.d. zijn vaak gesloten. Houd hier rekening mee bij het reserveren van je reis naar en door Indonesië. Wij adviseren om gedurende deze periode niet naar Indonesië af te reizen, met name tijdens en rondom Idul Fitri. Indien je wenst te reizen in deze periode dien je er rekening mee te houden dat wij het reisprogramma moeten aanpassen en bepaalde onderdelen van de reis niet uitgevoerd kunnen worden.
Geld & credit cards
De Indonesische munteenheid is de Rupiah (IDR). Er bestaan biljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 1.000, 500 en 100 rupiah. Creditcards (Mastercard, Visa en American Express) worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. In vrijwel alle grote steden kun je pinnen bij de zogenaamde ATM’s. Om vervelende situaties te voorkomen raden wij aan om voor vertrek contact op te nemen met je bank en / of creditcard maatschappij over je persoonlijke betalingsmogelijkheden in Indonesië.
Geografie
Indonesië is de grootste archipel ter wereld met ruim 18.000 grote en kleine eilanden. Hiervan zijn slechts 6.000 eilanden bewoond waaronder Java, Sumatra, Sulawesi, Bali en Lombok. De eilanden liggen tussen het Zuidoost Aziatische vasteland en Australië, en tussen de Indische Oceaan, Stille Oceaan en Zuid-Chinese Zee. Op slechts enkele punten grenst Indonesië aan andere landen, aan Papoea-Nieuw-Guinea op het eiland Papoea, aan Oost-Timor op het eiland Timor en Maleisië op het eiland Borneo / Kalimantan.
Geschiedenis
De eerste bewoners waren de voorvaders van de huidige Papoea’s, later gevolgd door die van de Maleisiërs, Javanen en andere Maleis-Polynesische groepen. Indiase Moslim handelaars begonnen met het verspreiden van de Islam in Indonesië in de 8e en 9e eeuw. Vandaag de dag is Indonesië de grootste Islamitische natie ter wereld. De specerijen, die het land rijk was, bleken een grote aantrekkingskracht te hebben. De Nederlanders kregen uiteindelijk controle over de specerijenhandel en met de vastberaden VOC hadden zij een monopolie op de specerijen, die tot ver in de 18e eeuw behouden werd. Aan het begin van de 20e eeuw begonnen de nationalisten zich af te zetten tegen de onderdrukking van de Nederlandse kolonisten. De Indonesische Republiek, officieel uitgeroepen op 17 augustus 1945, kreeg vier jaar later soevereiniteit. De eerste jaren werd de republiek gedomineerd door Sukarno. Generaal Suharto nam het van hem over in 1967. De Indonesische economie werd toen bijna geheel op peil gehouden door de export van olie. Na 32 jaar werd Suharto vervangen door Habibie. Dit werd gevolgd door bloederige gewelddadigheden en opstanden. In oktober 1999 hield Indonesië haar eerste democratische verkiezingen, waaruit Wahid als president naar voren kwam. In 2001 kwam Megawati Sukarnoputri, een dochter van Sukarno, aan de macht. In de verkiezingen van 2004 werd zij verslagen door Susilo Yudhoyono, de huidige president.
Gewoontes
In Indonesië hanteert men vaak geheel andere omgangsvormen dan wij gewend zijn. Wanneer je je aan de normale omgangsvormen houdt, loop je weinig kans om iemand eventueel onbedoeld te beledigen. Hieronder volgt een overzicht van enkele plaatselijke normen en waarden die van pas kunnen komen tijdens je bezoek aan Indonesië.
- Jam karet (wees geduldig) - De Indonesiërs hebben een eigen tijd en daarvoor gebruikt men de uitdrukking jam karet, ofwel elastieken tijd. In Indonesië kijkt men niet op een minuutje, een kwartiertje of zelfs een uur. Een lokale bus of boot vertrekt bijna nooit op de aangegeven tijd en bijna altijd te laat. Tijdens je reis zul je dit vaak genoeg meemaken en het laatste wat je moet doen is ongeduldig worden.
- Voeten - Voeten worden in Indonesië beschouwd als onrein. Leg je voeten dan ook nooit in het openbaar op tafel. Bij tempels en religieuze afbeeldingen dien je erop te letten dat je met je voeten geen heiligdom aanraakt.
- Afdingen - Het ‘tawarren’ is bijna een sport in heel Azië. Er wordt ook verwacht dat je aan deze sport deelneemt. Simpelweg iets kopen is er vaak niet bij. Er moet altijd onderhandeld worden over de uiteindelijke prijs. Wanneer je op een prijs bent uitgekomen dien je de koopwaar ook daadwerkelijk te betalen. Maak het niet te bont, de prijzen zijn in verhouding met onze prijzen bijzonder laag, en het gaat om het spel van het onderhandelen.
- Begroeten - Bij een ontmoeting in Indonesië is het zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikelijk elkaar de hand te schudden.
- Emoties - Publieke uitingen van emotie, zowel positief als negatief, worden niet gewaardeerd. Het is zeer onbeleefd om luid te praten of zeer directe, persoonlijke vragen te stellen. Schelden, met iets gooien en het maken van drukke bewegingen gelden als absoluut gezichtsverlies. Met een glimlach, vriendelijkheid en een rustige doch dringende stem bereik je vaak veel meer.
Gezondheid & vaccinaties
Veel geneesmiddelen zijn verkrijgbaar bij apotheken (apotik) in de grote steden. In Jakarta en op Bali zijn de medische voorzieningen, klinieken en ziekenhuizen, goed. Indien je in één van de andere delen van Indonesië verblijft kun je het beste uitwijken naar Singapore, waar de medische voorzieningen tot de beste ter wereld behoren, of Darwin (Australië), afhankelijk van waar je het dichtste bij bent. Uiteraard geldt dit voor ernstige gevallen. De Jong Intra Vakanties mag geen officiële adviezen geven omtrent vaccinaties. Enkel kunnen wij je adviseren om ruim voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of met de plaatselijke GGD voor de laatste informatie omtrent vaccinaties. Voor bezoekers uit Nederland zijn geen vaccinaties verplicht. In het algemeen wordt voor Indonesië inentingen tegen DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus, hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en het gebruik van malariatabletten geadviseerd.De hierboven verstrekte informatie is een service. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van je persoonlijke benodigdheden met betrekking tot je gezondheid en vaccinaties. Bij twijfel adviseren wij dan ook aan om contact op te nemen met de juist instanties.
Kleding
Tijdens het reizen in Indonesië is kleding gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals katoen, het meest ideaal en probeert je het dragen van synthetische kleding te vermijden. Wij raden aan om gemakkelijke, maar stevige (bij voorkeur dichte) schoenen mee te nemen en indien je van plan bent een wandeling of trektocht te maken, schoenen met profiel. Voor de koele bergstreken raden wij aan om een trui of vest mee te nemen en als bescherming tegen de muggen lange broeken en luchtige blouses met lange mouwen. Bij een bezoek aan religieuze heiligdommen wordt je geacht beschaafde en bedekte kleding te dragen (beslist geen hemd/shirt zonder mouwen of korte broek/rok) en in moskeeën moeten vrouwen het hoofd en armen bedekken. Wanneer je een tempel bezoekt, moet je altijd een tempelsjaal dragen. Deze lappen zijn vaak bij de tempel te huur of worden gratis in bruikleen gegeven. Houd hier rekening mee om je verblijf in Indonesië zo prettig mogelijk te maken.
Klimaat
Indonesië kent een tropisch klimaat met temperaturen tussen de 21 en 33 graden en kent een hoge vochtigheidsgraad. De moesson, ofwel regentijd, is in de periode van november t/m maart alhoewel dat verschilt per eiland. Van half oktober tot maart voor Sumatra terwijl op Java, Bali en de Kleine Sunda Eilanden de moesson pas vanaf december begint. Sulawesi, met name het zuiden en het midden heeft een korte regentijd, van december tot februari, terwijl het noordelijk deel in mei, juni en juli de zogenaamde moesson heeft. Dit betekent overigens niet dat indien je in andere periodes reist je geen last van regenval zult hebben. Een moesson is echter anders dan bijvoorbeeld de weken regen die wij kennen in Nederland. Tijdens de regentijd valt er in het algemeen aan het einde van de dag, in de avond of zelfs ’s nachts een korte, zeer hevige tropische bui. Houd er rekening mee dat het in de berggebieden een stuk koeler kan zijn, met name de avonden en nachten.
Reisdocumenten
Wij geven hier uitsluitend informatie omtrent de paspoort en visumbenodigdheden voor houders van een Nederlands paspoort die niet langer dan 30 dagen in Indonesië zullen verblijven en als enige doel hebben: vakantie. Indien je van plan bent langer in Indonesië te verblijven dan 30 dagen, een andere nationaliteit draagt dan de Nederlandse of met een ander doel dan vakantie naar Indonesië afreist, dien je ruim vóór vertrek uit Nederland contact op te nemen met de Ambassade van Indonesië.
Je paspoort dient bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Nadat je op de luchthaven bent aangekomen dien je een 'visa on arrival' te kopen. De kosten zijn IDR 500.000 (ca. € 35) per persoon en is geldig voor een periode van 7 tot 30 dagen.
Reistijd
Het verkeer, met name in de grote steden en op Java, is vaak (erg) druk, chaotisch en ongeorganiseerd. Hoewel de afstanden soms kort lijken dien je er rekening mee te houden dat dit geen afstanden zijn zoals je deze in Nederland af zou leggen. De in deze brochure genoemde af te leggen kilometers zijn hemelsbreed berekend vanuit het vertrekpunt en aankomstpunt van die dag. Eventuele excursies, stops en additionele bezoeken zijn hier niet in mee genomen. Rond de steden Jakarta, Bandung en Yogyakarta zijn goede tolwegen aangelegd, daarbuiten zijn de wegen in Indonesië veelal smal en slecht onderhouden. Door de slechte wegen en verkeersdrukte zeggen afstanden in kilometers niet zo veel. Houd, met name op Java, rekening met lange reisdagen.
Religie
Religie is in Indonesië zeer belangrijk. De grondwet garandeert vrijheid van godsdienst, mits er een oppergod aan te wijzen is. De islam is de belangrijkste godsdienst van Indonesië en dit land heeft de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Desondanks is de Islam geen staatsreligie. Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het hindoeïsme aan. Het geloof is echter vaak een combinatie van andere geloven, moderne maar ook mystieke tradities, zoals het animisme, waarbij men gelooft dat de natuur en door de mens gemaakte voorwerpen bezield kunnen zijn.
Staatsvorm
Indonesië is een republiek waarbij de uitvoerende macht bij de president ligt. De wetgevende macht ligt bij het Parlement dat uit twee kamers bestaat. Beide kamers worden om de vijf jaar gekozen. Het verschil in de diverse partijen ligt niet in rechts of links, zoals dat bij ons is, maar eerder in islamitisch en nationalistisch. De Republiek Indonesië is geheel gebaseerd op de staatsfilosofie, de Pancasila, die uit vijf basisprincipes bestaat. Geloof in één God (volgens één van de grote religies), democratie, rechtvaardigheid, nationale eenheid en solidariteit.
Taal
De officiële taal is het Bahasa Indonesia. De meeste Indonesiërs spreken echter een lokaal dialect en kennen Bahasa Indonesia als tweede taal. Engels wordt echter veelal gebruikt als handelstaal en in de meeste hotels en toeristengebieden kun je hiermee goed terecht. In een enkel geval, bij de oudere mensen, kun je zelfs met de Nederlandse taal terecht.
Telecommunicatie
In grote steden kun je bij postkantoren en hotelrecepties naar Nederland bellen. Op Bali heb je zelfs meestal een eigen telefoon op de kamer waarmee je direct naar Nederland kunt bellen. Het nummer moet dan beginnen met +31. Voor het gebruik van je GSM raden wij aan om eerst contact op te nemen met je provider om de mogelijkheden en, nog belangrijker, de kosten vooraf te bekijken.
Tijdsverschil
Indonesië is een groot land en kent daarom verschillende tijdzones. Op Sumatra en Java is het 6 uur later dan in Nederland en in onze zomer 5 uur. Op Bali, Lombok, de kleine Sunda eilanden en Sulawesi is het 7 uur later dan in Nederland en in onze zomer 6 uur later.
Veiligheid
Indonesië is een veilige bestemming maar zoals overal ter wereld dien je de normale veiligheidsvoorzieningen te treffen.
Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is reeds bij de vooraf betaalde ticketprijs inbegrepen en je hoeft dus ter plaatse niets meer te betalen.
Waterdruk
In het algemeen is de waterdruk in Indonesië, ook in duurdere hotels, niet constant. Houd hier met het douchen rekening mee aangezien soms de koude of warme waterstraal ineens veel minder of meer kracht kan krijgen met als gevolg dat je onverwachts of kouder of juist veel warmer water over je heen kunt krijgen. Zeker als je ‘naaste buren’ de kraan aan- of uitzetten komt dit drukverschil voor.