Kerst en Oud en Nieuw in het Zwarte Woud 13-daagse busreis

 • Winterlandschap
 • Titisee
 • Kerst in Gengenbach
 • Gengenbach in de winter
 • Landschap Zwarte Woud-Titisee
 • 17 foto's
 • Busreizen
 • Kerstreizen
 • Rondreizen
 • Bezoek aan o.a. Titisee, de Elzas en het Zwarte Woud
 • Inclusief 5-gangendiner op 25/12 en 31/12
 • Traditioneel gasthof gelegen in het centrum
 • Al jaren een topper
 • Al jaren één van onze top feestdagenreizen!

Groepsgrootte min. 25 en max 44 deelnemers

Op een steenworp afstand van de Franse grens, even ten noordwesten van Freiburg, ligt het oude wijnstadje Endingen. U bevindt zich hier in het befaamde Zwarte Woud, hetgeen volgens de kenners tot de mooiste delen van Duitsland behoort. U vindt hier veel natuurschoon, kabbelende beekjes en heerlijk geurende bossen. Een mooie omgeving om de feestdagen door te brengen!

Vervoersmogelijkheden
13-daags programma
 1. Dag 1: Vrijdag 22/12: Endingen, ca. 560 km
 2. Dag 2: Zaterdag 23/12: Vrije ochtend en Gengenbach, ca. 170 km
 3. Volledig 13 daags programma

Over Kerst en Oud en Nieuw in het Zwarte Woud

Intro

Op een steenworp afstand van de Franse grens, even ten noordwesten van Freiburg, ligt het oude wijnstadje Endingen. U bevindt zich hier in het befaamde Zwarte Woud, hetgeen volgens de kenners tot de mooiste delen van Duitsland behoort. U vindt hier veel natuurschoon, kabbelende beekjes en heerlijk geurende bossen. Een mooie omgeving om de feestdagen door te brengen!

Annuleringstermijn

Met minder deelnemers dan het minimum behouden wij ons het recht voor om de reis te annuleren. In voorkomende gevallen ontvangt u hierover tijdig bericht. Afhankelijk van uw reisduur is dit: reisduur t/m 7 dagen; uiterlijk 7 dagen voor vertrek; reisduur vanaf 8 dagen; uiterlijk 14 dagen voor vertrek.


Verblijf

Ligging
Dit traditionele gasthof ligt in het centrum van het historische plaatsje Endingen.
Kamers
De nette kamers beschikken over tv en een badkamer met douche en toilet.
Faciliteiten
Eetzaal en à la carte restaurant. Het hotel bestaat uit twee naast elkaar gelegen gebouwen, beide gebouwen bestaan uit twee etages en hebben geen lift. Gratis wifi in het hele hotel.
Bijzonderheden
Ontbijtbuffet, 6x lunch in het hotel en 3-gangendiner.

Locatie

Dagprogramma

Activiteiten kunnen van dag wisselen op basis van beschikbaarheid.

Dagprogramma

 1. Dag 1: Vrijdag 22/12: Endingen, ca. 560 km

  Na een kopje koffie op de wisselplaats vertrekken we naar Duitsland. Onderweg hebben wij voor u een lunch gereserveerd. Vervolgens rijden we door naar Endingen waar de hotelier u een warm welkom heet.

 2. Dag 2: Zaterdag 23/12: Vrije ochtend en Gengenbach, ca. 170 km

  Na het ontbijt in ons hotel brengen we een bezoek aan de stad Straatsburg, gelegen op een steenworp afstand van de Duits-Franse grens. Het hele centrum is prachtig in kerstsfeer gedecoreerd. De stadskern 'Grande Ile' en de buurt 'Le petit France', welke op de Unesco werelerfgoedlijst staat, zijn zeker een bezoek waard. In de middag steken we de Rijn weer over en gaan op weg naar Gengenbach. De pittoreske markt en de smalle straatjes zijn een lust voor het oog en uiterst fotogeniek. Er is een kerstmarkt op het plein voor het stadhuis, waarvan de verlichte ramen de adventskalender vormen. Het laatste venster wordt vandaag, met muziek en optredens feestelijk geopend. Tijd om terug te rijden naar Endingen, waar het diner op ons wacht. Voor de lunch krijgen we vandaag een lunchpakket mee.

 3. Dag 3: Zondag 24/12: Titisee, ca. 120 km

  Na het ontbijt rijden we naar het plaatsje Titisee, één van de bekendste toeristische trekpleisters in het Zwarte Woud. U heeft ruimschoots de tijd om het dorpje te bekijken en te genieten van het uitzicht over het bergmeer. We lunchen vandaag bij een restaurant, gelegen midden in de prachtige bossen en rijden dan door het schilderachtige Münstertal terug naar ons hotel.

 4. Dag 4: Maandag 25/12: Vrije ochtend en kerstrondrit, ca. 80 km

  Kerstochtend begint natuurlijk met een heerlijk kerstontbijt. Na de lunch rijden we via het indrukwekkende en langgerekte Simonswäldertal naar het diepste dal van het Zwarte Woud, het Hexenloch. We bezoeken er de eeuwenoude watermolen en maken een rondrit door de omgeving.

 5. Dag 5: Dinsdag 26/12: Elzas, ca. 90 km

  We maken vandaag een tocht naar het Franse gebied de Elzas en zetten koers naar één van de parels van deze streek, het historische plaatsje Riquewihr. Bewonder de stadsmuur uit de 13e eeuw en de idyllische vakwerkhuizen. Via een mooie route rijden we naar een ander hoogtepunt van de Elzas, de stad Colmar. Scheve, eeuwenoude huizen, mooie pleintjes, een schitterende kathedraal en smalle grachten kenmerken het romantische straatbeeld. Aan het einde van de middag rijden we weer terug naar ons hotel. De lunch is vandaag voor eigen rekening.

 6. Dag 6: Woensdag 27/12: Vrije ochtend en St. Peter im Schwarzwald, ca. 85 km

  We doen het vandaag rustig aan met een middagtocht naar Sankt Peter im Schwarzwald waar we een bezoek brengen aan het indrukwekkende Benedictijnenklooster van de monniken van Zahringen en de bijbehorende kerk (entree inclusief). Na ons bezoek rijden we via het mooie Glottertal weer richting Endingen.

 7. Dag 7: Donderdag 28/12: Vrije dag

  Vandaag kunt u uw dag zelf indelen. U kunt bijvoorbeeld een fijne wandeling maken om de omgeving nog beter te leren kennen. 

 8. Dag 8: Vrijdag 29/12: St. Blasien en Schluchsee, ca. 300 km

  We gaan op pad naar St. Blasien. Prachtig gelegen met haar karakteristieke huizen, is dit dorp met haar beroemde Dom een bezoek meer dan waard. Na ons bezoek rijden we verder naar het plaatsje Schluchsee, gelegen aan het gelijknamige en tevens grootste meer van het Zwarte Woud. De lunch is vandaag voor eigen rekening.

 9. Dag 9: Zaterdag 30/12: Treintocht door het Zwarte Woud, ca. 20 km

  Vandaag ziet u het Zwarte Woud op een andere manier tijdens een treintocht met de beroemde Schwarzwaldbahn van Offenburg naar St. Georgen. De trein leidt u over prachtige trajecten, dwars door de ongerepte natuur, langs bergen en door dalen.


   

 10. Dag 10: Zondag 31/12: Vrije dag

  Omdat het vanavond wel eens laat kan worden hebben we vandaag een vrije dag. Een oudejaarswandeling in de omgeving van Endingen is één van de mogelijkheden. Of maakt u misschien liever een treinreisje door de Kaiserstuhl? We sluiten het jaar af met een gezellige muziekavond in het hotel.

 11. Dag 11: Maandag 1/1: Vrije ochtend en rondrit Zwarte Woud, ca. 145 km

  De eerste ochtend van het nieuwe jaar is ter vrije besteding. Slaap lekker uit, ontbijt rustig of maak een heerlijke wandeling in de omgeving. 's Middags maken we een mooie rondrit met de bus door het Zwarte Woud en lunchen we buiten de deur.

 12. Dag 12: Dinsdag 2/1: Freiburg, ca. 60 km

  Vanmorgen bezoeken we de stad Freiburg. Bezichtig de marktplaats, omringd door vrolijk gekleurde huizen en handelspanden, evenals de beroemde Münster kathedraal, de Schwabentor en het Rathaus.

 13. Dag 13: Woensdag 3/1: Nederland, ca. 560 km

  Na het ontbijt nemen we afscheid van Endingen en zetten we koers naar Nederland. We gebruiken de lunch in het Zevengebergte en komen aan het eind van de middag aan op onze wisselplaats waar u tot slot een afscheidsmaaltijd geserveerd krijgt. Hierna wordt u naar uw uitstapplaats gebracht.


Additionele informatieBij boeking heeft u de gelegenheid gehad om een rolstoel of  rollator aan te melden. Per reis  hanteren we een maximum van 3 hulpmiddelen per reis. Indien u nog een hulpmiddel wenst mee te nemen dient u daarvoor beschikbaarheid op te vragen via T: 0180-457803 of per mail verkoop@dejongintra.nl.


 


Niet aangemelde hulpmiddelen kunnen helaas niet mee op reis.

 


 


 
Wat is inbegrepen / niet inbegrepen

Inbegrepen
 • Koffie voor vertrek vanaf de wisselplaats
 • Luxe comfort class touringcar
 • Deskundige chauffeur tevens reisleider
 • 12 Overnachtingen in Gasthof Engel in Endingen
 • Welkomstdrankje
 • 12x Ontbijt, 10x lunch en 12x diner (geen lunch op dag 5, 8 en 11)
 • Koffie, thee of chocolademelk met kerstkoekjes op 24/12
 • 5-gangendiner op 25/12
 • 5-gangendiner op 31/12
 • 1x Schwardzwälder specialiteitengerecht
 • Treinreis over het traject van de Schwarzwaldbahn
 • Entree en rondleiding in de kerk en het Benedictijnenklooster in St. Peter
 • Afscheidsdiner op de wisselplaats
Niet inbegrepen
 • Niet genoemde maaltijden.
 • Tenzij anders vermeld, zijn entreegelden voor bijvoorbeeld kastelen en musea niet inbegrepen. Wij willen u tot niets verplichten, u bepaalt zelf waar u aan deelneemt. Niet vermelde extra’s zijn te allen tijde facultatief en nooit verplicht.

Touringcar Informatie

Opstapplaatsen

Voor deze reis zijn diverse opstapplaatsen mogelijk. Nadat u bij uw opstapplaats door onze touringcarchauffeur met de touringcar bent opgehaald, wordt u naar onze wisselplaats gebracht. Hier stapt u over op de touringcar naar uw vakantiebestemming.
Opstapplaatsen worden opgehaald.

Heenreis

 • tussen 05:00 en 08:00 uur
 • Vertrek vanaf uw opstapplaats
 • 09:15 uur
 • Vertrek vanaf onze Wisselplaats

Terugreis

 • 18:15-18.30 uur
 • Vertrek vanaf onze Wisselplaats
 • tussen 19:00 en 22:30 uur
 • Aankomst bij uw uitstapplaats
N.b. Bovengenoemde tijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen, de exacte vertrektijd vindt u op uw reisbescheiden.

Wisselplaats

De voordelen van onze wisselplaats
- Ruime parkeergelegenheid waar u uw eigen auto (op eigen risico) tegen betaling kunt parkeren
- De touringcars staan overzichtelijk opgesteld
- Er zijn bagagekarretjes aanwezig
- Goede sanitaire voorzieningen
- Een coördinator van de Jong Intra Vakanties voor al uw vragen
- Een kopje koffie bij vertrek
- Een warm afscheidsdiner bij terugkomst
Overnachting nabij de wisselplaats
U kunt op diverse manieren naar de wisselplaats reizen, zoals met onze servicelijnen. Maar vindt u de opstaptijd in uw regio te vroeg? Dan heeft u de mogelijkheid om Zeddam (nabij onze wisselplaats in Didam) te overnachten. Na een heerlijk ontbijt, rijdt u in hooguit een kwartiertje naar onze wisselplaats Partycentrum Boszicht/ Restaurant Juffrouw Tok in Didam. U kunt er ook voor kiezen om vanaf Zeddam met een touringcar naar Didam te reizen. Kies dan opstapplaats Zeddam (opstapcode: 7038).

Hotel Restaurant Ruimzicht
Kilderseweg 19, 7038 EH Zeddam (A12 afrit 30)
T: 0314-651941, info@ruimzicht.com

Het hotel beschikt over een à la carte restaurant, een hotelbar en twee type kamers; Classic (basis inrichting) en Comfort (recent vernieuwd). Alle kamers zijn voorzien van tv, telefoon en een badkamer met douche en toilet. Er is geen lift aanwezig. Indien u slecht ter been bent kunt u dit aangeven bij boeken. Wifi is gratis in het hotel.

Voordeeltarieven - logies & ontbijt
Classic
2-pers. kamer € 95
1-pers. kamer € 70

Comfort
2-pers. kamer € 110
1-pers. kamer € 82,50

Bovenstaande tarieven zijn per kamer per nacht inclusief ontbijt en het parkeren van uw auto gedurende de reis. Toeristenbelasting is niet inbegrepen (ca. € 1,25 p.p.p.n.). Deze voordeeltarieven zijn alleen van toepassing bij een boeking rechtstreeks bij het hotel (per e-mail, telefonisch of via ruimzicht.com) en bij een reservering van een reis van de Jong Intra Vakanties. Wanneer u boekt via andere boekingssites zijn het ontbijt en de parkeerkosten niet inclusief.
Parkeren
Wanneer u ervoor kiest om met eigen auto naar onze wisselplaats te reizen, kunt u tegen betaling parkeren. De parkeertarieven bedragen € 15 voor reizen t/m 7 dagen en € 20 voor reizen vanaf 8 dagen. Indien u gebruik wenst te maken van de parkeerfaciliteiten bij de wisselplaats hoeft u dit niet vooraf bij te boeken. U kunt zich met uw reisbescheiden melden bij een van de parkeerwachters en het bedrag contant afrekenen.


REIZEN MET COMFORT

Bij de Jong Intra Vakanties reist u altijd met een comfort class touringcar.

De comfort class touringcar is een luxe touringcar met een duidelijk doel: uw vakantie beleving zo comfortabel mogelijk maken.

Elke touringcar is voorzien van

 • Dubbele beglazing
 • Stereo geluidsinstallatie
 • Luchtvering
 • Airconditioning
 • Toilet
 • Koelkast
 • Koffie- en theefaciliteiten
 • 2 Toegangsdeuren
 • Comfortabel verstelbare stoelen
 • touringcar-grid
 • Bus
 • Touringcar
 • Touringcar
 • Touringcar
 • Wisselplaats
 • Touringcar, Levico
 • Touringcar, Levico
 • Bus
 • Touringcar

Nog meer informatie over uw vakantie

Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming of het vakantiethema van uw keuze? U leest er alles over op onze handige informatiepagina's vol met praktische informatie en leuke tips voor een onvergetelijke vakantie met de Jong Intra Vakanties.

Lees meer over uw vakantieland

Lees meer over uw vakantiethema

Lees meer over uw vakantiebestemming


Anderen bekeken ook