20-daagse autorondreis Top van Europa

Eigen vervoer reis

In 20 dagen Scandinavië doorkruisen. Van Stockholm tot de Noordkaap en terug via de Noorse kust en de fjorden. Optioneel: entree met champagne op de Noordkaap, een walvissafari en sightseeing door de Oslofjord. Meer reisinformatie

vanaf € 1575 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Voor wie veel wil zien
  • Optioneel: walvissafari
  • Noordkaap & Lofoten
  • NL routebeschrijving
  • Inclusief ontbijt

20-daagse autorondreis Top van Europa

Terwijl u in noordelijke richting rijdt, verandert het Zweedse landschap om u heen van lieflijk, groen en glooiend naar ruig, kaal en toendra-achtig. Zo heeft u Zweden nog niet gezien. U laat de laatste echte grote steden achter u en door het land van de Samen, de oorspronkelijke bewoners van Lapland, gaat uw reis verder naar de letterlijke Top van Europa: de Noordkaap. In hartje zomer ziet u bij helder weer op het Noordkaapplateau de zon net niet ondergaan. Daarna volgen nog vele schitterende momenten op de eilandengroep Lofoten & Vesterålen, in de steden en in het fjordengebied. Een unieke reis om nooit meer te vergeten. Vanuit Andenes kunt u een walvissafari maken. Ook de entree voor de Noordkaap kunt u al vooraf aanschaffen.

Hoogtepunten
- Langs de Zweedse Höga Kusten
- Umeå
- Champagne drinken op de Noordkaap
- Bekijk de Alta rotstekeningen
- Tromsø, het Parijs van het Noorden
- Lofoten en Vesterålen
- Maak een walvisssafari
- Dovrefjell Nationaal Park
- Sognefjord
- Maak een boottocht door de Oslofjord

Dag 1: Sundsvall

Kathedraal Uppsala - Foto: Samir Hadi

De rondreis start in Sundsvall, dat ca. 375 km noordelijk van Stockholm ligt. We raden u aan om een ochtendvlucht te reserveren, aangezien u nog een stukje moet rijden naar Sundsvall of een hotelovernachting ergens halverwege Zweden te reserveren, indien u met de eigen auto reist. Onderweg naar Sundsvall komt u langs de universiteitsstad Uppsala, waar de imposante gotische domkerk de aandacht trekt. Hier werden eeuwenlang de Zweedse koningen gekroond.

Dag 2: Sundsvall - Umeå, ca. 265 km

Wandeling Hoge Kust - Foto: Friluftsbyn Höga Kusten

Vandaag een mooie route, langs de Höga Kusten. De Hoge Kust wordt gekenmerkt door een kustlijn en een reeks eilanden die steil en indrukwekkend uit zee oprijzen. Het gebied strekt zich over ca. honderd kilometer uit en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een tweede kenmerk van de Hoge Kust zijn de roodgranieten rotsen. De eindbestemming van vandaag is de jonge universiteitsstad Umeå.

Dag 3: Umeå - Muonio, ca. 580 km

Rendier Lapland

Een lange maar mooie route langs Skellefteå en Luleå, die beide bezienswaardige kerken hebben. Het kerkdorp Gammelstad, net buiten Luleå, staat eveneens op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is het grootste en best bewaarde kerkdorp in Noord-Zweden, gekenmerkt door kleine, houten huisjes die door de kerkgangers rond de kerk werden gebouwd. U passeert in de loop van de dag de grens met Finland en overnacht in Muonio. In het voor- en naseizoen overnacht u in Sirkka, 60 km oostelijk van Muonio gelegen.

Dag 4: Muonio - Honningsvåg, ca. 520 km

Noordkaap

De route van vandaag gaat voornamelijk door Fins Lapland. Dit is het land van de Samen, de oorspronkelijke nomaden bevolking die hun eigen cultuur en tradities tot op de dag van vandaag in stand houden. U bent bijna bij het 'hoogtepunt' van de reis aangekomen, de Noordkaap. Daar, op het immense Noordkaapplateau heeft u vrij zicht tot aan de horizon, waar de zon in het hartje van de zomer niet ondergaat. Een bijzondere ervaring. U kunt bij boeking de entree tot de Noordkaap reeds aanschaffen (excursiepakket 'Actief'). U verblijft in Honningsväg, op ca. een half uur rijden vanaf het plateau.

Dag 5: Honningsvåg - Alta , ca. 210 km

Rotstekeningen Alta

U daalt weer af over het schiereiland Magerøya en rijdt naar Alta. Hier kunt u in het Alta museum de prehistorische rotstekeningen bekijken. In het museum wordt een film getoond en is er een expositie over de herkomst en vondst van de tekeningen. Buiten het museum is een wandelroute langs de rotsen met de rode tekeningen.

Dag 6 en 7: Alta - Tromsø, ca. 310 km

Walvissafari

Langs de Lyngenfjord rijdt u naar Tromsø, dat ook wel het "Parijs van het Noorden" wordt genoemd. Een levendige universiteitsstad met veel restaurants, winkels en café's. De stad is met tunnels en bruggen verbonden met het vasteland. Bijzonder is de IJskathedraal waar middernacht concerten gehouden worden.

Dag 8 en 9: Tromsø - Andenes, ca. 475 km

De Lofoten en Vesterålen zijn in zicht, de prachtige eilandengroepen waar u gerust twee dagen kunt doorbrengen. U verblijft in Andenes op de noordelijke Vesterålen. Op dag 10 kunt u kiezen voor een walvissafari, die u reeds bij boeking kunt reserveren (excursiepakket 'Actief'), of een rondrit door de prachtige natuur met leuke vissersdorpjes.

Dag 10 en 11: Andenes - Svolvaer, ca. 200 km

Lofoten

U rijdt dwars over de Vesterålen naar de andere eilandengroep, de Lofoten. Uw verblijfsplaats voor de komende twee nachten is het bijzonder pittoreske Svolvaer. Gebruik de komende twee dagen om te genieten van de bijzondere flora en fauna op deze eilandengroep.

Dag 12: Svolvaer - Mo I Rana, ca. 360 km

Lofoten - Mortsund Haven

We hebben voor u de veerdienst vanuit Svolvaer naar Skutvik op het vasteland geboekt. U vertrekt om 08.15 vanuit Svolvaer en arriveert om 10.15 in Skutvik. Mocht er geen plaats zijn, dan boeken we de eerstvolgende overtocht. Vanaf 1 augustus wordt de overtocht Lød-Bognes gereserveerd. Vanuit Skutvik rijdt u in zuidelijke richting naar Mo I Rana. U passeert de Poolcirkel met het Arctic Circle Center.

Dag 13: Mo I Rana - Trondheim, ca. 475 km

Trondheim

Een lange dag, vandaag dus vroeg op pad. Aan het einde van de dag komt u aan in de mooie stad Trondheim, met de Nidaros kathedraal en het gezellige centrum met houten pakhuizen.

Dag 15: Dombås - Sogndal, ca. 345 km

Sognefjord

Tijdens deze complete rondreis kunnen de fjorden natuurlijk niet ontbreken. U rijdt naar Sogndal, aan de Sognefjord. De Sognefjord is de langste en een van de mooiste fjorden van Noorwegen.

Dag 16 en 17: Sogndal - Oslo, ca. 360 km

Oslo - Opera House

Via de prachtige staafkerk van Borgund gaat u op weg naar Oslo, de trendy hoofdstad waar nog voldoende te beleven is. Het Vigeland beeldenpark, een terrasje pakken in het havengebied Aker Brygge, winkelen in de Karl Johansgate of een bezoek aan een van de interessante musea op het eilandje Bygdøy behoren tot de excursiemogelijkheden. Indien u het excursiepakket 'Actief' reserveert, ontvangt u een ticket voor een 2-uur durende boottocht door de Oslofjord. U verblijft in een buitenwijk maar kunt tegen een toeslag een centrumhotel reserveren, waarbij u rekening moet houden met extra parkeerkosten.  

Dag 18 en 19: Oslo - Stockholm, ca. 530 km

Sfeer Zweden

Na het ontbijt rijdt u terug naar Stockholm. Geniet van het mooie Zweedse landschap en maak een korte lunch of koffiestop in leuke plaatsjes als Karlstad en Örebro. U overnacht in Kista, op ca. 15 minuten vanaf Stockholm. U kunt ook hier tegen een toeslag een centrumhotel reserveren, waarbij u ook weer rekening moet houden met extra parkeerkosten.  

Dag 20: Einde rondreis

De rondreis eindigt na het ontbijt. U gaat op eigen gelegenheid naar uw volgende reisdoel.

Inbegrepen
- 19 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Ferry overtocht Svolvaer - Skutvik op dag 12
- Reisbeschrijving
- ANWB Reisgids Ontdek Noorwegen, Fjorden en wegenkaart (na boeking online te bestellen via een link die u van ons ontvangt)

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Zweden v.v.
- Huurauto
- Optioneel excursiepakket Aktief: € 219 per persoon
- Optioneel: hotel in het centrum van Stockholm en Oslo, € 165 p.p. (4 nachten)
- Entree-, tol- en parkeergelden en overige lokale veerdiensten, richtlijn ca. € 325 - € 375

Uw hotels
Gedurende deze reis verblijft u in goede middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een alternatief in de omgeving. Tegen een toeslag kunt u halfpension reserveren. U ontvangt dan 9x een buffet of 2-/3-gangen(dag)menu.

Overnachtingen
1 x Sundsvall, First Hotel Strand
1 x Umeå, Comfort Hotel Winn
1 x Muonio, Harriniva Holiday Center
1 x Honningsvåg, Scandic Bryggen Hotel
1 x Alta, Thon Hotel Alta
2 x Tromsø, Thon Hotel Polar
2 x Andenes, Hotel Marena
2 x Svolvaer, Thon Hotel Lofoten
1 x Mo I Rana, Scandic Meyergården Hotel
1 x Trondheim, Clarion Hotel & Kongress
1 x Dombås, Dombås Hotel
1 x Sogndal, Quality Hotel Sogndal
2 x omgeving Oslo, Thon Hotel Vettre*
2 x omgeving Stockholm, Good Morning Kista Hotel*

* U kunt tegen een toeslag van € 165 p.p. kiezen voor een hotel in het centrum van Oslo en Stockholm. Het betreft totaal 4 nachten. Verderop in het boekingsproces, bij de extra's kunt u dit aangeven. Houdt u wel rekening met extra parkeerkosten indien u in het centrum parkeert. Ook hotels vragen parkeerkosten. Richtlijn: (omgerekend) ca. € 35 per 24 uur.

Bij boeking van een autorondreis* kunt u direct na boeking een handige wegenkaart Noorwegen & Zweden bestellen.

 

De voordelen van de ANWB wegenkaart:

- Inclusief stadsplattegronden
- Inclusief plaatsnamenregister

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB wegenkaart kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek. 

7,5

Mooie reis. Veel gezien. Wel vermoeiend i.v.m. aantal te rijden kilometers.

7,4
7,4