16-daagse autorondreis incl. overtochten Rondje Oostzee

Ferryreis

Een veelzijdige rondreis die langs de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen naar Zweden gaat. Ontdek de regio rondom de Oostzee met de mooiste steden en landschappen. Meer reisinformatie

vanaf € 1225 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Ontdek de Baltische Staten
  • Inclusief overtochten
  • NL routebeschrijving

16-daagse autorondreis incl. overtochten Rondje Oostzee

Een van onze meest veelzijdige rondreizen in Europa. Rij door maar liefst zes landen en maak kennis met vele culturen, ontdek steden en de mooiste landschappen. Reis door de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen waar u duidelijk de Russische invloeden ziet in bijvoorbeeld de architectuur. Steek de Oostzee over per ferry en rij vervolgens door het Zweedse landschap met bossen, meren en rode houten stuga's. Tijdens de reis ontdekt u een aantal van Europa's mooiste steden zoals Stockholm, Tallinn en Riga.

Hoogtepunten
- Dwars door de Baltische Staten
- Genieten van Art Nouveau in Riga
- Flaneren in zomerhoofdstad Pärnu
- Tallinn, een mix van oud & nieuw
- Stockholm: shoppen & design
- Kalmar
- Ontdek Malmö op de fiets

Dag 1: Kiel – Klaipeda, per DFDS nachtferry

Kiel Klaipeda DFDS

U rijdt vanaf Nederland naar Kiel in het noorden van Duitsland, waar om 21.00 uur de cruiseferry van DFDS vertrek richting Litouwen. Aan boord hoeft u zich niet te vervelen, want er zijn restaurants, bars en winkels. U overnacht aan boord in een comfortabele hut.

Dag 2: aan boord en aankomst in Klaipeda

Klaipeda

Na het ontbijt geniet u een volle dag aan boord van het schip. Rond 18.00 uur plaatselijke tijd arriveert de ferry in de charmante havenstad Klaipeda met haar 18e eeuwse architectuur. U verblijft hier 1 nacht.

Dag 3: Klaipeda - Riga, afstand ca. 325 km

Riga

Na een vroeg ontbijt kunt u naar de Coronian Spit of Koerse Schoorwal. Dit natuurgebied staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De bijna 100 kilometer lange zandplaat heeft prachtige witte stranden bij Nida, enkele fraaie duingebieden en prachtige natuur. Het is een geliefd recreatiegebied van de Litouwers en heeft een gelijkenis met ons Waddengebied. Landinwaarts ligt bij de stad Siauliai de Kruisberg, een bijzonder bedevaartsoord. Sinds ca. 1830 zijn hier duizenden kruisen geplaatst in oorlog en in vrede. Aan het einde van de dag arriveert u in Riga, de hoofdstad van Letland.

Dag 4 en 5: Riga

Gauja Nationaal Park

Riga is een van Europa's aantrekkelijkste steden. Het historische stadscentrum is ongeveer 800 jaar oud en bestaat uit oude poorten, kerken, kleine straatjes en binnenplaatsen. Zoals vele andere Hanzesteden. De bouw van de imposante Dom nam zoveel jaren in beslag dat hier verschillende stijlen te zien zijn. Riga kent vele Art Nouveau (Jugendstil) gebouwen. Creatief Riga uit zich in leuke winkeltjes, cafés, restaurants en vele galerieën. Laat de auto lekker staan en ontdek de stad te voet. De tweede dag kunt u naar Sigulda, met kasteel én toegangspoort tot het Gauja Nationaal Park en de oude stad Cesis. Bij mooi weer behoort Jurmala ook tot de mogelijkheden, de 'zomerhoofdstad' met een heerlijk zandstrand.

Dag 6: Riga - Pärnu, afstand ca. 200 km

Pärnu omgeving

Na het ontbijt en uw stedentrip Riga, rijdt u naar Pärnu, ook een zomerhoofdstad. Leuk detail: de burgemeester van Tallinn komt iedere zomer de sleutels van de stad overhandigen, en vanaf dat moment is Pärnu tijdelijk de ”hoofdstad”. Wat voor weer het ook is, u kunt altijd naar het strand van Pärnu en vergeet ook de oude binnenstad niet.

Dag 7 en 8: Pärnu - Tallinn, afstand ca. 130 km

Tallinn

Na het ontbijt rijdt u dwars door het mooie landschap van Estland naar het noorden, naar de hoofdstad Tallinn, waar u 2 nachten verblijft. Bezoek de oude stad Vanalinn, die hoger gelegen is, met o.a. de St. Olav's kerk en het Toompea kasteel. Beklim de toren van het raadhuis op hetRaekojaplein voor een mooi uitzicht over de stad. De Alexander Nevski kathedraal is schitterend en gratis toegankelijk. Het is leuk om de stad fietsend te ontdekken. Sluit de dag af met een lekker diner en ga nog wat drinken in het bruisende centrum.

Dag 9: Tallinn - Stockholm, per Silja Line

Stockholm

U heeft nog de gehele dag in Tallinn, aangezien de ferry naar Stockholm pas om 18.00 uur vertrekt. Aan boord van de Silja Line kunt u lekker eten, iets drinken, een beetje winkelen voordat u naar uw comfortabele hut gaat voor een overnachting.

Dag 10 en 11: Stockholm

Terras Gamla Stan - Stockholm

Stockholm, de hoofdstad van Zweden, is gebouwd op 14 eilandjes en wordt het 'Venetië van het Noorden' genoemd. Het centrum is Gamla Stan, het oudste gedeelte van de stad. Prachtige monumenten zoals het Koninklijk Paleis, de vele musea en de Riddarholmkerk zijn bezienswaardig. Ook buiten de stad, in de archipel is het goed vertoeven. Er zijn prima winkelmogelijkheden in het moderne centrum. U verblijft twee nachten in de omgeving van Stockholm.

Dag 12 en 13 : Stockholm - Kalmar, afstand ca. 400 km

Kalmar Kasteel

Kalmar is een van de oudste steden en de geschiedenis ligt hier voor het oprapen. De bouw van het Kalmar kasteel gaat ca. 800 jaar terug maar nu is het een prachtig renaissance voorbeeld. Vanuit Kalmar kunt u het eilandje Öland bezoeken met haar 400 molens, 34 kerken, 16 oude vestigingen, 34 soorten orchideeën en de hoogste vuurtoren van Zweden.

Dag 14: Kalmar - Malmö, afstand ca. 285 km

Malmö haven, Zweden - Foto: Justin Brown

U rijdt langs de kust door het zuidelijkste puntje van Zweden. Stop nog even bij de vlootbasis van Karlskrona, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en eindig uw reis in Malmö.

Dag 15: Malmö - Trelleborg - Travemünde, per TT line

TT Line

U heeft de hele dag om Malmö te ontdekken. Een verrassend leuke stad, compact en gezellig. Ontdek de stad eens op de fiets. Rij naar het trendy havengebied Western Harbour waar hét icoon van de stad ligt, de 190 meter hoge, witte Turning Torso. De architect heeft voor het ontwerp bedacht dat de toren van onder tot boven 90 graden draait. Rij terug naar het centrum, waar het plein Lilla Torg knus en gezellig is met leuke bars en restaurants. Malmö ligt aan zee, dus op een mooie dag is het heerlijk om het water op te zoeken, net als vele inwoners van de stad. Bezoek het Malmöhus kasteel, nu museum en maak een wandeling door de kasteeltuin. Aan het einde van de dag rijdt u naar Trelleborg om in te schepen op een van de ferry's van TT Line, die u naar Travemünde in Noord-Duitsland brengt.

Dag 16: Einde rondreis

De rondreis eindigt na het ontschepen. U rijdt op uw gemak terug naar Nederland.

Inbegrepen
- Overtocht Kiel - Klaipeda met DFDS, inclusief normale personenauto (maximaal 6 meter lang en 4 meter hoog)
- Overtocht Tallinn - Stockholm met Silja Line inclusief normale personenauto (maximaal 6 meter lang en 4 meter hoog)
- Overtocht Trelleborg - Travemünde met de TT Line, inclusief normale personenauto (maximaal 6 meter lang en 4 meter hoog)
- 2 overnachtingen in een comfortabele hut op basis van logies en ontbijt
- 1 overnachting in een comfortabele hut op basis van logies (Trelleborg - Travemünde)
- 11 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Eventuele toeslag op de ferry voor een grotere auto
- In tegenstelling tot de automatisch gegenereerde mededeling m.b.t. de ANWB Ontdek Reisgids is deze niet inbegrepen bij deze reis aangezien de regio's uit de reisgids niet overeenkomen met dit reisprogramma.

Uw hotels
Gedurende deze reis verblijft u in goede middenklasse hotels. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een ander hotel in de omgeving. U verblijft tevens 3 nachten aan boord van de ferry in een comfortabele hut.

Overnachtingen
1 x aan boord, DFDS, Kiel - Klaipeda
1 x Klaipeda, Ibis Styles Klaipeda Aurora Hotel
3 x Riga,Bellevue Park Hotel
1 x Pärnu, Viiking SPA Hotel
2 x Tallinn, Hotel l'Ermitage
1 x aan boord, Silja Line, Tallinn - Stockholm
2 x Solna, Quality Hotel Friends
2 x Kalmar, First Hotel Witt
1 x Malmö, Scandic St. Jörgen Hotel
1 x aan boord, TT Line, Trelleborg - Travemünde

Bij boeking van een autorondreis vanaf 5 dagen* kunt u direct na boeking een handige ANWB reisgids bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis. Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

De voordelen van de ANWB reisgids:
- Compacte reisgids van 300 pagina's
- Met uitneembare kaart
- Met wandelroutes en excursies
- Tips voor genieten en actief bezig zijn

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB reisgids van uw keuze kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek en tenzij anders vermeld bij de tab Extra Info wat wel of niet inbegrepen is.

Reizen binnen Europa
In de meeste Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. Dit betekent dus dat u met uw digitale Coronapas kunt reizen mits u aan een van deze drie voorwaarden voldoet. De eisen die per land gesteld worden aan ‘genezen’ en ‘gevaccineerd’ en ‘getest’ kunnen verschillen, En dan met name de geldigheidsduur van vaccinaties en/of herstelbewijzen of bijvoorbeeld hoe recent u getest moet zijn en of het een PCR-test moet zijn of een antigeentest.


In een aantal landen treedt inmiddels de 2G regeling in werking. Dat betekent dat u volledig gevaccineerd tegen COVID-19 moet zijn of genezen van een besmetting. Uitsluitend met uw Coronapas met QR-code krijgt u toegang tot het land zelf, maar ook tot bijv. tot restaurants, hotels en bezienswaardigheden zoals musea. Bent u niet gevaccineerd of genezen, dan krijgt u met een negatieve PCR- of Antigeentest géén toegang. In landen met een 2G+ beleid geldt dat u, naast een volledige vaccinatie, ook een booster moet hebben of een negatieve PCR-test om het land binnen te komen.

Heeft u bij ons een vakantie geboekt of staat u op het punt dit te doen dan adviseren wij u dringend aan de 3G, 2G of 2G+ regels te voldoen.

Wij wijzen u er op dat het regelmatig voorkomt dat ook deelstaten van landen, regio’s, provincies, plaatsen of zelfs accommodaties een eis tot volledige vaccinatie, soms mét booster, aan toeristen stellen. Deze eisen kunnen afwijken van de eisen van het land zelf. Mogelijke kosten die voortvloeien uit het annuleren van een reis omdat u niet voldoet aan deze eisen liggen in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger.

Bij uw reisdocumenten ontvangt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Reizen buiten Europa
De Europese digitale Coronapas wordt in de meeste landen buiten Europa die u in ons assortiment zult aantreffen niet geaccepteerd. Enkele populaire bestemmingen die wij aanbieden, de ABC-eilanden (Aruba, Curaçao en Bonaire) en Dubai, vormen hierop een uitzondering en hebben bovendien, in tegenstelling tot onze overige verre bestemmingen, kleurcode geel. Voor deze bestemmingen wordt u wel verplicht om, naast uw digitale Coronapas, ook altijd uw geprinte vaccinatie-, herstel- of testbewijs mee te nemen.

Naar Amerika, Canada en Zuid-Afrika kunnen wij, ondanks de kleurcode oranje, veilig en verantwoord reizen uitvoeren. Er gelden per land verschillende inreisprotocollen die frequent wijzigen. Indonesië en Maleisië zijn op dit moment niet toegankelijk voor toeristen. Sommige delen van Thailand zijn weer open voor toeristen, maar wel met strenge inreisprotocollen.

Algemeen advies
Een samenvatting van de huidige reisadviezen en inreismaatregelen per land via u op www.dejongintra.nl/informatie/landinfo/

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

Heeft u een test nodig voor vertrek naar uw bestemming? Deze is voordelig te regelen via de website van Spoedtest (www.spoedtest.nl/dejongintravakanties).


Elk mens is uniek. Daarom heeft iedereen specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij u naast ons uitgebreide aanbod voor verschillende bestemmingen ook maatwerk reizen aan!
Na het indienen van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u van ons een maatwerkofferte. In uw maatwerkofferte vindt u een voorstel voor uw reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag met u de tijd om de offerte 100% perfect te laten aansluiten bij uw wensen.
Vraag uw maatwerkofferte aan

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Zweedse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Zweden

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundbrug) en files komen er nauwelijks voor. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. De verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

Tanken
De meeste benzinestations hebben zelfbediening met betaling bij de kassa. De geldautomaten accepteren creditcards (konto) en bankbiljetten (sedel) van 20, 50 en 100 SEK (24 uur per dag).
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

Zweden is meer dan 10 keer groter dan Nederland. De afstand van de meest noordelijke gelegen stad Kiruna, hoog boven de poolcirkel naar het meest zuidelijkste puntje van Zweden, de stad Trelleborg bedraagt meer dan 2000 kilometer. Voor Nederland zou dat betekenen dat ons land zou doorlopen tot diep in Spanje. Er wonen in Zweden bijna 9 miljoen mensen. De enige autochtone minderheid van betekenis wordt gevormd door de ongeveer 17.000 Samen (Lappen) in het noorden. De bevolkingsdichtheid is 20 inwoners / km². De meeste Zweden behoren tot de Lutherse kerk.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Het kraanwater in Zweden is van goede kwaliteit en kan gewoon gedronken worden. Zweedse restaurants hebben een hoog en evenwichtig niveau. Er wordt veel gebruik gemaakt van inheemse ingrediënten als zalm, haring, wild, paddestoelen, bessen. Köttbullar, zijn kleine gehaktballetjes; misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Kräftskiva zijn kleine rivierkreeftjes. Smörgåsbord is een bekende Zweedse maaltijdvorm. Het bestaat uit een grote hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag: 6 juni

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

U betaalt in Zweden met Zweedse Kronen (SEK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn organisaties en hotelketens (bijvoorbeeld de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) die geen contant geld meer accepteren. Alleen bank- en creditcards. Bij benzinestations worden creditcards weer niet altijd geaccepteerd en is het handig om contant geld te hebben. Ook uw pincode van de creditcard is soms verplicht, dus zorg dat u deze weet.

Gezondheid

Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste 5 dagen worden invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala. De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat. De meeste apotheken zijn geopend op werkdagen van 09.00-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. In de grote steden bestaat eveneens een 24-uurs service.

Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden gaan alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) in 2019 over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

Dankzij de Warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland en België en bovendien minder regenachtig. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september).

Muggen

Afhankelijk van het feit of de zomer droog of nat is, kunnen vakantiegangers behoorlijk geplaagd worden door deze kleine bloedzuigertjes. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips: Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering. Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind. Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes. Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zweedse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Middernachtzon

In het noorden van Zweden gaat de zon in de zomer een paar weken niet onder. In het meest noordelijke puntje van Lapland duurt deze “langste zomerdag” zelfs wel langer dan twee maanden! Maar ook meer zuidelijk wordt het 's nachts niet helemaal donker. De dagen worden daar van elkaar gescheiden door een paar uur schemerlicht.

Midzomer

Midzomer is ook in Zweden een groot feest. De zon blijft in het noorden van Zweden op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voorchristelijke tijden. Overal in het land wordt gedanst en feest gevierd rondom de meibomen: palen die traditioneel worden versierd met berkenbladeren, vlaggen, linten en kransen. De Zweden zelf vertrekken in dit weekend graag naar hun vakantiehuisje op het platteland. Het traditionele diner bestaat ui haring, aardappelen, Zweedse brandewijn en aardbeien.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Zweeds, maar u kunt overal ook met Engels en/of Duits terecht. Het Zweedse alfabet wordt aangevuld met de letters å, ä en ö. Deze letters komen na de z. De puntjes zijn van belang voor de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk; å wordt uitgesproken als oo en ä als de e in mep.

Telecommunicatie

Vanuit Zweden belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Zweden toetst u 0046 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Zweden maakt men gebruik van een tweetal mobiele netwerken. Het NMT en het GSM-netwerk. U kunt u uw mobiele telefoon goed n Zweden gebruiken. NMT biedt op dit moment nog de beste dekking. Het GSM-net wordt echter in hoog tempo uitgebouwd. In alle steden/dorpen en langs de doorgaande wegen heeft men een uitstekende GSM-dekking.

Tijdsverschil

Geen