8-daagse fly-drive Lapland & de Middernachtzon

Vliegreis

Reizen door de oneindige natuur in Zweden en Finland. U vliegt met de directe vlucht van Transavia van Rotterdam naar Skellefteå en bent binnen enkele uurtjes in Lapland. Meer reisinformatie

vanaf € 895 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • 3 landen in 1 reis
  • Lange dagen in hartje zomer
  • Bezoek aan huskyfarm
  • Directe vlucht
  • Inclusief autohuur

8-daagse fly-drive Lapland & de Middernachtzon

Een week lang genieten in Lapland! Slapen aan het water van de Tornio rivier, knuffelen met husky’s bij Harriniva, de schoonheid van Kilpisjärvi, de bergen van Abisko nationaal park en als afsluiter de bossen van Zweeds Lapland. En dat alles onder de 24 uur schijnende middernachtzon van juni tot en met half augustus!

Hoogtepunten
- Reizen door oneindige natuur
- Naar de Finse bossen
- Bezoek een traditioneel kerkdorp
- Aai de husky's
- Optioneel: raften
- Het magische Kilpisjärvi
- Maak een selfie bij het Drielandenpunt
- Bezoek het IJshotel in de zomer (!)

Dag 1: Rotterdam - Skellefteå - Kukkolaforsen, ca. 280 km

Kukkolaforsen

In de ochtend vliegt u rechtstreeks vanuit Rotterdam naar Skellefteå in Zweden. Bij aankomst staat uw huurauto klaar en kunt u direct op weg. U rijdt via de Botnische Golf richting Kukkolaforsen. Onderweg komt u langs het kleine stadje Piteå en de stad Luleå. Luleå is de enige grote stad in Zweeds Lapland. Maak een stop in het bijgelegen Gammelstad Kerkstad, een tradtioneel Scandinavisch kerkdorp. Deze kerk in Gammelstad is gebouwd in 1490 en was het begin van de stad. Sinds 1996 is Gammelstad opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Wandel hier door de smalle straatjes en steegjes en zie hoe het leven geweest is. Na een bezoek aan Gammelstad reist u door en slaat u net voor de Finse grens af naar Kukkolaforsen.

Dag 2: Kukkolaforsen - Muonio, ca. 255 km

'Land van 1000 meren'

Heerlijk wakker worden in Zweden! Geniet van het ontbijt en bezoek het saunamuseum nog voordat u in de auto stapt en verder de Tornio rivier omhoog volgt. U kunt kiezen om langs de Zweedse kant omhoog te rijden of via de Finse weg. Op meerdere plaatsen kunt u via bruggen de grens oversteken. Even buiten Muonio ligt het wildernishotel Harriniva. Het hotel ligt aan de oevers van de Muonio grensrivier. Aan de overkant ziet u dus Zweden! Vergeet niet uw horloge om te zetten, want in Finland is het een uur later. U slaapt twee nachten in Muonio.

Dag 3: Husky's & raften

Husky

Na een stevige ontbijt in Hotel Harriniva kunt u een bezoek brengen aan 's werelds grootste huskyfarm. Wees gerust, u kunt de dieren gewoon aanhalen. Zoekt u nog een klein beetje sensatie? Dan is een raftingtocht op de Muoniorivier een echte aanrader (niet inbegrepen). De gids past de zwaarte van de tocht aan op u. Grote delen van de tocht kunt u lekker met de boot meedrijven op het snelstromende water.

Dag 4: Muonio - Kilpisjärvi, ca. 200 km

Kilpisjarvi

Na het ontbijt reist u naar het drielandenpunt Finland, Zweden en Noorwegen. Hier ligt de kleine nederzetting Kilpisjärvi, een plek die u nooit meer zult vergeten! De Zweedse en Noorse bergen ontmoeten hier het uitgestrekte toendralandschap van dit meest Noordwestelijke puntje van Finland. De 1029 meter hoge berg Saana waakt over deze fragiele natuur. U overnacht in Kilpisjärvi en bent te gast bij de zeer gastvrije broeders Vanhapiha. Waar de vossen rond het appartement wandelen en vele schitterende wandelroutes op u wachten.

Dag 5: Het Drielandenpunt

Bij het Drielandenpunt

Vanaf het wandelcentrum vaart meerdere keren per dag de MS Malla naar het uiterste puntje van het meer Kilpisjärvi. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten. U kunt hier een wandeling van 3 kilometer maken naar het drielandenpunt. Vindt u 3 kilometer te weinig, loop dan via het Malla natuurreservaat terug richting Kilpisjärvi. Wilt u liever de omgeving met een e-bike verkennen? Ook dat is mogelijk bij Tundrea. Samen met een gids maakt u een mooie tocht op een e-fatbike. De dikke banden van deze fiets kunnen ieder terrein aan.

Dag 6: Kilpisjärvi - Björkliden, ca. 315 km

Grens Zweden en Noorwegen

Vandaag gaat u de grens over naar Noorwegen. U verlaat voor een korte tijd de bergen en voor u doemen de fjorden op. Maak onderweg een stop bij Helligskogen fjellstue. Dit is een fraaie oude boerderij waar u kunt genieten van heerlijke taarten, zelf gebakken door de eigenaresse. Vanuit Skibotn volgt u de E6 zuidwaarts richting Narvik. Tijdens de rit komt u langs het Polar Park, waar u onder andere beren, wolven en lynxen kunt bewonderen. Bij Riksgränsen gaat u de grens weer over naar Zweden en ziet u voor u de Lapporten opdoemen.

Dag 7: Björkliden - Arvidsjaur, ca. 315

IJshotel Jukkasjarvi - Art Suite

Maak nog een korte wandeling door Abisko Nationaal Park, voordat u op pad gaat. Maak onderweg een stop bij Jukkasjärvi waar het bekende ijshotel staat. Het ijshotel is het gehele jaar geopend en prachtig gedecoreerd met ijssculpturen. Volg de weg via Jokkmokk richting Arvidsjaur. U verblijft vannacht in Lapland Lodge. Tegenover dit hotel ligt het Lappstaden kerdorp. Rond 1700 was er een wet die alle Samen verplichtte om een aantal keer per jaar de kerk te bezoeken. Omdat er maar een beperkt aantal kerken waren moesten sommige mensen een heel eind reizen om de kerkdienst bij te wonen. Vandaar dat de families kerhutten bouwden waar ze konden overnachten voor of na een kerkdienst.

Dag 8: Arvidsjaur - Skellefteå - Rotterdam, ca. 150 km

De rondreis komt op zijn einde. Na het ontbijt rijdt u naar de luchthaven van Skellefteå en kunt u de huurauto inleveren om vervolgens in te checken voor uw terugvlucht naar Rotterdam.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Rotterdam - Skellefteå v.v. per Transavia
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Huurauto Volkswagen Polo of gelijkwaardig inclusief CDW-verzekering, ongelimiteerd aantal kilometers en tax. Indien u met 3 of 4 betalende personen reist, ontvangt u een Volkswagen Golf of gelijkwaardig. U behoudt een afkoopbaar eigen risico van € 950 per schade/diefstal.
- 7 Overnachtingen volgens beschrijving o.b.v. logies en ontbijt
- Uitgebreide reisinformatie en (wandel) tips
- Wegenkaart en reisgids van Noord-Scandinavië. U ontvangt deze bij uw reispapieren.

Niet inbegrepen
- Entree- en parkeergelden
- Extra bijkomende kosten en eigen risico huurauto, zoals

* Toeslag jonge bestuurder 19 t/m 24 jaar: ca. € 25 (éénmalig)
* Extra bestuurder: ca. € 25 per bestuurder
* Afkoop eigen risico: ca. € 16 per dag
* Navigatiesysteem: ca. € 15 per dag

Dit besluit u ter plaatse bij het ondertekenen van het huurcontract van de auto. De extra kosten worden achteraf van uw creditcard afgeschreven.

Uw hotels
U verblijft in diverse accommodaties op basis van logies en ontbijt. Een overnachting in een traditioneel vissershuisje, een wildernishotel, een appartement met eigen sauna op een afgelegen plek, een hotel in een bergdorp en tenslotte een knus herenhuis uit 1800.

Overnachtingen
1 x Kukkolaforsen, Hotel Kukkolaforsen
2 x Harriniva, Hotel Harriniva
2 x Kilpisjärvi, Tundrea Appartementen
1 x Björkliden, Hotel Fjället
1 x Arvidsjaur, Lapland Lodge

Bij boeking van een autorondreis vanaf 5 dagen* kunt u direct na boeking een handige ANWB reisgids en/of wegenkaart bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis! Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

De voordelen van de ANWB reisgids:
- Compacte reisgids van 300 pagina's
- Met uitneembare kaart
- Met wandelroutes en excursies
- Tips voor genieten en actief bezig zijn

De voordelen van de ANWB wegenkaart:
- Inclusief stadsplattegronden
- Inclusief plaatsnamenregister

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB reisgids en/of wegenkaart van uw keuze kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek en tenzij anders vermeld bij de Extra Info wel/niet inbegrepen.

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Zweedse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Zweden

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundbrug) en files komen er nauwelijks voor. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. De verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

Tanken
De meeste benzinestations hebben zelfbediening met betaling bij de kassa. De geldautomaten accepteren creditcards (konto) en bankbiljetten (sedel) van 20, 50 en 100 SEK (24 uur per dag).
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

Zweden is meer dan 10 keer groter dan Nederland. De afstand van de meest noordelijke gelegen stad Kiruna, hoog boven de poolcirkel naar het meest zuidelijkste puntje van Zweden, de stad Trelleborg bedraagt meer dan 2000 kilometer. Voor Nederland zou dat betekenen dat ons land zou doorlopen tot diep in Spanje. Er wonen in Zweden bijna 9 miljoen mensen. De enige autochtone minderheid van betekenis wordt gevormd door de ongeveer 17.000 Samen (Lappen) in het noorden. De bevolkingsdichtheid is 20 inwoners / km². De meeste Zweden behoren tot de Lutherse kerk.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Het kraanwater in Zweden is van goede kwaliteit en kan gewoon gedronken worden. Zweedse restaurants hebben een hoog en evenwichtig niveau. Er wordt veel gebruik gemaakt van inheemse ingrediënten als zalm, haring, wild, paddestoelen, bessen. Köttbullar, zijn kleine gehaktballetjes; misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Kräftskiva zijn kleine rivierkreeftjes. Smörgåsbord is een bekende Zweedse maaltijdvorm. Het bestaat uit een grote hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag: 6 juni

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

U betaalt in Zweden met Zweedse Kronen (SEK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn organisaties en hotelketens (bijvoorbeeld de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) die geen contant geld meer accepteren. Alleen bank- en creditcards. Bij benzinestations worden creditcards weer niet altijd geaccepteerd en is het handig om contant geld te hebben. Ook uw pincode van de creditcard is soms verplicht, dus zorg dat u deze weet.

Gezondheid

Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste 5 dagen worden invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala. De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat. De meeste apotheken zijn geopend op werkdagen van 09.00-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. In de grote steden bestaat eveneens een 24-uurs service.

Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden gaan alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) in 2019 over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

Dankzij de Warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland en België en bovendien minder regenachtig. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september).

Muggen

Afhankelijk van het feit of de zomer droog of nat is, kunnen vakantiegangers behoorlijk geplaagd worden door deze kleine bloedzuigertjes. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips: Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering. Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind. Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes. Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zweedse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Middernachtzon

In het noorden van Zweden gaat de zon in de zomer een paar weken niet onder. In het meest noordelijke puntje van Lapland duurt deze “langste zomerdag” zelfs wel langer dan twee maanden! Maar ook meer zuidelijk wordt het 's nachts niet helemaal donker. De dagen worden daar van elkaar gescheiden door een paar uur schemerlicht.

Midzomer

Midzomer is ook in Zweden een groot feest. De zon blijft in het noorden van Zweden op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voorchristelijke tijden. Overal in het land wordt gedanst en feest gevierd rondom de meibomen: palen die traditioneel worden versierd met berkenbladeren, vlaggen, linten en kransen. De Zweden zelf vertrekken in dit weekend graag naar hun vakantiehuisje op het platteland. Het traditionele diner bestaat ui haring, aardappelen, Zweedse brandewijn en aardbeien.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Zweeds, maar u kunt overal ook met Engels en/of Duits terecht. Het Zweedse alfabet wordt aangevuld met de letters å, ä en ö. Deze letters komen na de z. De puntjes zijn van belang voor de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk; å wordt uitgesproken als oo en ä als de e in mep.

Telecommunicatie

Vanuit Zweden belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Zweden toetst u 0046 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Zweden maakt men gebruik van een tweetal mobiele netwerken. Het NMT en het GSM-netwerk. U kunt u uw mobiele telefoon goed n Zweden gebruiken. NMT biedt op dit moment nog de beste dekking. Het GSM-net wordt echter in hoog tempo uitgebouwd. In alle steden/dorpen en langs de doorgaande wegen heeft men een uitstekende GSM-dekking.

Tijdsverschil

Geen