5-daags winteravontuur Kiruna

Verschillende reismogelijkheden

Een verrassend leuk en lang weekend naar Kiruna, op zoek naar het noorderlicht en vlakbij het enige echte Icehotel. U verblijft in Camp Ripan, een begrip in deze omgeving. Meer reisinformatie

vanaf € 796 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Incl. huskysafari
  • Bij het beroemde ijshotel
  • Grote kans op noorderlicht
  • Actieve reis
  • Gratis WiFi

Kiruna

Een aantrekkelijk winteravontuur naar Kiruna in Zweeds Lapland. U verblijft vijf dagen in het Camp Ripan en maakt vanuit uw accommodatie een huskysafari. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden om uw dagen te vullen: een sneeuwscootersafari of een noorderlichtsafari. Ontdek Zweeds Lapland en stel uw eigen winteravontuur samen.

Inbegrepen highlights

- Huskysafari inclusief koffie en snack
- 1x entree Aurora Spa
- 3x 2-gangendiner of dinerbuffet

Tips:
- Bezoek het ijshotel
- Langlaufen voor beginners
- Maak een elandensafari
- Neem de slaaptrein vanaf Stockholm naar Kiruna

Dag 1: Kiruna

Hotelkamers onder de sneeuw

Dit winteravontuur start in Kiruna dat in Zweeds Lapland ligt. U kunt dit arrangement inclusief en exclusief vlucht reserveren. De transfer vanaf de luchthaven naar de accommodatie is inbegrepen. U verblijft de komende vier nachten in Camp Ripan. 's Avonds ontvangt u een 2-gangendiner of een dinerbuffet in het hotel waarna u kunt relaxen. Wellicht ziet u 's avonds het noorderlicht al in het echt. Vanwege de ligging, achter de bergen, zijn de nachten vaak helder en is de kans om het noorderlicht te zien groot. Het blijft echter een natuurfenomeen. Tip: u kunt vanaf Stockholm ook met de nachttrein naar Kiruna reizen. Vraag onze verkoopafdeling naar de mogelijkheden en de prijzen.

Dag 2: Vrije dag

Sneeuwschoen detail

U heeft vandaag een vrije dag maar uiteraard zijn er veel excursiemogelijkheden in en rondom Kiruna. U kunt zelf kiezen. We raden u aan deze al bij boeking vast te leggen: dat bent u verzekerd van deelname én u hoeft ter plaatse niets meer te verzinnen. Wat dacht u van een sneeuwschoenwandeling, een bezoek aan het beroemde en enige echte Icehotel of een sneeuwscootersafari? U ontvangt 's avonds een diner in het restaurant van Camp Ripan.

Dag 3: Huskysafari

Huskysafari

Na een uitgebreid ontbijtbuffet krijgt u om 09.30 uur warme kleding en gaat u op weg naar de husky's. Luid enthousiast blaffend wachten ze u al op en het enige wat ze willen doen is rennen. De huskysafari start vanaf Camp Ripan en gaat door het besneeuwde landschap. Onderweg stopt u voor een koffiepauze in een traditionele Sami-tent, een lavvo. Rondom het kampvuur kunt u opwarmen en krijgt u een Lapse snack. Daarna gaat de rit weer terug naar Camp Ripan. Onderweg ziet u verschillende diersporen in de sneeuw en de kans is groot om de makers ervan ook nog te zien. De huskysafari vindt dagelijks plaats (niet op 25 december). U ontvangt een diner in het restaurant van Camp Ripan.

Dag 4: Ontspannen in de Aurora Spa

Ontspannen

Na het ontbijt heeft u een groot deel van de dag ter vrije besteding. Wellicht een mooie wandeling, relaxen met een boek bij de open haard of juist nog een van de winterse activiteiten. 's Middags kunt u heerlijk ontspannen in de Aurora Spa, waarbij een Stävan Spa ritueel inbegrepen is. Het diner is vandaag op eigen gelegenheid.

Dag 5: Einde

Na het ontbijt eindigt dit enerverende winteravontuur. De transfer terug naar de luchthaven is inbegrepen. U kunt dit avontuur met of zonder terugvlucht reserveren.

Inbegrepen
- Transfer luchthaven - hotel v.v. per luchthavenshuttle
- 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt
- 3x 2-gangendiner of dinerbuffet
- 1x Entree Aurora Spa inclusief Stävan spa-ritueel
- Huskysafari inclusief koffie en een snack

Indien u het arrangement met vlucht reserveert:
- Vlucht naar Kiruna v.v. (met een overstap in bijvoorbeeld Stockholm)
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing

Ter plaatse wordt het definitieve tijdstip van de activiteiten bepaald.

Niet inbegrepen
- Optionele excursies
- Diner op de laatste dag
- Reisleiding of vertegenwoordiging van de Jong Intra, dit is een individuele reis

Camp Ripan***

U verblijft 4 nachten in het Camp Ripan, waar u het beste van twee werelden treft. De accommodatie ligt tussen het centrum en de eindeloze bossen van Kiruna. Camp Ripan is een familiebedrijf en men doet er alles aan om u een onvergetelijk verblijf te bezorgen. De liefde en passie voor de natuur en lokale producten uit het wild komen 's avonds samen op uw bord tijdens het diner. De inrichting is weloverwogen, met natuurlijke materialen en het rustgevende Scandinavische design. U wordt hartelijk ontvangen bij de receptie en kunt lekker ontspannen in de lounge of het fitness- en wellnesscenter. U verblijft in het kamertype Chalet Giron, in cabinstijl en comfortabel ingericht met een 2-persoonsbed, telefoon, tv en gratis internet. In de kitchenette treft u een koelkastje, 2 kookplaten, een magnetron en een waterkoker. De badkamer beschikt over een douche en toilet. Het ontbijtbuffet en 3 x 2-gangendiner of dinerbuffet is inbegrepen. Het diner op de laatste avond is op eigen gelegenheid.

Reizen binnen Europa:
In Europa kunt u veilig en fijn reizen zonder risico’s. Diverse landen hanteren bovendien geen inreismaatregelen meer. In sommige Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. De eisen die per land hieraan gesteld worden kunnen verschillen.

Reizen buiten Europa:
Onze bestemmingen buiten Europa hebben kleurcode groen of geel. Alle landen zijn in ieder geval open en kunnen bezocht worden. In veel gevallen moet u volledig gevaccineerd zijn.

Algemeen advies
Kijk voorafgaand, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op Nederlandwereldwijd, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Zweedse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Zweden

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundbrug) en files komen er nauwelijks voor. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. De verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

Tanken
De meeste benzinestations hebben zelfbediening met betaling bij de kassa. De geldautomaten accepteren creditcards (konto) en bankbiljetten (sedel) van 20, 50 en 100 SEK (24 uur per dag).
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

Zweden is meer dan 10 keer groter dan Nederland. De afstand van de meest noordelijke gelegen stad Kiruna, hoog boven de poolcirkel naar het meest zuidelijkste puntje van Zweden, de stad Trelleborg bedraagt meer dan 2000 kilometer. Voor Nederland zou dat betekenen dat ons land zou doorlopen tot diep in Spanje. Er wonen in Zweden bijna 9 miljoen mensen. De enige autochtone minderheid van betekenis wordt gevormd door de ongeveer 17.000 Samen (Lappen) in het noorden. De bevolkingsdichtheid is 20 inwoners / km². De meeste Zweden behoren tot de Lutherse kerk.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Het kraanwater in Zweden is van goede kwaliteit en kan gewoon gedronken worden. Zweedse restaurants hebben een hoog en evenwichtig niveau. Er wordt veel gebruik gemaakt van inheemse ingrediënten als zalm, haring, wild, paddestoelen, bessen. Köttbullar, zijn kleine gehaktballetjes; misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Kräftskiva zijn kleine rivierkreeftjes. Smörgåsbord is een bekende Zweedse maaltijdvorm. Het bestaat uit een grote hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag: 6 juni

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

U betaalt in Zweden met Zweedse Kronen (SEK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn organisaties en hotelketens (bijvoorbeeld de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) die geen contant geld meer accepteren. Alleen bank- en creditcards. Bij benzinestations worden creditcards weer niet altijd geaccepteerd en is het handig om contant geld te hebben. Ook uw pincode van de creditcard is soms verplicht, dus zorg dat u deze weet.

Gezondheid

Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste 5 dagen worden invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala. De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat. De meeste apotheken zijn geopend op werkdagen van 09.00-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. In de grote steden bestaat eveneens een 24-uurs service.

Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden gaan alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) in 2019 over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

Dankzij de Warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland en België en bovendien minder regenachtig. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september).

Muggen

Afhankelijk van het feit of de zomer droog of nat is, kunnen vakantiegangers behoorlijk geplaagd worden door deze kleine bloedzuigertjes. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips: Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering. Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind. Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes. Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zweedse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Middernachtzon

In het noorden van Zweden gaat de zon in de zomer een paar weken niet onder. In het meest noordelijke puntje van Lapland duurt deze “langste zomerdag” zelfs wel langer dan twee maanden! Maar ook meer zuidelijk wordt het 's nachts niet helemaal donker. De dagen worden daar van elkaar gescheiden door een paar uur schemerlicht.

Midzomer

Midzomer is ook in Zweden een groot feest. De zon blijft in het noorden van Zweden op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voorchristelijke tijden. Overal in het land wordt gedanst en feest gevierd rondom de meibomen: palen die traditioneel worden versierd met berkenbladeren, vlaggen, linten en kransen. De Zweden zelf vertrekken in dit weekend graag naar hun vakantiehuisje op het platteland. Het traditionele diner bestaat ui haring, aardappelen, Zweedse brandewijn en aardbeien.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Zweeds, maar u kunt overal ook met Engels en/of Duits terecht. Het Zweedse alfabet wordt aangevuld met de letters å, ä en ö. Deze letters komen na de z. De puntjes zijn van belang voor de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk; å wordt uitgesproken als oo en ä als de e in mep.

Telecommunicatie

Vanuit Zweden belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Zweden toetst u 0046 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Zweden maakt men gebruik van een tweetal mobiele netwerken. Het NMT en het GSM-netwerk. U kunt u uw mobiele telefoon goed n Zweden gebruiken. NMT biedt op dit moment nog de beste dekking. Het GSM-net wordt echter in hoog tempo uitgebouwd. In alle steden/dorpen en langs de doorgaande wegen heeft men een uitstekende GSM-dekking.

Tijdsverschil

Geen