7-daags winteravontuur Granö

Verschillende reismogelijkheden

Een bijzondere ervaring in Zweeds Lapland waar u tijdens een paar heerlijke dagen kunt genieten van de Lapse wildernis, een sneeuwscootersafari, huskysafari en wellicht een noorderlicht ervaring. Meer reisinformatie

vanaf € 1121 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Optie: 'Birdsnest' overnachting
  • Incl. 3 winteractiviteiten
  • Volpension
  • Complete reis
  • Gratis WiFi

Granö

In Zweeds Lapland kunt u genieten van de rust en ruimte en een bijzondere winterse sfeer. Deze reis heeft drie winterse activiteiten inbegrepen, maar tegelijkertijd voldoende ruimte om uw eigen excursies te maken. Sneeuwscooteren, ijsvissen en een huskysafari zijn al geregeld en u kunt zelf dagelijks op jacht naar het noorderlicht dat hier geregeld aan de hemel verschijnt.

Excursies
- Actie tijdens een sneeuwscootersafari
- IJsvissen, vang uw eigen vis
- Ontspannen in de hot tub en sauna
- Streep van uw bucketlist: noorderlicht
- Goede balans tussen activiteiten en vrije tijd
- Enthousiast: huskysafari
- Optie: overnachting in een 'Vogelnest' tussen de bomen

Dag 1: Umeå

Zonsondergang

Dit winteravontuur start in Umeå dat in Zweeds Lapland ligt. U kunt dit arrangement inclusief en exclusief vlucht reserveren. Na aankomst op de luchthaven haalt u de bagage op en ontmoet u een medewerker van Granö Beckasin in de aankomsthal. Daarna volgt een transfer van ongeveer een uurtje naar de accommodatie. Nadat u bent ingecheckt, kunt u de omgeving een beetje verkennen. Het diner is inbegrepen.

Dag 2: Sneeuwscootersafari

Sneeuwscootersafari

Na het gezonde Scandinavische ontbijt heeft u de ochtend ter vrije besteding. Maak een wandeling door de bossen en langs de bevroren rivier. Adem de zuivere lucht diep in en geniet van de rust en de stilte om u heen. Na de lunch maakt u zich op voor een sneeuwscootersafari. U krijgt instructie, de gids begeleidt u tijdens de hele tocht en u bent met 2 personen per sneeuwscooter. Onderweg kunt u wel wisselen van bestuurder. Na het eerste deel van de rit maakt u kennis met een veel voorkomende activiteit: ijsvissen. U boort een gat in het ijs, gooit uw 'hengel' uit en probeert een visje te vangen. Weer terug in de lodge kunt u na het diner genieten van de hot-tub en de sauna. U zult vanavond lekker slapen!

Dag 3 & 4: Ter vrije besteding

Skiën

Na de actieve dag van gisteren heeft u twee dagen ter vrije besteding die u naar eigen inzicht kunt invullen. Wellicht wilt u iets meer te weten komen over de Samen, de oorspronkelijke nomadenbevolking van Lapland, die met hun klederdracht, eten en rendierhouderij een geheel eigen cultuur hebben. Of wellicht wilt u een sneeuwschoenwandeling maken inclusief een echte Zweedse 'fika' koffiepauze. Langlaufen behoort ook tot de mogelijkheden. U kunt deze activiteiten reeds bij boeking opgeven, zodat u ter plaatse verzekerd bent van deelname en verder niets meer hoeft te bedenken. Verderop in het boekingsproces, bij de extra's, kunt u deze activiteiten reserveren. Goed eten is belangrijk in de kou dus de lunch en het diner zijn inbegrepen.

Dag 5: Huskysafari

Huskysafari

Na het ontbijt kleedt u zich goed aan en ontmoet u de husky's die u enthousiast blaffend begroeten. Na instructie van de gids, neemt u plaats in de slede. Twee personen per slede, maar onderweg wordt gestopt en kunt u wisselen van bestuurder. U maakt een mooie tocht van ca. 3 uur door de wildernis en zodra de honden los zijn, stopt het blaffen en hoort u alleen nog het gehijg. Dit is het liefste wat ze doen. Vol adrenaline keert u terug naar de lodge voor lunch. Het diner vanavond is eveneens inbegrepen.

Dag 6: Vrije dag

Huskysafari

Een heerlijk ontspannen dag in en rondom de lodge. Boek nog een activiteit of ga écht voor volledige ontspanning met een bezoek aan de sauna, de hot-tub of een massage. Geniet van de lokale specialiteiten tijdens de lunch en het diner en hopelijk ziet u nog éénmaal het groene lichtspektakel aan de hemel dat nooit verveelt.

Dag 7: Einde

Na het ontbijt komt er een einde aan uw winteravontuur in Zweeds Lapland. U wordt met een transferbusje terug naar de luchthaven gebracht. U kunt dit arrangement met en zonder vlucht reserveren.

Inbegrepen
- Indien u het arrangement met vlucht reserveert: vlucht naar Umeå met een overstap in Stockholm
- Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
- Transfer vanaf de luchthaven naar het hotel v.v.
- 6 Overnachtingen in een 2-persoonskamer o.b.v. logies en ontbijt
- 6x 2-gangen diner
- 5x lunch
- Sneeuwscootersafari inclusief ijsvissen
- Sauna / hot tub avond
- Huskysafari 3 uur

Niet inbegrepen
- Optioneel: huur winterkleding SEK 500 (ca. € 47) per set. Tijdens de sneeuwscootersafari en de huskysafari is geschikte kleding standaard inbegrepen.
- Optionele excursies

Granö Beckasin Lodge

Ligging: In de bossen van Zweeds Lapland op ca. 75 km vanaf de luchthaven van Umeå. De Lodge ligt op de oever van de Umeälven rivier.

Faciliteiten: receptie, restaurant met lokale specialiteiten.

Kamers: u verblijft in het Ecohotel in een Scandinavisch ingerichte kamer met tv, gratis wifi, koffie- en theezetfaciliteiten en zithoek. Badkamer met douche, toilet en föhn. Op aanvraag en tegen een toeslag kunt u een kamer type 'Birdsnest' reserveren. Deze unieke kamers liggen als vogelnestjes in de pijnboomtoppen en kijken over de rivier uit. Ze hebben extra een kitchenette met koelkastje (geen kookgelegenheid) en een eigen terras.

Bijzonderheden: volpension met 5x lunch en 6x 2-gangendiner.

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Zweedse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Zweden

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundbrug) en files komen er nauwelijks voor. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. De verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

Tanken
De meeste benzinestations hebben zelfbediening met betaling bij de kassa. De geldautomaten accepteren creditcards (konto) en bankbiljetten (sedel) van 20, 50 en 100 SEK (24 uur per dag).
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

Zweden is meer dan 10 keer groter dan Nederland. De afstand van de meest noordelijke gelegen stad Kiruna, hoog boven de poolcirkel naar het meest zuidelijkste puntje van Zweden, de stad Trelleborg bedraagt meer dan 2000 kilometer. Voor Nederland zou dat betekenen dat ons land zou doorlopen tot diep in Spanje. Er wonen in Zweden bijna 9 miljoen mensen. De enige autochtone minderheid van betekenis wordt gevormd door de ongeveer 17.000 Samen (Lappen) in het noorden. De bevolkingsdichtheid is 20 inwoners / km². De meeste Zweden behoren tot de Lutherse kerk.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Het kraanwater in Zweden is van goede kwaliteit en kan gewoon gedronken worden. Zweedse restaurants hebben een hoog en evenwichtig niveau. Er wordt veel gebruik gemaakt van inheemse ingrediënten als zalm, haring, wild, paddestoelen, bessen. Köttbullar, zijn kleine gehaktballetjes; misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Kräftskiva zijn kleine rivierkreeftjes. Smörgåsbord is een bekende Zweedse maaltijdvorm. Het bestaat uit een grote hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag: 6 juni

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

U betaalt in Zweden met Zweedse Kronen (SEK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn organisaties en hotelketens (bijvoorbeeld de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) die geen contant geld meer accepteren. Alleen bank- en creditcards. Bij benzinestations worden creditcards weer niet altijd geaccepteerd en is het handig om contant geld te hebben. Ook uw pincode van de creditcard is soms verplicht, dus zorg dat u deze weet.

Gezondheid

Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste 5 dagen worden invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala. De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat. De meeste apotheken zijn geopend op werkdagen van 09.00-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. In de grote steden bestaat eveneens een 24-uurs service.

Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden gaan alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) in 2019 over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

Dankzij de Warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland en België en bovendien minder regenachtig. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september).

Muggen

Afhankelijk van het feit of de zomer droog of nat is, kunnen vakantiegangers behoorlijk geplaagd worden door deze kleine bloedzuigertjes. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips: Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering. Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind. Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes. Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zweedse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Middernachtzon

In het noorden van Zweden gaat de zon in de zomer een paar weken niet onder. In het meest noordelijke puntje van Lapland duurt deze “langste zomerdag” zelfs wel langer dan twee maanden! Maar ook meer zuidelijk wordt het 's nachts niet helemaal donker. De dagen worden daar van elkaar gescheiden door een paar uur schemerlicht.

Midzomer

Midzomer is ook in Zweden een groot feest. De zon blijft in het noorden van Zweden op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voorchristelijke tijden. Overal in het land wordt gedanst en feest gevierd rondom de meibomen: palen die traditioneel worden versierd met berkenbladeren, vlaggen, linten en kransen. De Zweden zelf vertrekken in dit weekend graag naar hun vakantiehuisje op het platteland. Het traditionele diner bestaat ui haring, aardappelen, Zweedse brandewijn en aardbeien.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Zweeds, maar u kunt overal ook met Engels en/of Duits terecht. Het Zweedse alfabet wordt aangevuld met de letters å, ä en ö. Deze letters komen na de z. De puntjes zijn van belang voor de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk; å wordt uitgesproken als oo en ä als de e in mep.

Telecommunicatie

Vanuit Zweden belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Zweden toetst u 0046 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Zweden maakt men gebruik van een tweetal mobiele netwerken. Het NMT en het GSM-netwerk. U kunt u uw mobiele telefoon goed n Zweden gebruiken. NMT biedt op dit moment nog de beste dekking. Het GSM-net wordt echter in hoog tempo uitgebouwd. In alle steden/dorpen en langs de doorgaande wegen heeft men een uitstekende GSM-dekking.

Tijdsverschil

Geen