Dag 1: Utrecht – Wroclaw, afstand ca. 945 km

U rijdt door dwars door Duitsland richting Polen tot aan de stad Wroclaw (de Duitse naam is Breslau). Onderweg kunt u nog een tussenstop maken indien u de afstand niet in één keer wilt afleggen. Het is een verrassende stad en het zal u opvallen dat er veel bruggen zijn. Dat is niet voor niets, de stad is namelijk gebouwd op maar liefst 12 eilanden. De Tumski Brug is de meest bekende en wordt ook wel de liefdesbrug genoemd. Hij hangt vol met slotjes, waarna de liefdeskoppels het sleuteltje in de Oder gooien. Wandel in Wroclaw door de oude binnenstad met kleurrijke huizen en neem een afzakkertje op een van de gezellige terrassen.
Dag 2: Wroclaw - Krakau, afstand ca. 325 km

Na het ontbijt kunt u nog even wat tijd spenderen in Wroclaw, maar dan vertrekt u richting Krakau. Er zijn twee routes, afhankelijk van wat u wilt bezichtigen. U kunt via pelgrimsoord Czestochowa, waar u het prachtige Paulinerklooster kunt bezoeken op de heuvel Jasna Gora. In de barokke kerk bevindt zich de icoon van de Zwarte Madonna. De tweede route gat via Pszczyna waar u het kasteel kunt bezichtigen, dat tevens museum is. In de kamers is een indrukwekkende verzameling interieurs en historische voorwerpen uit de 19e en 20e eeuw tentoongesteld. Bij mooi weer is de romantisch aangelegde tuin een prima plek voor een wandeling. Uw einddoel vandaag is Krakau.
Dag 3: Krakau & de Wieliczka zoutmijn

Vandaag brengt u door in Krakau aan de rivier de Wisla. Ooit zetel van de koningen, nu een van de meest geliefde steden. De binnenstad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hier lift de Universiteit, het Koninklijk kasteel van Wawel en de Kathedraal. Liefhebbers van markten in het buitenland moeten even naar de Lakenhalle, de markthal uit de 16e eeuw. Krakau heeft vele leuke restaurantjes, dus u kunt lekker lunchen en dan daarna de zoutmijn van Wieliczka bezoeken.
Deze bijzondere bezienswaardigheid ligt net buiten Krakau. U kunt de mijn alleen met een gids betreden. Nadat u met 380 treden bent afgedaald tot ca. 350 meter onder de grond, zijn er verschillende routes. Langs de routes krijgt u informatie over het werken in de mijn en ziet u ondergrondse meren en kunstwerken van zout, waarvan de kathedraal de meest bijzondere is. Een excursie om niet snel te vergeten.
Dag 4: Bezoek aan Auschwitz

Een indrukwekkende dag vandaag die met een stukje geschiedenis is gevuld. In het stadje Oswiecim, even buiten Krakau, ligt het voormalige concentratiekamp Auschwitz, het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Het is de verzamelnaam van meerdere concentratie- en vernietigingskampen die de nazi's vanaf 1940 lieten bouwen. De toegangspoort van het eerste kamp, met de tekst 'Arbeit macht frei' is een iconisch fotobeeld. De stenen barakken zijn ingericht als expositieruimte waar het verhaal wordt verteld. In de middag bezoekt u de Joodse wijk van Krakau, Kazimierz. De wijk is toevluchtsoord voor orthodoxe Joden, maar voor bezoekers is de wijk tegenwoordig vooral levendig en hip. Ervaar het contrast.
Dag 5 en 6: Krakau - Zakopane, afstand ca. 115 km

Het wordt tijd om het stadse leven te verlaten en de natuur in te trekken. U rijdt in zuidelijke richting naar het Tatragebergte, een van de hogere bergketens in Midden-Europa. In het gebergte ligt het Morskie Oko meer en overal heeft u schitterende uitzichten. Met ca. 270 kilometer wandelpaden, is het Tatragebergte zeer in trek bij wandelaars. Vergeet niet om een stukje Oscypek te proeven, schapenkaas die op een bijzondere manier in de berghutten wordt gemaakt. U verblijft in de hoogstgelegen stad van Polen, Zakopane. In Zakopane valt de architectuur van de -veelal houten- huizen op. De stad is in perfecte harmonie met het gebergte. De meeste karakteristieke gebouwen treft u in het hart van de stad, langs de Krupówki promenade. Hier liggen ook souvenirwinkels, bars en restaurants waar u lokale lekkernijen kunt proeven.
Dag 7: Zakopane - Klodzko, afstand ca. 400 km

In de ochtend vertrekt u richting de Klodzko-regio met de gelijknamige stad. Dit gedeelte van Polen wordt ook wel de Poolse Ardennen genoemd en de Tafelbergen in het westen zijn spectaculair om te zien. De natuur heeft hier gezorgd voor een labyrinth van doorgangen tussen de rotsen die de meest bijzondere vormen hebben. In het stadje Klodzko trekt het fort de aandacht. De ingang ligt vlak bij de Oude Stad. Ook hier is een netwerk aan gangen en tunnels en u kunt een rondleiding reserveren. U verblijft in een van de kuur resorts in de omgeving van de stad, waar vroeger Frederik de Grote, Goethe en Tsaar Alexander III vakantie vierden.
Dag 8: Omgeving Klodzko en Ksiaz Kasteel

Vroeg uit de veren want er staat een mooie dag op het programma. U bezoekt eerst het kasteel van Ksiaz bij de plaats Walbrzych. Het aanzicht van dit kasteel is schitterend, in de bergen en tussen het groen. Het is echter niet het exterieur die dit kasteel zo bijzonder maakt, maar eerder hetgeen zich onder het kasteel bevindt. In de Tweede Wereldoorlog liet Hitler hier zestig meter onder de grond een enorm tunnelcomplex aanleggen dat moest leiden naar het grootste ondergrondse nazi-hoofdkwartier dat eveneens werd gebouwd. Een megalomaan project dat nooit is afgebouwd.
Daarna rijdt u naar Swidnica. Er zijn veel kerken in Polen en de bijzondere barokke Vredeskerk, gemaakt van hout en klei, mag u niet missen.De simpele architectuur aan de buitenkant staat in schril contrast met het rijkelijk versierde interieur vol houtsnijwerk, decoraties, schilderkunst en bijbelse afbeeldingen. De kerk staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Dag 9: Einde rondreis
De rondreis eindigt na het ontbijt. U gaat op uw gemak terug naar Nederland.