9-daagse autorondreis Schatten van Zuid-Polen

Eigen vervoer reis

Deze 9-daagse autorondreis brengt u door het zuiden van Polen waar het woeste berglandschap van het Tatra gebergte gecombineerd wordt met pareltjes van culturele steden. Meer reisinformatie

vanaf € 485 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Mix van natuur & cultuur
  • NL routebeschrijving
  • Inclusief ontbijt
  • Nieuwe reis

9-daagse autorondreis Schatten van Zuid-Polen

Deze reis door het zuiden van Polen is perfect in balans waar het gaat om cultuur en natuur. Na een stedentrip in Wroclaw en Krakau, vol historische gebouwen en bezienswaardigheden, winkelen en lekker eten, de zoutmijnen van Wieliczka en een indrukwekkend bezoek aan Auschwitz trekt u het Tatragebergte in voor mooie wandelingen. Bekijk verder in de week mooie barokke kerken, bombastische kastelen en sluit de reis af met een verblijf in de Klodzka vallei.

Hoogtepunten
- Start in Wroclaw, stad van 100 bruggen
- Twee volle dagen in Krakau
- Bezoek de ondergrondse zoutmijn van Wieliczka
- Indrukwekkend: Auschwitz
- 100% natuur in de bergen van Zakopane
- Klodzko regio, de Poolse Ardennen
- Verrassend, het Ksiaz kasteel

Dag 1: Utrecht – Wroclaw, afstand ca. 945 km

Krakau

U rijdt door dwars door Duitsland richting Polen tot aan de stad Wroclaw (de Duitse naam is Breslau). Onderweg kunt u nog een tussenstop maken indien u de afstand niet in één keer wilt afleggen. Het is een verrassende stad en het zal u opvallen dat er veel bruggen zijn. Dat is niet voor niets, de stad is namelijk gebouwd op maar liefst 12 eilanden. De Tumski Brug is de meest bekende en wordt ook wel de liefdesbrug genoemd. Hij hangt vol met slotjes, waarna de liefdeskoppels het sleuteltje in de Oder gooien. Wandel in Wroclaw door de oude binnenstad met kleurrijke huizen en neem een afzakkertje op een van de gezellige terrassen.

Dag 2: Wroclaw - Krakau, afstand ca. 325 km

Czestochowa

Na het ontbijt kunt u nog even wat tijd spenderen in Wroclaw, maar dan vertrekt u richting Krakau. Er zijn twee routes, afhankelijk van wat u wilt bezichtigen. U kunt via pelgrimsoord Czestochowa, waar u het prachtige Paulinerklooster kunt bezoeken op de heuvel Jasna Gora. In de barokke kerk bevindt zich de icoon van de Zwarte Madonna. De tweede route gat via Pszczyna waar u het kasteel kunt bezichtigen, dat tevens museum is. In de kamers is een indrukwekkende verzameling interieurs en historische voorwerpen uit de 19e en 20e eeuw tentoongesteld. Bij mooi weer is de romantisch aangelegde tuin een prima plek voor een wandeling. Uw einddoel vandaag is Krakau.

Dag 3: Krakau & de Wieliczka zoutmijn

Zoutmijnen van Wieliczka

Vandaag brengt u door in Krakau aan de rivier de Wisla. Ooit zetel van de koningen, nu een van de meest geliefde steden. De binnenstad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hier lift de Universiteit, het Koninklijk kasteel van Wawel en de Kathedraal. Liefhebbers van markten in het buitenland moeten even naar de Lakenhalle, de markthal uit de 16e eeuw. Krakau heeft vele leuke restaurantjes, dus u kunt lekker lunchen en dan daarna de zoutmijn van Wieliczka bezoeken.

Deze bijzondere bezienswaardigheid ligt net buiten Krakau. U kunt de mijn alleen met een gids betreden. Nadat u met 380 treden bent afgedaald tot ca. 350 meter onder de grond, zijn er verschillende routes. Langs de routes krijgt u informatie over het werken in de mijn en ziet u ondergrondse meren en kunstwerken van zout, waarvan de kathedraal de meest bijzondere is. Een excursie om niet snel te vergeten.

Dag 4: Bezoek aan Auschwitz

Auschwitz

Een indrukwekkende dag vandaag die met een stukje geschiedenis is gevuld. In het stadje Oswiecim, even buiten Krakau, ligt het voormalige concentratiekamp Auschwitz, het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Het is de verzamelnaam van meerdere concentratie- en vernietigingskampen die de nazi's vanaf 1940 lieten bouwen. De toegangspoort van het eerste kamp, met de tekst 'Arbeit macht frei' is een iconisch fotobeeld. De stenen barakken zijn ingericht als expositieruimte waar het verhaal wordt verteld. In de middag bezoekt u de Joodse wijk van Krakau, Kazimierz. De wijk is toevluchtsoord voor orthodoxe Joden, maar voor bezoekers is de wijk tegenwoordig vooral levendig en hip. Ervaar het contrast.

Dag 5 en 6: Krakau - Zakopane, afstand ca. 115 km

Zakopane - Tatra gebergte

Het wordt tijd om het stadse leven te verlaten en de natuur in te trekken. U rijdt in zuidelijke richting naar het Tatragebergte, een van de hogere bergketens in Midden-Europa. In het gebergte ligt het Morskie Oko meer en overal heeft u schitterende uitzichten. Met ca. 270 kilometer wandelpaden, is het Tatragebergte zeer in trek bij wandelaars. Vergeet niet om een stukje Oscypek te proeven, schapenkaas die op een bijzondere manier in de berghutten wordt gemaakt. U verblijft in de hoogstgelegen stad van Polen, Zakopane. In Zakopane valt de architectuur van de -veelal houten- huizen op. De stad is in perfecte harmonie met het gebergte. De meeste karakteristieke gebouwen treft u in het hart van de stad, langs de Krupówki promenade. Hier liggen ook souvenirwinkels, bars en restaurants waar u lokale lekkernijen kunt proeven.

Dag 7: Zakopane - Klodzko, afstand ca. 400 km

Klodzko - Charles Brug

In de ochtend vertrekt u richting de Klodzko-regio met de gelijknamige stad. Dit gedeelte van Polen wordt ook wel de Poolse Ardennen genoemd en de Tafelbergen in het westen zijn spectaculair om te zien. De natuur heeft hier gezorgd voor een labyrinth van doorgangen tussen de rotsen die de meest bijzondere vormen hebben. In het stadje Klodzko trekt het fort de aandacht. De ingang ligt vlak bij de Oude Stad. Ook hier is een netwerk aan gangen en tunnels en u kunt een rondleiding reserveren. U verblijft in een van de kuur resorts in de omgeving van de stad, waar vroeger Frederik de Grote, Goethe en Tsaar Alexander III vakantie vierden.

Dag 8: Omgeving Klodzko en Ksiaz Kasteel

Vredeskerk Swidnica

Vroeg uit de veren want er staat een mooie dag op het programma. U bezoekt eerst het kasteel van Ksiaz bij de plaats Walbrzych. Het aanzicht van dit kasteel is schitterend, in de bergen en tussen het groen. Het is echter niet het exterieur die dit kasteel zo bijzonder maakt, maar eerder hetgeen zich onder het kasteel bevindt. In de Tweede Wereldoorlog liet Hitler hier zestig meter onder de grond een enorm tunnelcomplex aanleggen dat moest leiden naar het grootste ondergrondse nazi-hoofdkwartier dat eveneens werd gebouwd. Een megalomaan project dat nooit is afgebouwd.

Daarna rijdt u naar Swidnica. Er zijn veel kerken in Polen en de bijzondere barokke Vredeskerk, gemaakt van hout en klei, mag u niet missen.De simpele architectuur aan de buitenkant staat in schril contrast met het rijkelijk versierde interieur vol houtsnijwerk, decoraties, schilderkunst en bijbelse afbeeldingen. De kerk staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Dag 9: Einde rondreis

De rondreis eindigt na het ontbijt. U gaat op uw gemak terug naar Nederland.

Inbegrepen
- 8 Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies/ontbijt
- Toeristenbelasting

Niet inbegrepen
- Parkeer- en entreegeld

Uw hotels
Gedurende deze reis verblijft u in goede middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een alternatief in de omgeving.

Overnachtingen
1 x Wroclaw, Park Plaza Hotel****
3 x Krakau, Maximum Hotel***
2 x Zakopane, Grand Nosalowy Dwor Hotel****
2 x Klodzko, Bardo Hotel***

Reizen binnen Europa:
Vrijwel alle landen hebben kleurcode groen: veilig en fijn reizen zonder risico’s. Diverse landen hanteren geen bovendien geen inreismaatregelen meer. In een aantal Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. Dit betekent dus dat u met uw digitale Coronapas kunt reizen mits u aan een van deze drie voorwaarden voldoet. De eisen die per land gesteld worden aan ‘genezen’ en ‘gevaccineerd’ en ‘getest’ kunnen verschillen, En dan met name de geldigheidsduur van vaccinaties en/of herstelbewijzen of bijvoorbeeld hoe recent u getest moet zijn en of het een PCR-test moet zijn of een antigeentest.

In een aantal landen geldt nog steeds de 2G regel. Dat betekent dat u volledig gevaccineerd tegen COVID-19 moet zijn of genezen van een besmetting. Uitsluitend met uw Coronapas met QR-code krijgt u toegang tot het land zelf, maar ook tot bijv. tot restaurants, hotels en bezienswaardigheden zoals musea. Bent u niet gevaccineerd of genezen, dan krijgt u met een negatieve PCR- of Antigeentest géén toegang. In landen met een 2G+ beleid geldt dat u, naast een volledige vaccinatie, ook een booster moet hebben of een negatieve PCR-test om het land binnen te komen.

Mogelijke kosten die voortvloeien uit het annuleren van een reis, omdat u niet voldoet aan de gestelde eisen van het land dat u bezoekt, liggen in uw eigen, persoonlijke risicosfeer.

Reizen buiten Europa:
Populaire bestemmingen die wij aanbieden, de ABC-eilanden (Aruba, Curaçao en Bonaire, de VS, Canada) hebben inmiddels kleurcode groen, maar hanteren nog wel inreisregels. Voor diverse bestemmingen wordt u tevens verplicht om, naast uw digitale Coronapas, ook altijd uw geprinte vaccinatie-, herstel- of testbewijs mee te nemen.
Dubai, Thailand, Indonesië, Maleisië en Zuid-Afrika hebben kleurcode geel maar u kunt deze landen veilig en verantwoord bezoeken. Er gelden wel per land verschillende inreismaatregelen die frequent wijzigen.

Algemeen advies
Een samenvatting van de huidige reisadviezen en inreismaatregelen per land vindt u op www.dejongintra.nl/informatie/landinfo/

Kijk voorafgaand, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

Heeft u een test nodig voor uw bestemming? Deze is voordelig te regelen via de website van Spoedtest (www.spoedtest.nl/dejongintravakanties).