5-daags winteravontuur Special Tromsø Winteravontuur

Eigen vervoer reis

Tromsø staat bekend als de toegangspoort tot het Dak van Europa. De stad is in de winter een fabelachtige bestemming om te bezoeken, mede dankzij het Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht. Meer reisinformatie

vanaf € 544 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Incl. jacht op het noorderlicht
 • Extra: Optionele excursies
 • 5 dagen, veel winterbelevenissen
 • Actieve reis
 • Gratis WiFi

5-daags winteravontuur Special Tromsø Winteravontuur

Tromsø is een fabelachtige winterbestemming. De IJskathedraal, het Polar Museum en het Polaria arctisch themacentrum zijn bezienswaardigheden in de stad, terwijl u zich daar buiten kunt vermaken tijdens een husky- of sneeuwscootersafari in de wildernis. 's Avonds maakt u een safari op zoek naar het noorderlicht, dat bij helder weer aan de hemel danst. Houdt u er rekening mee dat tussen 21 november en 21 januari de zon niet verschijnt. In de Poolnacht wordt het niet helemaal donker, maar blijft het schemerig. Activiteiten kunnen derhalve in het schemerdonker plaatsvinden.
De aard van deze reis verlangt enige flexibiliteit van de reiziger: door weersomstandigheden ter plaatse of door niet voorziene omstandigheden voorafgaand aan uw reis, kan het voorkomen dat er wijzigingen in het programma moeten worden doorgevoerd. Dit is een individuele reis; ter plaatse is geen reisleiding van De Jong Intra aanwezig.

Hoogtepunten
- Noorderlichtsafari
- Tromsø, Parijs van het Noorden
- Optioneel: sneeuwscootersafari, rendiersafari of huskysafari
- Perfecte noorderlichtbestemming

Reviews

Algemene beoordeling

7,9  /  10
4 reviews
 • Faciliteiten 6,8
 • Kamers 6,8
 • Maaltijden 8,5
 • Netheid & hygiëne 8,2
 • Personeel & Service 8,5
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8,7

Nieuwste reviews

7,7  /  10
Dhr./Mevr. de Wildt  |  5 mrt 2020
 • Faciliteiten 8
 • Kamers 8
 • Maaltijden 8
 • Netheid & hygiëne 8
 • Personeel & Service 8
 • Prijs-kwaliteitverhouding 6
10  /  10
Dhr. Maessen  |  9 jan 2020
 • Faciliteiten 10
 • Kamers 10
 • Maaltijden 10
 • Netheid & hygiëne 10
 • Personeel & Service 10
 • Prijs-kwaliteitverhouding 10
8,3  /  10
Dhr. Bark  |  11 feb 2020
 • Faciliteiten 8
 • Kamers 8
 • Maaltijden 8
 • Netheid & hygiëne 8
 • Personeel & Service 8
 • Prijs-kwaliteitverhouding 10
let op transfer zijn per openbaar vervoer met de flybussen. naar het hotel gaat het goed maar bij vertrek rijdt deze bus pas morgens na 06.00 uur. Als je het vliegtuig niet wilt missen pak de Taxi!
Bekijk alle reviews

Reviews

Algemene beoordeling

7,9  /  10
4 reviews
 • Faciliteiten 6,8
 • Kamers 6,8
 • Maaltijden 8,5
 • Netheid & hygiëne 8,2
 • Personeel & Service 8,5
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8,7

Méér reismogelijkheden

 • 5-daags winteravontuur Special Tromsø Winteravontuur

  Tromsø staat bekend als de toegangspoort tot het Dak van Europa. De stad is in de winter een fabelachtige bestemming om te bezoeken, mede dankzij het Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht.

Dag 1: Tromsø

Tromsø - ijskathedraal

U heeft zelf een vlucht geboekt naar Tromsø. Met de transferbus gaat u vervolgens naar het Thon Hotel Tromsø (of gelijkwaardig) in het centrum van de stad. Deze transfer is inbegrepen. Wij ontvangen graag uw vluchtgegevens voor uw transfer. De rest van de dag is ter vrije besteding. Loop alvast de stad even in om een indruk te krijgen en een hapje te eten of iets te drinken in één van de vele bars en restaurants.

Dag 2: ter vrije besteding

Enthousiaste husky

Na het uitgebreide ontbijtbuffet heeft u de dag ter vrije besteding. We raden u aan om een huskysafari te maken. U gaat op eigen gelegenheid naar de centrale ontmoetingsplek waar om u om 9.45 uur of 11.30 uur (u wordt ingedeeld) naar de kennel wordt gebracht net buiten Tromsø op Kvaløya. Het adembenemende uitzicht op de fjorden en de Lyngen Alps is een extra cadeautje. De stilte wordt onderbroken wanneer ca. 350 husky’s u enthousiast en luid blaffend begroeten. U krijgt de juiste warme kleding en maakt vervolgens een tocht van 60-90 minuten/ca. 15 km over de besneeuwde velden. Zodra de husky’s de slee in beweging hebben gezet, stopt het geblaf en hoort u alleen nog het hijgen in de stilte van het landschap. U heeft een professionele gids die de slede bestuurt. Onderweg is een stop met koffie & snacks waarna u kunt wisselen van bestuurder. Een fantastische belevenis. De activiteit duurt ca. 4,5 uur.

Dag 3: Jacht op het Noorderlicht

Noorderlicht over het Ersfjord in Tromso

Na het uitgebreide en gezonde Scandinavische ontbijtbuffet kunt u ook deze vrij en naar uw eigen keuze indelen. Bezoek bijvoorbeeld Polaria, een arctisch themacentrum met onder andere een aquarium, tentoonstellingen en een film. 's Avonds maakt u met een groep onder leiding van een gids om ca. 18.30 uur een noorderlichtsafari. Deze excursie is inbegrepen in het arrangement en duurt ca. 5-6 uur, afhankelijk of het noorderlicht gezien wordt; het is en blijft ten slotte een natuurfenomeen. Als het helder is en de voorspellingen zijn goed, dan zult u niet ver hoeven reizen om het dansende licht aan de hemel te zien. Soms is het noodzakelijk om wat verder het binnenland in te gaan, weg van het kunstlicht van de stad. Tijdens de excursie geeft de gids informatie over het fenomeen, zowel de wetenschappelijke feiten als de folklore verhalen. Bovendien krijgt u tips om het noorderlicht te kunnen fotograferen.

Dag 4: Vrije dag

Sneeuwscooters

Lekker uitslapen vandaag; hopelijk heeft het noorderlicht u lang wakker gehouden. In de middag kunt u nog de laatste inkopen doen in het gezellige centrum van Tromsø. U kunt ook met de kabelbaan naar de top van Storsteinen waar u een mooi uitzicht heeft over de stad of naar het Polar Museum. Wilt u nog wat meer actie en avontuur, boek dan nog een van de vele excursies die in en rond de stad mogelijk zijn. Mocht u het Noorderlicht gisteren niet hebben gezien, dan zou u deze dag nog een extra Noorderlichtsafari kunnen reserveren.

Dag 5: Einde

Na het ontbijt eindigt uw shortbreak. U kunt gebruik maken van de transfer terug naar de luchthaven of u gaat op eigen gelegenheid naar uw volgende reisdoel.

Inbegrepen
- Indien u het arrangement met vlucht reserveert: vlucht naar Tromsø v.v.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Transfer luchthaven - hotel v.v.
- 4 overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies en ontbijt
- Noorderlichtsafari*

Niet inbegrepen
- Optionele excursies, die u vooraf of ter plaatse nog extra reserveert. In de volgende stap in het boekingsproces kunt u nog extra excursies reserveren.*
- Reisleiding
- Transfers van het hotel naar het opstappunt van een excursie uit het programma (loopafstand) v.v.

* De dagen en tijden van excursies die bij boeking worden opgegeven, zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Thon Hotel Tromsø ***

U verblijft 4 nachten in het moderne Thon Hotel Tromsø. Het hotel ligt in het centrum en restaurants, bars en faciliteiten liggen op loopafstand. Het hotel heeft een receptie, lift, lounge met gratis Nespresso® koffie en ontbijtrestaurant. Iedere dag is een uitgebreid, gezond ontbijtbuffet inbegrepen. U verblijft in een comfortabele kamer met telefoon, tv, minibar en een badkamer met douche, toilet en föhn. Er is gratis wifi in het gehele hotel. U kunt gebruik maken van de fitnessruimte in Thon Hotel Polar, dat aan de overkant ligt. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren we een alternatief hotel.

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

2G-maatregelen
In steeds meer landen zoals Tsjechië (per 22 november) en Duitsland (per 21 november) treedt inmiddels de 2G regeling in werking. Dat betekent dat u volledig Gevaccineerd tegen COVID-19 moet zijn of Genezen (max. 180 dagen). Uitsluitend met uw Coronapas met QR-code krijgt u toegang tot bijv. restaurants, hotels en bezienswaardigheden zoals musea. Bent u niet gevaccineerd of genezen, dan krijgt u met een negatieve PCR- of Antigeentest géén toegang. Heeft u bij ons een vakantie geboekt of staat u op het punt dit te doen dan adviseren wij u dringend aan deze 2G regel te voldoen.  

Oostenrijk lockdown
De Oostenrijkse regering heeft 19 november een volledige lockdown voor het hele land aangekondigd. Start is maandag 22 november voor een periode van voorlopig 10 dagen t/m 2 dec. De lockdown kan daarna nog voor maximaal 10 dagen verlengd worden, maar dit is nog niet bevestigd. Maatregelen zijn o.a. een volledige sluiting van alle hotels, restaurants, cafés en niet-essentiële winkels. Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen open blijven.

Wij wijzen u er op dat het regelmatig voorkomt dat landen, deelstaten of zelfs accommodaties een eis tot volledige vaccinatie aan toeristen stellen. Mogelijke kosten die voortvloeien uit het annuleren van een reis omdat u niet voldoet aan deze eis liggen in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 


Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Noorse landschap wil genieten. Het allemansrecht geeft u de mogelijkheid overal in de vrije natuur te verblijven, d.w.z. op stranden, in het bos, in de bergen en in andere gebieden die niet gecultiveerd zijn. Het is niet toegestaan op gecultiveerd land te verblijven zonder toestemming van de eigenaar. Tot gecultiveerde gebieden behoren ook maailand, weilanden, nieuw aangeplante bossen en vergelijkbare gebieden. U mag geen schade aan de natuur of eigendommen aanbrengen. Men mag overigens niet hinderen, storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

 

Autorijden in Noorwegen

Noorwegen biedt chauffeurs een redelijk tot goed onderhouden wegennet. Voor sommige wegen, bruggen en tunnels wordt tol gevraagd. Ook voor het binnenrijden van de stadscentra van bijvoorbeeld Oslo, Stavanger, Trondheim en Bergen. Op de wegen E6, E18, E39 en E134 zijn trajecten waar tol wordt geheven. Vooral in het voorjaar en in de herfst kunnen sommige bergpassen nog afgesloten zijn vanwege slechte weersomstandigheden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Noorwegen wordt veroorzaakt door overstekend wild. Hou u aan de snelheid. Er vinden regelmatig controles plaats en verkeersovertredingen worden zwaar bestraft, ook bij toeristen. Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Noorwegen. Het netwerk van openbare oplaadpunten is uitgebreid.

 

Tol / Autopass

De meeste tolstations zijn volledig geautomatiseerd. U hoeft dus niet te stoppen. Indien u een huurauto heeft, dan gaat de tolbetaling via de autoverhuurmaatschappij. Indien u met de eigen auto op vakantie gaat, kunt u zich aanmelden bij www.autopass.no. U geeft de periode op waarin u in Noorwegen bent, uw kenteken en uw creditcard als borg. Na thuiskomst ontvangt u dan een overzicht op welke tolwegen u bent geweest en wat de kosten bedragen. Deze worden dan van uw creditcard afgeschreven. Na ca. 3 maanden vervalt uw registratie.

 

Tanken
Tankstations zijn overal langs de doorgaande wegen te vinden. Alle grote oliemaatschappijen zijn in Noorwegen vertegenwoordigd. De benzineprijzen variëren van plaats tot plaats, omdat elk benzinestation de prijzen zelf kan bepalen. Richtprijzen: Euro95 (omgerekend) ca. € 1,75 per liter en diesel (omgerekend) ca. € 1,70 per liter. Er zijn 2 soorten diesel. De afviftsfri/btw-vrije rode diesel mag u niet tanken: u krijgt een hoge boete als u betrapt wordt. LPG is zeer beperkt verkrijgbaar, slechts bij enkele benzinestations in de grotere steden. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland dus zorg altijd voor een volle tank.

 

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Noorwegen bedraagt 338.000 km². Noorwegen is een lang, grillig, smal land. Het grenst aan Zweden en Finland in het oosten en aan de Noordzee in het westen. Het land telt slechts zo’n 4,5 miljoen inwoners. Daarvan woont ongeveer 70% in steden en dorpen.  Noorwegen is een dunbevolkt land. Met een bevolkingsdichtheid van ongeveer 13 inwoners per km2 kun je zeggen dat de Noren alle ruimte hebben. Noorwegen is een langgerekt land: de afstand van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden bedraagt ruim 2500 kilometer. Bijna de helft van het land strekt zich boven de zogeheten poolcirkel uit. Het noorden van Noorwegen – met name de provincie Finnmark -is het woongebied van de ‘Samen’. De Samen vormen een aparte bevolkingsgroep met een eigen taal en cultuur. In heel Noorwegen wonen ongeveer 24.000 Samen die vooral leven van de rendierteelt.

 

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

 

Eten & drinken

In de eerste plaats is Noorwegen natuurlijk het land van de vis. Qua visgerechten heeft men dan ook keus in overvloed: haring, forel, kabeljauw, makreel, kreeft, garnalen, en natuurlijk zalm in allerlei variëteiten: gerookt, gekookt, gestoofd en gemarineerd. Maar ook vlees heeft een prominente plaats in de Noorse keuken. Typisch Noorse gerechten zijn rendier-, eland- en lamsvleesgerechten, en natuurlijk het nationale gerecht: ‘kjøttkaker’ (voor de Nederlanders te vergelijken met de vertrouwde gehaktbal). Daarnaast kan men vaak ‘flatbrød’ op tafel aantreffen: een flinterdunne broodsoort, gebakken van ongezuurd deeg. Veel hotels serveren 's avonds een ‘koldtbord’, waarbij in buffetvorm een keur van koude en warme gerechten staat opgesteld. Soms wordt hierbij ook ‘rømmegrøt’ geserveerd, een pap gekookt van dikke, zure room, en opgediend met suiker en kaneel. Dit is overigens geen dessert, maar een hoofdgerecht. Bijna alle restaurants hebben een vergunning voor wijn en bier, grotere hotels hebben een volledige vergunning. De prijzen voor sterke drank liggen in Noorwegen beduidend hoger dan in de rest van Europa. Alcohol kan uitsluitend worden gekocht in de door de staat geëxploiteerde winkels. Deze ‘vinmonopols’ zijn in steden en de meeste grotere plaatsen te vinden. Bier is in de meeste supermarkten in Noorwegen verkrijgbaar.

 

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag: 17 mei

 

Fooien

In Noorwegen wordt over het algemeen weinig fooi gegeven. Bij taxiritten en in de horeca kunt u het bedrag afronden naar boven.

 

Geld & credit cards

U betaalt in Noorwegen met Noorse Kronen (NOK). Het gebruik van creditcards is uitgebreid. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn steeds meer organisaties en hotelketens die geen contant geld meer accepteren. Alleen bank- en creditcards. Bij benzinestations worden creditcards weer niet altijd geaccepteerd en is het handig om contant geld te hebben. Ook uw pincode van de creditcard is soms verplicht, dus zorg dat u deze weet.

 

Gezondheid

Neem voldoende medicijnen mee vanuit Nederland, aangezien Noorse apotheken geen medicijnen mogen meegeven op vertoon van buitenlandse recepten. Heeft u niet voldoende medicijnen, dan zult u eerst contact moeten opnemen met een Noorse arts. Apotheken zijn op dezelfde tijden als winkels geopend, sommige ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend.

 

Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden zijn veel hotels overgegaan op schoonmaak op aanvraag in plaats van standaard dagelijkse schoonmaak. Ook handdoekenwissel is niet meer standaard dagelijks.  

 

Klimaat en kleding

De meeste buitenlanders hebben een verkeerd beeld van het weer in Noorwegen. Het kan in Noorwegen veel warmer zijn dan men op deze noordelijke breedtegraden zou verwachten. In de eerste plaats is hiervoor de warme Golfstroom verantwoordelijk, die verwarmd zeewater naar de Noorse kust transporteert. Zelfs in de winter blijven de havens ijsvrij. De temperaturen kunnen in de zomer wel oplopen tot 25° - 30°C, zelfs in Noord-Noorwegen. Zorg altijd voor kleding in laagjes en neem  ook regenkleding mee.

 

Middernachtzon

In het noorden van Noorwegen gaat de zon in de zomer een paar weken niet onder. In het meest noordelijke puntje van Lapland duurt deze “langste zomerdag” zelfs wel langer dan twee maanden! Maar ook meer zuidelijk wordt het 's nachts niet helemaal donker. De dagen worden daar van elkaar gescheiden door een paar uur schemerlicht.
 

Midzomer

Midzomer is ook in Noorwegen een groot feest. De zon blijft in het noorden van Noorwegen op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voorchristelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. Er is volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

 

Reisdocumenten

In Noorwegen hebben reizigers met de Nederlandse nationaliteit een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

 

Taal

Noors, maar u kunt overal ook met Engels en/of Duits terecht.

 

Telecommunicatie

Indien u vanuit Noorwegen naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Noorwegen toetst u 0047, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. In Noorwegen maakt men gebruik van een tweetal mobiele netwerken. Het NMT-54 en het GSM 900/1800 netwerk. Er is in heel Noorwegen een goed bereik mogelijk.

 

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

 

Reizigers vertellen...

Wij zijn maandagavond terug gekomen van een fantastische reisje naar Tromso, Noorwegen. Echt een aanrader! Wat een mooi land is dat, echt sprookjesachtig met die sneeuw, de fjorden en de gekleurde huisjes. 

Van de vier avonden dat we er waren, is het Noorderlicht 3 avonden te zien geweest! Wij hebben het 2 avonden gezien: bij de excursie op donderdagavond en zondag, totaal onverwacht, nog heel mooi gewoon vanuit de haven in Tromso zelf. 

De huskytocht was écht super! Wij wisten van te voren niet of we zelf moesten sleeën of niet. Het bleek dat we een eigen bestuurder hadden. Wij lagen met tweeën superrelaxed languit op een slede. Kwam heel goed uit, want het was wellicht vrij zwaar geweest voor mijn moeder van 70 om het zelf te doen.

De rendiertocht die we extra hadden geboekt, was zeker leuk, maar geen múst. Het zijn geen enthousiaste dieren en ze maken geen geluid.. Dit in tegenstelling tot de husky's!

De middag bleven we in Camp Tamok omdat we savonds de sneeuwscooterexcursie zouden hebben; we mochten in een houten huisje verblijven, houtkachel brandde mooi, heel sfeervol met kaarsjes. Was goed geregeld. Helaas kwamen ze rond 17.00u vertellen dat de sneeuwscootertocht geannuleerd was in verband met sneeuwstorm en lawinegevaar. Het was ook echt winderig met koud sneeuwpoeder, dus alle begrip, hoe jammer ook. Ze hebben er voor gezorgd dat wij weer terug werden gebracht naar Tromso. Het bedrag hebben we teruggekregen.  

Alles was in ieder geval heel goed geregeld, alles klopte met alle vouchers etc en alles was ook goed te vinden. Hartelijk dank hiervoor!

-