7-daagse fietsvakantie Friese steden en meren

Eigen vervoer reis

It giet oan: ga actief ontspannen tijdens deze prachtige elfstedentocht op de fiets! Meer reisinformatie

vanaf € 495 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • De elfstedentocht op de fiets
  • Hotels met bagagevervoer
  • Dagafstand 33-55 km
  • Actieve reis
  • Huurfiets mogelijk

7-daagse fietsvakantie Friese steden en meren

Het waterrijke Friesland leent zich niet alleen voor schaats- en zeiltochten, u kunt er ook prachtig fietsen. De vele goed gemarkeerde fietspaden brengen u in alle elf Friese steden, die een genot voor het oog zijn. Ook maakt u uitgebreid kennis met het Friese merengebied. U fietst langs meren, over dijken en door weilanden en, waar dat nodig is, brengen voet- en fietsveren u naar de overkant van vaarten en ‘brekken’.

Hoogtepunten
- Leeuwarden
- Sneek
- Oudemirdum
- Workum
- Franeker
- Dokkum
- De Fluessen
- Jopie Huisman-museum

Dag 1: Aankomst in Leeuwarden

Dag 1

De tocht begint en eindigt in Leeuwarden, de gezellige hoofdstad van Friesland. In de historische binnenstad staan vele monumenten.

Dag 2: Van Leeuwarden naar Sneek, ca. 40 of 54 km

Dag 2

Op de eerste fietsdag komt u langs de terpdorpen Boksum, Weidum en ­Reduzum en ziet u de eerste kop-hals-rompboerderijen.­ Na Jirnsum fietst u over de oever van het Sneekermeer naar Sneek. Op dezelfde dag kunt u nog een rondrit maken naar IJlst, de derde van de elf Friese steden, en een bezoek brengen aan de nog volop in gebruik zijnde houtzaagmolen De Rat.

Dag 3: Van Sneek naar Oudemirdum, ca. 34 km

Dag 3

Vandaag fietst u dwars door het Friese meren­­gebied naar het kleinste vestingstadje Sloten. Langs het ­Slotermeer en door het Lycklamabos gaat het ­verder naar Oudemirdum, mooi gelegen tussen bos en IJsselmeer.

Dag 4: Van Oudemirdum naar Workum, ca. 34 tot 62 km

Dag 4

U fietst lange tijd langs het IJsselmeer.­ Via Stavoren, het oudste stadje van Friesland, komt u in ­Hindeloopen, beide met fraaie 17e eeuwse ­huizen. Vervolgens fietst u langs de Fluessen naar Gaastmeer. U bereikt het kleine watersportdorp met een fiets- en voetveer. Uw hotel­ staat in Workum, waar een bezoek aan het Jopie ­Huisman-museum zeker de moeite waard is.

Dag 5: Van Workum naar Franeker, ca. 55 km

Dag 5

Vandaag fietst u over een prachtig fietspad langs de Flakke en Aldegeaster Brekken naar Bolsward. Deze ooit op drie terpen aan de voormalige­ Middelzee gelegen stad heeft een fraai centrum met grachten en tientallen monumenten. Hierna gaat u door naar Harlingen.­ De belangrijkste havenstad van Friesland heeft een rijke geschiedenis en ­gezellige terrassen aan het water. Vervolgens fietst u naar de voormalige universiteitsstad Franeker, met het oudste­ ­­werkende planetarium ter wereld.

Dag 6: Van Franeker naar Dokkum, ca. 53 km

Dag 6

Na ­Franeker fietst u noordwaarts over schelpen­paadjes en smalle dijkwegen door de polder het Bildt. Voorbij Nieuwebildtzijl fietst u langs de zeedijk en via de ­dorpen ­Ferwert en Birdaard bereikt u Dokkum, de meest noordelijke stad van Nederland.­ ­

Dag 7: Van Dokkum naar Leeuwarden, ca. 26 of 40 km en vertrek

Dag 7

Op de laatste fietsdag kunt u eerst een ommetje ­maken naar Holwerd. U fietst over het jaagpad langs de ­Dokkumervaart door het bekende Elfstedentochtdorp ­Bartlehiem, voordat u terugkeert naar Leeuwarden.

Inbegrepen
- 6x Overnachting
- 6x Ontbijt
- Bagagevervoer tot Leeuwarden
- Routebeschrijving met kaarten
- Gps-tracks

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Leeuwarden v.v.
- Overige maaltijden (halfpension optioneel bij te boeken: € 180 p.p.)
- Eigen parkeerplaats hotel € 13,50 per nacht (zelf reserveren/regelen)
- In de Klanderij (parkeergarage in de omgeving van het hotel) € 10 per nacht (zelf reserveren/regelen)
- Toeristenbelasting ca. € 6 p.p. (ter plaatse te voldoen)
- Huurfiets optioneel bij te boeken: € 75 p.p.
- E-bike optioneel bij te boeken: € 180 p.p.
- Fietsverzekering (u dient dit zelf te regelen)

Uw hotels

Gedurende deze fietsrondreis verblijft u in goede middenklasse, 3*/4* hotels of in de omgeving van de genoemde plaatsen. We maken van diverse hotels gebruik en reserveren op basis van beschikbare kamers. Het is niet mogelijk om een hotellijst te ontvangen voor boeking. U ontvangt een definitieve hotellijst bij uw reispapieren. U verblijft in een comfortabele kamer met bad of douche en toilet en op basis van de door u gekozen verzorging: logies/ontbijt of halfpension. Indien u kiest voor halfpension, dan ontvangt u in de meeste hotels een 3-gangen keuzemenu.

Overnachtingen
1x Leeuwarden
1x Sneek
1x Oudemirdum
1x Workum
1x Franeker
1x Dokkum

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt inmiddels bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.