6-daagse fietsvakantie IJssel en Vecht

Eigen vervoer reis

Tijdens deze reis fietst u door prachtige Hanzesteden en over de Sallandse Heuvelrug. Meer reisinformatie

vanaf € 565 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Fietsen langs IJssel, Overijsselse Vecht en Regge
  • Coulisselandschap en kastelen van Vorden, Hackfort en Den Bramel
  • Dagafstand 37-60 km
  • Actieve reis
  • Huurfiets mogelijk

6-daagse fietsvakantie IJssel en Vecht


Tijdens deze fietsrondreis volgt u de rivieren IJssel, Vecht en Regge langs de grenzen van de Achterhoek, Salland, het Vechtdal en Twente. De tocht begint in het kastelendorp Vorden in het fraaie coulisselandschap van de Achterhoek. In de Hanzestad Zutphen zoekt u de IJssel op waar u door de weidse uiterwaarden fietst naar de eveneens tot het Hanzeverbond behorende middeleeuwse steden Deventer en Zwolle. Vanaf Zwolle fietst u langs de Vecht waaraan rijke kooplieden hun imposante havezaten en buitenplaatsen bouwden. Na het Hanzestadje Ommen fietst u langs de Regge, die vroeger een belangrijke verbinding vormde van Twente met de Hanzesteden. Op de stille jaagpaden heeft u zicht op de beboste stuwwallen van Salland. Uw hotel op de Holterberg (Nationaal Park Sallandse Heuvelrug) bereikt u na een korte klim. Door het kastelenlandschap van de Achterhoek keert u tenslotte terug in Vorden.


Hoogtepunten
- Vorden
- Deventer
- Zwolle
- Ommen
- Holten

Dag 1: Aankomst in Vorden en evt. kennismakingsroute, ca. 10 of 15 km

Dag 1

Na aankomst kunt u een korte welkomstrit rond Vorden maken. U gaat eerst langs het omgrachte kasteel Vorden dat bewoond is, maar kan worden bezocht. Vervolgens fietst u naar kasteel Hackfort (Natuurmonumenten) met een bos voor wandelaars, watermolen en historische moestuin. In het koetshuis bevindt zich een brasserie. U volgt de Baakse beek terug naar uw hotel.

Dag 2: Van Vorden naar Deventer, ca. 37 km

Dag 2

U fietst naar de eeuwenoude Hanzestad Zutphen, gelegen aan de IJssel. Haar aanzien wordt al van verre bepaald door de vele torens. De sfeervolle binnenstad heeft bochtige straatjes, pleinen, hofjes en talrijke monumenten. Het Stedelijk Museum verteld u over de geschiedenis van Zutphen en De Graafschap. Bezienswaardig zijn o.a. de St. Walburgkerk met de Librije en delen van de stadsommuring met een waterpoort over de Berkel. Hierna volgt u de IJssel door vogel- en bloemrijke uiterwaarden naar de Hanzestad Deventer, waarbij u de ruïne van het tollenaarskasteel Nijenbeek passeert. Vanaf uw aan de IJssel gelegen hotel zet een pontje (niet inclusief) u in ca. 5 minuten over naar de historische binnenstad van Deventer. Op het grote marktplein de Brink vindt u de Waag (museum), de Wilhelminafontein en rondom monumentale gevels. Bijzonder schilderachtig zijn de straatjes naar de Bergkerk, waar het jaarlijks Dickens Festijn zich afspeelt. Op deze korte route heeft u extra veel tijd om Zutphen en Deventer te verkennen.

Dag 3: Van Deventer naar Zwolle, ca. 51 km

Dag 3

U fietst vandaag langs de IJssel Deventer uit. Via de havezaten Nieuw Rande en de Haere fietst u naar het dorp Olst, waar u met het IJsselveer (niet inclusief) oversteekt. U volgt de rivier verder noordwaarts langs het dijkdorpje Veessen met molen en rivierhaventje. Hier kunt u met een pont (niet inclusief) oversteken naar Fortmond, een prachtig door oude waterlopen doorsneden natuurgebied. Op de uitkijktoren heeft u een grandioos uitzicht. Vanaf het mooie oude dorp Wijhe volgt u weer de oever. Een fietspont (niet inclusief) maakt een uitstapje naar het pittoreske stadje Hattem (Anton Pieckmuseum) mogelijk. Grotendeels over verkeersvrije dijkpaden, langs natuurrijke uiterwaarden en het voormalig klooster Windesheim, bereikt u de door een vestinggracht omgeven stad Zwolle. Met het Museum de Fundatie, een Kunstlooproute, de Broerenkerk alias de ‘boekenkerk’ en uitstekende restaurants heeft de sfeervolle Hanzestad zich cultureel en culinair goed op de kaart gezet.

Dag 4: Van Zwolle naar Ommen, ca. 43 of 60 km

Dag 4

Vandaag fietst u langs de sterk meanderende Vecht via Dalfsen naar Ommen. Het lidmaatschap van de Hanze had Ommen vooral te danken aan haar strategische ligging aan de Vecht. U passeert fraaie kasteellandgoederen, beboste stuwwallen en bloemrijke hooilanden. Een ommetje langs de buurtschappen Beerze en Junne toont u prachtige eeuwenoude hallenhuisboerderijen. Het streekmuseum van Ommen bevindt zich in een korenmolen.

Dag 5: Van Ommen naar Holten, ca. 49 km

Dag 5

Even onder Ommen passeert u de kastelen Het Laer en Eerde. Na een bezoek aan het oude Twentse brinkdorp Den Ham volgt u zuidwaarts het riviertje de Regge onderlangs beboste hoogtes (stuwwallen) die zich vormden tijdens de laatste IJstijd. De Lemeler- en Achmerberg laat u rechts liggen, heerlijk fietsend over oeverpaden langs oude essen, hooilanden en vistrappen. Na het mooie wat toeristische dorp Hellendoorn ontkomt u niet aan een korte klim naar uw hotel op de Holterberg (Sallandse Heuvelrug). Vlakbij bevindt zich het natuurmuseum Holterberg, uniek om de levensechte diorama’s van de Europese dierenwereld.

Dag 6: Van Holten naar Vorden, ca. 43 km

Dag 6

Langs de ‘bergen’ van het Twentse dorp Markelo trekt u de lichtglooiende Achterhoek in. Op weg naar het vestingstadje Lochem passeert u het te bezoeken kasteel Huis Verwolde met een fraaie tuin en de dikste eik van Nederland. Dan trekt u door het eeuwenoude eiken- en beukenbos van de Havezate Ampsen. In Lochem staat de Gudula­kerk al 1100 jaar trots midden op de markt fraai omgeven door renaissance-huizen en een paar heerlijke terrassen. Langs de kastelen De Wildenborch, Het Enzerinck en Den Bramel keert u tenslotte terug in Vorden.

Inbegrepen
- 5x Overnachting
- 5x Ontbijt
- Parkeren: gratis op de parkeerplaats van het hotel
- Bagagevervoer
- Routebeschrijvingen met kaarten
- Gps-tracks

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Vorden v.v.
- 3 Pontjes op de dagen 2 & 3 (zie het dagprogramma): kosten samen ca. € 5 p.p.
- Overige maaltijden (halfpension optioneel bij te boeken: € 205 p.p.)
- Toeristenbelasting ca. € 6 p.p. (ter plaatse te voldoen)
- Huurfiets optioneel bij te boeken: € 75 p.p.
- E-bike optioneel bij te boeken: € 135 p.p.
- Fietsverzekering (u dient dit zelf te regelen)

Uw hotels
Gedurende deze fietsrondreis verblijft u in goede middenklasse, 3*/4* hotels of in de omgeving van de genoemde plaatsen. We maken van diverse hotels gebruik en reserveren op basis van beschikbare kamers. Het is niet mogelijk om een hotellijst te ontvangen voor boeking. U ontvangt een definitieve hotellijst bij uw reispapieren. U verblijft in een comfortabele kamer met bad of douche en toilet en op basis van de door u gekozen verzorging: logies/ontbijt of halfpension. Indien u kiest voor halfpension, dan ontvangt u in de meeste hotels een 3-gangen keuzemenu.

Overnachtingen
1x Vorden
1x Deventer
1x Zwolle
1x Ommen
1x Holten

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt inmiddels bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.