4-daagse fietsvakantie Gaasterland en Friese meren

Eigen vervoer reis

Tijdens deze korte fietsvakantie maakt u kennis met het verrassend afwisselende Zuidwestelijke deel van het Friese merengebied. Meer reisinformatie

vanaf € 390 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Waterrijke steden, vergezichten en loofbossen
 • Hotels met bagagevervoer
 • Dagafstand 32-45 km
 • Actieve reis
 • Halfpension

4-daagse fietsvakantie Gaasterland en Friese meren

Op deze korte fietstocht krijgt u een goede indruk van het Zuidwestelijke deel van het merengebied van Friesland. U komt door zeven van de elf steden die horen bij de beroemde Elfstedentocht. Stuk voor stuk zijn het prachtige stadjes met een rijke historie. U fietst door het karakteristieke Friese landschap met weidse uitzichten en drukbevaren meren en vaarten. In Gaasterland vindt u lichte glooiingen met loofbossen, houtwallen en zelfs kliffen.

Excursies
Workum
Sneek
Rijs
Waterrijke Friese steden en vergezichten
Jopje Huisman museum in Workum
Stavoren, Hindeloopen, Slotermeer

Dag 1: Aankomst in Workum

Dag 1

Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar Workum. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 2: Van Workum naar Sneek, ca. 41 km

Dag 2

Vanuit Workum fietst u over een prachtig fietspad langs de Flakke en Aldegeaster Brekken naar de oude Hanzestad Bolsward. Deze ooit op drie terpen aan de voormalige Middelzee gelegen stad heeft een fraai centrum met grachten en tientallen monumenten. Vervolgens fietst u naar IJlst, van oudsher een stadje van houtbewerking en scheepsbouw. Een overblijfsel hiervan is de houtzaagmolen De Rat die nog volop in bedrijf is. Hierna is het niet ver meer naar Sneek. Deze stad, ontstaan uit twee dicht bij elkaar gelegen terpen, werd in de 16e eeuw omgeven door vestingwallen en grachten. Het werd de best verdedigde stad van Friesland en groeide uit tot een marktstadje. Het pronkstuk van de stad is de waterpoort uit 1613.

Dag 3: Van Sneek naar Rijs, ca. 45 km

Dag 3

Vandaag fietst u midden door het Friese merengebied. Per pont (niet inclusief, kosten ca. € 1 per fietser) steekt u over naar het sfeervolle dorp Langweer. Hierna fietst u naar Sloten, de kleinste van de Friese Elfsteden. Fraaie koopmanshuizen langs de gracht herinneren nog aan de vroegere rijkdom van dit oude vestingstadje. Via Balk bereikt u Gaasterland. Dit heuvelachtige natuurgebied is in de voorlaatste ijstijd door landijs gevormd. Over fietspaden door de uitgestrekte loofbossen komt u bij uw hotel in Rijs.

Dag 4: Van Rijs naar Workum. ca. 32 km en vertrek

Dag 4

Vandaag fietst u door de glooiende bossen en weides naar Stavoren. Deze voormalige Hanzestad is één van de oudste stadjes van Nederland. De plaats is rond het jaar 900 ontstaan en was al in de 11e eeuw een belangrijke handelsstad. Over en langs de IJsselmeerdijk fietst u door naar Hindeloopen dat aan drie kanten wordt omgeven door het IJsselmeer. Het oude zeevaarders- en vissersstadje heeft een eigen dialect, een eigen klederdracht en een eigen schilderkunst. U vindt er smalle grachten met houten bruggetjes en mooie commandeurswoningen van de Hindelooper kapiteins uit de 16e en 17e eeuw. Uw fietstocht eindigt weer in Workum.

Inbegrepen
3x Overnachting
3x Halfpension
Bagagevervoer
Routebeschrijving met kaarten
Gps-tracks
Parkeren: gratis in de buurt van het hotel

Niet inbegrepen
Vervoer naar Friesland v.v.
Overige maaltijden
Pontje op dag 3 (zie het dagprogramma): ca. € 1 per fietser
Toeristenbelasting ca. € 3,50 p.p.
Eventuele entreegelden
Huurfiets optioneel bij te boeken: € 90 p.p.
E-bike optioneel bij te boeken: € 115 p.p.
Fietsverzekering

Uw hotels

Gedurende deze fietsrondreis verblijft u in goede middenklasse hotels in of in de omgeving van de genoemde plaatsen. U verblijft o.b.v. halfpension.


 In de reisbescheiden staan de accommodaties vermeld zoals definitief geboekt voor u.


Overnachtingen
1x Workum
1x Sneek
1x Rijs

Voor alle fietsreizen geldt een minimale deelname van 2 personen. De 1-persoonskamertoeslag is daarom van toepassing vanaf de 3e persoon binnen een boeking.

Enige uitzondering zijn de fietsrondreizen 'Rond de Zuiderzee' en 'Rond het Markermeer'. Hierop is geen aparte alleenreizendentoeslag van toepassing.

Veel accommodaties moeten vanuit hun overheid protocollen en regels hanteren die uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk moeten maken. Dat betekent dat er wijzigingen zullen zijn in het wel, niet of beperkt aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten. Zo kan het zijn dat een zwembad beperkt geopend is of helemaal gesloten, het ontbijt of diner anders worden aangeboden of de schoonmaak van uw kamer of appartement niet meer dagelijks wordt gedaan.

Tijdens bus- en vliegreizen zal het gebruik van mondkapjes verplicht zijn en tijdens onze busreizen zullen er regels zijn met betrekking tot in- en uitstappen, tussenstops, roulatieschema enz. Op onze website en in de reisbescheiden zullen we u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

De volgende maatregelen zijn voor iedereen van kracht:

 1. Houd altijd de afstand aan die in het land van kracht is. Draag een mondkapje daar waar dit niet mogelijk is.
 2. Regelmatig goed en uitgebreid handen wassen
 3. Hoesten en niezen in de elleboog
 4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 5. Vermijd handen schudden
 6. Blijf thuis indien u een van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°)
 7. Blijf thuis als iemand in uw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van uw reisorganisatie
 9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie
 10. Betaal met pin of contactloos/mobiel

Hier vindt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie wat vaker op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen naar en in het buitenland.