4-daagse fietsvakantie Gaasterland en Friese meren

Eigen vervoer reis

Tijdens deze korte fietsvakantie maakt u kennis met het verrassend afwisselende Zuidwestelijke deel van het Friese merengebied. Meer reisinformatie

vanaf € 365 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Waterrijke Friese steden, vergezichten en loofbossen
  • Hotels met bagagevervoer
  • Dagafstand 32-45 km
  • Actieve reis
  • Halfpension

4-daagse fietsvakantie Gaasterland en Friese meren

Op deze korte fietstocht krijgt u een goede indruk van het Zuidwestelijke deel van het merengebied van Friesland. U komt door zeven van de elf steden die horen bij de beroemde Elfstedentocht. Stuk voor stuk zijn het prachtige stadjes met een rijke historie. U fietst door het karakteristieke Friese landschap met weidse uitzichten en drukbevaren meren en vaarten. In Gaasterland vindt u lichte glooiingen met loofbossen, houtwallen en zelfs kliffen.

Hoogtepunten
- Workum
- Sneek
- Rijs
- Waterrijke Friese steden en vergezichten
- Jopje Huisman museum in Workum
- Stavoren, Hindeloopen, Slotermeer

Dag 1: Aankomst in Workum

Dag 1

Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar Workum. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 2: Van Workum naar Sneek, ca. 41 km

Friesland

Vanuit Workum fietst u over een prachtig fietspad langs de Flakke en Aldegeaster Brekken naar de oude Hanzestad Bolsward. Deze ooit op drie terpen aan de voormalige Middelzee gelegen stad heeft een fraai centrum met grachten en tientallen monumenten. Vervolgens fietst u naar IJlst, van oudsher een stadje van houtbewerking en scheepsbouw. Een overblijfsel hiervan is de houtzaagmolen De Rat die nog volop in bedrijf is. Hierna is het niet ver meer naar Sneek. Deze stad, ontstaan uit twee dicht bij elkaar gelegen terpen, werd in de 16e eeuw omgeven door vestingwallen en grachten. Het werd de best verdedigde stad van Friesland en groeide uit tot een marktstadje. Het pronkstuk van de stad is de waterpoort uit 1613.

Dag 3: Van Sneek naar Rijs, ca. 45 km

Dag 3

Vandaag fietst u midden door het Friese merengebied. Per pont (niet inclusief, kosten ca. € 1 per fietser) steekt u over naar het sfeervolle dorp Langweer. Voor informatie over de pont raadpleeg: https://www.defryskemarren.nl/onderwerpen/bruggen-ponten_42854/item/langweer-pont-langwarder-feart_32564.html

Hierna fietst u naar Sloten, de kleinste van de Friese Elfsteden. Fraaie koopmanshuizen langs de gracht herinneren nog aan de vroegere rijkdom van dit oude vestingstadje. Via Balk bereikt u Gaasterland. Dit heuvelachtige natuurgebied is in de voorlaatste ijstijd door landijs gevormd. Over fietspaden door de uitgestrekte loofbossen komt u bij uw hotel in Rijs.

Dag 4: Van Rijs naar Workum. ca. 32 km en vertrek

Dag 4

Vandaag fietst u door de glooiende bossen en weides naar Stavoren. Deze voormalige Hanzestad is één van de oudste stadjes van Nederland. De plaats is rond het jaar 900 ontstaan en was al in de 11e eeuw een belangrijke handelsstad. Over en langs de IJsselmeerdijk fietst u door naar Hindeloopen dat aan drie kanten wordt omgeven door het IJsselmeer. Het oude zeevaarders- en vissersstadje heeft een eigen dialect, een eigen klederdracht en een eigen schilderkunst. U vindt er smalle grachten met houten bruggetjes en mooie commandeurswoningen van de Hindelooper kapiteins uit de 16e en 17e eeuw. Uw fietstocht eindigt weer in Workum.

Inbegrepen
- 3x Overnachting
- 3x Halfpension
- Bagagevervoer
- Routebeschrijving met kaarten
- Gps-tracks
- Parkeren: gratis in de buurt van het hotel

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Workum v.v.
- Overige maaltijden
- Pontje op dag 3 (zie het dagprogramma): ca. € 1 per fietser
- Toeristenbelasting ca. € 3,50 p.p. (ter plaatse te voldoen)
- Huurfiets optioneel bij te boeken: € 45 p.p.
- E-bike optioneel bij te boeken: € 110 p.p.
- Fietsverzekering (u dient dit zelf te regelen)

Uw hotels
Gedurende deze fietsrondreis verblijft u in goede middenklasse, 3*/4* hotels of in de omgeving van de genoemde plaatsen. We maken van diverse hotels gebruik en reserveren op basis van beschikbare kamers. Het is niet mogelijk om een hotellijst te ontvangen voor boeking. U ontvangt een definitieve hotellijst bij uw reispapieren. U verblijft in een comfortabele kamer met bad of douche en toilet en op basis van de door u gekozen verzorging: logies/ontbijt of halfpension. Indien u kiest voor halfpension, dan ontvangt u in de meeste hotels een 3-gangen keuzemenu.

Overnachtingen
1x Workum
1x Sneek
1x Rijs

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt inmiddels bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.