15-daagse autorondreis Balkantour

Eigen vervoer reis

Deze unieke en zeer gevarieerde reis voert u door Kroatië, Servië, Bosnië, Herzegowina en Slovenië. Naast de indrukwekkende natuur, maakt u ook kennis met alle culturen die deze landen hebben gevormd. Meer reisinformatie

vanaf € 700 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Ontdek 5 landen in 1 reis
 • Inclusief ontbijt
 • Nieuwe reis
 • Tip van onze expert
 • Unieke reis

15-daagse autorondreis Balkantour

Deze unieke en zeer gevarieerde reis voert u door Kroatië, Servië, Bosnië, Herzegowina en Slovenië. Ooit vormden deze landen het verenigd Jugoslavië geregeerd door de befaamde Partizanenleider Josip Broz Tito, maar tegenwoordig zijn het zelfstandige staten, elk met eigen wetten en regels. Naast de indrukwekkende natuur, maakt u ook kennis met alle culturen die deze landen hebben gevormd. Romeinen, Byzantijnen, Venetianen,  Osmanen, Christenen en Moslims hebben hun bouwwerken, zeden en gewoonten overal nagelaten. Kortom een heel bijzondere reis, die beslist een diepe indruk zal maken.

Hoogtepunten
- Kroatië
- Servië
- Bosnië
- Herzegowina
- Slovenië

Dag 1: Zagreb

Zagreb overzicht

De rondreis start in de omgeving van Zagreb en u heeft de rest van de dag ter vrije besteding. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u een stadswandeling maken langs enkele bijzondere bezienswaardigheden in de hoofdstad: de majestueuze kathedraal Sint Marcus met het bijzondere dak van mozaïek of een van de mooiste begraafplaatsen van Europa, Mirogoj. De arcades, koepels en de kerk bij de ingang zorgen voor een indrukwekkende binnenkomst. Ook enkele monumenten op de begraafplaats zijn echte meesterwerken van kunst.

Dag 2 en 3: Zagreb - Belgrado, ca. 400 km

Belgrado

Vandaag is uw einddoel Belgrado, de hoofdstad van Servië, en de route is bijzonder. Vanaf Zagreb volgt de autobaan grotendeels het dal van de Savarivier naar Belgrado waar deze uitmondt in de Donau. De Sava is 990 kilometer lang en daarmee de langste rivier in het land is. Een leuke stopplaats is Slavonski Brod, een stad met een verbazingwekkende geschiedenis en herinnert aan bijvoorbeeld het treinstation uit Agatha Christie’s roman “Moord op de Oriënt Express”. Belgrado is een van de oudste steden van Europa. Bezoek het Belgrado Fort en Kalemegdan Park. Het fort is het belangrijkste symbool van de stad en ligt op een heuvel uitkijkend op het kruispunt van de rivieren Donau en Sava. De St. Sava kerk is een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld en werd vernoemd naar de eerste Aartsbisschop.

Dag 4 en 5: Belgrado - Sarajevo, ca. 300 km

Historisch centrum Sarajevo

Vandaag begint u aan de reis naar Sarajevo in Bosnië en Herzegovina. Sarajevo staat bekend om de Olympische winterspelen van 1984. Deze spelen worden beschouwd als de meest succesvolle spelen in de geschiedenis. Enkele bezienswaardigheden van de stad zijn: de Gazi-HusrevBeg-moskee, een van de belangrijkste Ottomaanse monumenten van de Balkan, de Keizermoskee, het Universiteitsgebouw uit de 19e eeuw en de Latijnse brug. Het oude centrum van de stad zit vol leuke winkels. Typisch Sarajevo zijn de vele metaalkunstenaars. Zij maken bijzondere vazen van kogels en oude tankhulzen om de positieve verandering te verbeelden. Op een uur van Sarajevo bevind zich het voormalig grootste staatsgeheim: de bunker van Josip Tito. In de Koude Oorlog vreesde Tito, de voormalige president van Joegoslavië, voor een nucleaire aanval. Hij liet een 270 meter diepe bunker van 7000 m2 voor 350 mensen bouwen. De bouw kostte 26 jaar en 4 miljard euro. Slechts enkelen wisten van het bestaan af. Deze hotelachtige bunker is dan ook zeker een bezoek waard!

Dag 6 en 7: Sarajevo - Mostar, ca. 130 km

Mostar

Een prachtige route door het dal van de Neretva rivier voert naar Konjic. De stad staat bekend om zijn houtsnijwerk. Allerlei voorwerpen, van kistjes tot meubels, zijn handgesneden. Hier bevindt zich een als werelderfgoed erkende necropolis met middeleeuwse stećci-grafstenen. Mostar is misschien wel de leukste stad van Bosnië-Herzegovina. Stari Most is de bekendste bezienswaardigheid van Mostar. De brug verbindt de oevers van de rivier Neretva in hart van de Mostar Old Town. Stari Most en Mostar Old Town staan op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Het is een oude gewoonte dat jonge mannen van de brug springen. Pas wanneer je van de brug gesprongen bent, ben je een echte man.

Dag 8 t/m 10: Mostar - Split/Trogir, ca. 180 km

Split

Een indrukwekkende dag staat op het programma. U verlaat het binnenland en rijdt richting Kroatische kust. Interessant is een kijkje in het dorpje Medjugorje (Tussen-de-bergen) dat aan de voet van de kruisberg ligt. Het wordt gedomineerd door een kerk die eruit ziet zoals een kind een kerk tekent: een vierkante doos met een puntdak en aan weerszijden twee torens met een kruis erbovenop. Ook een stop in Počitelj, een prachtig oud dorpje, is de moeite waard. Een aantal van de historische bezienswaardigheden van Split in ‘Stari Grad’, het oude centrum, zijn onderdeel van UNESCO's werelderfgoederen, waaronder het Paleis van Diocletianus. Trogir was ooit een van de grootste culturele centra van Dalmatië en staat sinds 1997 op de UNESCO-lijst als best bewaarde romantisch-gotische stad in Centraal Europa.

Dag 11 en 12: Split/Trogir - Plitvice, ca. 250 km

National Park Plitvice

Via Skradin en Jasenice rijdt u vandaag naar een bijzonder natuurfenomeen en een niet te missen hoogtepunt in Kroatië: het Nationaal Park Plitvice. Laat u betoveren door zestien meren, met elkaar verbonden door een reeks watervallen. De meren zijn ontstaan doordat het poreuze kalksteen heeft gezorgd voor natuurlijke terrassen en dammen. Dit kalksteen zorgt er nog steeds voor dat het water elke keer een nieuwe weg moet vinden en het landschap blijft veranderen. Via houten vlonders kunt u tussen al het watergeweld wandelen.

Dag 13 en 14: Plitvice - Ljubljana, ca. 200 km

Oude stad en kasteel van Ljubljana

U laat Kroatië achter u om naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana, een van de kleinste hoofdsteden van Europa, te rijden. Onderweg kunt u een stop maken in Novo Mesto, een stad gelegen in het zuiden van Slovenië aan de rivier Krka. Het is de belangrijkste culturele stad van de streek Dolenjska. Ljubljana spreek je trouwens uit als “Luubjana” en betekent geliefde. Bezoek Prešernov trg square, het centrale plein van Ljubljana. De mooie roze kerk op dit plein is niet te missen. Het Preseren plein ligt aan de rivier met drie bruggen die het oude centrum verbinden met het nieuwe. Hoewel de stad best klein is, zijn er behoorlijk wat mooie bruggen zoals de bekende Drakenbrug. Een highlight van de stad is het kasteel van Ljubljana.

Dag 15: Einde autorondreis

De rondreis eindigt na het ontbijt. U reist op eigen gelegenheid naar uw volgende reisdoel.

Inbegrepen
- 14 overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies en ontbijt
- Uitgebreide reisbeschrijving
- ANWB Reisgids Ontdek Kroatische kust en wegenkaart (na boeking online te bestellen via een link die u van ons ontvangt)

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Kroatië v.v.
- Huurauto
- Parkeer-, tol- en entreegelden

Uw hotels

U verblijft in 3*/4* middenklasse hotels. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Er kan een gelijkwaardig hotel in de regio op max. 25 km gereserveerd worden.

Overnachtingen
1 x Zagreb, Hotel Laguna***
2 x Belgrado, Hotel Rex***
2 x Sarajevo, Hotel Hollywood****
2 x Mostar, Hotel City****
3 x Split/Trogir, Heritage Hotel Tragos***
2 x Plitvice, Hotel Grabovac***
2 x Ljubljana, B&B Hotel Ljubljana Park***

Veel accommodaties moeten vanuit hun overheid protocollen en regels hanteren die uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk moeten maken. Dat betekent dat er wijzigingen zullen zijn in het wel, niet of beperkt aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten. Zo kan het zijn dat een zwembad beperkt geopend is of helemaal gesloten, het ontbijt of diner anders worden aangeboden of de schoonmaak van uw kamer of appartement niet meer dagelijks wordt gedaan.

Tijdens bus- en vliegreizen zal het gebruik van mondkapjes verplicht zijn en tijdens onze busreizen zullen er regels zijn met betrekking tot in- en uitstappen, tussenstops, roulatieschema enz. Op onze website en in de reisbescheiden zullen we u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

De volgende maatregelen zijn voor iedereen van kracht:

 1. Houd altijd de afstand aan die in het land van kracht is. Draag een mondkapje daar waar dit niet mogelijk is.
 2. Regelmatig goed en uitgebreid handen wassen
 3. Hoesten en niezen in de elleboog
 4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 5. Vermijd handen schudden
 6. Blijf thuis indien u een van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°)
 7. Blijf thuis als iemand in uw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van uw reisorganisatie
 9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie
 10. Betaal met pin of contactloos/mobiel

Hier vindt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie wat vaker op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen naar en in het buitenland.

 


Bij boeking van een autorondreis vanaf 5 dagen* kunt u direct na boeking een handige ANWB reisgids en/of wegenkaart bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis! Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

De voordelen van de ANWB reisgids:
- Compacte reisgids van 300 pagina's
- Met uitneembare kaart
- Met wandelroutes en excursies
- Tips voor genieten en actief bezig zijn

De voordelen van de ANWB wegenkaart:
- Inclusief stadsplattegronden
- Inclusief plaatsnamenregister

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB reisgids en/of wegenkaart van uw keuze kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek.