8-daagse autorondreis Rondje IJsland

Eigen vervoer reis

Met dit rondje om IJsland ziet u in één week alle hoogtepunten van dit mooie eiland. Meer reisinformatie

vanaf € 574 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Meest populaire reis
 • 2 dagen omgeving Myvatn
 • Prima klantenwaardering
 • Inclusief ANWB reisgids
 • NL routebeschrijving

8-daagse autorondreis Rondje IJsland

Een populaire rondreis langs de mooiste natuurverschijnselen van IJsland. U volgt de rondweg langs de Blue Lagoon, de geisers, gletsjers en vulkanen en eindigt in de trendy hoofdstad Reykjavik.

Hoogtepunten
- Thingvellir, waar Europa en Amerika samenkomen
- Neem een selfie bij de Strokkur geiser
- Loop achter de Seljalandsfoss waterval
- Ontdek de gletsjers van de zuidkust
- Ruik de zwavel in Lake Myvatn
- Neem een duik in de Blue Lagoon
- Reykjavik, bruisend & trendy

Reviews

Algemene beoordeling

7,0  /  10
1 reviews
 • Faciliteiten 6,0
 • Kamers 7,0
 • Ligging hotels 8,0
 • Maaltijden 7,0
 • Personeel en service 7,0
 • Prijs-kwaliteitverhouding 7,0
 • Routebeschrijvingen 6,0
 • Uw huurauto 8,0
 • Uw vliegreis 7,0

Nieuwste reviews

7,0  /  10
Mevr. Hazelaar  |  2 sep 2019
 • Faciliteiten 6
 • Kamers 7
 • Ligging hotels 8
 • Maaltijden 7
 • Personeel en service 7
 • Prijs-kwaliteitverhouding 7
 • Routebeschrijvingen 6
 • Uw huurauto 8
 • Uw vliegreis 7

Reviews

Algemene beoordeling

7,0  /  10
1 reviews
 • Faciliteiten 6,0
 • Kamers 7,0
 • Ligging hotels 8,0
 • Maaltijden 7,0
 • Personeel en service 7,0
 • Prijs-kwaliteitverhouding 7,0
 • Routebeschrijvingen 6,0
 • Uw huurauto 8,0
 • Uw vliegreis 7,0

Dag 1: Selfoss/Hveragerdi

Kleifarvatn op Reykjanes - Foto: Iceland Travel

De rondreis start in de omgeving van Selfoss/Hveragerdi. U rijdt over het schiereiland Reykjanes naar uw overnachtingsadres en krijgt al een goede indruk van het landschap. Maar er staat u nog veel meer te wachten! Hveragerdi is te herkennen aan de kassen die verlicht zijn. De inwoners maken gebruik van de geothermische warmte en leveren zo energie voor de kassen waar groente en fruit in wordt verbouwd.

Dag 2: Selfoss - Skaftafell, ca. 270 km

Gulfoss waterval

Via het Thingvellir Nationaal Park gaat u naar de Gullfoss waterval en het geothermische gebied van Geysir, waar de geiser Strokkur trouw iedere vijf minuten het water 25 meter de lucht in spuit. U vervolgt uw reis langs de zuidkust. Hier liggen de Seljalandsfoss en Skogarfoss watervallen en kunt u even stoppen bij het Eyjafjallajökull vulkaancentrum. Daarna een korte stop in Vik met de 'Trollenrotsen van Reynisdrangar'. Volgens de legende zijn de basaltrotsen twee versteende trollen en de mast van een schip. Uw eindbestemming is Kirkjubaejarklaustur of Skaftafell.

Dag 3: Skaftafell - Egilsstadir, ca. 315 km

Jökulsarlon gletsjermeer

Neem in Skaftafell Nationaal Park de tijd voor een wandeling alvorens u via het gletsjermeer Jökulsarlon naar Höfn rijdt. Onderweg heeft u een aantal prachtige uitzichten op de majestueuze Vatnajökull gletsjer. De reis gaat verder langs de mooie oostkust met rotsen die stijl uit zee oprijzen. In het Petra's Stone Museum kunt u een interessante collectie stenen en mineralen bekijken en vanuit Egilsstadir zijn ook de Hengifoss waterval en het Lagarfjlotmeer bezienswaardig.

Dag 4 en 5: Egilsstadir - Lake Myvatn/Husavik, ca. 175 km

Oostfjorden landschap

Via een verlaten landschap komt u in het gebied van Myvatn. Hier is veel te zien. Bij Namafjall zijn pruttelende modderpoelen, bijzondere kleuren, pseudo-kraters en een altijd aanwezig sterke zwavellucht. U kunt wandelen tussen de grillige en grote rotsformaties van Dimmuborgir. Dit is IJsland op zijn best. Myvatn staat ook bekend als rijk vogelgebied. In de omgeving van Myvatn ligt de Dettifoss waterval. Met een hoogte van 45 meter en een breedte van meer dan 100 meter is dit de meest krachtige en imposante waterval van Europa. U kunt vanuit Myvatn ook naar het vissersplaatsje Husavik. Dit is het vertrekpunt van walvissafari's en u kunt het Walvis museum bezoeken.

Dag 6: Myvatn/Husavik - Skagafjördur, ca. 275 km

Myvatn

U laat Myvatn achter u en rijdt naar de grootste stad van het noorden, Akureyri in het Skagafjördur gebied. Dit is het gebied waar de IJslandse paarden worden gefokt. Een bijzonder ras, erg tam en daardoor geschikt voor het maken van leuke paardrijtochten.

 

Dag 7: Skagafjördur - Reykjavik, ca. 325 km

Reykjavik

U rijdt naar Reykjavik dat letterlijk 'rookbaai' betekent. De eerste kolonist die in IJsland arriveerde, zag de stoompluimen van de hete bronnen aan voor rookpluimen. De stad is verrassend trendy en u kunt er goed winkelen, eten en uitgaan. Blikvanger is de Hallgrimskerk, waarvan het ontwerp van de buitenkant geïnspireerd was op de basaltformaties die gevormd worden door afkoelend lava. Wilt u liever nog een extra dagje in Reykjavik verblijven, dan kunt u dit aan onze verkoopafdeling kenbaar maken. De terugvlucht moet dan uiteraard ook een dagje later worden ingeboekt. Breng op de extra dag een bezoek aan het Saga Museum, het Laugardalur zwembad en maak een stevige wandeling langs het water. U kunt ook een walvissafari te maken of naar de Blue Lagoon rijden voor een heerlijk ontspannen bad. De Blue Lagoon dient u wél vooraf te reserveren.

Dag 8: Einde rondreis

De rondreis eindigt na het ontbijt. 

Inbegrepen
- 7 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Reisbeschrijving (deels Engelstalig)
- ANWB Reisgids Ontdek IJsland (na boeking online te bestellen via een link die u van ons ontvangt)

Niet inbegrepen
- Vervoer naar IJsland v.v.
- Huurauto
- Tol- en parkeerkosten. Er is een optionele toltunnel bij Akureyri (u kunt ook de normale route kiezen) en bij steeds meer bezienswaardigheden worden tegenwoordig parkeerkosten gevraagd. Indien u niet betaalt, ontvangt u een naheffing met administratiekosten.

- Tot nader order is het vanaf 1 juli 2020 verplicht om een Coronatest te laten afnemen, na aankomst in IJsland. Deze test kunt u ter plaatse contactloos (!) betalen en kost ca. € 100 per persoon. Daarnaast dient u een gezondheidsverklaring in te vullen en wordt u gevraagd om een app te installeren op uw telefoon zodat men u kan bereiken en voorzien van de meest recentie informatie met betrekking tot het COVID-19 virus. U kunt na de test wel gewoon aan uw vakantie beginnen. Bij weigering volgt een quarantaine. Bij uw reispapieren ontvangt u meer informatie.

Uw hotels & guesthouses

U verblijft in hotels en guesthouses in een standaard kamer (vaak wel met een wastafel). U deelt een badkamer met douche en toilet met andere gasten. Gemiddeld 3 kamers per gedeelde badkamer. Tegen een toeslag kunt u een kamer met eigen badkamer reserveren. U verblijft altijd in het gebied rondom de genoemde plaatsen en niet noodzakelijk in de plaats zelf. Er is geen officiële sterrenklassificatie in IJsland. De accommodatiestandaard is in het algemeen eenvoudig.

Overnachtingen
1 x omgeving Hveragerdi/Selfoss
1 x omgeving Kirkjubaerjarklaustur/Skaftafell
1 x omgeving Egilsstadir/Oostfjorden
2 x omgeving Lake Myvatn/Husavik
1 x omgeving Skagafjördur
1 x omgeving Reykjavik

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een van IJsland's bekendste attracties. Het is noodzakelijk om van te voren een dag en een tijdstip te reserveren. We raden aan dit zo snel mogelijk na boeking te doen via de website van de Blue Lagoon. Eenmaal binnen, mag u zo lang blijven als u wenst. De gemiddelde tijd is ca. 2 uur.

Indien de entree in uw reis of activiteitenpakket is inbegrepen, reserveren wij voor u het meest gunstige tijdstip (dit kan dus ook 's ochtends vroeg of 's avonds laat zijn, indien de middagtijden al gereserveerd zijn). Indien er geen plaats meer is, ontvangt u restitutie op de reissom of boeken we in overleg met u een andere spa & wellness ervaring.  

De Blue Lagoon is de gehele dag geopend. De openings- en sluitingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. In hartje zomer zelfs tot middernacht. Na officiële sluitingstijd mag u nog een half uurtje blijven. 

De prijzen zijn variabel en afhankelijk van de door u gekozen dag en het tijdstip. De startprijs van het basis entreepakket is ca. € 50 p.p. Inbegrepen: entree, gebruik handdoek, Silica moddermaskertje en drankje naar keuze. Er zijn ook uitgebreidere pakketten mogelijk, waarbij meer faciliteiten inbegrepen zijn. Kijk voor alle informatie op www.bluelagoon.com.

Corona informatie IJsland

Naast de algemene, internationaal geldende hygiëne- en afstandsregels, gelden m.i.v. 15 juni 2020 de volgende regels in IJsland:

De IJslandse regering heeft een aantal regels en protocollen opgesteld voor reizigers die IJsland bezoeken. IJsland is zeer succesvol geweest in de bestrijding van het Coronavirus (COVID-19) en wil deze huidige status graag behouden. Het is van belang dat de internationale reizigers zich ook aan de regels houden. Van reizigers wordt naast de internationaal geldende hygiene- en afstandsregels het volgende gevraagd:
 • Voor vertrek dient u een registratie formulier in te vullen met o.a. contactgegevens tijdens uw reis en vragen over uw gezondheid. Dit formulier moet uiterlijk 72 uur voor vertrek zijn ingevuld. Zie https://www.covid.is/english
 • Op de luchthaven Keflavik worden alle reizigers getest, zodat men kan vaststellen dat u het Coronavirus NIET bij u draagt. Vanaf 1 juli bedragen de kosten van deze test ISK 15.000 (ca. € 100) per persoon. U kunt dit ter plaatse contactloos (per creditcard of betaalkaart van uw bank) afrekenen. Indien u de test niet wilt ondergaan, vraagt men u 2 weken in quarantaine te gaan.  
 • Er wordt gevraagd of u een app genaamd Rakning C-19 wilt installeren op uw telefoon. Het installeren van deze app is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangemoedigd. Men kan u tijdens uw verblijf in IJsland traceren, maar de app heeft ook de meest up to date informatie, tips wat te doen bij mogelijke besmetting, IJslandse regels, handige emailadressen en telefoonnummers enz.
 • U kunt na afname van de test gewoon aan uw reisprogramma beginnen.

Indien u over een eigen negatief testresultaat of gezondheidsverklaring beschikt, kunt u deze meenemen, maar deze dient niet ter vervanging van de IJslandse test. Hij geldt slechts ter aanvulling.

De IJslanders zijn blij om u weer te mogen verwelkomen in hun mooie land. We wensen u een hele fijne vakantie in het land van Vuur & IJs. Geniet van de nóg schonere lucht, de overweldigende natuur, de rust en de ruimte.

Goed om te weten!

 • Ga met een navigatiesysteem op pad. U ontvangt de GPS-coördinaten van de guesthouses en hotels bij uw reispapieren. U kunt er zelf een meenemen of ter plaatse huren bij Avis. In het laatste geval bent u wel afhankelijk van de beschikbaarheid.
 • Kies in voor- en naseizoen en bij langere reizen voor een comfortabele auto: dat is fijner voor langere afstanden.
 • Lees goed de algemene voorwaarden voor de huurauto door.
 • Indien u 2 kamers in 1 reservering wilt, is het niet mogelijk om 1 kamer met eigen badkamer en 1 kamer met gedeelde badkamer te reserveren. Er zijn nauwelijks accommodaties met beide typen kamers. Het is óf alle kamers met gedeelde badkamer of alle kamers met een eigen badkamer.
 • U ontvangt naast de uitgebreide Nederlandstalige reisbeschrijving ook diverse tips in een Engelstalig document.
 • In het voor- en naseizoen is het niet altijd mogelijk om bij het hotel of guesthouse te dineren. Indien u laat aan denkt te komen, is het verstandig onderweg al iets te eten. 
 • IJsland is ook prachtig in april, mei, september en oktober: het is wat minder druk bij de toeristische bezienswaardigheden.
 • De meeste natuurlijke bezienswaardigheden zoals de watervallen, gletsjers, geisers, Nationale Parken, lavastranden en kratervelden zijn gratis toegankelijk. Voor de geothermische baden (Myvatn Nature Baths, Blue Lagoon, Secret Lagoon) wordt wel entree gevraagd. De parkeerplaatsen bij de attracties worden steeds vaker wél van een parkeermeter voorzien. U kunt met bankkaart of creditcard betalen.

Veel accommodaties moeten vanuit hun overheid protocollen en regels hanteren die uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk moeten maken. Dat betekent dat er wijzigingen zullen zijn in het wel, niet of beperkt aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten. Zo kan het zijn dat een zwembad beperkt geopend is of helemaal gesloten, het ontbijt of diner anders worden aangeboden of de schoonmaak van uw kamer of appartement niet meer dagelijks wordt gedaan.

Tijdens bus- en vliegreizen zal het gebruik van mondkapjes verplicht zijn en tijdens onze busreizen zullen er regels zijn met betrekking tot in- en uitstappen, tussenstops, roulatieschema enz. Op onze website en in de reisbescheiden zullen we u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

De volgende maatregelen zijn voor iedereen van kracht:

 1. Houd altijd de afstand aan die in het land van kracht is. Draag een mondkapje daar waar dit niet mogelijk is.
 2. Regelmatig goed en uitgebreid handen wassen
 3. Hoesten en niezen in de elleboog
 4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 5. Vermijd handen schudden
 6. Blijf thuis indien u een van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°)
 7. Blijf thuis als iemand in uw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van uw reisorganisatie
 9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie
 10. Betaal met pin of contactloos/mobiel

Hier vindt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie wat vaker op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen naar en in het buitenland.

 


Bij boeking van een autorondreis kunt u direct na boeking een handige ANWB Reisgids bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis. Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

 

De voordelen van de ANWB Reisgids:

- 300 pagina's

- Inclusief uitneembare kaart
- Inclusief beschrijving van de mooiste bezienswaardigheden

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB Reisgids kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek en tenzij anders vermeld bij de Extra Info wel/niet inbegrepen.

Elk mens is uniek. Daarom heeft iedereen specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij u naast ons uitgebreide aanbod voor verschillende bestemmingen ook maatwerk reizen aan!
Na het indienen van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u van ons een maatwerkofferte. In uw maatwerkofferte vindt u een voorstel voor uw reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag met u de tijd om de offerte 100% perfect te laten aansluiten bij uw wensen.
Vraag uw maatwerkofferte aan

Autorijden in IJsland

De Ringweg (nr. 1) in IJsland is 1400 kilometer lang en ligt rondom het hele land. De meeste bezienswaardigheden zijn vanaf de Ringweg te bezichtigen, dus uitstekend geschikt indien u voor het eerst in IJsland bent. Buiten de goed geasfalteerde ringweg, zijn er verharde (gravel)wegen die minder goed van kwaliteit zijn en waar u de snelheid moet aanpassen. Een aantal wegen in het binnenland zijn onverhard,  'off the road' en om hier te mogen rijden, is het verplicht om een 4-wheeldrive auto te huren. Tijdens langere rondreizen is het prettig om een wat luxere auto te huren. Zorg dat uw tank altijd vol is, aangezien het aantal benzinestations beperkter is dan in Nederland en ze liggen verder uit elkaar. In de winter is een 4-wheeldrive met winterbanden verplicht. Bij hevige sneeuwval wordt de weg tijdelijk afgesloten en kan het gebeuren dat ter plaatse uw reisprogramma wordt aangepast door ons agentschap.

Bevolking

IJsland heeft ca. 340.000 inwoners waarvan er 120.000 in de hoofdstad Reykjavik wonen. Het binnenland is nagenoeg onbewoond, de rest van de bevolking woont verspreid door het land aan de kust. IJsland heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 2,8 per vierkante kilometer. IJslanders zijn in het algemeen Scandinavisch/Noors ingesteld (nakomelingen van de Vikingen), buitengewoon vriendelijk en gastvrij, hoog opgeleid, eerlijk en heel modern. Ze hechten veel waarde aan familietradities.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en schapen- of lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Populaire vissoorten zijn schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw. De nationale specialiteit is hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Fruit en groente zijn wat schaarser dus die komen ook minder vaak op het menu voor. Aparte gerechten zijn met walvis of papegaaiduiker. Er worden traditioneel wat afwijkende gerechten gegeten, waarvan over de smaak te twisten valt. Dat er zaken worden gegeten die voor sommigen weerzinwekkend zijn, komt voor uit vroegere tijden,  waarin armoe en schaarste was en op het eiland simpelweg niets anders eetbaars was. Het bekendste is gefermenteerd haaienvlees, een delicatesse. Het haaienvlees van de pas gevangen haai bevat zeer giftige stoffen dus wordt het maanden opgehangen en gedroogd tot het wel ‘eetbaar’ is. IJsland’s bekendste zuivelgerecht is skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen. Lekker zijn ook de pannenkoeken met slagroom en rabarberjam. Het IJslandse ontbijt is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit yoghurt, ontbijtgranen, brood, kaas of wordt en koffie/thee.  IJslanders drinken veel koffie en het is ook een sociaal gebeuren: even gezellig bijkletsen met vrienden en familie. Alcohol is prijzig.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Onafhankelijkheidsdag/Nationale feestdag: 17 juni

Fooien

Service and BTW zijn altijd inbegrepen in de prijzen.

Geld & credit cards

De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). U kunt overal goed met uw creditcard terecht (die u overigens verplicht nodig heeft indien u een auto huurt) en pinautomaten zijn in de grote plaatsen eveneens makkelijk te vinden. IJslanders betalen bijna alles met een pas, zelfs kleinere bedragen. Zorg dat u de pincode van uw creditcard weet.

Gezondheid

IJslanders hebben een zeer gezonde levensstijl, dankzij schone lucht. U kunt water uit de kraan drinken. Er zijn apotheken en medische centra in de grotere steden. Reykjavík telt een groot aantal artsen en specialisten. U heeft geen vaccinaties nodig.

Klimaat en kleding

Dankzij de Golfstroom is het op IJsland echt niet zo koud als iedereen denkt. De temperaturen zijn gematigd en de gemiddelde temperatuur in juli in Reykjavik ligt rond 11°C. Tijdens de zomer wordt het in het noorden en westen van IJsland vaak het warmst. Het weer op IJsland kan iedere 15 minuten veranderen. U dient dus kleding voor alle weertypen mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn eveneens onontbeerlijk én… zwemkleding. In de winter dient u warme kleding mee te nemen en het is goed om u in lagen te kleden. Een muts, sjaal en handschoenen behoren zeker tot uw winteruitrusting.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen met een geldig paspoort of ID-kaart naar IJsland reizen. Uw paspoort of ID kaart moet echter nog wel 3 maanden geldig zijn na vertrek uit IJsland.

Taal

De voertaal in IJsland is IJslands maar u kunt uitstekend met Engels terecht.

Telecommunicatie

IJsland is een modern land dus er is veel mogelijk op het gebied van mobiele telefonie en internet. Echter, in de afgelegen gebieden dient u rekening te houden met minder bereik. Voor eventuele extra kosten van mobiele telefonie en internet dient u zich te wenden tot uw provider, aangezien dit afhankelijk is van uw abonnement. Het internationale nummer voor IJsland is 00-354 waarna u lokale nummers kunt bellen.

Tijdsverschil

In IJsland heeft men het hele jaar door Greenwich Meantime (GMT). In de zomer is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 1 uur. De dagen zijn lang in de zomer, zeker in het noorden. In het voor- en najaar is de zonsop- en ondergang vergelijkbaar met de situatie in Nederland. In de winter zijn de dagen korter en komt de zon aan het einde van de ochtend op en wordt het rond 16.00 uur alweer donker. Bij een heldere lucht een perfecte situatie om het noorderlicht te aanschouwen.

Veiligheid

IJsland is heel veilig. Er is bijna geen criminaliteit of armoede. Ook in Reykjavik kunt u zich veilig op straat bewegen.

7,0

We hebben voor Rondje IJsland van De Jong gekozen vanwege de terugvlucht in de middag. Andere aanbieders boden een terugvlucht in de vroege ochtend. Twee weken na boeking wordt echter de vlucht omgeboekt naar een ochtendvlucht. We moesten daardoor om half vijf 's ochtends op, misten ons ontbijt en ook een hele vakantiedag. Dit, zonder enige verklaring of compensatie van De Jong. Wel konden we omboeken naar een andere vliegmaatschappij, hetgeen ons € 168,-- p.p. extra zou kosten. Boeken bij De Jong heeft dus geen voordeel opgeleverd. Teleurstellend.

Reactie de Jong Intra: wij kunnen helaas geen invloed uitoefenen of vluchtwijzigingen die door de luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd.

7,2
6,7
7,6
7,5
7,7

Fantastische vakantie in IJsland gehad. Van de zeven guesthouses was Aurora in Reykjavik niet goed. Omdat wij deze locatie zowel op de eerste als de laatste dag hadden, heb ik een klacht ingediend bij de Jong Intra en daarna een upgrade van de kamers ontvangen. Ondanks de lof voor de Jong Intra hieromtrent blijven wij deze locatie beneden peil vinden ten opzichte van de rest.

7,2

Stracta hotel in Hella, IJsland vonden we tegenvallen. Het hotel was schoon, goed en redelijk nieuw. Maar de kamer die wij toegewezen kregen, was veel te klein. Twee zo smalle bedden dat ik er niet eens fatsoenlijk in kon liggen, met ertussen een smal loopgangetje. En een wasbak. In totaal ik schat zo'n 7 of 8 vierkante meter. Op de overige hotels hebben we niets aan te merken, alles goed geregeld!

7,7

Gaarne vermelden of bad/douche en wc op kamers aanwezig zijn. Zo niet, de mogelijkheid daar toe, eventueel met toeslag, gaarne vermelden.

Reactie de Jong Intra: we bieden alle IJsland rondreizen aan met een keuze om te verblijven in kamers zonder privé douche & toilet of met. In het boekingsproces staat bij Stap 4/Accommodatie de goedkoopste kamer standaard geselecteerd. Direct daaronder kunt u bij de melding 'toon meer kameropties' kiezen voor de variant met privé douche/toilet, waarbij ook direct de toeslag wordt vermeld.

7,7
8,5
7,4
7,5
8,0
7,7

Blue Lagoon: ondanks reservering een uur in de wachtrij.Het laatste hotel in Reykjavik was moeilijk te vinden: geen duidelijke aanduiding op het gebouw.Een navigatiesysteem zou ten zeerste aangeraden moeten worden.

7,2

Hotelkamer in Klöpp Center Hotel Reykjavik was zowel aan het begin als aan het eind onder de maat. In de kamer kon precies een 2 persoonsbed staan, er was aan weerszijden 15 cm om in en uit bed te stappen. Matras was 2 persoons, dus zodra iemand in bed omdraait, is de andere persoon wakker. Autoverhuur Avis: geen onderhoudsboekje in de auto aanwezig, (voor vragen als: hoe buitenspiegels te verstellen, hoe benzinetank te openen, heeft de auto winterbanden, welke benzine gebruikt de auto e.d.) ook geen routekaart ontvangen/niet aanwezig in auto. Onduidelijk wat te doen bij autopech in afgelegen gebied (staat nergens een "noodtelefoonnummer" (wegenwacht of iets dergelijks) vermeld, behalve het alarmnummer 112, wat je niet zou bellen voor bijv. een lekke band.