8-daagse fly-drive Diamond & Golden Circle

Vliegreis

Een complete rondreis IJsland met een rechtstreekse vlucht vanaf Rotterdam. Inclusief twee mooie autoroutes, de Diamond Circle en de Golden Circle en entree in Myvatn Nature Baths. Meer reisinformatie

vanaf € 1795 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Inclusief entree Myvatn Nature Baths
 • Snaefellsness, 'klein' IJsland
 • Bezoek aan Kidka wolfabriek
 • Directe vlucht
 • Inclusief autohuur

8-daagse fly-drive Diamond & Golden Circle

Een korte rondreis die het noorden en zuidwesten met elkaar combineert. Ontdek de hoofdstad Reykjavik, de zwarte lavastranden aan de kust, het schiereiland Snaefellsness, dat ook wel IJsland in het klein wordt genoemd en sluit af in Myvatn. In de reis zijn de twee mooiste autoroutes van het land opgenomen, de Diamond Circle en de Golden Circle.

Hoogtepunten
- Zeehondencentrum Laugarbakki
- Bezoek de Kidka wolfabriek
- Ontdek bruisend Reykjavik
- Bijzonder: d lavastranden aan de zuidkust
- Snaefellsness schiereiland: IJsland in het klein
- Mooie autoroutes: Golden Circle & Diamond Circle
- Lekker ontspannen in de Myvatn Nature Baths

Dag 1: Amsterdam - Akureyri, rijden naar Laugarbakki, afstand ca. 200 km

Zeehondencentrum Laugarbakki

In de ochtend vliegt u met een rechtstreekse vlucht van Transavia vanaf Amsterdam naar Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. Na het ophalen van de huurauto gaat u gelijk op pad. Door het bergachtige landschap rijdt u naar Laugarbakki. Breng onderweg een bezoek aan het zeehondencentrum in Hvammstangi. Nadat u bent ingecheckt, kunt u nog lekker genieten van de warme hottub die buiten op het terras van het hotel staat. Uw eerste, echte IJslandse ervaring is alvast binnen.

Dag 2: Laugarbakki - Reykjavik, afstand ca. 195 km

Reykjavik

Vandaag begint de dag met een bezoek aan de Kidka wolfabriek. In IJsland wordt een hoop wol geproduceerd, vandaar dat u op veel plaatsen ook schapen zult zien. Hier in de fabriek kunt u zien hoe de wol verwerkt wordt. Vanuit de fabriek reist u door naar Reykjavík. Breng in Reykjavík een bezoek aan de Hallgrímskirkja, een indrukwekkende kerk, het oude centrum of een van de musea. 's Avonds is Reykjavik bruisend door de aanwezigheid van vele bars, restaurants en cafés.

Dag 3: Reykjavik - Thykkvibaer, afstand ca. 110 km

Pruttelende poelen

Vandaag volgt u de ringweg in het zuiden en krijgt u de eerste indrukken van de Golden Circle te zien. U verblijft in het oudste plattelandsdorpje van IJsland dat omringd is met een indrukwekkende natuur. De Atlantische Oceaan ligt op ca. 3 km afstand en de lava heeft hier voor zwarte stranden gezorgd. 's Avonds kunt u lekker relaxen in de hottub van het hotel.

Dag 4: Golden Circle

Thingvellir

Kies vandaag voor een rondrit langs de bekende Golden Circle. Als eerste bezoekt u het Thingvellir Nationaal Park. Het park is werelderfgoed en hier ligt de breuk tussen Noord-Amerika en Europa. De aardplaten schuiven ieder jaar iets verder uit elkaar en de breuklijn is goed te zien. Daarna staat Geysir op het programma. U kunt hier rondlopen tussen pruttelende en borrelende modderpoelen, warmwaterbronnen en geisers. De meest bekende is Strokkur, die iedere 5-8 minuten het water zo'n 20 meter de lucht in spuit. Het laatste hoogtepunt in dit rondje is de Gullfoss waterval, dat letterlijk 'Gouden waterval' betekent vanwege de vele regenbogen die ontstaan door het stuifwater. Via een wandelpad kunt u heel dichtbij de waterval komen.

Dag 5: Thykkvibaer - Reykholt, afstand ca. 370 km

IJslandse paarden

Na het ontbijt rijdt u richting het schiereiland Snaefellsnes. Een mooi gebied met vele kraters en lavavelden en de 1446 meter hoge Snaefell, een vulkaan die in 1219 haar laatste uitbarsting had. De ijskap op de Snaefell heeft een dikte van zo'n 250 meter. De rotsformatie bovenop de vulkaan is volgens een oude IJslandse sage een trol die de gletsjer beschermt. Het schiereiland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd vanwege de aanwezigheid van vulkanen, lavavelden, basaltzuilen, meren, kraters, kliffen, bronnen en watervallen.

Dag 6: Reykholt - Myvatn, afstand ca. 400 km

Myvatn

Na een goed ontbijt is het tijd om richting Mývatn te gaan. Deze prachtige route wilt u absoluut niet missen. De arctische kustroute kent adembenemende uitzichten. Het vulkanisch land ontmoet de oceaan.U passeert verschillende schiereilanden met zwarte stranden, spectaculaire kliffen, gletsjers en hoge bergen. Neem de tijd en maak geregeld een fotostop. Nog energie over in de middag? Ontdek dan het veelzijdige
Mývatn. Wandel de kraters op om van een prachtig uitzicht over Mývatn te genieten. Maak een stop bij Hverir om de pruttelende modderpoelen te bekijken. Bezoek Dimmuborgir, dat letterlijk 'donkere burcht' betekent. Wandel tussen de grillige lavarotsen en ontdek 'het gat' en 'de kerk'. Na een drukke dag is het heerlijk ontspannen in de Myvatn Nature Baths. Het warme water van deze natuurlijke bronnen bevat veel mineralen en is populair bij de IJslanders zelf.

Dag 7: Diamond Circle

Diamond Circle

Vandaag staat de tweede 'Circle' op het programm. De Diamond Circle laat de hoogtepunten van het noorden van IJsland zien. Maak eerst een stop bij de indrukwekkende waterval Dettifoss. Deze waterval is de krachtigste waterval van Europa en is maar liefst 44 meter breed. Op een zonnige dag kunt u vaak genieten van mooie regenbogen. Vanaf de waterval reist u door naar de Ásbyrgi Canyon. Deze kloof in de vorm van een hoefijzer is een geologisch wonder. De kloof is 3,5 kilometer lang en ruim een kilometer breed. Een perfecte omgeving om een mooie wandeling te maken. Daarna rijdt u naar het vissersplaatsje Húsavík. Breng hier een bezoek aan het walvismuseum en boek optioneel een walvissafari. Om de ronde af te maken, is de waterval Godafoss de laatste stop. De waterval is iets minder groot dan Dettifoss, maar ook indrukwekkend om te zien.

Dag 8: Akureyri - Amsterdam

De rondreis eindigt vandaag. U rijdt met de huurauto terug naar de luchthaven (ca. 95 km) waar u kunt inchecken voor uw rechtstreekse vlucht naar Rotterdam.

Inbegrepen
- Vlucht Rotterdam - Akureyri met Transavia
- Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen
- 20 kg ruimbagage
- 7 overnachtingen zoals beschreven op basis van logies
- Huurauto categorie EDMN (Volkswagen Polo of gelijkwaardig). Bij 3 betalende personen ontvangt u een categorie CDMN (Volkswagen Golf of gelijkwaardig) en bij 4 betalende personen een categorie IWMR (Skoda Octavia Stationwagon of gelijkwaardig).
- Extra bestuurder bij de huurauto
- 1x entree Mývatn Nature Baths voor alle personen in de boeking
- Uitgebreide reisinformatie met persoonlijke tips
- Wegenkaart en reisgids van IJsland (n.b. U ontvangt geen ANWB reisgids, zoals in het automatisch gegenereerde tabbblad staat vermeld.)

Niet inbegrepen
- Eventuele extra's bij de huurauto
- Tol- en parkeerkosten. Er is een optionele toltunnel bij Akureyri (u kunt ook de normale route kiezen) en bij steeds meer bezienswaardigheden worden tegenwoordig parkeerkosten gevraagd. Indien u niet betaalt, ontvangt u een naheffing met administratiekosten.

Uw accommodatie
U verblijft in een mix van guesthouses en cabins, alle kleinschalig en zeer persoonlijk. Het ontbijt is inbegrepen, met uitzondering van de twee nachten in Akureyri waar u op basis van logies verblijft.

Overnachtingen
- 1x Laugarbakki, Hotel Laugarbakki
- 1x Reykjavik, Fosshotel Rauðará
- 2x Thykkvibaer, Hotel Vos
- 1x Reykholt, Fosshotel Reykholt
- 2x Myvatn, Icelandair Hotel Mývatn

Gelukkig ontvangen we dagelijks meldingen dat onze accommodaties langzamerhand hun deuren weer openen en gasten kunnen ontvangen. Dat is goed nieuws! Het virus heeft er wél voor gezorgd dat accommodaties vanuit de overheid protocollen en regels moeten hanteren die uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk moeten maken. Dat betekent dat er wijzigingen zullen zijn in het wel, niet of beperkt aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten. Zo kan het zijn dat een zwembad beperkt geopend is of helemaal gesloten, het ontbijt of diner anders worden aangeboden of de schoonmaak van uw kamer of appartement niet meer dagelijks wordt gedaan.

Tijdens bus- en vliegreizen zal het gebruik van mondkapjes mogelijk verplicht worden en tijdens onze busreizen zullen er regels zijn met betrekking tot in- en uitstappen, tussenstops, roulatieschema enz. Op onze website en in de reisbescheiden zullen we u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

De volgende maatregelen zijn voor iedereen van kracht

 1. Houd altijd de afstand aan die in het land van kracht is. Draag een mondkapje daar waar dit niet mogelijk is.
 2. Regelmatig goed en uitgebreid handen wassen
 3. Hoesten en niezen in de elleboog
 4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 5. Vermijd handen schudden
 6. Blijf thuis indien u een van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°)
 7. Blijf thuis als iemand in uw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van uw reisorganisatie
 9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie
 10. Betaal met pin of contactloos/mobiel

Hier vindt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie wat vaker op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen naar en in het buitenland.

 


Bij boeking van een fly-drive kunt u direct na boeking een handige ANWB Reisgids Ontdek IJsland bestellen.

 

De voordelen van de ANWB Reisgids:

- 300 pagina's

- Inclusief uitneembare kaart
- Inclusief beschrijving van de mooiste bezienswaardigheden

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB Reisgids kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek en tenzij anders vermeld bij de Extra Info wel/niet inbegrepen.

Elk mens is uniek. Daarom heeft iedereen specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij u naast ons uitgebreide aanbod voor verschillende bestemmingen ook maatwerk reizen aan!
Na het indienen van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u van ons een maatwerkofferte. In uw maatwerkofferte vindt u een voorstel voor uw reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag met u de tijd om de offerte 100% perfect te laten aansluiten bij uw wensen.
Vraag uw maatwerkofferte aan

Autorijden in IJsland

De Ringweg (nr. 1) in IJsland is 1400 kilometer lang en ligt rondom het hele land. De meeste bezienswaardigheden zijn vanaf de Ringweg te bezichtigen, dus uitstekend geschikt indien u voor het eerst in IJsland bent. Buiten de goed geasfalteerde ringweg, zijn er verharde (gravel)wegen die minder goed van kwaliteit zijn en waar u de snelheid moet aanpassen. Een aantal wegen in het binnenland zijn onverhard,  'off the road' en om hier te mogen rijden, is het verplicht om een 4-wheeldrive auto te huren. Tijdens langere rondreizen is het prettig om een wat luxere auto te huren. Zorg dat uw tank altijd vol is, aangezien het aantal benzinestations beperkter is dan in Nederland en ze liggen verder uit elkaar. In de winter is een 4-wheeldrive met winterbanden verplicht. Bij hevige sneeuwval wordt de weg tijdelijk afgesloten en kan het gebeuren dat ter plaatse uw reisprogramma wordt aangepast door ons agentschap.

Bevolking

IJsland heeft ca. 340.000 inwoners waarvan er 120.000 in de hoofdstad Reykjavik wonen. Het binnenland is nagenoeg onbewoond, de rest van de bevolking woont verspreid door het land aan de kust. IJsland heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 2,8 per vierkante kilometer. IJslanders zijn in het algemeen Scandinavisch/Noors ingesteld (nakomelingen van de Vikingen), buitengewoon vriendelijk en gastvrij, hoog opgeleid, eerlijk en heel modern. Ze hechten veel waarde aan familietradities.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en schapen- of lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Populaire vissoorten zijn schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw. De nationale specialiteit is hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Fruit en groente zijn wat schaarser dus die komen ook minder vaak op het menu voor. Aparte gerechten zijn met walvis of papegaaiduiker. Er worden traditioneel wat afwijkende gerechten gegeten, waarvan over de smaak te twisten valt. Dat er zaken worden gegeten die voor sommigen weerzinwekkend zijn, komt voor uit vroegere tijden,  waarin armoe en schaarste was en op het eiland simpelweg niets anders eetbaars was. Het bekendste is gefermenteerd haaienvlees, een delicatesse. Het haaienvlees van de pas gevangen haai bevat zeer giftige stoffen dus wordt het maanden opgehangen en gedroogd tot het wel ‘eetbaar’ is. IJsland’s bekendste zuivelgerecht is skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen. Lekker zijn ook de pannenkoeken met slagroom en rabarberjam. Het IJslandse ontbijt is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit yoghurt, ontbijtgranen, brood, kaas of wordt en koffie/thee.  IJslanders drinken veel koffie en het is ook een sociaal gebeuren: even gezellig bijkletsen met vrienden en familie. Alcohol is prijzig.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Onafhankelijkheidsdag/Nationale feestdag: 17 juni

Fooien

Service and BTW zijn altijd inbegrepen in de prijzen.

Geld & credit cards

De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). U kunt overal goed met uw creditcard terecht (die u overigens verplicht nodig heeft indien u een auto huurt) en pinautomaten zijn in de grote plaatsen eveneens makkelijk te vinden. IJslanders betalen bijna alles met een pas, zelfs kleinere bedragen. Zorg dat u de pincode van uw creditcard weet.

Gezondheid

IJslanders hebben een zeer gezonde levensstijl, dankzij schone lucht. U kunt water uit de kraan drinken. Er zijn apotheken en medische centra in de grotere steden. Reykjavík telt een groot aantal artsen en specialisten. U heeft geen vaccinaties nodig.

Klimaat en kleding

Dankzij de Golfstroom is het op IJsland echt niet zo koud als iedereen denkt. De temperaturen zijn gematigd en de gemiddelde temperatuur in juli in Reykjavik ligt rond 11°C. Tijdens de zomer wordt het in het noorden en westen van IJsland vaak het warmst. Het weer op IJsland kan iedere 15 minuten veranderen. U dient dus kleding voor alle weertypen mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn eveneens onontbeerlijk én… zwemkleding. In de winter dient u warme kleding mee te nemen en het is goed om u in lagen te kleden. Een muts, sjaal en handschoenen behoren zeker tot uw winteruitrusting.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen met een geldig paspoort of ID-kaart naar IJsland reizen. Uw paspoort of ID kaart moet echter nog wel 3 maanden geldig zijn na vertrek uit IJsland.

Taal

De voertaal in IJsland is IJslands maar u kunt uitstekend met Engels terecht.

Telecommunicatie

IJsland is een modern land dus er is veel mogelijk op het gebied van mobiele telefonie en internet. Echter, in de afgelegen gebieden dient u rekening te houden met minder bereik. Voor eventuele extra kosten van mobiele telefonie en internet dient u zich te wenden tot uw provider, aangezien dit afhankelijk is van uw abonnement. Het internationale nummer voor IJsland is 00-354 waarna u lokale nummers kunt bellen.

Tijdsverschil

In IJsland heeft men het hele jaar door Greenwich Meantime (GMT). In de zomer is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 1 uur. De dagen zijn lang in de zomer, zeker in het noorden. In het voor- en najaar is de zonsop- en ondergang vergelijkbaar met de situatie in Nederland. In de winter zijn de dagen korter en komt de zon aan het einde van de ochtend op en wordt het rond 16.00 uur alweer donker. Bij een heldere lucht een perfecte situatie om het noorderlicht te aanschouwen.

Veiligheid

IJsland is heel veilig. Er is bijna geen criminaliteit of armoede. Ook in Reykjavik kunt u zich veilig op straat bewegen.