Proef de cultuur van Noord-Griekenland

Verschillende reismogelijkheden

Tijdens deze rondreis ontdekt u historisch Macedonië, de bakermat van Alexander de Grote. Meer reisinformatie

vanaf € 435 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Mix van guesthouses en boutique Hotels
  • Griekse historie, natuur & cultuur
  • Inclusief ontbijt

Proef de cultuur van Noord-Griekenland

Tijdens deze rondreis ontdekt u historisch Macedonië, de bakermat van Alexander de Grote. De bijzondere Meteora kloosters die zweven tussen hemel en aarde in een schitterend landschap, karakteristieke bergdorpjes en de spectaculaire Vikoskloof. Noord-Griekenland is een echte aanrader voor iedereen die houdt van ongerepte natuur, geheimzinnige mythologie, lekker eten en hartverwarmende Griekse gastvrijheid!

Hoogtepunten
- Vergina
- Kalambaka
- Ioánnina
- Edessa

  • 10-daagse autorondreis
  • 10-daagse fly-drive

Dag 1: Thessaloniki - Vergina, ca. 100 km

Thessaloniki - Witte toren

De rondreis start in Thessaloniki. Afhankelijk van uw aankomsttijd heeft u eerst de mogelijkheid om Thessaloniki te ontdekken. De stad ligt aan de Egeïsche Zee en is dan ook vooral bekend om zijn zeehaven. In Thessaloniki zijn veel historische monumenten zoals de Witte Toren, het icoon van de stad en het nabij gelegen standbeeld van Alexander de Grote, de broer van Thessaloniki waarnaar deze stad is vernoemd door haar man Kassandros. Tevens zijn er vele historische kerken te bezoeken zoals de Agios Dimitros kerk en de Kerk van Agia Sofia. Via het Axios-Loudias National Park rijdt u naar uw eerste accommodatie in Vergina, een moderne stad met grote pleinen, traditionele huizen en veel Byzanthijnse kerken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het historische monument waar Apostel Paulus gepreekt heeft in de 1e eeuw na Christus.

Dag 2: Ontdek de geboorteplaats van Alexander de Grote

Pella - opgravingen oude stad

U heeft vandaag de gehele dag aan uzelf. Wij raden u aan om een bezoek te brengen aan de stad Pella. Hier klopt het hart van Macedonië want dit is de geboorteplaats van Alexander de Grote. Hier bevinden zich de opgravingen van de oude hoofdstad van Macedonië die in de vijfde eeuw voor Christus is gesticht. Ongeveer tien kilometer verder ligt de stad Giannitsa, een charmante stad met een rijke Turkse geschiedenis die u terug ziet in de verscheidene monumenten zoals het mausoleum van Gazi Evrenos, de baden van Kaifoen, de grote moskee en de Hammam van Evrenos. In Vergina vindt u, in het museum van Aigai, één van de meest indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden van Griekenland; de graftombe van Philippos II, de vader van Alexader de Grote. Wij raden u aan om het museum met een gids te bezoeken.

Dag 3: Vergina - Kalambaka, ca. 165 km

Olympus berg

Na het ontbijt zet u koers naar het zuiden richting Kalambaka. Onderweg komt u langs de, met zijn 2917 meter, hoogste berg in Griekenland; de Olympus. Deze berg speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. De dichter Homerus noemde de Olympus het 'Huis van de goden'. Die zouden daar in grote luxe wonen, in paleizen met bronzen vloer. De Olympus wordt speciaal als verheven woonplaats van oppergod Zeus genoemd, van waar hij soms zijn bliksemschichten naar beneden afvuurde.

Dag 4: Meteora kloosters

Meteora

Kalambaka is een klein stadje in het midden van het Griekse vaste land. Dit stadje wordt gedomineerd door de indrukwekkende Meteora, een van de meest opvallende monumenten van de wereld, beschermd door de UNESCO, en meest belangrijke in Thessalië. Gigantische rotsformaties kijken uit over Kalambaka en op de top van iedere rots ligt er wel een verscholen Byzantijns klooster. Dit is waarschijnlijk wel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Griekenland.

Dag 5: Kalambaka - Ioánnina, ca. 105 km

Metsovo

De reis vervolgt zich vandaag naar Ioánnina. Onderweg passeert u het charmante bergdorp Metsovo dat bekend staat om zijn schitterende architectuur. Het dorp was wegens de ligging een van de belangrijkste handelsplaatsen van de streek. Hier zijn eeuwenoude tradities bewaard gebleven zoals houtsnijwerk, weef- en borduurwerk, kaas en wijn. Vooral op zondagen ziet men er vaak nog oudere mensen in traditionele klederdracht rondlopen. Ook kunnen wandel- en natuurliefhebbers in Metsoso en omgeving hun hart ophalen. In het Nationale Park Valia Kalda zijn zeldzame flora en fauna te bezoeken en het indrukwekkend Aöosmeer.

Dag 6: Omgeving Ioánnina

Ioánnina - Pamvotismeer

De omgeving van Ioánnina, een levendige universiteitsstad gelegen aan het Pamvotismeer, bied legio aan bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Zitsa, een dorp met prachtige ligging langs een berghelling en beroemd door de productie van wijn. Hier staat het klooster van Agios Ilias vanwaar u een prachtig uitzicht hebt naar de vallei van Kalamas. Ook de grotten van Perama, de grootste en oudste grotten met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten zijn een absolute must-see! Ten zuiden op zo'n 1600 meter ligt het dorp Dodoni, het oudste orakel van Griekenland. Men zegt dat de Grieken hier zijn ontstaan daar veel Griekse legendes zich hier afspelen. Kalarites is een traditioneel dorpje gebouwd op 1100 meter hoogte met karakteristieke stenen herenhuizen en geplaveide steegjes. Kortom; u zult zich hier niet vervelen!

Dag 7: Píndosgebergte

Píndosgebergte

Het Píndosgebergte is een langgerekte bergketen die wordt beschouwd als de ruggengraat van Griekenland en omvat prachtige natuur. Noord-Pindos, het leefgebied van bruine beren en Europese wolven, is bekend om de Zagoria-dorpen met hun specifieke huizen en de spectaculaire Víkoskloof. Volgens sommige bronnen is dit de diepste kloof ter wereld. Zuid-Pindos is makkelijker begaanbaar per voet en leent zich uitstekend voor een mooie wandeling langs de hoge bergen. De Arachthoskloof is enkel per boot te bezoeken.

Dag 8: Ioánnina - Edessa, ca. 225 km

Grevena - Venetikos rivier

U vervolgt uw reis en rijdt via Grevena richting het noorden. Grevena word omringd door hoge bergen en overal zijn grote en kleine rivieren met stromend water. In de middeleeuwen en tijdens de Byzantijnse periode was dit een belangrijke stad als zijnde doorgangspunt waar allerlei handelaars doorheen reisden. In het centrum bij het grote plein zijn allerlei terrasje waar het bij mooi weer altijd erg gezellig is. Op zo'n 25 km ten westen bevindt zich het dorp Ziakas op 900 meter hoogte. Het dorp ligt in een prachtige omgeving omring door bossen. De 1433 meter hoge berg Orliakas ligt vlakbij en hier bevinden zich diverse grotten waar tijdens de tweede wereldoorlog inwoners uit de streek zich verscholen. Hier neste zich verschillende roogvogels zoals adelaars en haviken. Tevens is er een zeldzame vegetatie met zwarte dennen, wilde kersenbomen, cederbomen en esdoorns. De dag eindigt vandaag in de kleine stad gelegen aan de voet van de berg Vermion, Edessa.

Dag 9: Omgeving Edessa

Warmwaterbronnen Pozar

Na wederom een heerlijk Grieks ontbijt heeft u vandaag de tijd aan uzelf. Ten noordoosten van de stad, in een dichtbegroeide streek met een prachtig uitzicht, bevinden zich de befaamde watervallen van Edessa. Onder de grootste waterval, Karanos genaamd, bevindt zich een grot met daarin het Hemelvaartskerkje. Nadat u bent uitgekeken raden wij aan om een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen van Pozar, een natuurlijke spa in de bergen. Het helende water is het gehele jaar door 37 graden en de natuurlijk spa bronnen zijn een heerlijke ontspanning voor het einde van uw reis. In de omgeving kan in de ongerepte natuur ook prima gewandeld worden. De laatste avond van uw vakantie is aangebroken en u heeft nog één kans om te genieten van de Griekse keuken alvorens u morgen weer huiswaarts keert.

Dag 10: Einde rondreis

De autorondreis eindigt na het ontbijt. U brengt u de auto terug naar de luchthaven van Thessaloniki en reist op eigen gelegenheid naar uw volgende reisdoel.

Dag 1: Thessaloniki - Vergina, ca. 100 km

Thessaloniki - Witte toren

U vliegt naar Thessaloniki, de hoofdstad van Centraal-Macedonië. U haalt uw huurauto op en heeft de rest van de dag ter vrije besteding. Afhankelijk van uw aankomsttijd heeft u eerst de mogelijkheid om Thessaloniki te ontdekken. De stad ligt aan de Egeïsche Zee en is dan ook vooral bekend om zijn zeehaven. In Thessaloniki zijn veel historische monumenten zoals de Witte Toren, het icoon van de stad en het nabij gelegen standbeeld van Alexander de Grote, de broer van Thessaloniki waarnaar deze stad is vernoemd door haar man Kassandros. Tevens zijn er vele historische kerken te bezoeken zoals de Agios Dimitros kerk en de Kerk van Agia Sofia. Via het Axios-Loudias National Park rijdt u naar uw eerste accommodatie in Vergina, een moderne stad met grote pleinen, traditionele huizen en veel Byzanthijnse kerken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het historische monument waar Apostel Paulus gepreekt heeft in de 1e eeuw na Christus.

Dag 2: Ontdek de geboorteplaats van Alexander de Grote

Pella - opgravingen oude stad

U heeft vandaag de gehele dag aan uzelf. Wij raden u aan om een bezoek te brengen aan de stad Pella. Hier klopt het hart van Macedonië want dit is de geboorteplaats van Alexander de Grote. Hier bevinden zich de opgravingen van de oude hoofdstad van Macedonië die in de vijfde eeuw voor Christus is gesticht. Ongeveer tien kilometer verder ligt de stad Giannitsa, een charmante stad met een rijke Turkse geschiedenis die u terug ziet in de verscheidene monumenten zoals het mausoleum van Gazi Evrenos, de baden van Kaifoen, de grote moskee en de Hammam van Evrenos. In Vergina vindt u, in het museum van Aigai, één van de meest indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden van Griekenland; de graftombe van Philippos II, de vader van Alexader de Grote. Wij raden u aan om het museum met een gids te bezoeken.

Dag 3: Vergina - Kalambaka, ca. 165 km

Olympus berg

Na het ontbijt zet u koers naar het zuiden richting Kalambaka. Onderweg komt u langs de, met zijn 2917 meter, hoogste berg in Griekenland; de Olympus. Deze berg speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. De dichter Homerus noemde de Olympus het 'Huis van de goden'. Die zouden daar in grote luxe wonen, in paleizen met bronzen vloer. De Olympus wordt speciaal als verheven woonplaats van oppergod Zeus genoemd, van waar hij soms zijn bliksemschichten naar beneden afvuurde.

Dag 4: Meteora kloosters

Meteora

Kalambaka is een klein stadje in het midden van het Griekse vaste land. Dit stadje wordt gedomineerd door de indrukwekkende Meteora, een van de meest opvallende monumenten van de wereld, beschermd door de UNESCO, en meest belangrijke in Thessalië. Gigantische rotsformaties kijken uit over Kalambaka en op de top van iedere rots ligt er wel een verscholen Byzantijns klooster. Dit is waarschijnlijk wel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Griekenland.

Dag 5: Kalambaka - Ioánnina, ca. 105 km

Metsovo

De reis vervolgt zich vandaag naar Ioánnina. Onderweg passeert u het charmante bergdorp Metsovo dat bekend staat om zijn schitterende architectuur. Het dorp was wegens de ligging een van de belangrijkste handelsplaatsen van de streek. Hier zijn eeuwenoude tradities bewaard gebleven zoals houtsnijwerk, weef- en borduurwerk, kaas en wijn. Vooral op zondagen ziet men er vaak nog oudere mensen in traditionele klederdracht rondlopen. Ook kunnen wandel- en natuurliefhebbers in Metsoso en omgeving hun hart ophalen. In het Nationale Park Valia Kalda zijn zeldzame flora en fauna te bezoeken en het indrukwekkend Aöosmeer.

Dag 6: Omgeving Ioánnina

Ioánnina - Pamvotismeer

De omgeving van Ioánnina, een levendige universiteitsstad gelegen aan het Pamvotismeer, bied legio aan bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Zitsa, een dorp met prachtige ligging langs een berghelling en beroemd door de productie van wijn. Hier staat het klooster van Agios Ilias vanwaar u een prachtig uitzicht hebt naar de vallei van Kalamas. Ook de grotten van Perama, de grootste en oudste grotten met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten zijn een absolute must-see! Ten zuiden op zo'n 1600 meter ligt het dorp Dodoni, het oudste orakel van Griekenland. Men zegt dat de Grieken hier zijn ontstaan daar veel Griekse legendes zich hier afspelen. Kalarites is een traditioneel dorpje gebouwd op 1100 meter hoogte met karakteristieke stenen herenhuizen en geplaveide steegjes. Kortom; u zult zich hier niet vervelen!

Dag 7: Píndosgebergte

Píndosgebergte

Het Píndosgebergte is een langgerekte bergketen die wordt beschouwd als de ruggengraat van Griekenland en omvat prachtige natuur. Noord-Pindos, het leefgebied van bruine beren en Europese wolven, is bekend om de Zagoria-dorpen met hun specifieke huizen en de spectaculaire Víkoskloof. Volgens sommige bronnen is dit de diepste kloof ter wereld. Zuid-Pindos is makkelijker begaanbaar per voet en leent zich uitstekend voor een mooie wandeling langs de hoge bergen. De Arachthoskloof is enkel per boot te bezoeken.

Dag 8: Ioánnina - Edessa, ca. 225 km

Grevena - Venetikos rivier

U vervolgt uw reis en rijdt via Grevena richting het noorden. Grevena word omringd door hoge bergen en overal zijn grote en kleine rivieren met stromend water. In de middeleeuwen en tijdens de Byzantijnse periode was dit een belangrijke stad als zijnde doorgangspunt waar allerlei handelaars doorheen reisden. In het centrum bij het grote plein zijn allerlei terrasje waar het bij mooi weer altijd erg gezellig is. Op zo'n 25 km ten westen bevindt zich het dorp Ziakas op 900 meter hoogte. Het dorp ligt in een prachtige omgeving omring door bossen. De 1433 meter hoge berg Orliakas ligt vlakbij en hier bevinden zich diverse grotten waar tijdens de tweede wereldoorlog inwoners uit de streek zich verscholen. Hier neste zich verschillende roogvogels zoals adelaars en haviken. Tevens is er een zeldzame vegetatie met zwarte dennen, wilde kersenbomen, cederbomen en esdoorns. De dag eindigt vandaag in de kleine stad gelegen aan de voet van de berg Vermion, Edessa.

Dag 9: Omgeving Edessa

Warmwaterbronnen Pozar

Na wederom een heerlijk Grieks ontbijt heeft u vandaag de tijd aan uzelf. Ten noordoosten van de stad, in een dichtbegroeide streek met een prachtig uitzicht, bevinden zich de befaamde watervallen van Edessa. Onder de grootste waterval, Karanos genaamd, bevindt zich een grot met daarin het Hemelvaartskerkje. Nadat u bent uitgekeken raden wij aan om een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen van Pozar, een natuurlijke spa in de bergen. Het helende water is het gehele jaar door 37 graden en de natuurlijk spa bronnen zijn een heerlijke ontspanning voor het einde van uw reis. In de omgeving kan in de ongerepte natuur ook prima gewandeld worden. De laatste avond van uw vakantie is aangebroken en u heeft nog één kans om te genieten van de Griekse keuken alvorens u morgen weer huiswaarts keert.

Dag 10: Einde rondreis

De autorondreis eindigt na het ontbijt. U brengt u de auto terug naar de luchthaven van Thessaloniki en stapt u op het vliegtuig richting huis.

  • 10-daagse autorondreis
  • 10-daagse fly-drive

Inbegrepen
- 9 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies en ontbijt
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Toeristenbelasting (verplicht, ter plaatse te voldoen)
- Vervoer naar Griekenland v.v.
- Huurauto (optioneel bij te boeken tijdens het maken van uw reservering)
- Parkeer-, tol- en entreegelden

Inbegrepen
- Vlucht naar Thessaloniki v.v.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Sunny Cars huurauto o.b.v. All Inclusive (zie huurvoorwaarden) en inclusief Flexservice: tot 1 dag voor vertrek kosteloos wijzigen en annuleren
- 9 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies en ontbijt
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Toeristenbelasting (verplicht, ter plaatse te voldoen)
- Toeslag ander type huurauto
- Parkeer-, tol- en entreegelden

  • 10-daagse autorondreis
  • 10-daagse fly-drive

Uw accommodaties

U verblijft in traditionele guesthouses en kleine boutique hotels in of in de omgeving van de genoemde plaatsen. De genoemde (voorbeeld)accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Er kan een alternatief in de regio gereserveerd worden.

Overnachtingen
2 x Vergina, Kalaitzis Estate
2 x Kalambaka, Dellas Boutique Hotel
3 x Ioánnina, Byzantio Hotel
2 x Edessa, Varosi 4 Seasons Hotel

Uw accommodaties

U verblijft in traditionele guesthouses en kleine boutique hotels in of in de omgeving van de genoemde plaatsen. De genoemde (voorbeeld)accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Er kan een alternatief in de regio gereserveerd worden.

Overnachtingen
2 x Vergina, Domaine Kalaitzis
2 x Kalambaka, Dellas Boutique Hotel
3 x Ioánnina, Byzantio Hotel
2 x Edessa, Varosi 4 Seasons Hotel

Reizen binnen Europa:
In Europa kunt u veilig en fijn reizen zonder risico’s. Diverse landen hanteren bovendien geen inreismaatregelen meer. In sommige Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. De eisen die per land hieraan gesteld worden kunnen verschillen.

Reizen buiten Europa:
Onze bestemmingen buiten Europa hebben kleurcode groen of geel. Alle landen zijn in ieder geval open en kunnen bezocht worden. In veel gevallen moet u volledig gevaccineerd zijn.

Algemeen advies
Kijk voorafgaand, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op Nederlandwereldwijd, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.