8-daagse fly-drive Het beste van Lapland

Vliegreis

Nieuwe 8-daagse fly-drive die u het beste van Lapland laat zien. Verlies geen tijd met de rechtstreekse vlucht van Transavia vanaf Rotterdam. Meer reisinformatie

vanaf € 995 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Inclusief 48 uur entree Noordkaap
  • Incl. wandeltips en wandelroutes
  • Actieve reis
  • Complete reis
  • Directe vlucht

8-daagse fly-drive Het beste van Lapland

Een nieuwe fly-drive in het uiterste noorden van Scandinavië. In een week reist u onder andere langs de Noordkaap, Alta en Tromsø. Tijdens de reizen die in juni en juli starten, ervaart u het fenomeen van de middernachtzon, waarbij de zon 24 uur lang niet onder gaat. De hemel kleurt oranje-rood en de dagen zijn lekker lang. Maak met die lange dagen ook ’s avonds eens een wandeling of een van de vele andere outdoor-activiteiten. De mooie natuur wordt afgewisseld met een bruisend stadsbezoek, wanneer u over de brug Tromsø binnenrijdt.

Hoogtepunten
- Stap uit uw cabin zó de natuur in
- Ga kanoën in Urho Kekkonen Nationaal Park
- Mooie wandelroutes, heerlijk in de buitenlucht
- Genieten van lange dagen met de middernachtzon

Dag 1: Rotterdam - Skellefteå - Arvidsjaur, afstand ca. 130 km

Zweeds Lapland

U reist rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Skellefteå, waar u na aankomst op de luchthaven uw huurauto in ontvangst neemt. U rijdt vervolgens naar Arvidsjaur. Maak onderweg een stop bij het Svansele Wilderness Center en bezoek de grote wildernis tentoonstelling met o.a. de vijf grootste roofdieren van Zweden. In Arvidsjaur is Lappstaden interessant. Een oud kerkdorp van houten huizen. Alle Sami waren vroeger verplicht om een paar keer per jaar de kerk te bezoeken. Vaak woonden de mensen ver weg van de kerk en kon men niet dezelfde dag terug naar huis. Vandaar rondom de kerk kleine huisjes werden gebouwd waar men dan 1 of 2 nachten kon slapen.

Dag 2: Arvidsjaur - Kiruna, afstand ca. 370 km

Kiruna stad en mijn - Foto: Jonatan Stalhos

Na een heerlijk ontbijt, verlaat u Arvidsjaur en rijdt u richting de mijnstad Kiruna. De kans dat u onderweg rendieren ziet, is groot. Om even de benen te strekken tijdens de autorit, kunt u bij Lomträsk een korte wandeling maken naar een warmwaterbron. Op de bodem van de heldere, groene bron ziet u hier en daar het water borrelen. Bij Jokkmokk is het Ajtte Museum over de Sami en hun cultuur interessant. Kiruna heeft drie ijzererstmijnen en de enige die nog open is, is de Kiirunavaara. Omdat de mijnbouw zorgt dat de stad verzakt, is men begonnen om de stad af te breken en te verplaatsen. Dit bijzondere project zal ca. 20 jaar in beslag nemen.

Dag 3: Kiruna - Gargia, afstand ca. 460 km

Wandelen

Na het ontbijt gaat u op pad voor een tocht van ca. 6,5 uur richting het noorden. U reist vandaag door drie landen, Zweden, Finland en uiteindelijk Noorwegen. U rijdt over de Finnmarksvidda, een grote golvende hoogvlakte in het binnenland van Finnmark. Onderweg komt u langs Kautokeino, het centrum van noordelijk Sapmi (Lapland). 85% van de bevolking is van Sami afkomst en 30% werkt in de rendierhouderij. Bezoek in Kautokeino de zilversmederij Juhls. Vanuit daar rijd u naar Gargia, waar u na het eten nog even kunt bubbelen in de hottub.

Dag 4: Gargia - Saariselkä, afstand ca. 400 km

Karasjok omgeving

Na het ontbijt neemt u afscheid van Sølvi en Arnt. U gaat deze prachtige plaats vast en zeker missen! Voordat u de grens naar Finland overgaat, komt u eerst nog langs de plaats Karasjok. Ook in deze plaats leven veel Samen, maar liefst 85%. Bezoek het Sami culture park en vergeet ook zeker niet om Samiske Sammlinger te bezoeken. Dit is een klein, maar mooi en modern nationaal museum en iets minder druk dan het Sami park. In Finland komt u langs het Inarimeer. Maak een boottocht naar het 30 meter hoge rotseiland of bezoek het Sami Siida museum.

Dag 5: Saariselkä - Luosto, afstand ca. 170 km

Omgeving Luosto

Vandaag staat er weer een mooie dag op het programma met meerdere keuzemogelijkheden. U kunt vanaf de bungalow een prachtige wandeling maken door het Nationaal Park Urho Kekkonen. Bij de receptie kan men u alles vertellen over deze wandelroutes. U kunt er ook voor kiezen om in de ochtend al naar Luosto te gaan.

Dag 6: Luosto

Wandeling met husky

Heerlijk wakker worden in uw eigen bungalow. Vandaag is er een bezoek aan de amethistmijn inbegrepen. De mijn bereikt u door een heerlijke wandeling door de heuvels en bossen. Bij het café aangekomen, loopt u verder met een gids naar de top van de heuvel. Hier is het tijd om uw eigen amethiststeen op te graven. Als de steen in uw hand past, mag u hem meenemen als souvenir. Probeer bij terugkomst in het café een van de heerlijke koeken of taarten.

Dag 7: Luosto - Skellefteå, afstand ca. 500 km

Skellefteå - Foto: Jonatan Stalhos

Het laatste ontbijt in Finland is aangebroken. Via Rovaniemi rijdt u verder naar het zuiden voordat u de grens met Zweden passeert. Breng in Rovaniemi een bezoek aan de Kerstman en verstuur alvast uw kerstkaarten. Als u de Tornio rivier oversteekt, komt u in Zweden. Vanaf hier volgt u de weg langs de Botnische golf. Voor de kust ziet u overal eilanden met zomerhuisjes. Onderweg komt u langs de plaatsen Luleå en Piteå. Maak een stop bij het kerkdorp Gammelstad, al sinds 1996 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. In de smalle straatjes wandelt u langs historische herbergen, de oude burgermeesterswoning en het kapiteinshuis.

Dag 8: Skellefteå - Rotterdam

De reis eindigt na het ontbijt. U rijdt terug naar de luchthaven om uw huurauto in te leveren en in te checken voor uw terugvlucht naar Rotterdam.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Rotterdam - Skellefteå v.v. per Transavia.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Gratis 20 kg ruimbagage
- Huurauto categorie EDMR (Volkswagen Polo of gelijkwaardig inclusief CDW, diefstalverzekering, ongelimiteerd aantal kilometers, tax en toltrajecten tot 100 NOK. Bij 3 personen wordt een cat. CDMR geboekt (Volkswagen Golf of gelijkwaardig) en bij 4 personen wordt een categorie CWMR geboekt (Volkswagen Golf Stationwagon of gelijkwaardig)
- 7 Overnachtingen volgens beschrijving o.b.v. logies met ontbijt
- Uitgebreide reisinformatie
- Wegenkaart en reisgids van Noord-Scandinavië. U ontvangt deze bij uw reispapieren.
- Persoonlijke wandeltips en -routes geschreven door Henk Filippo

Niet inbegrepen
- Entree-, tolkosten > 101 NOK per dag en parkeergelden
- Extra bijkomende kosten en eigen risico huurauto, zoals

* Toeslag jonge bestuurder 19 t/m 24 jaar: ca. € 7 per dag per bestuurder
* Extra bestuurder: ca. € 7 per dag per bestuurder
* Afkoop eigen risico: ca. € 16 - € 18 per dag
* Navigatiesysteem: ca. € 15 per dag

Dit besluit u ter plaatse bij het ondertekenen van het huurcontract van de auto. De extra kosten worden achteraf van uw creditcard afgeschreven. Een creditcard is verplicht.

Uw accommodatie
U verblijft 7 nachten in hotels en cabins op basis van logies en ontbijt. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren we een ander hotel in de omgeving.

Overnachtingen
1x Arvidsjaur, 2-persoonskamer in Lapland Lodge
1x Kiruna, cabin in het Camp Ripan
1x Saariselkä, cabin in het Fell Centre Kiilopää
2x Luosto, Silver Pine Cabin
1x Skellefteå, 2-persoonskamer Hotel Stiftsgärden

Elk mens is uniek. Daarom heeft iedereen specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij u naast ons uitgebreide aanbod voor verschillende bestemmingen ook maatwerk reizen aan!
Na het indienen van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u van ons een maatwerkofferte. In uw maatwerkofferte vindt u een voorstel voor uw reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag met u de tijd om de offerte 100% perfect te laten aansluiten bij uw wensen.
Vraag uw maatwerkofferte aan

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
  • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
  • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
  • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.