15-daagse fly-drive Noordkaap Exclusief

Vliegreis

Tijdens deze charmante autorondreis door Lapland, Finmark en langs de Noordkaap verblijft u in kleinschalige accommodaties, die gerund worden door trotse Finnen en Noren. Meer reisinformatie

vanaf € 1795 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Inclusief entree Noordkaap
  • Inclusief bezoek huskyfarm
  • Directe vlucht
  • Inclusief autohuur
  • Nieuwe reis

15-daagse fly-drive Noordkaap Exclusief

Tijdens deze bijzondere autorondreis door Lapland, Finmark en langs de Noordkaap verblijft u in kleinschalige accommodaties, die gerund worden door trotse Finnen en Noren. Zij nemen u mee naar het indrukwekkende verleden en inspirerende heden. Spot rond middernacht beren in Papin Talo Lodge aan de Russische grens, maak een indrukwekkende tocht over de Finmark hoogvlakte, drink champagne op de Noordkaap, ga heerlijk relaxen in de hottub van Gargia Fjellstue en bezoek de rendierfarm in Torassieppi.

Excursies
- Verblijf in unieke accommodaties
- Historie in Iisakki Village
- Beren spotten in de wildernis
- Ontdek Lapland & de toendra
- Ontmoeting met de Sami
- 2 dagen toegang tot de Noordkaap
- Bekijk de rotstekeningen in Alta
- In uw whirlpool kijken naar de middernachtzon

Dag 1: Rotterdam – Rovaniemi – Ruka, ca. 195 km

Papin Talo Lodge

U reist rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi, waar u na aankomst op de luchthaven uw huurauto in ontvangst neemt. U rijdt naar het kleine plaatsje Ruka, in het oosten van Lapland nabij de Russische grens. Let op de overstekende rendieren! U verblijft 3 nachten in Papin Talo Lodge in Ruka. Geniet in de serre van de middernachtzon die maar boven de Rukajärvi blijft hangen.

Dag 2: Ruka

Iisakki Village

Bezoek vandaag Iisakki Village, een reproductie van het centrum van het oude dorpje Rajala, aan de Russische kant van de grens. Ooit was Finland ca. 20x groter totdat de Russen een groot gedeelte van de Oostgrens innamen. Op diverse plekken in Lapland en Karelie vindt u nog replica’s van dorpjes of gebouwen die in Rusland een paar kilometer verderop compleet verlaten zijn. De gastvrouw Hanna vertelt u graag meer over Iisakka Village. U kunt ook gebruik maken van een SUP board of kano die voor de deur ligt. Het is zelfs mogelijk om beren te spotten met een wildernisgids vanuit een schuilhut (optioneel).

Dag 3: Oulanka National Park

Vogel Oulanka National Park

Het Oulanka National Park is meerdere malen verkozen tot het mooiste park van Europa. Er zijn diverse routes uitgezet die u kunt bewandelen. De Kiutaköngäs route (ca. 2 km) loopt langs de oevers van de Oulankajoki rivier, de Kiutaköngäs stroomversnellingen en de rode kliffen.

Dag 4: Ruka – Luosto, ca. 195 km

Luosto

Na het ontbijt verlaat u Ruka en gaat u op weg naar Luosto. Hier verblijft u 2 nachten in een romantische kelo bungalow in Silver Pine Cabins. Deze accommodatie is gemaakt van hele boomstammen, biedt de luxe van een privé sauna en is gelegen bij het National Park Pyhä-Luosto.

Dag 5: Luosto

Lampivaara - edelstenen zoeken amethist mijn

Na het ontbijt in Hotel Luostotunturi raden we u aan een wandeling te maken naar de top van de Lampivaara. Bezoek de enige in Europa operationele amethistmijn, waar u uw eigen mooie paarse geluksteen kunt vinden.

Dag 6: Luosto – Nuorgam, ca. 410 km

Rendier op de weg

Vandaag reist u naar het meest noordelijke plaatsje van Finland en de EU: Nuorgam. U ziet het landschap en haar vegetatie langzaam veranderen. Een mooie tocht met onderweg veel mogelijkheden om te picknicken of het Sami Siida museum in Inari te bezoeken.

Dag 7: Nuorgam

Nuorgam

Tijdens een mooie wandeling kunt u de toendra verkennen. Geniet van de pure arctische wildernis, hoor de vogels zingen en inhaleer de schoonste lucht van Europa. Neem een lege waterfles mee om te vullen bij de vele heuvelriviertjes. U kunt ervoor kiezen om met een gids op pad te gaan, die voor u boven open vuur een wildernis lunch bereidt en prachtige verhalen vertelt over de Lapse natuur en de rijke historie van dit gebied (optioneel). ’s Avonds heeft u de mogelijkheid om met een traditionele rivierboot de Teno rivier op te gaan en een bezoek te brengen aan de Alaköngäs waterval onder de Middernachtzon.

Dag 8: Nuorgam

Uitzicht

Na het ontbijt volgt u de Teno rivier naar de Barentszzee. Bezoek het traditionele visdorpje Nesseby in de Varangerfjord in Noord-Noorwegen. Of rij door naar het magische Kirkenes en de Pasvik vallei, waar u zelfs beren kunt spotten! Ook kunt u vanuit Nuorgam gaan zalmvissen in de Teno rivier.

Dag 9: Nuorgam – Noordkaap, ca. 400 km

Noordkaap

Voor de reis naar de Noordkaap kunt u kiezen uit 2 routes: een rit langs de noordelijke fjorden of de iets snellere zuidelijke route langs Karasjok. Beide routes zijn prachtig. Laat u zich vooral informeren door Marjatta of Raimo. U verblijft 2 nachten nabij Honningsvåg, in een wonderlijk lege wereld, vol met rendieren en reizigers uit de hele wereld.

Dag 10: Noordkaap en Gjesvær

Vogelkolonie Noordkaap

U heeft 48 uur toegang tot de Noordkaap, dus als het gisteren niet gelukt is om de Middernachtzon te zien, dan kunt u vandaag nog een poging wagen. U kunt de dag indelen zoals u zelf wenst. Het bezoek aan het nabijgelegen Gjesvær is een absolute aanrader; dit is letterlijk het einde van de wereld! Beleef hier een vogelsafari of drink een kop koffie in een caféetje. De locals zullen u de meest prachtige verhalen vertellen!

Dag 11: Noordkaap – Gargia, ca. 235 km

Alta Rotstekeningen

U reist in zuidelijke richting, door het Finnmark binnenland, tot u bij de Altafjord aankomt en bij de Gargia Fjellstue in de bergen. Dit guesthouse annex klein museum ademt de historie die dit oude handelshuis voor Noren en Sami ooit had. U geniet hier van simpele, maar bijzonder lekkere gerechten; eten wat de pot schaft. U wordt 's avonds meegenomen naar de huskykennel, waar één van de beste ‘racehonden’ van Noorwegen zit.

Dag 12: Gargia

Finnmark plateau wandelen

U kunt een prachtige wandeling maken naar het hoogteplateau, het begin van de beroemde Finnmark toendra plateau, die zich helemaal uitstrekt tot aan de Russische grens. Vervolg de wandeling tot u bij de prachtige Sautso canyon aankomt. ’s Avonds kunt u onder de Middernachtzon ontspannen in de hot-tub.

Dag 13: Gargia – Torassieppi, ca. 310 km

Torassieppi sfeer

Na het ontbijt staat er landschappelijk en cultureel gezien een erg diverse reis op het programma. U reist door de schitterende canyons nabij Alta met spannende rotsen en stroomversnellingen, totdat u de outback van Lapland bereikt met zijn ruige natuur, onderbroken door Sami nederzettingen. Geniet van een lunch in Kautokeino (optioneel) en bezoek het bijzondere Juhls. U overnacht in Torassieppi, in de natuur nabij een rendierfarm.

Dag 14: Torassieppi – Rovaniemi, ca. 310 km

Raften

Na het ontbijt kunt u op uw gemak terugrijden naar Rovaniemi. U kunt nog gaan raften op de rivier bij Harriniva (optioneel). In Rovaniemi moet u zeker het Arktikum museum bezoeken en wellicht dat u nog even langs kunt bij de Kerstman.

Dag 15: Rovaniemi - Rotterdam

De reis eindigt na het ontbijt. U rijdt terug naar de luchthaven om uw huurauto in te leveren en in te checken voor uw terugvlucht naar Rotterdam.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Rotterdam - Rovaniemi v.v. per Transavia. Het kan zijn dat er een tussenlanding wordt gemaakt in Skellefteå.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Gratis 20 kg ruimbagage
- Huurauto categorie EDMR (Volkswagen Polo of gelijkwaardig inclusief CDW, diefstalverzekering, ongelimiteerd aantal kilometers en tax. Bij 3 personen wordt een cat. CDMR geboekt (Volkswagen Golf of gelijkwaardig) en bij 4 personen wordt een categorie CWMR geboekt (Volkswagen Golf Stationwagon of gelijkwaardig)
- 14 Overnachtingen in een 2-persoonskamer met douche en toilet o.b.v. logies met ontbijt
- Gratis gebruik SUP-board of kano in Ruka
- Entree Noordkaap
- Gargia: gebruik hot tub en bezoek huskyfarm
- Bezoek amethistmijn in Luosto
- Reisbeschrijving
- Wegenkaart en reisgids van Noord-Scandinavië

Niet inbegrepen
- Entree-, tol en parkeergelden
- Extra bijkomende kosten en eigen risico huurauto, zoals

* Toeslag jonge bestuurder 19 t/m 24 jaar: ca. € 25 éénmalig
* Extra bestuurder: € 25 per bestuurder
* Afkoop eigen risico: ca. € 16 - € 18 per dag
* Navigatiesysteem: ca. € 15 per dag

Dit besluit u ter plaatse bij het ondertekenen van het huurcontract van de auto. De extra kosten worden achteraf van uw creditcard afgeschreven.

Uw hotels

U verblijft 14 nachten in kleinschalige, unieke accommodaties zoals hieronder vermeld, op basis van logies en ontbijt.

Overnachtingen
3 x Ruka, Papin Talo Lodge
2 x Luosto, Lapland Silver Pine Cabins
3 x Nuorgam, Nuorgam Lodge
2 x in de omgeving van de Noordkaap, Scandic Hotel
2 x Gargia, Gargia Fjellstue
1 x Torassieppi, Torassieppi Lodge
1 x Rovaniemi, Scandic Hotel

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
  • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
  • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
  • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.