8-daags winteravontuur Nuorgam Lodge

Vliegreis

In het uiterste puntje van Fins Lapland, waar de toendra en de Barentszzee elkaar bijna raken, ligt Nuorgam Lodge. Een kleinschalige parel in een uitgestrekt landschap van sneeuw en ijs. Meer reisinformatie

vanaf € 2095 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Unieke lodge, kleinschalig
 • Optioneel: King Crab Safari
 • Optioneel: Bezoek aan Noorwegen
 • Actieve reis
 • Complete reis

8-daags winteravontuur Nuorgam Lodge

In het uiterste puntje van Fins Lapland, waar de toendra en de Barentszzee elkaar bijna raken, ligt Nuorgam Lodge. Een kleinschalige parel in een uitgestrekt landschap van sneeuw en ijs. De kou wordt gecompenseerd door de hartverwarmende gastvrijheid van Marjatta, Raimo en hun zonen. Hier beleeft u een sneeuwavonturenweek waar u nog lang de mooiste herinneringen aan heeft.

Hoogtepunten
- Winterfun
- Noorderlicht spotten
- Lekker relaxen tijdens het ijsvissen
- Sledetocht over de toendra
- Sneeuwscooteren over de vlaktes
- Huskysafari
- Optioneel: King Crab Safari
- Optioneel: Bezoek aan Noorwegen en de Barentszzee

Reviews

Algemene beoordeling

9,7  /  10
1 reviews
 • Faciliteiten 10,0
 • Kamers 10,0
 • Maaltijden 10,0
 • Netheid & hygiëne 10,0
 • Personeel & Service 10,0
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8,0

Nieuwste reviews

9,7  /  10
Mevr. van der Meijden  |  2 feb 2019
 • Faciliteiten 10
 • Kamers 10
 • Maaltijden 10
 • Netheid & hygiëne 10
 • Personeel & Service 10
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8

Reviews

Algemene beoordeling

9,7  /  10
1 reviews
 • Faciliteiten 10,0
 • Kamers 10,0
 • Maaltijden 10,0
 • Netheid & hygiëne 10,0
 • Personeel & Service 10,0
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8,0

Dag 1: Amsterdam - Ivalo

Aankomst

U vliegt comfortabel en rechtstreeks met Transavia vanaf de luchthaven Schiphol naar Ivalo in Fins Lapland. Na aankomst op de luchthaven volgt een transfer van ca. 3 uur naar Nuorgam, helemaal in het noordelijkste puntje van Fins Lapland. Onderweg maakt u een stop voor een bezoek aan het Siida Museum, waar u ook een lunch krijgt aangeboden. In Nuorgam bent u te gast bij Marjatta en Raimo en hun zonen, die er alles aan zullen doen om het u naar de zin te maken. Na check-in krijgt u alle informatie over het programma van de komende dagen én de thermo-overall en sneeuwlaarzen die u hier goed zult kunnen gebruiken. Tevens krijgt u uitleg over het noorderlicht. Hoe verhoogt u de kans dit fenomeen te aanschouwen en hoe kunt u het beste fotograferen? Lekker warm aangekleed kunt u 's avonds vanaf het ijs op de rivier Tenojoki kijken of u het noorderlicht al kunt ontdekken. Of neem plaats bij het kampvuur in de Lavu, een open hut langs het meer en maak kennis met de rest van de groep. U gaat met z'n allen een mooie en bijzondere week tegemoet. Diner en overnachting in de Nuorgam Lodge.    

Dag 2: Winterfun activiteiten

Sneeuwschoenwandelen

Na een goede nachtrust zo hoog in het Pure Noorden is er niets zo prettig als aanschuiven voor een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet van Marjatta. Nadat u op uw gemak van het ontbijt en een goede kop Finse koffie heeft genoten, is het tijd om u warm aan te kleden voor uw eerste activiteit: een begeleide sneeuwschoenwandeling van ca. 2 uur. De gids neemt u mee op een mooie wandeling door het arctische landschap met een warm drankje onderweg. Aansluitend vindt de lunch plaats in Nuorgam Lodge. Na de lunch zal de gids uitleggen hoe u de diverse materialen dient te gebruiken voor stepslede rijden, sneeuwschoenwandelen en langlaufen zodat u er de rest van uw verblijf plezier van heeft. Alle materialen zijn gedurende de week gratis te gebruiken, zoveel u maar wilt. Einde middag heeft u tijd ter vrije besteding. Maak bijvoorbeeld met de stepslede of de sneeuwschoenen een wandeling naar het dorp van Nuorgam. Weer teruggekomen bij de lodge is de sauna al voor u warm gestookt. Diner en overnachting in de Lodge.

Dag 3: Sledetocht over de toendra & ijsvissen

IJsvissen

Vandaag ervaart u hoe de lokale bevolking een vrije dag doorbrengt. Na het ontbijt wordt u in een houten slede per sneeuwscooter voortgetrokken naar de top van de heuvel. Geniet onderweg van het toendra landschap met prachtige vergezichten richting Noorwegen. Eenmaal op de top gaat de tocht verder over het bevroren meer Pulmakijärvi waar u de mogelijkheid heeft om het pure landschap te fotograferen en te genieten van de oorverdovende stilte en de schoonheid. In een traditionele Lavu hut bereidt Raimo of een van zijn zonen een outdoor lunch voor u. Lekker warm bij het kampvuur, dat ondanks de sneeuw in een mum van tijd opgestookt wordt, is er alle tijd om te relaxen en vragen te stellen over de natuur en de lokale bevolking. Als u wilt, kunt u na de lunch kennis maken met de grootste hobby van de Finnen, het ijsvissen. U krijgt een grote handboor om een gat te draaien in het ijs. Daarna gooit u een hengeltje uit en is het wachten geblazen. Een mooi moment om eens even rustig te genieten van de stilte en de prachtige omgeving. Maar niet te lang, want er zit flink wat vis dus reken erop dat ze bijten. Vindt u al dat gehengel maar niets, dan kunt u ook de sneeuwschoenen onderbinden en nog een wandeling maken over de uitgestrekte vlakten. Sauna, diner en overnachting in de Nuorgam Lodge.

Dag 4: Vrije dag, optioneel: bezoek aan Noorwegen en de Barentszzee

Sami - verhalen vertellen

Na het Scandinavisch ontbijtbuffet heeft u een dag ter vrije besteding. Optioneel kunt u de volgende excursie reserveren: Per minibus steekt u de Fins-Noorse grens over naar het piepkleine Noorse vissersdorpje Nesseby. De Barentszzee stroomt hier de Varangerfjord in en door de invloed van de Warme Golfstroom blijft de fjord daardoor het hele jaar ijsvrij. Een prachtig gezicht: het diepblauwe water van de fjord te midden van de besneeuwde rotsen en stranden. Er is voldoende tijd om foto's te nemen van dit adembenemende uitzicht en u komt meer te weten ov er de Noorse cultuur en het leven van de vissers in deze noordelijke omgeving. U bezoekt het Varanger Sami museum in Varangerbotn waar u kennis kunt maken met de vroegere manier van leven van de Sami bij de fjorden. Onderweg luncht u in een lokaal restaurant in Noorwegen met een typische Noorse lunch en ook wordt er een stop gemaakt bij de lokale zilversmid. In de middag heeft u tijd voor uzelf, de sauna en het diner. Overnachting in Nuorgam.

Dag 5: Sneeuwscootersafari & bezoek rendierboerderij

Sneeuwscootersafari

Na het ontbijt kleedt u zich warm aan want vandaag staat er een bijzondere sneeuwscootertocht op het programma. U leert hoe u de sneeuwscooter veilig kunt besturen: over reeds geprepareerde paden, maar ook door de diepe, verse sneeuw op de vlaktes. U rijdt met twee personen per sneeuwscooter en onderweg wordt er regelmatig gestopt zodat bestuurder en bijrijder van plaats kunnen wisselen. Het is een mooie tocht over de hoger gelegen heuvels en de totale lengte van de tocht is circa 40 km. Onderweg wordt er gestopt voor een warm drankje en wat snacks bij een kampvuur. Het ochtendprogramma duurt ongeveer 3 uur. Na de lunch in Nuorgam Lodge volgt er een korte transfer naar een lokale rendierboerderij, waar de rendierhouder u al opwacht in zijn traditionele Sami kostuum. U mag de rendierhouder helpen bij het voeren terwijl hij u vertelt over het leven van en met de rendieren. Ook is er gelegenheid om te kijken of u aanleg heeft om een rendier te vangen met een lasso! Wederom bij kampvuur geniet u nog even na met een warm drankje. Het middagprogramma duurt ca. 2 uur. Diner en overnachting in Nuorgam.

Dag 6: Huskysafari

Huskysafari Lulea

Na het ontbijt vertrekt u naar de husky farm die in Noorwegen gelegen is. De transfertijd bedraagt circa 30 minuten. U maakt kennis met de sledehonden en u krijgt uitleg over het reilen en zeilen op de farm. U zult merken dat de dieren het leuk vinden om aangehaald te worden en dat ze niet kunnen wachten om met u op pad te gaan! Daarna is het tijd om de slee op te stappen en te genieten van de stilte en de snelheid van de slee. U rijdt met 2 personen per slee, de één stuurt en de ander kan in de slee plaatsnemen. De tocht duurt ca. 2 uur. Onderweg wordt er een warm drankje en wat snacks geserveerd bij een kampvuur. Nadat u de huskyhonden uitgebreid heeft gefotografeerd, wordt u weer naar Nuorgam gebracht voor de lunch. De middag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld gaan langlaufen, de sneeuwschoenen weer onderbinden en naar één van de kota's wandelen of de sauna induiken. Diner en overnachting in Nuorgam Lodge.

Dag 7: Vrije dag, optioneel King Crab safari

Landschap in avondrood

Na het ontbijt heeft u de dag voor uzelf. Bind de langlaufski's of sneeuwschoenen onder en maak een schitterende tocht over de rivier. Het is ook mogelijk om vooraf bij uw reis excursies te boeken, denk aan een extra sneeuwscootertocht of nog een dag met de rendieren. Wat uw reis echter wel heel bijzonder maakt, is om te kiezen voor de King Crab safari. U gaat onder begeleiding van een ervaren visser per boot de Noorse fjorden verkennen en op zoek naar de reusachtige King Crabs. Na vangst bereidt de visser de 'koningskrabben' ter plaatse voor u. U heeft werkelijk nog nooit zoiets verrukkelijks geproefd en u kunt prachtige foto's schieten voor het thuisfront! U staat nu eenmaal niet dagelijks met een reuzenkrab in uw handen in Arctisch Lapland. Ook deze excursie is vooraf te boeken, u bent dan verzekerd van een plekje aan boord. Natuurlijk kunt u ook ter plaatse bij Marjatta en Raimo nog vragen naar optionele excursies. Lunch in Nuorgam (tenzij u voor een excursie kiest, dan is de lunch niet inbegrepen). Deze laatste avond wordt een traditioneel Laps diner geserveerd in een typische Lapse hut "Kota" bij het kampvuur en zullen Marjatta, Raimo en hun zonen uw vergezellen en vertellen over het lokale leven. Overnachting in Nuorgam Lodge.

Dag 8: Ivalo - Amsterdam

Einde van een bijzondere vakantie. U wordt in ca. 3 uur terug naar de luchthaven gebracht voor uw rechtstreekse vlucht naar Schiphol, Amsterdam met Transavia.

Inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht Amsterdam - Ivalo v.v.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Transfers luchthaven - accommodatie v.v.
- 7 Overnachtingen in een 2-persoons studio op basis van volpension met 3-gangendiner
- Gebruik thermo-overall, handschoenen en sneeuwlaarzen gedurende het hele verblijf
- Gratis 20 kg ruimbagage, verdeeld over maximaal 5 bagagestukken
- Gratis wintersportuitrusting mee aan boord, per persoon. Deze uitrusting moet direct bij boeking worden aangemeld. Dit kan verderop in het boekingsproces, bij de extra's. Voor opgave na definitieve boeking berekenen we € 10 administratiekosten.
- Alle activiteiten volgens programma o.l.v. een Engelssprekende gids
- Reisinformatie

Deze reis niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar.

Niet inbegrepen
- Afkoop eigen risico sneeuwscooter € 12,50 per bestuurder. U dient dit bij boeking op te geven en te betalen. Voor opgave na definitieve boeking berekenen we € 10 administratiekosten.

Nuorgam Lodge

Ligging: in het noordelijkste puntje van Fins Lapland

Faciliteiten: In het hoofdgebouw bevindt zich de receptie, een kleine souvenirwinkel en het restaurant waar door Marjatta overheerlijke lokale gerechten met zorg voor u worden bereid. Aan de oever van de rivier is een zogenaamde Lavu, een kampvuurplek waar u worstjes kunt grillen of een drankje kunt drinken bij het knisperende haardvuur. Er is een apart gebouw met een sauna waar u gebruik van kunt maken (gratis: 1 uur per dag per kamer)

Studio: De studio's zijn recent gerenoveerd en verschillend in grootte en indeling. Wel zijn de faciliteiten identiek en het interieur is met veel zorg en smaak ingericht. De studio's bevinden zich in aparte, deels vrijstaande, houten gebouwen. Ze beschikken over een kleine zithoek met een radio en televisie en 2 aparte bedden. Keukenhoek met een kookplaat, een koelkast en een magnetron. Koffie/thee faciliteiten (koffie, thee, honing en koekjes inbegrepen). Badkamer met douche, toilet en föhn.

De Superior Cabins zijn nieuw, type 2-onder-1 kap. Ze liggen langs de rivier Tenojoki, op loopafstand van het hoofdgebouw. De cabins hebben een woonkamer met een groot panoramaraam, open haard en kitchenette, aparte slaapkamer met een tweepersoonsbed en een badkamer met privésauna. Er is gratis wifi. Deze zijn niet mogelijk met een 1-persoonsbezetting.Afwijkende annuleringsvoorwaarden

Op deze reis gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden:

Bij annulering door de reiziger is deze, naast eventuele reserveringskosten, de volgende bedragen verschuldigd:

bij annulering tot en met de 57e kalenderdag vóór de vertrekdag: de aanbeta-ling (30% van de reissom)
bij annulering vanaf de 56e kalenderdag tot en met de 29e kalenderdag vóór de vertrekdag: 50% van de reissom
bij annulering vanaf de 28e kalenderdag tot en met de 15e kalenderdag vóór de vertrekdag: 75% van de reissom
bij annulering vanaf de 14e kalenderdag tot en met de 8e kalenderdag vóór de vertrekdag: 90% van de reissom
bij annulering vanaf de 7e kalenderdag vóór de vertrekdag tot en met de vertrekdag: de volledige reissom

Belangrijke informatie

Bagage

U mag per persoon maximaal 20 kg ruimbagage meenemen, die verdeeld mag worden over maximaal 5 bagagestukken. Bovendien mag u 1 stuks handbagage per persoon meenemen van maximaal 10 kg en afmetingen 55 x 40 x 25 cm.

U mag extra een gratis wintersportuitrusting meenemen aan boord, maar deze moet wel direct bij boeking worden aangemeld. Dit kan verderop in het boekingsproces, bij de extra's, worden aangegeven. Een wintersportuitrusting kan bestaan uit: (langlauf)ski's of een snowboard incl. schoenen of een slee. De uitrusting mag niet meer dan 15 kg wegen. Voor opgave vanaf 42 dagen voor vertrek wordt € 10 administratiekosten berekend.

Excursies en Activiteiten 

Alle tijden en data van excursies worden ter plaatse definitief medegedeeld, tijdens de informatiebijeenkomst, ongeacht de data waarop deze in het systeem of op de faktuur/vouchers staan.  

De duur en lengte van excursies is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden, de dieren (husky's of rendieren), de grootte van de groep en de bekwaamheid van de personen in de groep. De plaatselijke gids is degene die (onderweg) bepaalt of een excursie moet worden afgebroken of ingekort. Dit is geen reden voor restitutie. Het noorderlicht is een natuurfenomeen en derhalve kan er geen garantie worden gegeven dat u het noorderlicht ook daadwerkelijk ziet tijdens een excursie. 

Indien bij een husky- of sneeuwscootersafari wordt uitgegaan van 2 personen per slee/scooter en u heeft een oneven aantal in uw reisgezelschap, dan wordt de persoon die overblijft ingedeeld bij iemand anders van de groep of bij de gids. Bij sneeuwscootersafari's kunt u er ook voor kiezen om tegen een toeslag de scooter alleen te besturen. 

Kleding & Klimaat

De thermokleding is in alle maten aanwezig, van zeer klein tot zeer groot. Vrijwel direct na aankomst kunt u beschikken over de thermokleding. Deze bestaat uit een overall, winterlaarzen en handschoenen. De overall is voor dagelijks gebruik wellicht wat onhandig dus een skibroek en ski-jas komen zeker van pas. Het is verstandig om u in 3 lagen te kleden waarbij de onderlaag het vocht moet afvoeren, de tussenlaag het vocht moet doorvoeren en tegelijkertijd de warmte moet vasthouden en de bovenlaag ademend, water- en winddicht moet zijn. Bij de betere outdoor- en wintersportzaken kan men u van goed advies voorzien. 50% van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd, dus een goede muts is noodzakelijk. Ook zijn wanten in het algemeen beter dan vingerhandschoenen. Neem wollen of acrylsokken mee en geen katoenen sokken. U kunt vaak ook ter plaatse sokken, handschoenen of een muts aanschaffen, van prima kwaliteit. Een goede zonnebril tenslotte beschermt uw ogen tegen de UV-straling die weerkaatst wordt in de sneeuw.

De winters in Lapland zijn lang, koud en met veel sneeuw. De temperaturen lopen uiteen van –2º tot –20ºC en een enkele keer daalt het kwik nog verder onder nul. Toch voelt het minder koud aan dan de thermometer aangeeft. Lapland heeft een landklimaat en dat zorgt voor een 'droge' kou, waardoor de gevoelstemperatuur veel aangenamer is dan in Nederland. Er is een grote kans op droog, helder weer en er is in het algemeen weinig wind. 

Sneeuwscootersafari's 

U dient minimaal 18 jaar te zijn én te beschikken over een geldig autorijbewijs om een sneeuwscooter te mogen besturen. U kunt in de volgende stap tijdens het boekingsproces het eigen risico afkopen voor éénmalig € 12,50 per bestuurder per week. Voor opgave vanaf 42 dagen voor vertrek wordt € 10 administratiekosten berekend. Dit eenmalige bedrag geldt voor alle sneeuwscootersafari's tijdens uw reis die u bij ons vooraf boekt. De afkoop geldt voor één schadegeval per scooter. Voor excursies die u ter plaatse koopt, gelden andere regels en bedragen. Eventuele schade zult u ter plaatse moeten voorschieten. Deze kosten zullen in Nederland via de verzekering weer aan u worden uitgekeerd.

Handig om mee te nemen

Aanmaakblokjes voor de open haard, wat boodschapjes voor de eerste 2 dagen (soep, zoet broodbeleg, crackers, blikje groente o.i.d.), reisspelletjes, wasmiddel (de meest woningen hebben een wasmachine of er is een wasseretteservice zodat u halverwege de week een keer kunt wassen en niet zoveel hoeft mee te nemen), zaklamp.

 

 

 

Kinderen

Dit arrangement is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt inmiddels bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 


Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

 • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
 • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
 • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
 • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
 • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.