8-daags sneeuwavontuur Muotka

Vliegreis

De weg naar het hotel is al even veelbelovend als de activiteiten die deze week gepland staan. U bent in goede handen want eigenaren Jouko en Saana zorgen goed voor u! Meer reisinformatie

vanaf € 2195 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Optioneel: Aurora Cabin
  • Incl. sneeuwscootersafari
  • Incl. huskysafari
  • Actieve reis
  • Rustig gelegen

8-daags sneeuwavontuur Muotka

De weg ernaartoe is al veelbelovend, er lijkt geen eind aan te komen! Dit hotel ligt diep verscholen in de besneeuwde taigabossen bij het wintersportplaatsje Saariselkä. U bent hier in goede handen want Jouko en Saana zorgen er persoonlijk voor dat u zich helemaal in uw element voelt. Omgeven door een serene winterse stilte geniet u van de mooiste excursies, de traditionele sauna, smakelijke gerechten en het noorderlicht! Het programma is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.


Alleengebruik sneeuwscooter


Bij dit arrangement zijn 2 sneeuwscootertochten inbegrepen, waarbij u met 2 personen op 1 sneeuwscooter plaatsneemt. Indien u uw eigen sneeuwscooter wenst, kan dit tegen een bijbetaling van € 200 per persoon voor beide excursies. Indien u dit wilt, neemt u dan contact op met onze verkoopafdeling. De reissom op basis van 1-persoon is standaard gebaseerd op alleengebruik sneeuwscooter.

Hoogtepunten
- Bezoek rendierboerderij
- Noorderlicht spotten
- Huskysafari
- Sneeuwscootersafari
- Sneeuwschoenwandelen
- Gebruik sauna
- Langlaufen
- Optioneel: boek een nachtje in de Aurora Cabin

Dag 1: Amsterdam - Ivalo

Aankomst Fins Lapland

U vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol naar de luchthaven van Ivalo, waarna een transfer van ca. 40 minuten plaats vindt naar het Wilderness Hotel Muotka, net buiten het wintersportplaatsje Saariselkä gelegen. Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u uitleg over het programma dat u te wachten staat en kunt u uw thermokleding passen en uitzoeken. Alle gepubliceerde excursies en activiteiten worden ter plaatse definitief medegedeeld. De volgorde kan wijzigen. Het diner vanavond is inbegrepen.

Dag 2: Rendierboerderij & Noorderlicht

Rendieren

Na een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet gaat u per sneeuwscooter naar een rendierfarm. Twee personen per sneeuwscooter. Voor het besturen van een sneeuwscooter is de minimum leeftijd 18 jaar en u heeft een geldig autorijbewijs nodig. Midden in de Lapse wildernis maakt u kennis met de rendierhouders. Zij zullen u laten zien hoe belangrijk de rendierhouderij voor dit gebied is. Een echte Sami vangt zijn rendier met een lasso: u mag het ook proberen! U krijgt een authentieke lunch geserveerd en uiteraard maakt u een kort ritje in de rendierslee. 's Middags heeft u vrije tijd. Verken de omgeving te voet of geniet van de warme sauna. Na het diner is het tijd om naar Aurora Camp te gaan, een speciale plek die er helemaal op is ingericht om comfortabel het noorderlicht te spotten. Het vervoer is per slede, voortgetrokken door een sneeuwscooter. Onder het genot van een warm drankje vertelt de gids bij het kampvuur over het leven boven de poolcirkel. Hopelijk heeft u geluk en verschijnt het noorderlicht aan de heldere hemel. Het middagprogramma duurt ca. 4-5 uur, het avondprogramma ongeveer 2,5 uur.

Dag 3: Huskysafari

Huskysafari

Net als de rendieren horen husky's ook helemaal bij Lapland. U staat versteld van het lawaai van de luid blaffende honden, wanneer u de kennel nadert. Ze kunnen niet wachten om te gaan rennen. De huskyhouder geeft u instructie over hoe u de slee moet besturen en dan zoeft u weg. Twee personen per slede. Het geluid van de honden verstomd direct: geconcentreerd trekken ze de slede door het witbesneeuwde landschap en u hoort alleen nog het gehijg. Onderweg wordt gestopt om te wisselen van plaats in en op de slede en tevens ontvangt u een lunch bij het kampvuur. De duur van het programma is ca. 2,5 uur. U keert terug voor diner en overnachting.

Dag 4: Sneeuwscootersafari

Sneeuwscootersafari

U heeft al een voorproefje gehad van het rijden op de sneeuwscooter, maar vandaag begint het echte werk. U gaat op weg (2 personen per sneeuwscooter, tegen een toeslag kunt u de sneeuwscooter alleen besturen) voor een sensationele sneeuwscootersafari in de omgeving van Muotkan Maja. U heeft geen ervaring nodig, maar wel een geldig rijbewijs. In de bossen komt het op sturen aan, op de open plekken kan het gas wat verder open. Halverwege wordt er boven het kampvuur een picknick lunch bereid. Het programma duurt ca. 4 uur. Terug in de lodge ontvangt u een heerlijk diner.

Dag 5: Sneeuwschoenwandeling

Sneeuwschoenwandelen

In de middag mag u zelf aan het werk: er staat een sneeuwschoenwandeling op het programma. Het is helemaal niet moeilijk om met de schoenen te wandelen. De schoenen gaan moeiteloos door de diepe lagen sneeuw en met behulp van de stokken duwt u zich lekker heuvelop. De wandeltocht vergt het wel iets van uw conditie, maar is goed te doen voor iedereen. De lunch onderweg is inbegrepen. Het programma duurt ca. 2 uur. Na terugkomst kunt u heerlijk relaxen in de sauna voordat u aanschuift aan het dinerbuffet.

Dag 6: Langlaufen op taiga en toendra

Langlaufen

Neemt u nog wat extra's van het uitgebreide Scandinavische ontbijtbuffet want het wordt een sportieve dag. De Finnen hebben het langlaufen met de paplepel ingegoten gekregen en ze willen u graag laten zien waarom ze er zo dol op zijn. U krijgt een gedegen instructie van een ervaren langlaufer en zodra u de belangrijkste technieken onder de knie heeft, gaat u samen op pad voor een prachtige skitocht, dwars door de naaldwouden en veenmoerassen. U keert helemaal fit en warm terug voor de lunch in het hotel. Het ochtendprogramma duurt ca. 2 uur. In de middag is er vrije tijd. Lekker relaxen in de sauna. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 7: Ter vrije besteding

Winterwonderlandschap

Vandaag heeft u lekker een vrije dag. Maak een wandeling, geniet van de natuur, kom nog lekker tot rust in de sauna of lees uw boek bij de open haard. De lunch en het diner worden in het hotel geserveerd.

Dag 8: Ivalo - Amsterdam

Na het laatste ontbijt wordt u teruggebracht naar de luchthaven van Ivalo. U vliegt rechtstreeks van Ivalo naar Amsterdam met Transavia.

Inbegrepen
- Vlucht Amsterdam - Ivalo v.v. met Transavia
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Transfer luchthaven - accommodatie v.v.
- 7 overnachtingen volgens beschrijving op basis van volpension in buffetvorm
- Gebruik thermo-overall, handschoenen en sneeuwlaarzen gedurende het hele verblijf
- Gratis 20 kg ruimbagage, verdeeld over maximaal 5 bagagestukken
- Gratis wintersportuitrusting mee aan boord, per persoon. Deze uitrusting moet direct bij boeking worden aangemeld. Dit kan verderop in het boekingsproces, bij de extra's. Voor opgave vanaf 42 dagen voor vertrek rekenen we extra € 10 administratiekosten.
- Alle activiteiten volgens programma onder leiding van een Engelssprekende gids
- Reisinformatie

Alleengebruik sneeuwscooter

Bij dit arrangement zijn 2 sneeuwscootertochten inbegrepen, waarbij u met 2 personen op 1 sneeuwscooter plaatsneemt. Indien u uw eigen sneeuwscooter wenst, kan dit tegen een bijbetaling van € 200 per persoon voor beide excursies. U kunt dit verderop in het boekingsproces, bij de extra's aangeven. De reissom op basis van 1-persoon is standaard gebaseerd op alleengebruik sneeuwscooter.

Wilderness Hotel Muotka

Ligging: De weg ernaartoe is al veelbelovend, er lijkt geen eind aan te komen! Het hotel ligt diep verscholen in de besneeuwde taigabossen bij het wintersportplaatsje Saariselkä.

Faciliteiten: Receptie, restaurant en bar/lounge met gratis wifi in het hoofdgebouw. Er is tevens een sauna.

Kamers: in hoofd- en bijgebouw. De kamers zijn verschillend qua grootte, maar alle smaakvol ingericht met Lapse decoraties. In de meeste kamers is tv en/of een zitje. Badkamer met douche en toilet.
Het kamertype 'Superior Sauna' is luxe en ligt op loopafstand van het hoofdgebouw. Extra koffie- en theezetfaciliteiten, waterkoker, mini koelkastje, föhn en privésauna.

Bijzonderheden: u verblijft op basis van volpension in buffetvorm. U bent hier in goede handen want Jouko en Saana zorgen persoonlijk voor u.


Romantisch: u kunt een overnachting in een Aurora Cabin reserveren, met glazen dak. Deze overnachting kost extra € 187 per persoon en wordt geboekt op basis van beschikbaarheid. Indien u met meerdere personen reist, is het niet gegarandeerd dat u deze overnachting tegelijkertijd heeft.

Afwijkende annuleringsvoorwaarden

Op deze reis gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden:

Bij annulering door de reiziger is deze, naast eventuele reserveringskosten, de volgende bedragen verschuldigd:

bij annulering tot en met de 57e kalenderdag vóór de vertrekdag: de aanbeta-ling (30% van de reissom)
bij annulering vanaf de 56e kalenderdag tot en met de 29e kalenderdag vóór de vertrekdag: 50% van de reissom
bij annulering vanaf de 28e kalenderdag tot en met de 15e kalenderdag vóór de vertrekdag: 75% van de reissom
bij annulering vanaf de 14e kalenderdag tot en met de 8e kalenderdag vóór de vertrekdag: 90% van de reissom
bij annulering vanaf de 7e kalenderdag vóór de vertrekdag tot en met de vertrekdag: de volledige reissom

Belangrijke informatie

Bagage

U mag per persoon maximaal 20 kg ruimbagage meenemen, die verdeeld mag worden over maximaal 5 bagagestukken. Bovendien mag u 1 stuks handbagage per persoon meenemen van maximaal 10 kg en afmetingen 55 x 40 x 25 cm.

U mag extra een gratis wintersportuitrusting meenemen aan boord, maar deze moet wel direct bij boeking worden aangemeld. Dit kan verderop in het boekingsproces, bij de extra's, worden aangegeven. Een wintersportuitrusting kan bestaan uit: (langlauf)ski's of een snowboard incl. schoenen of een slee. De uitrusting mag niet meer dan 15 kg wegen. Voor opgave vanaf 42 dagen voor vertrek wordt € 10 administratiekosten berekend.

Excursies en Activiteiten 

Alle tijden en data van excursies worden ter plaatse definitief medegedeeld, tijdens de informatiebijeenkomst, ongeacht de data waarop deze in het systeem of op de faktuur/vouchers staan.  

De duur en lengte van excursies is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden, de dieren (husky's of rendieren), de grootte van de groep en de bekwaamheid van de personen in de groep. De plaatselijke gids is degene die (onderweg) bepaalt of een excursie moet worden afgebroken of ingekort. Dit is geen reden voor restitutie. Het noorderlicht is een natuurfenomeen en derhalve kan er geen garantie worden gegeven dat u het noorderlicht ook daadwerkelijk ziet tijdens een excursie. 

Indien bij een husky- of sneeuwscootersafari wordt uitgegaan van 2 personen per slee/scooter en u heeft een oneven aantal in uw reisgezelschap, dan wordt de persoon die overblijft ingedeeld bij iemand anders van de groep of bij de gids. Bij sneeuwscootersafari's kunt u er ook voor kiezen om tegen een toeslag de scooter alleen te besturen. 

Kleding & Klimaat

De thermokleding is in alle maten aanwezig, van zeer klein tot zeer groot. Vrijwel direct na aankomst kunt u beschikken over de thermokleding. Deze bestaat uit een overall, winterlaarzen en handschoenen. De overall is voor dagelijks gebruik wellicht wat onhandig dus een skibroek en ski-jas komen zeker van pas. Het is verstandig om u in 3 lagen te kleden waarbij de onderlaag het vocht moet afvoeren, de tussenlaag het vocht moet doorvoeren en tegelijkertijd de warmte moet vasthouden en de bovenlaag ademend, water- en winddicht moet zijn. Bij de betere outdoor- en wintersportzaken kan men u van goed advies voorzien. 50% van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd, dus een goede muts is noodzakelijk. Ook zijn wanten in het algemeen beter dan vingerhandschoenen. Neem wollen of acrylsokken mee en geen katoenen sokken. U kunt vaak ook ter plaatse sokken, handschoenen of een muts aanschaffen, van prima kwaliteit. Een goede zonnebril tenslotte beschermt uw ogen tegen de UV-straling die weerkaatst wordt in de sneeuw.

De winters in Lapland zijn lang, koud en met veel sneeuw. De temperaturen lopen uiteen van –2º tot –20ºC en een enkele keer daalt het kwik nog verder onder nul. Toch voelt het minder koud aan dan de thermometer aangeeft. Lapland heeft een landklimaat en dat zorgt voor een 'droge' kou, waardoor de gevoelstemperatuur veel aangenamer is dan in Nederland. Er is een grote kans op droog, helder weer en er is in het algemeen weinig wind. 

Sneeuwscootersafari's 

U dient minimaal 18 jaar te zijn én te beschikken over een geldig autorijbewijs om een sneeuwscooter te mogen besturen. U kunt in de volgende stap tijdens het boekingsproces het eigen risico afkopen voor éénmalig € 12,50 per bestuurder per week. Voor opgave vanaf 42 dagen voor vertrek wordt € 10 administratiekosten berekend. Dit eenmalige bedrag geldt voor alle sneeuwscootersafari's tijdens uw reis die u bij ons vooraf boekt. De afkoop geldt voor één schadegeval per scooter. Voor excursies die u ter plaatse koopt, gelden andere regels en bedragen. Eventuele schade zult u ter plaatse moeten voorschieten. Deze kosten zullen in Nederland via de verzekering weer aan u worden uitgekeerd.

Handig om mee te nemen

Aanmaakblokjes voor de open haard, wat boodschapjes voor de eerste 2 dagen (soep, zoet broodbeleg, crackers, blikje groente o.i.d.), reisspelletjes, wasmiddel (de meest woningen hebben een wasmachine of er is een wasseretteservice zodat u halverwege de week een keer kunt wassen en niet zoveel hoeft mee te nemen), zaklamp.

 

 

 

Kinderen

Dit arrangement is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar vanwege de lange huskysafari's.

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

2G-maatregelen
In steeds meer landen zoals Tsjechië (per 22 november) en Duitsland (per 21 november) treedt inmiddels de 2G regeling in werking. Dat betekent dat u volledig Gevaccineerd tegen COVID-19 moet zijn of Genezen (max. 180 dagen). Uitsluitend met uw Coronapas met QR-code krijgt u toegang tot bijv. restaurants, hotels en bezienswaardigheden zoals musea. Bent u niet gevaccineerd of genezen, dan krijgt u met een negatieve PCR- of Antigeentest géén toegang. Heeft u bij ons een vakantie geboekt of staat u op het punt dit te doen dan adviseren wij u dringend aan deze 2G regel te voldoen.  

Oostenrijk lockdown
De Oostenrijkse regering heeft 19 november een volledige lockdown voor het hele land aangekondigd. Start is maandag 22 november voor een periode van voorlopig 10 dagen t/m 2 dec. De lockdown kan daarna nog voor maximaal 10 dagen verlengd worden, maar dit is nog niet bevestigd. Maatregelen zijn o.a. een volledige sluiting van alle hotels, restaurants, cafés en niet-essentiële winkels. Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen open blijven.

Wij wijzen u er op dat het regelmatig voorkomt dat landen, deelstaten of zelfs accommodaties een eis tot volledige vaccinatie aan toeristen stellen. Mogelijke kosten die voortvloeien uit het annuleren van een reis omdat u niet voldoet aan deze eis liggen in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 


Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
  • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
  • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
  • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.