5-daags winteravontuur Rovaniemi

Verschillende reismogelijkheden

Vlieg richting de poolcirkel en ga op bezoek bij de Kerstman. In een sprookjesachtig decor van een winterwonderland maakt u een huskysafari en gaat u op jacht naar het noorderlicht. Meer reisinformatie

vanaf € 908 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Avontuur op de Poolcirkel
  • Ga eens ijs-floaten!
  • Actieve reis
  • Gratis WiFi
  • Inclusief ontbijt

Rovaniemi

Welkom in Lapland, winterwonderland. De perfecte plek om te ontspannen en tegelijkertijd de leukste en bijzondere herinneringen te maken. De komende dagen zijn gevuld met een  huskysafari, dikke pakken sneeuw, een sneeuwscootersafari, lekker eten, kampvuurtjes maken en hopelijk een glimp opvangen van het dansende noorderlicht. De reis is op individuele basis vanuit Nederland maar eenmaal op de poolcirkel ontmoet u uw medereisgenoten (internationaal gezelschap) en de gids die u komende dagen op weg helpt.

Hoogtepunten
- Voel de adrenaline tijdens een sneeuwscootersafari
- Bucketlist ervaring: Huskysafari
- Bezoek Santa Claus Village
- Op jacht naar het noorderlicht
- Vrije dag met optionele excursiemogelijkheden
- Nog nooit gedaan: ijsfloaten (optioneel)

Dag 1: Rovaniemi

Winterwonderlandschap met ondergaande zon

Op de luchthaven van Rovaniemi kan het zijn dat u nog even op andere reisgenoten moet wachten, maar dan wordt u met de transferbus naar het hotel gebracht. Het hangt een beetje van de tijdstip van uw vlucht af, maar wellicht begint het al schemerdonker te worden. Zeker in hartje winter wordt het laat in de ochtend licht en begint het rond 14.00 uur al weer te schemeren. Het wordt overdag nooit helemaal donker, aangezien de sneeuw zorgt voor weerkaatsing. Na het inchecken kunt u de stad een beetje ontdekken of een wandeling langs of op de dichtgevroren rivier maken. Het diner is niet inbegrepen maar het is wel mogelijk om het gehele arrangement op basis van halfpension te reserveren.

Dag 2: Sneeuwscootersafari

Sneeuwscooter Salla

Na een goed en uitgebreid ontbijt is het tijd om een sneeuwscootersafari te maken. De gids legt uit hoe u de sneeuwscooter moet besturen, de veiligheidsvoorschriften en de regels waar iedereen zich aan moet houden. Daarna rijdt u achter hem aan de bossen in en de vlaktes op. U zult merken dat het besturen van een sneeuwscooter heel makkelijk is. Onderweg wordt gestopt voor een koffiepauze en kunt u foto's maken en genieten van de wildernis. U keert terug naar het hotel waar u de rest van de middag ter vrije besteding heeft.

Dag 3: Santa Claus Village, huskysafari, sneeuwschoenwandeling

Santa Claus Village

Na een stevig ontbijt staat er een volle dag met bezigheden op het programma. U brengt eerst een bezoek aan Santa Claus Village, op de poolcirkel gelegen. Stuur een ouderwetse ansichtkaart uit het postkantoor en schaf wat leuke souvenirs aan. Het complex zou niet misstaan in Disneyland. Daarna maakt u onder leiding van een Engelssprekende gids een huskysafari van ca. 20 minuten. De luid blaffende en enthousiaste husky's willen maar 1 ding: op pad met u in de slede. Geniet van de stilte en het landschap als ze eenmaal aan het rennen zijn. Eenmaal terug kunt u opwarmen bij het vuur en heeft u de mogelijkheid om de husky's te aaien en foto's te nemen. In de avond wordt u met de auto naar een open plek gebracht waar u hopelijk het noorderlicht kunt zien. Er worden verhalen verteld rond het kampvuur en u kunt een wandeling maken met sneeuwschoenen. Warme drankjes en marshmallows roosteren horen er natuurlijk bij. Mocht het noorderlicht niet aan de hemel verschijnen, dan heeft u een geweldige ervaring in de poolnacht beleefd.

Dag 4: Vrije dag, ijs-floaten of een rendiersafari?

Rendiersafari - Foto: Lapland Safaris

Na het ontbijt in het hotel heeft u de gehele dag ter vrije besteding in of in de omgeving van Rovaniemi. U kunt de laatste inkopen doen, een wandeling maken langs de bevroren rivier Ounasjoki of nog een van de optionele activiteiten reserveren, zoals een rendiersafari, een noorderlichtsafari of ijsvissen. U kunt zelfs ijs-floaten: met een speciaal pak in het ijskoude water. Ook een excursie naar het Ranua Wildlife Park is mogelijk, de meest noordelijke dierentuin van Europa, met uniek arctische diersoorten.

Dag 5: Einde winteravontuur

Uw winteravontuur eindigt na het ontbijt. U neemt afscheid van het reisgezelschap en wordt teruggebracht naar de luchthaven.

Inbegrepen
- Transfer luchthaven - hotel v.v.
- 4 overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies en ontbijt
- Sneeuwscootersafari 2 uur
- Huskysafari 5 km
- Bezoek Santa Claus Village incl. transfers
- Noorderlicht avond 3 uur
- Engelssprekende reisleiding op dag 2, 3 en 4

Indien u het arrangement met vlucht reserveert:
- Vlucht naar Rovaniemi v.v. (met een overstap in Helsinki of rechtstreeks met Ryanair vanaf Charleroi-België)
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing

Niet inbegrepen
- Overige maaltijden (u kunt halfpension reserveren)
- Thermokleding (u kunt deze huren voor 3 dagen)
- Optionele excursies op de vrije dag (u kunt dit in de volgende stap in het boekingsproces toevoegen)

Scandic Hotel Pohjanhovi****
Het hotel is gunstig gelegen, aan de Kemijoki rivier die door Rovaniemi stroomt. Het hotel heeft een receptie met Scandic-kiosk, lounge, bar, ontbijtrestaurant, fiitnessruimte en een heerlijke sauna. De kamers (ca. 21-27 m²) zijn comfortabel ingericht met telefoon, tv, bureau en stoel twee fauteuils en een badkamer met douche, toilet en haardroger. Er is gratis wifi in het hele hotel zodat u uw ervaringen en foto's direct kunt delen met vrienden en familie. Iedere ochtend wordt een gezond en uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd wat u voldoende energie geeft voor de activiteiten van de komende dag.

Overnachtingen
- 4x Rovaniemi, Scandic Pohjanhovi Hotel

Optionele excursies
Deze komen zo spoedig mogelijk online.

Reizen binnen Europa:
In Europa kunt u veilig en fijn reizen zonder risico’s. Diverse landen hanteren bovendien geen inreismaatregelen meer. In sommige Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. De eisen die per land hieraan gesteld worden kunnen verschillen.

Reizen buiten Europa:
Onze bestemmingen buiten Europa hebben kleurcode groen of geel. Alle landen zijn in ieder geval open en kunnen bezocht worden. In veel gevallen moet u volledig gevaccineerd zijn.

Algemeen advies
Kijk voorafgaand, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op Nederlandwereldwijd, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Finse landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigens niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Finland

Finland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Er zijn geen tolwegen en files zijn zeldzaam. Er zijn duidelijke verkeersborden. U dient vooral in de ochtend en in de avondschemering rekening te houden met overstekend wild. Er staan waarschuwingsborden die de lengte van de gevarenzones van overstekende rendieren en elanden aangeven. Bruine borden langs de weg geven officiële toeristische routes aan. De verkeersregels in Finland wijken deels af van die in andere landen en u dient het volgende in acht te nemen: de auto moet tenminste dimlichten aan hebben, ook overdag. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin.

Tanken
De meeste benzinestations liggen aan de hoofdwegen en aan de rand van steden en dorpen. LPG is niet verkrijgbaar. Prijzen zijn vergelijkbaar met de brandstofprijzen in Nederland. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Finland is 338.000 km². Het is daarmee het op zes na grootste land van Europa. 10% van de oppervlakte bestaat uit water, 69% uit bos. Ongeveer 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Het land is ruwweg te verdelen in vier regio's met elk een heel verschillend landschapstype. In het zuiden liggen de Alandeilanden. Dit zijn rotseilanden (scheren) veroorzaakt door gletsjers. In het midden liggen de bossen en wouden van Kuusamo. In het oosten ligt het merengebied en ten slotte in het noorden Lapland met een toendra-achtig landschap. Finland is bekend als het " land van de duizend meren", maar er zijn feitelijk 187.888 meren. De meren zijn een waar doolhof met een overvloed aan baaien, landtongen en eilanden. Soms monden ze uit in bredere wateren. Ze zijn door middel van rivieren, zee-engten en kanalen met elkaar verbonden. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1150 km, van oost naar west 540 km. Er leven ca. 5 miljoen Finnen, waarvan de meeste in het zuiden. De gemiddelde dichtheid is 17 inwoners per km².

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

De Finnen eten meestal pap bij het ontbijt maar in de hotels zal vaak een buffet aanwezig zijn. In de Finse keuken treft u veel vis aan. Vooral in Karelië en Lapland treft men regionale specialiteiten. De bekendste Lapse specialiteit is poronpaisti, gebraden rendiervlees met zure poolbessen. In Finland wordt veel melk gedronken en al hebben de Italianen wellicht de naam: het zijn vooral de Finnen die veel koffie drinken. Aan de top van de Finse dranken staat toch nog altijd de Koskenkorva. Dit is de Finse uit tarwe gedestilleerde wodka. De alcoholprijzen in Finland zijn hoog. Dit komt door de sterke importbeperkingen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland. 

Fooien

Service en bedieningsgeld zit in de meeste hotels en restaurants automatisch in de prijs. Het geven van een fooi is uiteraard mogelijk, maar men rekent er niet op, behalve ’s avonds in restaurants: ca. 5-10% van het totaalbedrag. Ook portiers en taxichauffeurs rekenen op een kleine fooi, waarbij het naar boven afronden van het bedrag een goede regel is.

Geld & credit cards

Finland doet mee aan de Euro. Het gebruik van creditcards is algemeen geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Pinnen met uw giromaat- of bankpas kan bij 2100 van de ca. 2300 pinautomaten, die aangeduid worden met OTTO. Let op het logo op uw pas. Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Finse euromunten zijn collectors-items. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Deze worden dan ook niet meer geslagen, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden.

Gezondheid

U kunt zonder problemen medicijnen meenemen die niet onder de narcotica- of opiumwet vallen. Is dit wel het geval, dan mag u slechts een kleine hoeveelheid meenemen en de medicijnen moeten aangetekend zijn op een medisch paspoort met handtekening van de huisarts of specialist. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, voornamelijk in de grote steden gevestigd. Er is altijd een apotheek die zondag- of nachtdienst heeft.

Klimaat en kleding

Finland heeft een landklimaat. De invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is ook hier nog merkbaar. Finland heeft korte, warme zomers en lange, koude winters. Door de droge lucht voelen de temperaturen warmer aan. De avonden kunnen echter wat koeler zijn. Dus neem een warme trui mee. Ook voor het najaar en de winter dient u warme kleding mee te nemen. De herfst begint over het algemeen veel vroeger dan in Nederland (september). In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorst van -35 tot –40°C. De gemiddelde temperatuur kan in Finland flink uitschieten. In Helsinki is deze bijvoorbeeld 17 °C maar een uitschieter naar 30°C is geen uitzondering.

Midzomer

Midzomer is ook in Finland een groot feest. De zon blijft in het noorden van Finland op 21 juni maar liefst 24 uur schijnen. In het zuiden van Finland gaat zij op deze dag nauwelijks onder. Het midzomerfeest wordt gevierd in het weekend dat het dichtst bij 21 juni ligt. Dit is het feest van het licht, dat zijn oorsprong heeft in voor-christelijke tijden. Het is een feest, waarbij allerlei oude gebruiken en rituelen hoogtij vieren. In de Zweeds-talige regio’s van Finland worden meipalen feestelijk versierd. In deze tijd trekken de Finnen naar de meren en worden met berkentakken en bloemen versieringen aangebracht. En natuurlijk is er volop muziek en dans om de feestvreugde van de midzomer te verhogen.

Muggen

Gedurende de zomer kunnen er plaatselijk (platte land) veel muggen voorkomen en wel in het noorden of Finland. In de steden zijn bijna geen muggen. De muggen zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziektes met zich mee. Bescherm jezelf door kleding en het gebruik van een insectenwerend middel, welke je in de winkels en kiosks (zogenoemde OFF) kunt kopen. Apotheken verkopen crèmes om de gevolgen van een beet te verzachten. Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat u zich voor 17:00 uur heeft ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  • Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind!
  • Zorg voor goede deodorant: muggen zijn dol op zweetgeurtjes!
  • Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen!
  • Finse anti-muggenolie is vaak sterker dan Nederlandse.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Sauna

Wellicht het meest ‘fins’ van allemaal. Heel vroeger werd men geboren in de sauna, aangezien dat de meest hygienische plaats in of bij het huis was. Bijna ieder hotel, vakantiehuisje of andere accommodatievorm heeft een sauna. De sauna is een plezierige, relaxte, verkwikkende ervaring, heilzaam voor zowel lichaam als geest. Het reinigt de poriën, verlicht pijnen en helpt veel mensen aan een gezonde slaap. De gouden regel van een sauna bad is het gevoel van geriefelijkheid: je gaat naar de sauna zo vaak je wilt, je verblijft er zo lang je wilt en herhaalt de heet-koud cyclus zo vaak als je wilt, zo lang als het comfortabel is. Er zijn geen gemengde sauna’s maar altijd een aparte heren- en damessauna.

Taal

Officieel is Finland tweetalig: Fins en Zweeds. Fins, Zweeds en Sami in Lapland. U kunt ook goed met Engels terecht. Het Fins behoort tot de Oeral-talen (samen met het Hongaars, bijvoorbeeld). Alhoewel qua grammatica en uitspraak het Fins bijna volstrekt regelmatig is, is het leren van de taal niet gemakkelijk aangezien de woorden volledig afwijken van het Nederlands of de talen uit onze buurlanden.

Telecommunicatie

Indien u vanuit Finland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Finland toetst u 00358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Finland staat vooraan als het gaat om telecommunicatie. U kunt derhalve uitstekend telefoneren met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er in Finland ook internetcafés!

Tijdsverschil

GMT + 2. Het is dus 1 uur later dan in Nederland.