8-daagse autorondreis Ontmoet de Vikingen

Eigen vervoer reis

Een combinatie van cultuur, natuur en geschiedenis. Oude overblijfselen uit de tijd van de woeste Vikingen afgewisseld met moderne kunst, trendy steden en het Deense goede leven. Meer reisinformatie

vanaf € 639 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Themareis
  • Optioneel: excursiepakket
  • Ribe, Aarhus & Roskilde
  • Inclusief ANWB reisgids
  • NL routebeschrijving

8-daagse autorondreis Ontmoet de Vikingen

Een combinatie van cultuur, natuur en geschiedenis. Oude overblijfselen uit de tijd van de woeste Vikingen afgewisseld met moderne kunst, trendy steden en het Deense goede leven. U bent vrij om te bezoeken wat u wilt; indien u wat meer over de Vikingen te weten wilt komen, kunt u het optionele excursiepakketje 'Viking' reserveren.

Hoogtepunten
- Ontmoet de Vikingen in Ribe
- Midden in het Waddenzee Nationaal Park
- Een dagje cultuur in Aarhus
- Terug in de tijd in 'den Gamle By' Aarhus
- Vikingschipmuseum Roskilde
- Een volle dag Kopenhagen

Dag 1 en 2: Nederland - Ribe, ca. 700 km

Ribe

De rondreis start in Ribe in het zuidwesten van Denemarken. Ribe is het oudste stadje van Denemarken, bij het Waddenzee Nationaal Park gelegen. Het goed bewaarde middeleeuwse centrum wordt gekenmerkt door een oud marktpleintje en een mooie kathedraal. Maak een avondwandeling met de Nachtwacht. Ribe heeft een markant Vikingverleden en er zijn dan ook een aantal overblijfselen, een Vikingmuseum en een jaarlijkse Vikingmarkt. In de omgeving kunt u zeehonden spotten en een bezoek brengen aan het Waddenzeemuseum.

Dag 3: Ribe - Aarhus, ca. 150 km

Aarhus Kunstmuseum ARos - Fotograaf: Claes Bech-Poulsen

U verlaat Ribe en doorkruist Jutland. Geniet van het glooiende landschap en maak zeker een stop bij de Runestenen in Jelling voordat u in Aarhus arriveert. Aarhus is gezellig, compact en met een oud centrum, Gamle By, wat tevens openluchtmuseum is. Samen met het ARoS Kunstmuseum en het Moesgaard Museum maakt dat Aarhus tot echte culturele top-bestemming. Ontdek de stad op een van de gratis fietsen, eet lekker smørrebrod op een terras, geniet van mooi Deens design in de winkels en sluit de dag af met een culinaire verrassing in een van de vele goede restaurants van Aarhus Streetfood in het oude busstation.

Dag 4: Noord-Denemarken

Skagen

Na het ontbijt stapt u de auto in voor een mooie rondrit door het noorden van Denemarken. Bezoek de leuke stad Aalborg, kijk hoe het Skagerrak en het Kattegat bij Grenen bij elkaar komen en de golven tegen elkaar 'botsen' en slenter rond in Skagen, het leuke havenstadje en meest noordelijke Deense plaatsje.

Dag 5 en 6: Aarhus - Roskilde, per ferry

Roskilde Vikingschip museum

Vanaf Aarhus neemt u de ferry naar Odden op het eiland Seeland. Deze overtocht is niet standaard inbegrepen maar u kunt deze wel vooraf laten reserveren indien u kiest voor het ferry-pakket. Dit kan in de volgende stap van het boekingsproces, bij de extra's worden aangegeven. De overtocht duurt ca. 75 minuten. We reserveren de meest gunstige tijd, er gaan diverse ferry's op een dag. Op het eiland Seeland rijdt u naar Roskilde waar u de komende drie dagen verblijft. Roskilde is een van de oudste steden van Denemarken dus ook hier herinneringen aan een ver verleden waarin de woeste Noormannen heersten. De stad ligt aan de Roskildefjord. Breng een bezoek aan het Vikingeskibs Museum.

Dag 7: Kopenhagen

Kopenhagen

Bezoek de kosmopolistische hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar: het Koninklijk Paleis, het pretpark Tivoli, de Kleine Zeemeermin, heerlijk winkelen in de lange winkelstraat Strøget en een leuke afsluiting van de dag op een terras in het gezellige Nyhavn. Culinaire liefhebber? Kopenhagen heeft een aantal top-restaurants. De veelzijdige stad Kopenhagen biedt voor ieder wat wils en kan fietsend, wandelend en zelfs vanaf het water worden ontdekt.

Dag 8: Einde rondreis

Uw rondreis eindigt na het ontbijt. Wij kunnen voor u de overtocht Rødby - Puttgarden verzorgen. Kies bij de extra's, verderop in het boekingsproces, voor het ferrypakket.

Inbegrepen
- 7 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Uitgebreide reisbeschrijving
- ANWB Reisgids Ontdek Denemarken (na boeking online te bestellen via een link die u van ons ontvangt)

Niet inbegrepen
- Vervoer naar Denemarken v.v.
- Parkeer- en tolgeld. Richtlijn voor de totale reis ca. € 100 - € 150.

Uw hotels

Gedurende deze reis verblijft u in goede 3*/4* hotels in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt en gratis wifi. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een gelijkwaardig alternatief in de omgeving.

Overnachtingen
2 x Ribe, Hotel Dagmar
2 x Aarhus, Comwell Hotel Aarhus
3 x Roskilde, Comwell Hotel Roskilde

Met de ferry van TT Line

De TT Line onderhoudt dagelijks een ferryverbinding tussen Trelleborg in Zweden en Travemünde in het noorden van Duitsland. De schepen vertrekken om 22.00 uur en komen om 07.00 uur aan. Aan boord hoeft u zich niet te vervelen. Er zijn restaurants, bars, winkelmogelijkheden, gratis wifi en op sommige van de schepen zijn extra een casino of sauna of whirlpool aanwezig.

U kunt kiezen uit een binnenhut (zonder raam) en een buitenhut (met patrijspoort). Alle hutten zijn voorzien van comfortabele bedden, douche, wc en föhn. Bed- en badlinnen is inbegrepen. De bedden zijn 80 cm breed en in een 2-persoonshut kan het voorkomen dat de bedden boven elkaar zijn gesitueerd.

Het ontbijt is inbegrepen.

Bij boeking van een autorondreis vanaf 5 dagen* kunt u direct na boeking een handige ANWB reisgids bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis! Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

De voordelen van de ANWB reisgids:
- Compacte reisgids van 300 pagina's
- Met uitneembare kaart
- Met wandelroutes en excursies
- Tips voor genieten en actief bezig zijn

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB reisgids en/of wegenkaart van uw keuze kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek.

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Deense landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Denemarken

Denemarken biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Voor de brug tussen Funen en Seeland wordt tol gevraagd. Ook de brug tussen Denemarken en Zweden is een toltraject. Files komen er nauwelijks voor, maar uiteraard zorgen evenementen en vakanties voor wat extra drukte. Er zijn duidelijke verkeersborden. U bent verplicht om overdag ten minste met dimlichten te rijden. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Het gebruik van mobiele telefoon (m.u.v. handsfree bellen) is verboden. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden regelmatig controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs. Een gevarendriehoek is verplicht.

Tanken
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland. Ongeveer 75% van de benzinestations is onbemand.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Denemarken bedraagt 43.000 km². Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Flaster, Langeland, Als, Møn en Bornholm de belangrijkste zijn. Faeröer en Groenland behoren ook bij Denemarken. Het heeft 1 landsgrends, met Duitsland en de kustlijn telt ca. 7315 km. Denemarken telt zo’n 5,7 miljoen inwoners, die ongelijk over het land verdeeld zijn. In Kopenhagen en omgeving wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. Denemarken heeft een bevolkingsdichtheid van ongeveer 124 inwoners per km2 en heeft daarmee behoorlijk wat ruimte.

 

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Een Deens ontbijt wordt morgenmad genoemd. Het wordt in vrijwel alle hotels en jeugdherbergen als buffet opgediend. Vers brood is praktisch overal en altijd verkrijgbaar. De bakkers zijn vroeg open, ook op zondagochtend tussen 7.00 en 12.00 uur. Het ontbijt bestaat uit brood, boter en verschillende kaas- en vleessoorten. Daarbij wordt vruchtensap, melk, koffie of thee gedronken. Eieren worden 's ochtends zelden geserveerd, behalve in eersteklas hotels. Denen eten veel roggebrood ( rugbrød ); het is in verschillende soorten verkrijgbaar. De lunch heet frokost. U kunt uw eigen boterhammen klaarmaken. Natuurlijk moet u het smørbrød proberen. Er is een grote keuze aan belegde broodjes, niet goedkoop, maar wel erg lekker. Goedkope maaltijden, zowel warm als koud zijn ook verkrijgbaar in de restaurants van warenhuizen. Ook sommige supermarkten hebben een restaurant waar u goed kunt eten.

 
Akvavit is een sterke drank met een alcoholgehalte tussen de 32 en 45 procent. Een fles akvavit wordt gedronken als onze jenever, gekoeld en in kleine glazen. Bij etentjes thuis of in een restaurant wordt de akvavit geschonken bij het voorgerecht met vis. De minimum leeftijd om bier en wijn te mogen kopen in Denemarken is 16 jaar. Om drank met een alcoholpercentage hoger dan 16,5% te mogen kopen moet je 18 jaar of ouder zijn. Ook moet je 18 jaar zijn om sigaretten te kopen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag: 5 juni

Fooien

Omdat de service automatisch wordt doorberekend op rekeningen van hotels en restaurants en in de ritprijs van taxi's verwacht niemand een fooi. Indien u echter buitengewoon tevreden bent over de bediening dan kunt u natuurlijk altijd een fooi geven, maar dit zou kunnen leiden tot enige verbazing.

Geld & credit cards

U betaalt in Denemarken met Deense Kronen (DKK). Creditcards worden geaccepteerd bij vele hotels, restaurants en winkels. Kleinere bedrijven kunnen het gebruik van creditcards nog wel eens weigeren. Zorg dat u een pincode heeft. Alleen een handtekening voldoet niet meer. Het kan zijn dat je soms een toeslag moet betalen voor het betalen met creditcard. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn voldoende pinautomaten waar u met uw giro- of bankpas terecht kunt. Let op het EC- en/of CIRRUS logo dat op de automaat staat.

 

Gezondheid

Medicijnen kunt u beter van huis meenemen, omdat deze alleen op recept van een Deense arts door Deense apotheken worden afgegeven en vaak duurder zijn dan in Nederland. Neem dan wel een medicijnenpaspoort mee (verkrijgbaar bij uw apotheek). Denemarken heeft veel apotheken, vooral in de grotere steden. Vele zijn ook 's avonds geopend.

 

Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden gaan alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) in 2019 over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

De temperatuur in Denemarken verschilt weinig met Nederland. Doordat Denemarken aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen meer wind dan in Nederland. Denemarken kent echter wel meer zonuren in de zomermaanden over het algemeen. Neemt u kleding mee voor een wisselend weerbeeld, dan zit u altijd goed. Verder stevige en goed zittende wandelschoenen.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Deens, maar u kunt goed met Duits en/of Engels terecht.

Telecommunicatie

Vanuit Denemarken belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Denemarken toetst u 0045 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Denemarken kunt u overal goed met uw mobiele telefoon telefoneren.

Tijdsverschil

Geen