13-daagse autorondreis Ontdek Denemarken & Zweden

Ferryreis

Deze mooie rondreis combineert het uitgestrekte Denemarken met het zuiden van Zweden. Een absolute topreis inclusief overtocht van Trelleborg (Zweden) naar Travemünde (Duitsland). Meer reisinformatie

vanaf € 787 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

 • Twee landen!
 • Inclusief ferry Trelleborg - Travemünde
 • Kopenhagen & Stockholm
 • Hoge klantwaardering
 • NL routebeschrijving

13-daagse autorondreis Ontdek Denemarken & Zweden

Combineer twee heerlijke vakantielanden, Denemarken en Zweden tijdens deze 13-daagse rondreis. De reis heeft een perfecte mix tussen kunst, cultuur, natuur en mooie steden. Denemarken is het land van het goede leven en Zweden is het land van rust.

Hoogtepunten
- Kolding
- Sprookjesstad Odense
- Renaissance: Egeskov Kasteel
- Stedentrip Kopenhagen en Stockholm
- Glasriket: Zweeds design glas
- Ontdek Malmö op de fiets
- Inclusief ferry Trelleborg - Travemünde

Dag 1: Nederland - Kolding

Denemarken - Kolding

U reist vanaf Nederland door Duitsland naar Kolding. De afstand vanaf Utrecht is ca. 680 km. Kolding is een leuk havenstadje aan de Koldingfjord met als blikvanger het middeleeuwse slot Koldinghus.

Dag 2: Kolding

Kolding Museum Trapholt - Fotograaf: Niclas Jessen

Begin uw dag met een bezoek aan het Koldinghus, een oud koninklijk slot waar tegenwoordig diverse tentoonstellingen worden gehouden. U treft er onder andere een overzicht van interieurs vanaf het jaar 1500 tot heden. Maar ook schilderkunst en ambachtelijke kunstwerken zijn te bezichtigen. We raden ook het unieke moderne kunst- en designmuseum Trapholt aan.

Dag 3: Kolding - Odense, ca. 70 km

Odense kerk - Fotograaf: Kim Wyon

Na het ontbijt rijdt u naar het eiland Funen, dat ook wel de Tuin van Denemarken wordt genoemd. Op Funen liggen namelijk veel kastelen en landgoederen met bijbehorende tuinen. U bezoekt onder andere het 'sprookjes'stadje Odense. De beroemdste inwoner van Odense was sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, die hier geboren en getogen is. Zijn huis is nu ingericht als museum. In het zuiden van Funen ligt het prachtige Egeskov kasteel. Een zeer goed bewaard Renaissance kasteel met mooie tuin en een doolhof.

Dag 4 en 5: Odense - omgeving Kopenhagen, ca. 175 km

Kopenhagen

U rijdt over de Storebæltbrug (tol, niet inbegrepen, kosten ca. € 35) naar het volgende eiland van Denemarken, Seeland. U rijdt richting Kopenhagen, waar u twee nachten verblijft in Holte, op een klein half uurtje rijden vanaf het centrum van de stad. Bij dit hotel is het gratis parkeren en er zijn goede verbindingen met het openbaar vervooer. U kunt tegen een toeslag kiezen voor een hotel in het centrum van de hoofdstad. Rekent u dan ook op extra drukte en parkeerkosten. Dit kunt u bij de extra's, verderop in het boekingsproces aangeven.

De hoofdstad van Denemarken is een mix van oud en modern. Traditioneel is de wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis Amalienborg en modern zijn de winkels in de winkelstraat Strøget. Musea, de Kleine Zeemeermin, het pretpark Tivoli, de gezelligheid van Nyhavn, er is teveel om op te noemen. Uiteraard heeft Seeland nog meer te bieden. Bijvoorbeeld de kastelen Frederiksborg en Kronborg, waar Shakespeare's Hamlet zich afspeelde of het Vikingschip museum in Roskilde.

Dag 6: Omgeving Kopenhagen - Jönköping, ca. 280 km

Skåne graanveld

U gaat met de ferry in 20 minuten van Helsingør naar Helsingborg in Zweden (niet inbegrepen, kosten ca. € 60). U bent aangekomen in de provincie Skåne met een lieflijk landschap. Voordat u naar Jönköping rijdt, kunt u eerst een stop maken bij het Sofiero kasteel in Helsingborg met prachtige tuinen.

Dag 7 en 8: Jönköping - omgeving Stockholm, ca. 350 km

Gränna polkagris - Foto: Tina Stafrén

U rijdt langs de oevers van het grootste meer van Zweden, het Vätternmeer. Maak een koffiestop bij het leuke stadje Gränna, dat bekend staat om de rood-witte zuurstokken, 'polkagris'. Daarna rijdt u verder langs Lidköping in de richting van Stockholm. U rijdt door het gebied van het beroemde Götakanaal, een belangrijke toeristische trekpleister. U verblijft komende nachten in Kista, ten noorden van Stockholm gelegen. Stockholm, de hoofdstad van Zweden is gebouwd op 14 eilandjes en wordt het 'Venetië van het Noorden' genoemd. Centrum is Gamla Stan, het oudste gedeelte van de stad. Prachtige monumenten zoals het Koninklijk Paleis, de vele musea, het eiland Djurgården met het openluchtmuseum Skansen en het Drottingholm paleis behoren tot de trekpleisters in Stockholm.

Ook hier kunt u tegen een toeslag kiezen voor een hotel in het centrum van de hoofdstad. Rekent u dan ook op extra drukte en parkeerkosten. Dit kunt u bij de extra's, verderop in het boekingsproces aangeven.

Dag 9 en 10: omgeving Stockholm - Växjö, ca. 450 km

Glasblazer

Door het groene landschap rijdt u naar Småland in het zuiden van Zweden, het centrum van de Zweedse designindustrie. In de omgeving van Växjö vindt u veel toonaangevende meubelfabrikanten. Maar het 'Glasriket', het hart van de Zweedse glasindustrie is het meest bekend. Hier liggen vijftien kleinere en grotere glasfabrieken, die u kunt bezoeken en waar u glasblazers aan het werk ziet. Bijna iedere fabriek heeft zijn eigen outlet-centrum waar u tegen een goede prijs prachtig glaswerk kunt aanschaffen.

Dag 11: Växjö - Malmö, ca. 235 km

Malmö haven, Zweden - Foto: Justin Brown

Na het ontbijt rijdt u naar de derde stad van Zweden, Malmö. Een verrassend leuke stad met goede winkelmogelijkheden, een gezellig havengebied en midden in de stad het historische marktplein Lilla Torg waar cafés en restaurants de sfeer bepalen. Buiten het centrum ligt de 190 meter hoge Turning Torso, een bijzonder architectonisch bouwwerk en breng ook een bezoek aan de citadel. Tip: ontdek de stad met een huurfiets!

Dag 12: Malmö - Trelleborg, ca. 30 km

Ales Stenar

De afstand naar ferryhaven Trelleborg is 30 km. U kunt een omweg maken en langs de kust rijden naar het Stonehenge van Zweden: de Ales Stenar, 58 grote stenen in de vorm van een vikingschip. Aan het einde van de dag gaat u aan boord van de TT-Line voor uw overtocht naar Travemünde in Duitsland. Deze overtocht is inbegrepen in uw reissom.  De ferry vertrekt om 22.00 uur. U overnacht in een comfortabele hut met tv, douche en toilet. Aan boord is een bar, restaurant en diverse winkels.

Dag 13: Travemünde - Nederland, ca. 520 km

Rond 07.00 uur arriveert u in Travemünde in Noord-Duitsland. U rijdt vervolgens terug naar Nederland. De afstand naar Utrecht is ca. 520 km.

Inbegrepen
- 11 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Overtocht Trelleborg - Travemünde met de TT-Line, inclusief normale personenauto (tot 6 meter lang en 4 meter hoog) en 1 overnachting in een 2-persoonshut op basis van logies
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Parkeer- en tolgeld, richtlijn ca. € 150 - € 200
- In tegenstelling tot de automatisch gegenereerde mededeling m.b.t. de ANWB Ontdek Reisgids is deze niet inbegrepen bij deze reis aangezien de regio's uit de reisgids niet overeenkomen met dit reisprogramma.

Uw hotels

Gedurende deze reis verblijft u in middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt en de laatste overnachting is aan boord van de TT-line in een comfortabele hut op basis van logies. Het is niet mogelijk halfpension te reserveren. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een gelijkwaardig alternatief in de omgeving.

Overnachtingen
2 x Kolding, Comwell Hotel Kolding
1 x Odense, First Hotel Grand
2 x omgeving Kopenhagen, Comwell Hotel Holte*
1 x Jönköping, Comfort Hotel Jönköping
2 x omgeving Stockholm, Good Morning Kista Hotel*
2 x Växjö, Quality Hotel Royal Corner
1 x Malmö, Comfort Hotel Malmö
1 x aan boord TT-line

* We reserveren voor u een hotel in een buitenwijk of in de omgeving van de stad, met goede verbindingen per openbaar vervoer. Wilt u toch liever centraal in de stad verblijven, dan kunt u verderop in het boekingsproces, bij de extra's aangeven dat u een stadshotel wilt. We vragen een toeslag voor verblijf in de stad en vergeet niet dat parkeerkosten in de Scandinavische hoofdsteden kunnen oplopen tot € 30 - € 40 per dag. Hotels hebben vaak geen eigen garages, maar maken gebruik van openbare garages.

Veel accommodaties moeten vanuit hun overheid protocollen en regels hanteren die uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk moeten maken. Dat betekent dat er wijzigingen zullen zijn in het wel, niet of beperkt aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten. Zo kan het zijn dat een zwembad beperkt geopend is of helemaal gesloten, het ontbijt of diner anders worden aangeboden of de schoonmaak van uw kamer of appartement niet meer dagelijks wordt gedaan.

Tijdens bus- en vliegreizen zal het gebruik van mondkapjes verplicht zijn en tijdens onze busreizen zullen er regels zijn met betrekking tot in- en uitstappen, tussenstops, roulatieschema enz. Op onze website en in de reisbescheiden zullen we u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

De volgende maatregelen zijn voor iedereen van kracht:

 1. Houd altijd de afstand aan die in het land van kracht is. Draag een mondkapje daar waar dit niet mogelijk is.
 2. Regelmatig goed en uitgebreid handen wassen
 3. Hoesten en niezen in de elleboog
 4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 5. Vermijd handen schudden
 6. Blijf thuis indien u een van de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°)
 7. Blijf thuis als iemand in uw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van uw reisorganisatie
 9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie
 10. Betaal met pin of contactloos/mobiel

Hier vindt u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie wat vaker op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen naar en in het buitenland.

 


Bij boeking van een autorondreis vanaf 5 dagen* kunt u direct na boeking een handige ANWB reisgids bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis! Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

De voordelen van de ANWB reisgids:
- Compacte reisgids van 300 pagina's
- Met uitneembare kaart
- Met wandelroutes en excursies
- Tips voor genieten en actief bezig zijn

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB reisgids en/of wegenkaart van uw keuze kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek.

Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Deense landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Denemarken

Denemarken biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Voor de brug tussen Funen en Seeland wordt tol gevraagd. Ook de brug tussen Denemarken en Zweden is een toltraject. Files komen er nauwelijks voor, maar uiteraard zorgen evenementen en vakanties voor wat extra drukte. Er zijn duidelijke verkeersborden. U bent verplicht om overdag ten minste met dimlichten te rijden. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Het gebruik van mobiele telefoon (m.u.v. handsfree bellen) is verboden. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden regelmatig controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs. Een gevarendriehoek is verplicht.

Tanken
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland. Ongeveer 75% van de benzinestations is onbemand.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Denemarken bedraagt 43.000 km². Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Flaster, Langeland, Als, Møn en Bornholm de belangrijkste zijn. Faeröer en Groenland behoren ook bij Denemarken. Het heeft 1 landsgrens, met Duitsland en de kustlijn telt ca. 7315 km. Denemarken telt zo’n 5,7 miljoen inwoners, die ongelijk over het land verdeeld zijn. In Kopenhagen en omgeving wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. Denemarken heeft een bevolkingsdichtheid van ongeveer 124 inwoners per km2 en heeft daarmee behoorlijk wat ruimte.

 

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Een Deens ontbijt wordt morgenmad genoemd. Het wordt in vrijwel alle hotels en jeugdherbergen als buffet opgediend. Vers brood is praktisch overal en altijd verkrijgbaar. De bakkers zijn vroeg open, ook op zondagochtend tussen 7.00 en 12.00 uur. Het ontbijt bestaat uit brood, boter en verschillende kaas- en vleessoorten. Daarbij wordt vruchtensap, melk, koffie of thee gedronken. Eieren worden 's ochtends zelden geserveerd, behalve in eersteklas hotels. Denen eten veel roggebrood (rugbrød); het is in verschillende soorten verkrijgbaar. De lunch heet frokost. U kunt uw eigen boterhammen klaarmaken. Natuurlijk moet u het smørbrød proberen. Er is een grote keuze aan belegde broodjes, niet goedkoop, maar wel erg lekker. Goedkope maaltijden, zowel warm als koud zijn ook verkrijgbaar in de restaurants van warenhuizen. Ook sommige supermarkten hebben een restaurant waar u goed kunt eten.

 
Akvavit is een sterke drank met een alcoholgehalte tussen de 32 en 45 procent. Een fles akvavit wordt gedronken als onze jenever, gekoeld en in kleine glazen. Bij etentjes thuis of in een restaurant wordt de akvavit geschonken bij het voorgerecht met vis. De minimum leeftijd om bier en wijn te mogen kopen in Denemarken is 16 jaar. Om drank met een alcoholpercentage hoger dan 16,5% te mogen kopen moet je 18 jaar of ouder zijn. Ook moet je 18 jaar zijn om sigaretten te kopen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag 5 juni.

Fooien

Omdat de service automatisch wordt doorberekend op rekeningen van hotels en restaurants en in de ritprijs van taxi's verwacht niemand een fooi. Indien u echter buitengewoon tevreden bent over de bediening dan kunt u natuurlijk altijd een fooi geven, maar dit zou kunnen leiden tot enige verbazing.

Geld & credit cards

U betaalt in Denemarken met Deense Kronen (DKK). Creditcards worden geaccepteerd bij vele hotels, restaurants en winkels. Kleinere bedrijven kunnen het gebruik van creditcards nog wel eens weigeren. Zorg dat u een pincode heeft. Alleen een handtekening voldoet niet meer. Het kan zijn dat je soms een toeslag moet betalen voor het betalen met creditcard. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn voldoende pinautomaten waar u met uw giro- of bankpas terecht kunt. Let op het EC- en/of CIRRUS logo dat op de automaat staat.

Gezondheid

Medicijnen kunt u beter van huis meenemen, omdat deze alleen op recept van een Deense arts door Deense apotheken worden afgegeven en vaak duurder zijn dan in Nederland. Neem dan wel een medicijnenpaspoort mee (verkrijgbaar bij uw apotheek). Denemarken heeft veel apotheken, vooral in de grotere steden. Vele zijn ook 's avonds geopend.


Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden zijn alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

De temperatuur in Denemarken verschilt weinig met Nederland. Doordat Denemarken aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen meer wind dan in Nederland. Denemarken kent echter wel meer zonuren in de zomermaanden over het algemeen. Neemt u kleding mee voor een wisselend weerbeeld, dan zit u altijd goed. Verder stevige en goed zittende wandelschoenen.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Deens, maar u kunt goed met Duits en/of Engels terecht.

Telecommunicatie

Vanuit Denemarken belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Denemarken toetst u 0045 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Denemarken kunt u overal goed met uw mobiele telefoon telefoneren.

Tijdsverschil

Geen

7,2
8,2

Prima reis gehad, alles was punctueel geregeld en de plekjes waren prima!

8,0