12-daagse autorondreis Denemarken op je gemak

Eigen vervoer reis

Een heerlijke, nieuwe rondreis waarbij u de tijd neemt om Denemarken te ontdekken. Start op Jutland en rij verder naar Funen en Seeland. Meer reisinformatie

vanaf € 986 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Nieuwe rondreis
  • Op uw gemak
  • Inclusief ANWB reisgids
  • NL routebeschrijving
  • Inclusief ontbijt

12-daagse autorondreis Denemarken op je gemak

De westkust van Jutland wordt vooral gedomineerd door het Waddenzee Nationaal Park waar u mooie stranden heeft en een rijk vogelleven. Daarna rijdt u via de ‘Tuin van Denemarken’, Funen naar Roskilde op het eiland Seeland met Kopenhagen. Via een mooie omweg langs Møns Klint en Lolland vaart u terug naar Seeland waar u de reis afsluit in Faaborg.

Hoogtepunten
- Lekker uitwaaien aan de Waddenzee
- Ontdek de populaire westkust van Jutland
- Er was eens... sprookjesstadje Odense
- Verdwalen in het doolhof bij Egeskov Kasteel
- Woeste Noormannen in Roskilde
- Trendy stedentrippen in Kopenhagen
- Lekker actief: bezoek Møns Klint

Dag 1: Nederland – Tønder, ca. 630 km

Zonsondergang westkust Jutland

De rondreis start in het kleine plaatsje Tønder, net over de grens van Denemarken en Duitsland. Uw overnachtingsadres ligt tegenover het Schackenborg Slot, een statig kasteel dat omringd wordt door een kasteelpark. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u na de lange autorit nog even de benen strekken tijdens een mooie wandeling. 

Dag 2 t/m 4: Tønder – Vemb, ca. 175 km

Vissersboten Esbjerg

Na het ontbijt rijdt u op uw gemak langs de westkust van Jutland. U bent in het gebied van het Nationaal Park Waddenzee, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Oesterliefhebbers kunnen in het voor- en najaar mee op een begeleide oestersafari. Neem champagne mee vanuit Nederland en geniet van zelfgevangen, verse oesters! U kunt een uitstapje maken naar het Deense Waddeneiland Rømø. Bij Esbjerg is het monument Mennesket ved Havet opvallend: de witte beeldengroep van vier mensen die in de richting van de zee kijken stellen ontmoeting tussen mens en zee voor. Voorbij de Ringkøbing fjord rijdt u naar Vemb waar u drie nachten verblijft zodat u de populaire westkust van Denemarken kunt ontdekken.

Dag 5 en 6: Vemb – Odense, ca. 210 km

Egeskov Kasteel

Dwars door Jutland steekt u over naar het eiland Funen. Glooiende landschappen, pittoreske dorpjes, kastelen en landhuizen en bloeiende boomgaarden hebben ervoor gezorgd dat het eiland Funen de bijnaam 'Tuin van Denemarken' heeft gekregen. U verblijft in Odense. Bezoek het 'sprookjesstadje' Odense, waar de Deense sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen is geboren en heeft gewoond en het mooie Egeskov kasteel met een prachtige ligging, mooi interieur en park met doolhof.

Dag 7 t/m 9: Odense – Roskilde ca. 135 km

Kopenhagen

Het volgende eiland waar u verblijft, is Seeland. De tol over de Storebaeltsbrug (ter waarde van ca. € 35) is reeds inbegrepen in de reis. Op Seeland liggen een aantal leuke steden en bezienswaardigheden. Roskilde is bekend vanwege het jaarlijkse muziekfestival maar ook vanwege de kathedraal en het Vikingmuseum. Breng een dezer dagen ook een bezoek aan Kopenhagen, de hoofdstad met Tivoli, Nyhavn, de Kleine Zeemeermin en Amalienborg met de wisseling van de wacht. U kunt de auto in Roskilde laten staan, want er zijn uitstekende treinverbindingen.

Dag 10 en 11: Roskilde – via Falster/Lolland – Faaborg, ca. 235 km

Møns Klint - Fotograaf: Niclas Jessen

U verlaat Roskilde en rijdt zuidelijk naar de kleinere, onbekendere eilandengroep Falster, Lolland & Møn. Natuurlijk maakt u een stop bij de machtige, witte krijtrotsen van Møns Klint, die via een trap van ca. 500 treden te bereiken zijn. U vindt verder eeuwenoude stadjes met vakwerkhuizen, oude stadspoorten en kastelen. De eilanden zijn bijzonder rijk aan prehistorische monumenten, waaronder hunebedden. De ferry-overtocht van Tårs naar Spodsbjerg op het eiland Funen is inbegrepen. Uw laatste overnachtingen zijn in Faaborg, volgens de inwoners het mooiste, schilderachtige stadje van Funen.

Dag 12: Einde rondreis

Uw rondreis eindigt na het ontbijt. De overtocht van Bøjden naar Fynshav is inbegrepen. Vanaf Jutland kunt u dan snel en comfortabel uw reis voortzetten.

Inbegrepen
- 11 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Tolkosten Storebaeltsbrug t.w.v ca. € 35 per auto
- Ferry overtocht Tårs - Spodsbjerg
- Ferry overtocht Bøjden - Fynshav
- Uitgebreide reisbeschrijving
- ANWB Reisgids Ontdek Denemarken (na boeking online te bestellen via een link die u van ons ontvangt)

Niet inbegrepen
- Overige parkeer-, tol- en ferrykosten

Uw hotels
Gedurende deze reis verblijft u in goede middenklasse hotels in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien het hotel geen kamers beschikbaar heeft, reserveren wij een alternatief in de omgeving.

Overnachtingen
1 x Tønder, Schackenborg Slotskro
3 x Vemb, Hotel Nørre Vosborg
2 x Odense, Radisson Blu HC Andersen Hotel
3 x Roskilde, Comwell Roskilde
2 x Faaborg, Hotel Faaborg Fjord

Bij boeking van een autorondreis vanaf 5 dagen* kunt u direct na boeking een handige ANWB reisgids bestellen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op uw autorondreis! Bekijk de vele bezienswaardigheden, café's, de lokale keuken, winkelen en uitgaan in deze handige, compacte reisgids.

De voordelen van de ANWB reisgids:
- Compacte reisgids van 300 pagina's
- Met uitneembare kaart
- Met wandelroutes en excursies
- Tips voor genieten en actief bezig zijn

Enkele dagen na boeking ontvangt u een e-mail met uitleg hoe u de ANWB reisgids van uw keuze kunt bestellen.

* Niet geldig voor last-minute boekingen binnen 14 dagen voor vertrek en tenzij anders vermeld bij de Extra Info wel/niet inbegrepen.

Accommodaties en leveranciers van toeristische diensten hanteren protocollen en regels om uw verblijf en dat van uw medereizigers zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat er nog altijd wijzigingen kunnen zijn in het aanbieden van faciliteiten en in de uitvoering van diensten op uw vakantiebestemming.

Overal gelden de afstand- en hygiëneregels en dient u thuis te blijven bij klachten die kunnen duiden op COVID-19. De mondkapjesverplichting geldt inmiddels bijna overal en in sommige landen worden PCR- en/of sneltesten gevraagd bij binnenkomst op de luchthaven of aan de grens. Ook indien u gevaccineerd bent, gelden er nog regels. We zullen u zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien, maar het kan voorkomen dat de informatie niet tijdig bij ons bekend is of ons zelfs helemaal niet bereikt.

Bij uw reispapieren ontvang u een inventarisatie van maatregelen die u onderweg en ter plaatse kunt aantreffen.

Kijk voorafgaand aan uw reis, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken en op www.rivm.nl. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.

 


Allemansrecht

Het allemansrecht is een recht en een plicht voor iedereen die van het Deense landschap wil genieten. Het houdt in dat iedereen mag wandelen, hardlopen, fietsen enz. door het landschap en ook op de grond van andere mensen, mits geen schade aan de natuur of eigendommen wordt aangebracht. Men mag overigen niet storen, geen vuur stoken en geen afval achterlaten.

Autorijden in Denemarken

Denemarken biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Voor de brug tussen Funen en Seeland wordt tol gevraagd. Ook de brug tussen Denemarken en Zweden is een toltraject. Files komen er nauwelijks voor, maar uiteraard zorgen evenementen en vakanties voor wat extra drukte. Er zijn duidelijke verkeersborden. U bent verplicht om overdag ten minste met dimlichten te rijden. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,5%. Het gebruik van mobiele telefoon (m.u.v. handsfree bellen) is verboden. Een veiligheidsgordel is verplicht, op iedere plaats in de auto, dus ook achterin. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten. Er vinden regelmatig controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs. Een gevarendriehoek is verplicht.

Tanken
LPG is moeilijk verkrijgbaar. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland. Ongeveer 75% van de benzinestations is onbemand.

Bevolking en geografie

De oppervlakte van Denemarken bedraagt 43.000 km². Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Flaster, Langeland, Als, Møn en Bornholm de belangrijkste zijn. Faeröer en Groenland behoren ook bij Denemarken. Het heeft 1 landsgrens, met Duitsland en de kustlijn telt ca. 7315 km. Denemarken telt zo’n 5,7 miljoen inwoners, die ongelijk over het land verdeeld zijn. In Kopenhagen en omgeving wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. Denemarken heeft een bevolkingsdichtheid van ongeveer 124 inwoners per km2 en heeft daarmee behoorlijk wat ruimte.

 

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

Eten & drinken

Een Deens ontbijt wordt morgenmad genoemd. Het wordt in vrijwel alle hotels en jeugdherbergen als buffet opgediend. Vers brood is praktisch overal en altijd verkrijgbaar. De bakkers zijn vroeg open, ook op zondagochtend tussen 7.00 en 12.00 uur. Het ontbijt bestaat uit brood, boter en verschillende kaas- en vleessoorten. Daarbij wordt vruchtensap, melk, koffie of thee gedronken. Eieren worden 's ochtends zelden geserveerd, behalve in eersteklas hotels. Denen eten veel roggebrood (rugbrød); het is in verschillende soorten verkrijgbaar. De lunch heet frokost. U kunt uw eigen boterhammen klaarmaken. Natuurlijk moet u het smørbrød proberen. Er is een grote keuze aan belegde broodjes, niet goedkoop, maar wel erg lekker. Goedkope maaltijden, zowel warm als koud zijn ook verkrijgbaar in de restaurants van warenhuizen. Ook sommige supermarkten hebben een restaurant waar u goed kunt eten.

 
Akvavit is een sterke drank met een alcoholgehalte tussen de 32 en 45 procent. Een fles akvavit wordt gedronken als onze jenever, gekoeld en in kleine glazen. Bij etentjes thuis of in een restaurant wordt de akvavit geschonken bij het voorgerecht met vis. De minimum leeftijd om bier en wijn te mogen kopen in Denemarken is 16 jaar. Om drank met een alcoholpercentage hoger dan 16,5% te mogen kopen moet je 18 jaar of ouder zijn. Ook moet je 18 jaar zijn om sigaretten te kopen.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Nationale feestdag 5 juni.

Fooien

Omdat de service automatisch wordt doorberekend op rekeningen van hotels en restaurants en in de ritprijs van taxi's verwacht niemand een fooi. Indien u echter buitengewoon tevreden bent over de bediening dan kunt u natuurlijk altijd een fooi geven, maar dit zou kunnen leiden tot enige verbazing.

Geld & credit cards

U betaalt in Denemarken met Deense Kronen (DKK). Creditcards worden geaccepteerd bij vele hotels, restaurants en winkels. Kleinere bedrijven kunnen het gebruik van creditcards nog wel eens weigeren. Zorg dat u een pincode heeft. Alleen een handtekening voldoet niet meer. Het kan zijn dat je soms een toeslag moet betalen voor het betalen met creditcard. De meest gebruikte zijn Eurocard/Mastercard, Visa en American Express. Er zijn voldoende pinautomaten waar u met uw giro- of bankpas terecht kunt. Let op het EC- en/of CIRRUS logo dat op de automaat staat.

Gezondheid

Medicijnen kunt u beter van huis meenemen, omdat deze alleen op recept van een Deense arts door Deense apotheken worden afgegeven en vaak duurder zijn dan in Nederland. Neem dan wel een medicijnenpaspoort mee (verkrijgbaar bij uw apotheek). Denemarken heeft veel apotheken, vooral in de grotere steden. Vele zijn ook 's avonds geopend.


Hotels

In Scandinavië heeft men veel aandacht voor het milieu, het klimaat en duurzaam toerisme. Om deze reden zijn alle hotels van de Choice keten (Comfort, Quality en Clarion Hotels) over naar een situatie waarin uw kamer niet meer standaard dagelijks wordt schoongemaakt. U dient de schoonmaak van uw kamer zelf aan te geven middels een kaartje aan de deur of bij de receptie. Voor iedere uitgestelde schoonmaak doneert de hotelketen een bedrag aan UNICEF. De verwachting is dat andere hotel(keten)s zullen volgen.

Klimaat en kleding

De temperatuur in Denemarken verschilt weinig met Nederland. Doordat Denemarken aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen meer wind dan in Nederland. Denemarken kent echter wel meer zonuren in de zomermaanden over het algemeen. Neemt u kleding mee voor een wisselend weerbeeld, dan zit u altijd goed. Verder stevige en goed zittende wandelschoenen.

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort of Europese ID nodig. Een visum is niet nodig. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun eigen ambassade.

Taal

Deens, maar u kunt goed met Duits en/of Engels terecht.

Telecommunicatie

Vanuit Denemarken belt u als volgt naar Nederland 0031 + netnummer zonder nul en abonneenummer. Vanuit Nederland naar Denemarken toetst u 0045 + netnummer zonder nul en abonneenummer. In Denemarken kunt u overal goed met uw mobiele telefoon telefoneren.

Tijdsverschil

Geen