De grote Marokko rondreis

Verschillende reismogelijkheden

‘De grote ronde van Marokko’ hadden we deze reis ook kunnen noemen. U doorkruist dit schitterende land in 15 etappes en valt van de ene verbazing in de andere! Meer reisinformatie

vanaf € 1506 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Alle hoogtepunten van Marokko
  • Het Atlas gebergte en de Sahara woestijn
  • Relaxen aan de Atlantische kust bij Essaouira
  • Tip van onze expert

De grote Marokko rondreis

‘De grote ronde van Marokko’ hadden we deze reis ook kunnen noemen. U doorkruist dit schitterende land in 15 etappes en valt van de ene verbazing in de andere!


Deze reis vormt een combinatie van de Koningssteden en het Schitterende Zuiden, de reizen U doorkruist het land in een heel prettig tempo: het totaal aantal af te leggen kilometers is ca. 2250. De mix van natuur (hooggebergte en woestijn) en cultuur (alle Koningssteden incl. de hoofdstad Rabat), veel vrijheid onderweg en voldoende tijd om alle plaatsen die u aandoet te verkennen, maken deze reis compleet!

Hoogtepunten
- Casablanca
- Rabat
- Larache
- Chefchaouen
- Volubilis
- Moulay Idriss
- Meknès
- Fès
- Ifrane
- Azrou
- Midelt
- Erfoud
- Rissani
- Merzouga
- Tinejdad
- Tinghir
- Todgha kloof
- Boulmane
- Ouarzazate
- Marrakech
- Essaouira
- Casablanca

  • 15-daagse autorondreis
  • 15-daagse fly-drive

Dag 1: Casablanca

Blauw geschilderde huizen in Casablanca

U reist op eigen gelegenheid naar Casablanca. U overnacht vanavond in het centrum van de stad.

Dag 2: Casablanca - Rabat (ca. 100 km)

Hassan II Moskee in Casablanca

Na het ontbijt wordt uw huurauto bij het hotel afgeleverd en start uw ‘Tour de Maroc’! Uw auto wordt afgeleverd met weinig benzine, dus vraag aan de verhuurder waar u het beste kunt tanken. Aan het einde van de reis levert u de auto ook weer in met een bijna lege tank. In Casablanca bezoekt u (het beste met taxi) de één na de grootste moskee ter wereld: de Hassan II moskee. Met uitzondering van de gebedsdag vrijdag is de moskee dagelijks geopend. Ieder uur is er een rondleiding die we u zeer aanbevelen (ca. MAD 120, € 11). Geniet van de Corniche, de boulevard met tal van bars en restaurants. Rij in de middag via de tolweg of de mooie kustweg op uw gemak naar de hoofdstad Rabat, de jongste van de 4 Koningssteden. De Kasbah van Oudaya, de marina, de oude stad, de Hassan Toren met de Koningsgraven zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

Dag 3: Rabat - Chefchaouen (ca. 250 km)

Sfeerimpressie Chefchaouen

Neem vandaag de kustweg naar Larache (ca. 170 km), een leuke kustplaats met een oude Portugese vesting en met resten van het Romeinse Rijk. Leuk om hier bijv. de lunch te gebruiken. Via Ksar el Kebit neemt u de nationale weg naar Chefchaouen. Parkeer uw auto bij het hotel; de plaats zelf kunt u het beste te voet bezoeken. Het plaatsje dateert uit de 15e eeuw toen het werd gesticht door Berbers. De indigoblauwe huizen geven Chefchaouen de bijnaam ‘de blauwe stad’. Struin door het gezellige centrum met veel leder- en weefateliers.

Dag 4: Chefchaouen - Meknès - Fès (ca. 260 km)

Ruïnes van de Romeinse stad Volubilis in Meknès

Een prachtige dag! Via de ruïnes van de oude Romeinse stad Volubilis (zeker even stoppen) rijdt u naar de Koningsstad Meknès. Onderweg passeert u Moulay Idriss, een heilige stad voor de Moslims; hier is het graf van de man die de Islam naar Marokko bracht.

Gebruik de lunch in de prachtige ommuurde medina van Meknès. In de tijd dat Moulay Ismail heerser werd over Marokko (17e eeuw), maakte hij Meknès de hoofdstad. In de Arabische Souk komt u ogen te kort! Vanuit Meknès is het nog een uur rijden naar Fès of via de tolweg of via de provinciale weg. Als u in Fès arriveert huur dan een zgn. petit taxi, die voor u uit rijdt naar uw hotel. Het verkeer in de stad is chaotisch en vormt een uitdaging!

Dag 5: Fès

Fès

Vandaag gaat u de mooiste Koningsstad van Marokko verkennen. Huur via uw hotel een lokale gids die u mee op pad neemt. U waant zich hier in de Middeleeuwen maar dan in Arabische stijl. Vrijwel de hele Medina staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwaal door het doolhof met 9.000 smalle straatjes en snuif de geuren op. Hoogtepunten die u niet mag missen zijn de Karaouïne Moskee, de sierlijke stadspoort Bab Bouljoud, de Mellah, de historische Joodse wijk en het Koninklijk Paleis uit de 13e eeuw. Ook is het aan te bevelen met de auto rondom de stad te rijden en te genieten van de prachtige uitzichten op het fotogenieke Fès.

Dag 6: Fès - Erfoud (ca. 400 km)

Ziz-vallei

Dwars door het midden-Atlas gebergte (met toppen tot 300 meter hoog) en langs de steden Ifrane en Azrou, beide bekend als winterse skibestemmingen, rijdt u naar Midelt, waar we u aanbevelen de lunch te gebruiken. Ten zuiden van Midelt verandert het landschap drastisch; het bosrijke gebied gaat over in kale vlaktes. Voorbij het stadje Rich begint de Ziz-vallei, een door erosie zigzaggende kloof waar de rivier Ziz doorheen stroomt. Langs de oever met dadelpalmbossen staan talrijke ksour, kleine versterkte dorpjes in Berberse architectuur. Einde middag  arriveert u in Erfoud, een stadje gelegen in het woestijnlandschap van de Sahara.

Dag 7: Erfoud - Merzouga (ca. 60 km)

Plaatselijke markt in Rissani

Vanuit Erfoud volgt u de weg naar het zuiden naar Rissani. Bezoek hier de plaatselijke markt! Dwars door palmwouden rijdt u naar Merzouga waar de zandduinen van de woestijn Erg Chebbi beginnen. U verblijft in een van de hotels aan de rand van de zandduinen. Huur een landrover om de woestijn in te gaan (of een kameel!) en te genieten van de fenomenale zonsondergang, of uiteraard de zonsopgang vroeg in de morgen.

Dag 8: Merzouga - Tinghir (ca. 200 km)

Todgha kloof

Het beste is om dezelfde weg terug te nemen naar Erfoud en van daaruit de route te nemen via Tinejdad naar Tinghrir. Onderweg passeert u dan het Khettaras, een ingenieus waterleiding systeem waarmee alle dorpen van water werden voorzien. Het is zeker de moeite waard hier even te stoppen. Eenmaal aangekomen in Tinghrir bezoekt u de Todgha kloof. Deze spectaculaire 15 kilometer lange kloof  is ingesloten door loodrechte rotswanden met een hoogte van wel 300 meter op sommige plekken. U kunt met uw auto door de kloof rijden. Verblijf in uw hotel in Tinghir.

Dag 9: Tinghir - Ouarzazate (ca. 175 km)

De kasbah van Amerhidel

U rijdt vandaag via de straat van de 1000 kasbahs richting Boulmane, een levendig stadje in de Vallei van de Dades. Vanuit Boulmane rijdt u een uur omhoog via een ‘slangenweg’ tot de top van de vallei, absoluut de moeite waard. U rijdt dezelfde slingerende weg weer terug naar beneden om door te rijden naar El Kelaa, het kleine stadje waar iedere jaar een rozenfestival wordt gehouden. Rij vervolgens door naar Ouarzazate met een stop in Skoura om de kasbah van Amerhidel te bewonderen, één van de mooiste van Marokko. Eenmaal aangekomen is vooral de kasbah van Taouirt de moeite waard. Overnachting in uw hotel in Ouarzazate.

Dag 10: Ouarzazate - Marrakech (ca. 200 km)

Ait Ben Haddou

Filmliefhebbers bezoeken ’s morgens de grootste filmstudio’s ter wereld: de Atlas studio’s. Meer dan tweehonderd films en televisieseries zijn hier opgenomen. De studio’s dienden als decor voor iconische films zoals The Gladiator, Kingdom of Heaven, The Mummy, The Passion of the Christ, Game of Thrones en de recent uitgekomen film Aladdin. U vertrekt vervolgens naar Ait Ben Haddou, de best bewaarde kasbah van Marokko en thans Unesco Werelderfgoed. Via de Tich-n-Tichka pas met hoogtes tot 2200 meter (misschien ziet u besneeuwde bergtoppen) arriveert u einde dag in Marrakech.

Dag 11: Marrakech

Djemaa El Fna plein in Marrakech

Laat vandaag uw auto bij het hotel staat en ontdek te voet deze betoverende stad. Een andere leuke tip is om Marrakesh per fiets te verkennen. Een verkenningstocht van 3 uur met een gids kost ongeveer € 40 p.p.

Centraal in de stad ligt het beroemde Djemaa El Fna plein, waar ‘s morgens de eetstalletjes plaats hebben gemaakt voor een verhalenverteller, een groepje muzikanten of slangenbezweerders. Aangrenzend ligt de Souk, het kloppend hart van de stad tijdens de dag en een absolute must om lekker doorheen te struinen. Het is een wirwar van straatjes waar u werkelijk alles kunt kopen. Bezienswaardigheden zijn de Saaditombes, het Bahia Paleis, het antropologische museum van de Nederlandse verzamelaar Bert Flint,  het photografisch museum en de Ben Joesoef Madrassa (Koranschool). U kunt vrijwel alle attracties lopend bereiken maar Marrakech beschikt ook over een hop on hop of bus die u langs de verschillende bezienswaardigheden en de buitenwijken leidt. Op deze manier kunt u ook een bezoek brengen aan  de Jardins Majorelles, waar de as van Yves St Laurent is verstrooid. Klik hier voor een overzicht van ons aanbod van optionele excursies.

Dag 12: Marrakech - Essaouira (ca. 200 km)

Essaouira

Via de snelweg rijdt u naar Essaouira, direct gelegen aan de Atlantische Oceaan. Ook hier geldt: parkeer uw auto bij uw hotel en ga te voet de schilderachtige stad in. Geniet van deze oude vestingstad met een Portugees verleden, een mooie haven en tal van heerlijke visrestaurants.

Dag 13: Essaouira

Strand in Essaouira

De hele dag is ter vrije besteding. Vergeet niet te genieten van de mooie stranden!

Dag 14: Essaouira- Casablanca (ca. 400 km)

Oualidia

De laatste route en de Ronde van Marokko is voltooid! Onze tip: neem de kustweg en niet de snelweg. Onderweg kunt u bij ieder stadje alsnog de snelweg ‘opduiken’! Bezoek onderweg Safi (pottebakkers), Oualidia (oesters eten aan de prachtige baai), El Jadida, een oude Portugese vesting en als laatste Azzemour gelegen aan de grote Oum El Rbia rivier die hier uitmondt in de oceaan. Ieder stadje heeft zo zijn eigen charme. Spreek voor u aankomt in Casablanca met de autoverhuurder af hoe laat uw auto opgehaald kan worden. Overnachting in Casablanca.

Dag 15: Einde rondreis

U reist op eigen gelegenheid naar Nederland of uw volgende bestemming. U keert terug naar huis met een koffer vol mooie herinneringen.

Dag 1: Amsterdam - Casablanca

Blauw geschilderde huizen in Casablanca

U vliegt vandaag van Amsterdam naar Casablanca waar u, afhankelijk van uw vertrekdag, in de middag of in de avond aankomt. Op de luchthaven wordt u verwelkomd door een medewerker van onze plaatselijke agent. Deze brengt u naar uw hotel en overhandigt u de nodige vouchers. U overnacht vanavond in het centrum van de stad.

Dag 2: Casablanca - Rabat (ca. 100 km)

Hassan II Moskee in Casablanca

Na het ontbijt wordt uw huurauto bij het hotel afgeleverd en start uw ‘Tour de Maroc’! Uw auto wordt afgeleverd met weinig benzine, dus vraag aan de verhuurder waar u het beste kunt tanken. Aan het einde van de reis levert u de auto ook weer in met een bijna lege tank. In Casablanca bezoekt u (het beste met taxi) de één na de grootste moskee ter wereld: de Hassan II moskee. Met uitzondering van de gebedsdag vrijdag is de moskee dagelijks geopend. Ieder uur is er een rondleiding die we u zeer aanbevelen (ca. MAD 120, € 11). Geniet van de Corniche, de boulevard met tal van bars en restaurants. Rij in de middag via de tolweg of de mooie kustweg op uw gemak naar de hoofdstad Rabat, de jongste van de 4 Koningssteden. De Kasbah van Oudaya, de marina, de oude stad, de Hassan Toren met de Koningsgraven zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

Dag 3: Rabat - Chefchaouen (ca. 250 km)

Sfeerimpressie Chefchaouen

Neem vandaag de kustweg naar Larache (ca. 170 km), een leuke kustplaats met een oude Portugese vesting en met resten van het Romeinse Rijk. Leuk om hier bijv. de lunch te gebruiken. Via Ksar el Kebit neemt u de nationale weg naar Chefchaouen. Parkeer uw auto bij het hotel; de plaats zelf kunt u het beste te voet bezoeken. Het plaatsje dateert uit de 15e eeuw toen het werd gesticht door Berbers. De indigoblauwe huizen geven Chefchaouen de bijnaam ‘de blauwe stad’. Struin door het gezellige centrum met veel leder- en weefateliers.

Dag 4: Chefchaouen - Meknès - Fès (ca. 260 km)

Ruïnes van de Romeinse stad Volubilis in Meknès

Een prachtige dag! Via de ruïnes van de oude Romeinse stad Volubilis (zeker even stoppen) rijdt u naar de Koningsstad Meknès. Onderweg passeert u Moulay Idriss, een heilige stad voor de Moslims; hier is het graf van de man die de Islam naar Marokko bracht.

Gebruik de lunch in de prachtige ommuurde medina van Meknès. In de tijd dat Moulay Ismail heerser werd over Marokko (17e eeuw), maakte hij Meknès de hoofdstad. In de Arabische Souk komt u ogen te kort! Vanuit Meknès is het nog een uur rijden naar Fès of via de tolweg of via de provinciale weg. Als u in Fès arriveert huur dan een zgn. petit taxi, die voor u uit rijdt naar uw hotel. Het verkeer in de stad is chaotisch en vormt een uitdaging!

Dag 5: Fès

Fès

Vandaag gaat u de mooiste Koningsstad van Marokko verkennen. Huur via uw hotel een lokale gids die u mee op pad neemt. U waant zich hier in de Middeleeuwen maar dan in Arabische stijl. Vrijwel de hele Medina staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwaal door het doolhof met 9.000 smalle straatjes en snuif de geuren op. Hoogtepunten die u niet mag missen zijn de Karaouïne Moskee, de sierlijke stadspoort Bab Bouljoud, de Mellah, de historische Joodse wijk en het Koninklijk Paleis uit de 13e eeuw. Ook is het aan te bevelen met de auto rondom de stad te rijden en te genieten van de prachtige uitzichten op het fotogenieke Fès.

Dag 6: Fès - Erfoud (ca. 400 km)

Ziz-vallei

Dwars door het midden-Atlas gebergte (met toppen tot 300 meter hoog) en langs de steden Ifrane en Azrou, beide bekend als winterse skibestemmingen, rijdt u naar Midelt, waar we u aanbevelen de lunch te gebruiken. Ten zuiden van Midelt verandert het landschap drastisch; het bosrijke gebied gaat over in kale vlaktes. Voorbij het stadje Rich begint de Ziz-vallei, een door erosie zigzaggende kloof waar de rivier Ziz doorheen stroomt. Langs de oever met dadelpalmbossen staan talrijke ksour, kleine versterkte dorpjes in Berberse architectuur. Einde middag  arriveert u in Erfoud, een stadje gelegen in het woestijnlandschap van de Sahara.

Dag 7: Erfoud - Merzouga (ca. 60 km)

Plaatselijke markt in Rissani

Vanuit Erfoud volgt u de weg naar het zuiden naar Rissani. Bezoek hier de plaatselijke markt! Dwars door palmwouden rijdt u naar Merzouga waar de zandduinen van de woestijn Erg Chebbi beginnen. U verblijft in een van de hotels aan de rand van de zandduinen. Huur een landrover om de woestijn in te gaan (of een kameel!) en te genieten van de fenomenale zonsondergang, of uiteraard de zonsopgang vroeg in de morgen.

Dag 8: Merzouga - Tinghir (ca. 200 km)

Todgha kloof

Het beste is om dezelfde weg terug te nemen naar Erfoud en van daaruit de route te nemen via Tinejdad naar Tinghrir. Onderweg passeert u dan het Khettaras, een ingenieus waterleiding systeem waarmee alle dorpen van water werden voorzien. Het is zeker de moeite waard hier even te stoppen. Eenmaal aangekomen in Tinghrir bezoekt u de Todgha kloof. Deze spectaculaire 15 kilometer lange kloof  is ingesloten door loodrechte rotswanden met een hoogte van wel 300 meter op sommige plekken. U kunt met uw auto door de kloof rijden. Verblijf in uw hotel in Tinghir.

Dag 9: Tinghir - Ouarzazate (ca. 175 km)

De kasbah van Amerhidel

U rijdt vandaag via de straat van de 1000 kasbahs richting Boulmane, een levendig stadje in de Vallei van de Dades. Vanuit Boulmane rijdt u een uur omhoog via een ‘slangenweg’ tot de top van de vallei, absoluut de moeite waard. U rijdt dezelfde slingerende weg weer terug naar beneden om door te rijden naar El Kelaa, het kleine stadje waar iedere jaar een rozenfestival wordt gehouden. Rij vervolgens door naar Ouarzazate met een stop in Skoura om de kasbah van Amerhidel te bewonderen, één van de mooiste van Marokko. Eenmaal aangekomen is vooral de kasbah van Taouirt de moeite waard. Overnachting in uw hotel in Ouarzazate.

Dag 10: Ouarzazate - Marrakech (ca. 200 km)

Ait Ben Haddou

Filmliefhebbers bezoeken ’s morgens de grootste filmstudio’s ter wereld: de Atlas studio’s. Meer dan tweehonderd films en televisieseries zijn hier opgenomen. De studio’s dienden als decor voor iconische films zoals The Gladiator, Kingdom of Heaven, The Mummy, The Passion of the Christ, Game of Thrones en de recent uitgekomen film Aladdin. U vertrekt vervolgens naar Ait Ben Haddou, de best bewaarde kasbah van Marokko en thans Unesco Werelderfgoed. Via de Tich-n-Tichka pas met hoogtes tot 2200 meter (misschien ziet u besneeuwde bergtoppen) arriveert u einde dag in Marrakech.

Dag 11: Marrakech

Djemaa El Fna plein in Marrakech

Laat vandaag uw auto bij het hotel staat en ontdek te voet deze betoverende stad. Een andere leuke tip is om Marrakesh per fiets te verkennen. Een verkenningstocht van 3 uur met een gids kost ongeveer € 40 p.p.

Centraal in de stad ligt het beroemde Djemaa El Fna plein, waar ‘s morgens de eetstalletjes plaats hebben gemaakt voor een verhalenverteller, een groepje muzikanten of slangenbezweerders. Aangrenzend ligt de Souk, het kloppend hart van de stad tijdens de dag en een absolute must om lekker doorheen te struinen. Het is een wirwar van straatjes waar u werkelijk alles kunt kopen. Bezienswaardigheden zijn de Saaditombes, het Bahia Paleis, het antropologische museum van de Nederlandse verzamelaar Bert Flint,  het photografisch museum en de Ben Joesoef Madrassa (Koranschool). U kunt vrijwel alle attracties lopend bereiken maar Marrakech beschikt ook over een hop on hop of bus die u langs de verschillende bezienswaardigheden en de buitenwijken leidt. Op deze manier kunt u ook een bezoek brengen aan  de Jardins Majorelles, waar de as van Yves St Laurent is verstrooid.. Klik hier voor een overzicht van ons aanbod van optionele excursies.

Dag 12: Marrakech - Essaouira (ca. 200 km)

Essaouira

Via de snelweg rijdt u naar Essaouira, direct gelegen aan de Atlantische Oceaan. Ook hier geldt: parkeer uw auto bij uw hotel en ga te voet de schilderachtige stad in. Geniet van deze oude vestingstad met een Portugees verleden, een mooie haven en tal van heerlijke visrestaurants.

Dag 13: Essaouira

Strand in Essaouira

De hele dag is ter vrije besteding. Vergeet niet te genieten van de mooie stranden!

Dag 14: Essaouira- Casablanca (ca. 400 km)

Oualidia

De laatste route en de Ronde van Marokko is voltooid! Onze tip: neem de kustweg en niet de snelweg. Onderweg kunt u bij ieder stadje alsnog de snelweg ‘opduiken’! Bezoek onderweg Safi (pottebakkers), Oualidia (oesters eten aan de prachtige baai), El Jadida, een oude Portugese vesting en als laatste Azzemour gelegen aan de grote Oum El Rbia rivier die hier uitmondt in de oceaan. Ieder stadje heeft zo zijn eigen charme. Spreek voor u aankomt in Casablanca met de autoverhuurder af hoe laat uw auto opgehaald kan worden. Overnachting in Casablanca.

Dag 15: Einde rondreis

U wordt door onze agent naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht naar Amsterdam vroeg in de middag of in de avond. U keert terug naar huis met een koffer vol mooie herinneringen.

  • 15-daagse autorondreis
  • 15-daagse fly-drive

Inbegrepen
- Comfortabele huurauto (Renault Logan of vergelijkbaar) inclusief alle verzekeringen, geen eigen risico en ongelimiteerd aantal kilometers
- 14 overnachtingen volgens beschrijving op basis van half pension
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Toeristenbelasting (verplicht, ter plaatse te voldoen)
- Toeslag ander type huurauto
- Gratis extra bestuurder (ter plaatse opgeven bij het huurcontract)
- GPS: 125 MAD per dag (ca. € 12 per dag). Ter plaatse reserveren en betalen.
- Parkeer-, tol- en entreegelden

Inbegrepen
- Vlucht naar Casablanca v.v.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Comfortabele huurauto (Renault Logan of vergelijkbaar) inclusief alle verzekeringen, geen eigen risico en ongelimiteerd aantal kilometers
- 14 overnachtingen volgens beschrijving op basis van half pension
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Toeristenbelasting (verplicht, ter plaatse te voldoen)
- Toeslag ander type huurauto
- Gratis extra bestuurder (ter plaatse opgeven bij het huurcontract)
- GPS: 125 MAD per dag (ca. € 12 per dag). Ter plaatse reserveren en betalen.
- Parkeer-, tol- en entreegelden

Uw accommodaties
U verblijft in traditionele 3- en 4-sterrenhotels in de omgeving van de genoemde plaatsen. De genoemde (voorbeeld)accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Er kan een alternatief in de regio gereserveerd worden.

Overnachtingen
1x Casablanca, hotel Suisse
1x Rabat, hotel Rihab
1x Chefchaoun, hotel Parador
2x Fès, hotel Mounia
1x Erfoud, hotel Kasbah Tizimi
1x Merzouga, hotel Ksar Bicha
1x Tinghir, hotel Saghro
1x Ouarzazate, hotel Le Fint
2x Marrakech, hotel Oudaya
2x Essaouira, hotel Des Iles
1x Casablanca, hotel Suisse

Reizen binnen Europa:
In Europa kunt u veilig en fijn reizen zonder risico’s. Diverse landen hanteren bovendien geen inreismaatregelen meer. In sommige Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. De eisen die per land hieraan gesteld worden kunnen verschillen.

Reizen buiten Europa:
Onze bestemmingen buiten Europa hebben kleurcode groen of geel. Alle landen zijn in ieder geval open en kunnen bezocht worden. In veel gevallen moet u volledig gevaccineerd zijn.

Algemeen advies
Kijk voorafgaand, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op Nederlandwereldwijd, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.