Het schitterende zuiden

Verschillende reismogelijkheden

Tijdens deze reis doorkruist u dromerige kleine stadjes en de woeste berglandschappen van de Anti Atlas met de Sahara woestijn als adembenemend decor. Meer reisinformatie

vanaf € 1236 per persoon

of

Routekaart

Routekaart

De aangegeven plaatsen op deze kaart zijn niet de locaties van uw accommodaties, maar geven slechts aan in welke plaatsen uw accommodaties zijn gelegen. De accommodaties kunnen namelijk per vertrekdatum anders zijn.
Klik op een punt van de route voor de dagbeschrijving.

  • Een reis boordevol contrasten
  • Bezoek aan Taroudant, ook wel ‘klein Marrakech’ genoemd
  • Ouarzazate, decor van tal van Hollywoord films
  • Unieke reis

Het schitterende zuiden

Een ontdekkingsreis puur sang! Het zuiden van Marokko is een perfecte najaar-, winter-, en voorjaarbestemming; de temperaturen zijn vaak nog zomers warm.


Tijdens deze reis doorkruist u dromerige kleine stadjes en de woeste berglandschappen van de Anti Atlas met de Sahara woestijn als adembenemend decor. De traditionele keuken van de berber bevolking maakt iedere maaltijd hier een feest. Een reis voor avonturiers, natuur- en cultuurliefhebbers.

Hoogtepunten
- Marrakech
- Tich-n-Tichka pas
- Ouarzazate
- Boulmane
- Todgha Canyons
- Tinghir
- Erfoud
- Rissani
- Merzouga
- Alnif
- Tazzarine
- Zagora
- Oulad Bergil
- Taroudant
- Tafraout
- Mansour Canyons
- Ameln Vallei
- Oumesnat
- Tiznit
- Essaouira
- Agadir

  • 13-daagse autorondreis
  • 13-daagse fly-drive

Dag 1: Marrakech

Djemaa El Fna plein in Marrakech

U reist op eigen gelegenheid naar Marrakech, ook wel de Parel van de Atlas genoemd. Dwaal nog even door de medina van Marrakech en breng ’s avonds een eerste bezoek aan het beroemde Djemaa El Fna plein. Diner en overnachting in uw hotel in het centrum van de stad.

Dag 2: Marrakech

Bahia Paleis in Marrakech

Als u vanmorgen teruggaat naar het plein, zult u het bijna niet herkennen. Het is er veel rustiger en de eetstalletjes hebben plaatsgemaakt voor een verhalenverteller, een groepje muzikanten of slangenbezweerders. Aangrenzend ligt de Souk, het kloppend hart van de stad tijdens de dag en een absolute must om lekker doorheen te struinen. Het is een wirwar van straatjes waar u werkelijk alles kunt kopen. Bezienswaardigheden zijn de Saaditombes, het Bahia Paleis, het antropologische museum van de Nederlandse verzamelaar Bert Flint,  het photografisch museum en de Ben Joesoef Madrassa (Koranschool). U kunt vrijwel alle attracties lopend bereiken of u neemt een zgn. ‘petit-taxi’.

Ook beschikt Marrakesh over een hop on hop of bus die u langs de verschillende bezienswaardigheden en de buitenwijken leidt. Op deze manier kunt u ook een bezoek brengen aan  de Jardins Majorelles, waar de as van Yves St Laurent is verstrooid. Een andere leuke tip is om Marrakesh per fiets te verkennen. Een verkenningstocht van 3 uur met een gids kost ongeveer € 40 p.p. Klik hier voor een overzicht van ons aanbod van optionele excursies.

Dag 3: Marrakech - Ouarzazate (ca. 200 km)

Ait Ben Haddou

’s Morgens wordt uw huurauto bij het hotel afgeleverd. U vertrekt richting Ouarzazate dat aan de uitlopers van het Anti Atlas gebergte ligt. Via de Tich-n-Tichka pas met hoogtes tot 2200 meter (misschien ziet u besneeuwde bergtoppen) rijdt u naar Ait Ben Haddou, de best bewaarde kasbah van Marokko en thans Unesco Werelderfgoed. Bewonder de oude vesting vanaf een terras van een van de restaurants of wandel er doorheen. Na aankomst in Ouarzazate brengen filmliefhebbers een bezoek aan de grootste filmstudio’s ter wereld: de Atlas studio’s. Meer dan tweehonderd films en televisieseries zijn hier opgenomen. De studio’s dienden als decor voor iconische films zoals The Gladiator, Kingdom of Heaven, The Mummy, The Passion of the Christ, Game of Thrones en de recent uitgekomen film Aladdin. U kunt ook de kasbah van Taouirt bezoeken aan de rand van de stad. Overnachting in uw hotel in Ouarzazate.

Dag 4: Ouarzazate - Tinghir (ca. 175 km)

Todgha kloof

U heeft een prachtige dag voor de boeg! ’s Morgens vertrekt u richting Tinghir. Onderweg maakt u een stop bij de oase van Skoura en bezoekt u de kasbah van Amerhidel, één van de mooiste van Marokko. Via El Kelaa, het kleine stadje waar iedere jaar een rozenfestival wordt gehouden, rijdt u bij Boulmane de Vallei van de Dades in. Vanuit Boulmane rijdt u een uur omhoog via een ‘slangenweg’ tot de top van de vallei, absoluut de moeite waard. U rijdt dezelfde slingerende weg weer terug naar beneden om door te rijden naar Tinghir via de straat van de 1000 kasbahs.  Onderweg kunt u kiezen voor de route via de Todgha Canyons met 300 meter hoge rotsen doorkliefd door een rivier met een weelderig begroeiing aan de oevers.

Dag 5: Tinghir - Merzouga (ca. 200 km)

Plaatselijke markt in Rissani

Vertrek vanuit Tingir naar Tinejad. Onderweg passeert u dan de beroemde Khettaras, een ingenieus waterleiding systeem waarmee alle dorpen van water werden voorzien. Het is zeker de moeite waard hier even te stoppen. U rijdt door Erfoud en Rissani waar u de lokale markt moét bezoeken. U blijft naar het zuiden rijden tot waar de zandduinen van de Sahara in de woestijn Erg Chebbi beginnen. U staat aan de rand van de Sahara; de weg houdt hier op! U verblijft in een van de hotels aan de rand van de zandduinen.

Dag 6: Merzouga

Maak een ritje op een kameel voor een tocht door de woestijn

U heeft de hele dag om de woestijn atmosfeer te ervaren. Huur een Landrover of een kameel voor een tocht door de woestijn. U kunt zelfs ter plekke besluiten om een nacht in een tent in de woestijn te overnachten. Overdag is het gewoon warm, maar ’s nachts kan het hier flink afkoelen. Eén ding staat vast: u komt ogen en oren te kort!

Dag 7: Merzouga - Zagora (ca. 300 km)

Zagora

U rijdt terug naar Rissani en neemt vanuit deze stad de afslag naar Alnif en Tazzarine. U rijdt door een pre-Sahara steenlandschap met kale bergen aan beide kanten van de weg. Diezelfde weg brengt u uiteindelijk tot aan de afslag naar links naar Zagora. Verdwalen in deze streek is onmogelijk. Eenmaal in Zagora aangekomen kunt u de enorme palmen wouden bekijken. Een kort ritje brengt u naar het pelgrimsoord Tamegroute, een klein stadje bekend om de ondergrondse woningen en de pottenbakkerskunst. Ook bevindt hier een bibliotheek met zeer oude geschriften.

Dag 8: Zagora - Oulad Berhil (ca. 350 km)

Prachtige weg langs de Draa rivier

Via Agdz en de palmboomgaarden langs de Draa rivier rijdt u over een schilderachtige B-weg richting Taznakth. Vandaar gaat u via Talouine door naar Oulad Bergil waar u overnacht in een prachtige Riad. Mocht deze volgeboekt zijn dan rijdt u door naar Taroudant of Agadir.

Dag 9: Oulad Berhil - Tafraout (ca. 250 km)

Taroudant

In de ochtend kunt u een bezoek brengen aan de hoofdstad van de Sous Vallei, Taroudant, ook wel klein Marrakech genoemd. De schilderachtige, kleine medina doorkruist u bij voorkeur met paard en wagen, die u ter plaatse voor een klein bedrag huurt. Vervolgens vervolgt u de route via Ait Baha richting Tafraout. Een prachtige route door de Anti Atlas met prachtige vergezichten.

Dag 10: Tafraout

Painted Rocks nabij Tafraout

Wij raden u aan om deze dag de prachtige omgeving van Tafraout te verkennen. In de directe omgeving vindt u enorme rotsformaties waaronder de druk bezochte Painted Rocks. Gigantische granieten rotsblokken werden in 1987 helderblauw geschilderd door de Belgische kunstenaar Jean Verame als eerbetoon aan zijn overleden vrouw. De heldere tinten zijn nog steeds zichtbaar. De kunstenaar gebruikte 18 ton verf in blauw en roze; het roze is inmiddels vervaagd. Breng ook een bezoek aan de Mansour Canyons, een van de mooiste natuurgebieden van Marokko met prachtige palmwouden tegen de flanken van de metershoge rotsen. Tenslotte is ook de Ameln Vallei met het schilderachtige berber dorpje Oumesnat is de moeite waard!

Dag 11: Tafraout - Agadir (ca. 200 km)

Sfeerimpressie Agadir

Vertrek vanuit Tafraout via de R104 richting Tiznit. Onderweg passeert u de bergpas bij Kerdous. Gebruik de lunch in Tiznit en rij vervolgens door de kustvlakte naar Agadir. Agadir is een schilderachtige stad en vanaf de berg tegenover de stad heeft u een mooi uitzicht op o.a. de haven. Maak zeker een wandeling op de boulevard langs de Atlantische Oceaan.

Dag 12: Agadir - Marrakech (ca. 300-400 km)

Medina in Marrakech

U kunt op twee manieren terugrijden naar het startpunt van uw reis Marrakech. U kiest de prachtige kustroute naar Essaouira (ca. 175 km) en gebruikt de lunch in dit fraaie havenstadje. Vanuit Essaouira rijdt u rechtsreeks door Marrakech (ca. 200 km). U kunt er ook voor kiezen om de snelweg direct naar Marrakech te nemen (ca. 300 km), uiteraard een snellere route, absoluut ook de moeite waard, met als voordeel dat u rond lunchtijd terug in Marrakech kunt zijn.
Laat voor u vertrekt aan de autoverhuurder weten hoe laat uw auto einde middag of in de avond bij uw hotel in Marrakech opgehaald kan worden. Natuurlijk gaat u vanavond nog één keer naar het Djemaa El Fna plein!

Dag 13: Einde rondreis

Einde van een indrukwekkende kennismaking met het zuiden van Marokko. U reist op eigen gelegenheid terug naar Nederland of uw volgende bestemming.

Dag 1: Amsterdam - Marrakech

Djemaa El Fna plein in Marrakech

U vliegt naar Marrakech, ook wel de Parel van de Atlas genoemd. Afhankelijk van uw vluchttijd komt u rond de middag of vroeg in de avond aan in Marrakech. Op de luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale agent die u naar uw hotel brengt en van wie u de nodige vouchers ontvangt. Dwaal nog even door de medina van Marrakech en breng ’s avonds een eerste bezoek aan het beroemde Djemaa El Fna plein. Diner en overnachting in uw hotel in het centrum van de stad.

Dag 2: Marrakech

Bahia Paleis in Marrakech

Als u vanmorgen teruggaat naar het plein, zult u het bijna niet herkennen. Het is er veel rustiger en de eetstalletjes hebben plaatsgemaakt voor een verhalenverteller, een groepje muzikanten of slangenbezweerders. Aangrenzend ligt de Souk, het kloppend hart van de stad tijdens de dag en een absolute must om lekker doorheen te struinen. Het is een wirwar van straatjes waar u werkelijk alles kunt kopen. Bezienswaardigheden zijn de Saaditombes, het Bahia Paleis, het antropologische museum van de Nederlandse verzamelaar Bert Flint,  het photografisch museum en de Ben Joesoef Madrassa (Koranschool). U kunt vrijwel alle attracties lopend bereiken of u neemt een zgn. ‘petit-taxi’.

Ook beschikt Marrakesh over een hop on hop of bus die u langs de verschillende bezienswaardigheden en de buitenwijken leidt. Op deze manier kunt u ook een bezoek brengen aan  de Jardins Majorelles, waar de as van Yves St Laurent is verstrooid. Een andere leuke tip is om Marrakesh per fiets te verkennen. Een verkenningstocht van 3 uur met een gids kost ongeveer € 40 p.p. Klik hier voor een overzicht van ons aanbod van optionele excursies.

Dag 3: Marrakech - Ouarzazate (ca. 200 km)

Ait Ben Haddou

’s Morgens wordt uw huurauto bij het hotel afgeleverd. U vertrekt richting Ouarzazate dat aan de uitlopers van het Anti Atlas gebergte ligt. Via de Tich-n-Tichka pas met hoogtes tot 2200 meter (misschien ziet u besneeuwde bergtoppen) rijdt u naar Ait Ben Haddou, de best bewaarde kasbah van Marokko en thans Unesco Werelderfgoed. Bewonder de oude vesting vanaf een terras van een van de restaurants of wandel er doorheen. Na aankomst in Ouarzazate brengen filmliefhebbers een bezoek aan de grootste filmstudio’s ter wereld: de Atlas studio’s. Meer dan tweehonderd films en televisieseries zijn hier opgenomen. De studio’s dienden als decor voor iconische films zoals The Gladiator, Kingdom of Heaven, The Mummy, The Passion of the Christ, Game of Thrones en de recent uitgekomen film Aladdin. U kunt ook de kasbah van Taouirt bezoeken aan de rand van de stad. Overnachting in uw hotel in Ouarzazate.

Dag 4: Ouarzazate - Tinghir (ca. 175 km)

Todgha kloof

U heeft een prachtige dag voor de boeg! ’s Morgens vertrekt u richting Tinghir. Onderweg maakt u een stop bij de oase van Skoura en bezoekt u de kasbah van Amerhidel, één van de mooiste van Marokko. Via El Kelaa, het kleine stadje waar iedere jaar een rozenfestival wordt gehouden, rijdt u bij Boulmane de Vallei van de Dades in. Vanuit Boulmane rijdt u een uur omhoog via een ‘slangenweg’ tot de top van de vallei, absoluut de moeite waard. U rijdt dezelfde slingerende weg weer terug naar beneden om door te rijden naar Tinghir via de straat van de 1000 kasbahs.  Onderweg kunt u kiezen voor de route via de Todgha Canyons met 300 meter hoge rotsen doorkliefd door een rivier met een weelderig begroeiing aan de oevers.

Dag 5: Tinghir - Merzouga (ca. 200 km)

Plaatselijke markt in Rissani

Vertrek vanuit Tingir naar Tinejad. Onderweg passeert u dan de beroemde Khettaras, een ingenieus waterleiding systeem waarmee alle dorpen van water werden voorzien. Het is zeker de moeite waard hier even te stoppen. U rijdt door Erfoud en Rissani waar u de lokale markt moét bezoeken. U blijft naar het zuiden rijden tot waar de zandduinen van de Sahara in de woestijn Erg Chebbi beginnen. U staat aan de rand van de Sahara; de weg houdt hier op! U verblijft in een van de hotels aan de rand van de zandduinen.

Dag 6: Merzouga

Maak een ritje op een kameel voor een tocht door de woestijn

U heeft de hele dag om de woestijn atmosfeer te ervaren. Huur een Landrover of een kameel voor een tocht door de woestijn. U kunt zelfs ter plekke besluiten om een nacht in een tent in de woestijn te overnachten. Overdag is het gewoon warm, maar ’s nachts kan het hier flink afkoelen. Eén ding staat vast: u komt ogen en oren te kort!

Dag 7: Merzouga - Zagora (ca. 300 km)

Zagora

U rijdt terug naar Rissani en neemt vanuit deze stad de afslag naar Alnif en Tazzarine. U rijdt door een pre-Sahara steenlandschap met kale bergen aan beide kanten van de weg. Diezelfde weg brengt u uiteindelijk tot aan de afslag naar links naar Zagora. Verdwalen in deze streek is onmogelijk. Eenmaal in Zagora aangekomen kunt u de enorme palmen wouden bekijken. Een kort ritje brengt u naar het pelgrimsoord Tamegroute, een klein stadje bekend om de ondergrondse woningen en de pottenbakkerskunst. Ook bevindt hier een bibliotheek met zeer oude geschriften.

Dag 8: Zagora - Oulad Berhil (ca. 350 km)

Prachtige weg langs de Draa rivier

Via Agdz en de palmboomgaarden langs de Draa rivier rijdt u over een schilderachtige B-weg richting Taznakth. Vandaar gaat u via Talouine door naar Oulad Bergil waar u overnacht in een prachtige Riad. Mocht deze volgeboekt zijn dan rijdt u door naar Taroudant of Agadir.

Dag 9: Oulad Berhil - Tafraout (ca. 250 km)

Taroudant

In de ochtend kunt u een bezoek brengen aan de hoofdstad van de Sous Vallei, Taroudant, ook wel klein Marrakech genoemd. De schilderachtige, kleine medina doorkruist u bij voorkeur met paard en wagen, die u ter plaatse voor een klein bedrag huurt. Vervolgens vervolgt u de route via Ait Baha richting Tafraout. Een prachtige route door de Anti Atlas met prachtige vergezichten.

Dag 10: Tafraout

Painted Rocks nabij Tafraout

Wij raden u aan om deze dag de prachtige omgeving van Tafraout te verkennen. In de directe omgeving vindt u enorme rotsformaties waaronder de druk bezochte Painted Rocks. Gigantische granieten rotsblokken werden in 1987 helderblauw geschilderd door de Belgische kunstenaar Jean Verame als eerbetoon aan zijn overleden vrouw. De heldere tinten zijn nog steeds zichtbaar. De kunstenaar gebruikte 18 ton verf in blauw en roze; het roze is inmiddels vervaagd. Breng ook een bezoek aan de Mansour Canyons, een van de mooiste natuurgebieden van Marokko met prachtige palmwouden tegen de flanken van de metershoge rotsen. Tenslotte is ook de Ameln Vallei met het schilderachtige berber dorpje Oumesnat is de moeite waard!

Dag 11: Tafraout - Agadir (ca. 200 km)

Sfeerimpressie Agadir

Vertrek vanuit Tafraout via de R104 richting Tiznit. Onderweg passeert u de bergpas bij Kerdous. Gebruik de lunch in Tiznit en rij vervolgens door de kustvlakte naar Agadir. Agadir is een schilderachtige stad en vanaf de berg tegenover de stad heeft u een mooi uitzicht op o.a. de haven. Maak zeker een wandeling op de boulevard langs de Atlantische Oceaan.

Dag 12: Agadir - Marrakech (ca. 300-400 km)

Medina in Marrakech

U kunt op twee manieren terugrijden naar het startpunt van uw reis Marrakech. U kiest de prachtige kustroute naar Essaouira (ca. 175 km) en gebruikt de lunch in dit fraaie havenstadje. Vanuit Essaouira rijdt u rechtsreeks door Marrakech (ca. 200 km). U kunt er ook voor kiezen om de snelweg direct naar Marrakech te nemen (ca. 300 km), uiteraard een snellere route, absoluut ook de moeite waard, met als voordeel dat u rond lunchtijd terug in Marrakech kunt zijn.
Laat voor u vertrekt aan de autoverhuurder weten hoe laat uw auto einde middag of in de avond bij uw hotel in Marrakech opgehaald kan worden. Natuurlijk gaat u vanavond nog één keer naar het Djemaa El Fna plein!

Dag 13: Einde rondreis

Tijd om terug naar Nederland te gaan. U wordt per transfer naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht. Einde van een indrukwekkende kennismaking met de schitterende zuiden van Marokko!

  • 13-daagse autorondreis
  • 13-daagse fly-drive

Inbegrepen
- Comfortabele huurauto (Renault Logan of vergelijkbaar) inclusief alle verzekeringen, geen eigen risico en ongelimiteerd aantal kilometers
- 12 overnachtingen volgens beschrijving op basis van half pension
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Toeristenbelasting (verplicht, ter plaatse te voldoen)
- Toeslag ander type huurauto
- Gratis extra bestuurder (ter plaatse opgeven bij het huurcontract)
- GPS: 125 MAD per dag (ca. € 12 per dag). Ter plaatse reserveren en betalen.
- Parkeer-, tol- en entreegelden

Inbegrepen
- Vlucht naar Marrakech v.v.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Comfortabele huurauto (Renault Logan of vergelijkbaar) inclusief alle verzekeringen, geen eigen risico en ongelimiteerd aantal kilometers
- 12 overnachtingen volgens beschrijving op basis van half pension
- Reisbeschrijving

Niet inbegrepen
- Toeristenbelasting (verplicht, ter plaatse te voldoen)
- Toeslag ander type huurauto
- Gratis extra bestuurder (ter plaatse opgeven bij het huurcontract)
- GPS: 125 MAD per dag (ca. € 12 per dag). Ter plaatse reserveren en betalen.
- Parkeer-, tol- en entreegelden

Uw accommodaties
U verblijft in traditionele 3- en 4-sterrenhotels in de omgeving van de genoemde plaatsen. De genoemde (voorbeeld)accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Er kan een alternatief in de regio gereserveerd worden.

Overnachtingen
2x Marrakech, hotel Oudaya
1x Ouarzazate, hotel Le Fint
1x Tinghir, hotel Saghro
2x Merzouga, hotel Ksar Bicha
1x Zagora, hotel Riad Salam
1x Oued Berhil of Taroudant
2x Tafraout, hotel Les Amandier
1x Agadir, hotel Anezie
1x Marrakech, hotel Oudaya

Reizen binnen Europa:
In Europa kunt u veilig en fijn reizen zonder risico’s. Diverse landen hanteren bovendien geen inreismaatregelen meer. In sommige Europese landen geldt het zogenaamde 3G beleid: genezen, gevaccineerd of getest. De eisen die per land hieraan gesteld worden kunnen verschillen.

Reizen buiten Europa:
Onze bestemmingen buiten Europa hebben kleurcode groen of geel. Alle landen zijn in ieder geval open en kunnen bezocht worden. In veel gevallen moet u volledig gevaccineerd zijn.

Algemeen advies
Kijk voorafgaand, maar ook tijdens uw vakantie regelmatig op Nederlandwereldwijd, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele informatie over reizen binnen Nederland en naar en in het buitenland.