AdobeStock_79738689

Vakantie Basilicata

Pascale

Een van de belangrijkste redenen voor een bezoek aan Basilitacatie is Matera, bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn. Sinds 1993 staat Matera op de werelderfgoedlijst van Unesco. Maar Basilicata heeft nog veel meer te bieden.

Pascale

Italië expert

Basilicata is misschien wel het meest onbekende stukje Italië, gelegen tussen de hak (Puglia) en de neus (Calabrië) van de Italiaanse laars vormt het eigenlijk 'de zool' hiervan. De Lucani, zoals inwoners van Basilicata zichzelf noemen, leven voornamelijk van de landbouw en veeteelt en deze regio staat dan ook vooral bekend om zijn rust.

Geen reizen naar Basilicata in 2024 en 2025

In 2024 en 2025 worden er door de Jong Intra Vakanties geen reizen naar Basilicata aangeboden. De 'buurregio's Puglia en Calabrië zijn wel terug te vinden in het aanbod van de Jong Intra Vakanties. Een vakantie in de regio Puglia biedt in veel gevallen een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Matera, bijvoorbeeld vanaf de kust waar je het mooie vakantiecomplex I Turchesi Club Village vindt.

Naar Basilicata met de Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties heeft diverse mooie vakanties in Basilicata. Kies voor een comfortabel appartement met ruimte voor het hele gezin of een stijlvol hotel. En natuurlijk is Basilicata ook een prima bestemming voor kampeerders. Er is altijd wel een vakantie in Italië die perfect aansluit bij jouw vakantiewensen.


Goed voorbereid op vakantie naar Basilicata

Basilicata ligt tussen de hak en de zool van de Italiaanse laars, misschien wel het meest onbekende stukje Italië. Een vakantie in Basilicata is zowel voor avonturiers als cultuurliefhebbers geschikt. Het landschap is ruw en rotsachtig, dit maakt de streek zo bijzonder. Daarnaast kom je hier goudgele stranden, een azuurblauwe zee en bijzondere kastelen tegen. De streek Basilicata beschikt over het grootste natuurpark van Italië.

De stad Matera is ook zeker een bezoek waard; de stad staat sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Uitstapjes in Basilicata

Lucanische Dolomieten

Lucanische Dolomieten is een natuurreservaat in het binnenland van Basilicata. De dorpjes liggen ingeklemd tussen de bergen, dit zorgt voor een bijzonder mooi aanzicht. De Lucanische Dolomieten heeft de naam te danken aan de Dolomieten in Noord-Italië, dit vanwege de geologische gelijkenissen. Aan de voet van het gebergte liggen de plaatsen Castelmezzano en Pietrapertosa.

AdobeStock_284285902

Christus de Verlosser

Op de top van de Monte San Biagio staat het beeld van Christus De Verlosser, een stukje Rio de Janeiro in Italië. Het beeld is 22 meter hoog en kijk uit over Basilicata en haar bewoners. Het beeld van Christus de Verlosser is gemaakt rond 1965 door kunstenaar Bruno Innocenti.

AdobeStock_56384113

Maratea

Maratea staat bekend om de prachtige stranden. Waar je in Basilicata voornamelijk bergen en rotsen tegenkomt, treft je hier de kustlijn aan de Tyrreense Zee. Het kristalheldere zeewater zorgt ervoor dat je heerlijk kunt genieten aan het water. Maratea is een oud vissersdorp met een prachtige haven. Het dorp heeft een historisch centrum waar vele kerken te bezichtigen zijn.

AdobeStock_158533177

Reizen naar Basilicata

Met eigen auto naar Basilicata

De meeste vakantiegangers die kiezen voor een vakantie Italië reizen met de eigen auto. De autoreis naar Basilicata duurt, zonder tussenstops en files, ca. 20,5 uur. Via België en Frankrijk of via Duitsland reis je naar Zwitserland om vervolgens door te reizen naar Italië.
De afstand vanaf Utrecht bedraagt ca. 1950 km. Hou je in de vakantieperioden rekening met drukte op de route en zeker ook op de wegen langs het meer.

Tijdens deze reis maak je indien je via Frankrijk reist gebruik van tolwegen en voor Zwitserland is een vignet verplicht.

Met het vliegtuig naar Basilicata

Vrijwel alle reizen naar Basilicata kun je bij de Jong Intra Vakanties ook als vliegreis boeken. Je vindt bij ons vluchten vanaf diverse luchthavens in Nederland, België en Duitsland naar Milaan en Bergamo. In ca. 2 uur vlieg je geheel filevrij naar Noord-Italië voor een onbezorgde start van jouw vakantie in Basilicata. Naar wens boek je een huurauto bij, die je direct op de luchthaven kunt afhalen. Afhankelijk van de drukte en de luchthaven van jouw keuze ben je in ca. 1 à 2,5 uur op bestemming.


Praktische informatie over reizen naar Italië

Reisdocumenten en Douane

Voor reizen naar Italië dienen Nederlanders te beschikken over een geldig(e) ID-kaart of paspoort.

Tip: Maak altijd kopieën van jouw documenten ( paspoort, rijbewijs etc). Bewaar deze gescheiden van het origineel. De enige plek om een noodpaspoort te verkrijgen is in Rome.

Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Italië? Op de website van https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding douane vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en medicijnen. Als je je aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Geldzaken

De munteenheid is de Euro. Veel banken zijn ‘s middags gesloten dus adviseren wij je om voor vertrek vanuit Nederland voldoende geld mee te nemen. Op vele plaatsen ziet men wel geldautomaten, aangeduid met ‘Bancomat’, en meestal kun je pinnen in de winkels. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Prijsniveau

De prijzen in de bars en restaurants liggen in Italië over het algemeen lager dan in Nederland. Dit geldt ook voor de prijzen in de supermarkt.

Noodgevallen

De Nederlandse Ambassade in Italië

Via Michele Mercati, 8
, 00197 Rome
, Tel: +39 06 32 28 60 01

Alarmnummers

Het alarmnummer in Italië is zoals het Europese Alarmnummer : 112. Dit nummer is dag en nacht overal bereikbaar. Je word op verzoek doorverbonden met politie, ambulance of brandweer. In minder dringende gevallen kun je in Italië bellen naar: 113 politie, 118 ambulance of naar 115 voor de brandweer.

Taal

In Italië spreekt men Italiaans. In de streek Zuid-Tirol wordt Duits gesproken. In toeristenplaatsen kom je vaak wel met Engels of Duits uit de voeten. Een paar standaard Italiaanse zinnen zijn toch, met name in de Zuidelijke delen, geen overbodige luxe.

Tijd

Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en er geldt dus geen tijdsverschil.

Telefonie en internet

Het landennummer van Italië is 0039. Wanneer u naar Italië belt, dient u naast het landennummer het gehele telefoonnummer te draaien, inclusief de 0 die u normaliter juist vaak moet weglaten. Voorbeeld: 0039 0123 45678.

In veel accommodaties en openbare gelegenheden heeft u de beschikking over een (gratis) internet (wifi) verbinding. Houdt u er rekening mee dat, met name op Sicilië en Sardinië of in afgelegen gebieden, het bereik niet altijd even goed hoeft te zijn. Voor de kosten van mobiele telefonie en internet dient u zich te wenden tot uw provider, aangezien dit afhankelijk is van uw abonnement.

Elektriciteit

Italië heeft hetzelfde voltage als Nederland, maar kent 3 verschillende soorten stopcontacten. Een verloopstekker is dus aan te raden.

Openingstijden winkels

De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag, van 9.00-13.00 en van 16.00-20.00 uur. Musea sluiten vaak na 12 uur en op maandag en met feestdagen. Openingstijden van kerken concentreren zich tussen 7-12 uur en van 16-19 uur. We zijn in Italië, dus wees niet verrast als een museum of kerk onverwacht gesloten is om onbekende redenen.  

Op vertoon van een legitimatiebewijs krijgen bezoekers onder de 18 en boven de 65 vaak gratis toegang tot de musea. Mits zij een paspoort hebben uit een van de Schengen landen.