Grensdocumenten & Visa

Reisdocumenten

Identiteitskaart of Paspoort

Voor een reis naar het buitenland bent u verplicht een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Er zijn twee documenten die gelden als officieel reisdocument, de enige documenten waarmee u zich kunt legitimeren in het buitenland:

  1. identiteitskaart    Een identiteitskaart is over het algemeen voldoende bij een reis binnen de Europese Unie.
  2. paspoort    Voor reizen buiten de EU heeft u altijd een paspoort nodig. Het komt vaak voor dat uw paspoort zelfs nog een aantal maanden geldig moet zijn bij vertrek vanuit uw vakantieland. Zorgt u er dan ook voor dat u de geldigheidsduur van uw paspoort ruim voor vertrek controleert.

Advies: neemt u altijd een aantal kopieën van uw reisdocument mee dat u kunt overhandigen. Houdt u er echter rekening mee dat in sommige gevallen het tonen van uw origineel reisdocument benodigd is.

Cruises: Bij (Middellandse Zee) cruises raden wij u aan enkel te reizen met een paspoort met een minimale geldigheidsduur tot 6 maanden na thuiskomst. Indien u bij boeking niet in het bezit bent van een identiteitsbewijs raden wij u ten zeerste aan ruim voor vertrek een paspoort aan te vragen. Indien u enkel in bezit bent van een identiteitskaart (en dus geen paspoort aanvraagt) dient u zelf, voor ieder land dat het schip tijdens de reis aandoet, de geldende bepalingen te controleren. U bent zelf aansprakelijk indien u niet toegelaten wordt aan boord van het schip omdat uw identiteitskaart niet aan de bepalingen voldoet, of indien er problemen ontstaan door een noodzakelijke routewijziging tijdens de reis.

Kinderen: Vanaf 26 juni 2012 is het bijschrijven van uw kind(eren) in uw paspoort niet meer mogelijk. Het kind dient in het bezit te zijn van een eigen paspoort en/of reisdocument.

Voor de exacte bepalingen met betrekking tot het benodigde legitimatiebewijs/reisdocument voor uw reis verwijzen wij u naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Visum

Voor het reizen naar bepaalde landen dient u, naast een geldig paspoort, in het bezit te zijn van een visum. Een visum is een officiële toestemming die u nodig heeft van het land waar u naartoe wilt reizen om in dat specifieke land toegelaten te worden. Voor sommige landen moet het visum van tevoren aangevraagd worden. Dit geeft deze landen een mogelijkheid uit te zoeken wie het land wenst binnen te komen. Voor een aantal landen geldt dat u bij aankomst een visum vertrekt wordt. Op de website van de Visumdienst vindt u de actuele en specifieke informatie voor uw reis.