Afwisselend en attractief

Voor een autovakantie Zuid-Noorwegen moet u echt de tijd nemen. In dit gedeelte van Noorwegen treft u de zee met haar rotsachtige kust, witte stadjes, bruisende watervallen, stille meren, kale bergen, beboste hellingen, rijke cultuur en een afwisselende natuur. Dit deel van Noorwegen met de vele bezienswaardigheden wil zich graag aan u laten zien. U zult geen spijt krijgen van uw keuze voor een autovakantie Zuid-Noorwegen.

Algemeen
Beziens-waardigheden
Ervaringen
Bekijk de kaart
Direct boeken

Rijk aanbod aan cultuur en natuur

Het zuiden van Noorwegen wordt voornamelijk gevormd door de provincie Telemarken en het Setesdal. Hier lijkt al het natuurschoon op miniatuurschaal te zijn samengebracht. Het gebied strekt zich uit van de Hardangervidda in het noordwesten tot aan het kustgebied ten zuiden van Larvik. Het Setesdal ligt westelijk. Op uw autovakantie Zuid-Noorwegen komt u veel Noorse cultuur, klederdracht, staafkerkjes en oude ambachten tegen. De provincie Telemarken is vooral bekend vanwege het beroemde Telemarkkanaal. Dit is de binnenvaartverbinding tussen het merengebied van Telemark en het met de zee in verbinding staande plaatsje Skien. In het Setesdal kunt u prima outdooractiviteiten ondernemen. 

Indien u tijdens of na uw reis meer specifiek het fjordengebied wil bezoeken, dan adviseren wij u te kijken naar ons aanbod autovakantie Westelijk Fjordengebied.

Een andere mogelijkheid om meer van Noorwegen te zien is een autorondreis Noorwegen. Hier kunt u zelf een keuze maken. Bekijkt u op uw gemak ons aanbod, zodat u straks optimaal kunt genieten.

Ook voor de andere Scandinavische landen als Zweden en  Denemarken kunt u een heerlijke autovakantie bij ons boeken. Bekijkt u ons aanbod

 

Onze gasten beoordelen onze autovakanties Zuid-Noorwegen met een

8,1
onze gasten

Bezienswaardigheden van Zuid-Noorwegen

Tijdens uw autovakantie Zuid-Noorwegen mogen onderstaande bezienswaardigheden niet ontbreken in uw reisprogramma:

Bergen

Bergen Brygge

Hanzestad Bergen is de hoofdstad van het Westelijk Fjordengebied. Terwijl Rome is gebouwd op 7 heuvels, is Bergen gebouwd tussen 7 bergen. Voor een relatief kleine stad heeft Bergen een enorm aanbod aan bezienswaardigheden. Uit de Hanzetijd stamt Bergen Brygge: de oude, gekleurde houten pak- en woonhuizen aan de kade en tevens op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Bezoek ook de Vismarkt, het Edvard Grieg Museum, het Aquarium en ga met de kabelbaan naar de top van de Fløifjell met een majestueus panorama over de stad, de bergen en het water.

Oslo

Oslo overzicht

De hoofdstad is prachtig gelegen aan de Oslofjord en trekt jaarlijks veel bezoekers. De trendy stad is compact, dus de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Bezoek het Vigelandpark met de karakteristieke beelden, interessante musea op het museumeiland Bygdøy, de grote en moderne winkelstraat Karl Johansgate, het Koninklijk Paleis en eindig de dag in Aker Brygge, het havengebied met talloze leuke restaurantjes, bars en gezellige terrassen.

Stavanger & Prekestolen

Prekestolen

De oliestad Stavanger is een verrassend leuke stad. Bezoek het interactieve Noorse Oliemuseum, dat een goed beeld geeft over het "zwarte goud" dat een grote bron van inkomsten is voor de stad en Noorwegen haar rijkdom heeft gegeven. Het centrum van Stavanger is oud en knus met houten huisjes, een oude kerk en smalle straatjes. Maak na uw stadsbezoek een fjordcruise door de ruim 35 km lange Lysefjord met als -letterlijk- hoogtepunt de 600 meter hoge Prekestolen (Preekstoel) die loodrecht uit het water omhoog steekt. Bovenop is het kenmerkende plateau met het magnifieke uitzicht.

Telemarken

Telemarken Haukeligrend

Telemark staat bekend om haar sterke culturele identiteit. Hier vind je historische gebouwen variërend van de 900-jaar oude staafkerk in Heddal tot aan het moderne West Telemark Museum. De vele musea in Telemark tonen het leven zoals het vroeger was - aan de kust, in de steden en op het platteland.

Maar Telemark staat ook bekent om de uitstekende mogelijkheden om begeleide wandelingen of individuele wandelingen te ondernemen. De wandelingen zijn er voor ieder niveau, van beginners tot ervaren wandelaars. Maar ook voor fietsers en mountainbikers leent zich Telemark zich uitstekend. Diverse routes zijn beschikbaar voor de beginner en de mee ervaren mountainbiker.

Het Telemarkkanaal biedt culturele geschiedenis, bedrijvigheid, een continu veranderend landschap en sluizen precies zoals ze functioneerden meer dan 100 jaar geleden.

Telemark staat voor avontuur en actie.

Onze adviseurs

 • 20120604_DeJongIntraVakanties_505-bewerkt
  Heleen
 • 20120604_DeJongIntraVakanties_573-bewerkt
  Ina

In Zuid-Noorwegen vond ik Stavanger en de Prekestolen letterlijke hoogtepunten. Een fjordcruise bracht ons tot recht onder de loodrechte rots en als je dan de hoogte in kijkt, voel je je klein en nietig. Wat een natuurmonument! Stavanger is een verrassend leuke stad met gezellige straatjes met houten huizen, een levendig havengebied én het hypermoderne, interessante en interactieve Oliemuseum.

Heleen

Ervaringen van onze klanten

Als verknochte Oostenrijk gangers hebben we ons laten overhalen om toch 1 keer iets amders te proberen, Noorwegen. En we moeten eerlijk zijn, het was betoverend mooi, wat een prachtig gebied, en wat een rust! We gaan zeker terug!

We hebben een heerlijke actieve vakantie gehad. De natuur is werkelijk van een grote schoonheid. Zeker als je erop uittrekt. Zeker de moeite waard om hier een vakantie door te brengen.

Kaart van Zuid-Noorwegen

 • Accommodatie
 • Deze accommodatie
 • Cluster
 • Bezienswaardigheid
 • Excursie
 • Museum
 • Eten & drinken
 • Uitgaan
 • Winkel
 • Busstation
 • Luchthaven
 • Treinstation

De beste vakanties van dit moment